ksd copyright
©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ελλάδα – Ρωσία: Πεπραγμένα κοινού Τουριστικού ‘Ετους

ΓΝΩΜΗ

Είθισται, τέλος του χρόνου, να γίνεται απολογισμός πεπραγμένων, κάποιοι το λένε, να «κάνουμε ταμείο». Επειδή ο κυριότερος τομέας της ελληνορωσικής συνεργασίας είναι ο τουρισμός, δίνουμε μια σφαιρική όχι όμως τελική εικόνα πεπραγμένων.

Εκείνο που μας ωθεί περισσότερο να «κάνουμε ταμείο» με τη λήξη του 2018 είναι η ολοκλήρωση μιας μεστής, ενδιαφέρουσας και αποδοτικής χρονιάς που, από κοινού αποφασίστηκε να μετατραπεί σε «Έτος Τουρισμού» Ελλάδας-Ρωσίας.

Δεν θα επιμείνω σε αναλυτική παρουσίαση των πολλών και ποικίλων εκδηλώσεων που έλαβαν χώρα σε δεκάδες πόλεις της Ρωσίας πέρα από τον κλασικό άξονα Μόσχα-Αγία Πετρουπολη. Δεν γίνεται όμως να μείνει εκτός δημοσιότητας το άνοιγμα του ΕΟΤ, με τη συνδρομή των μεγάλων τουριστικών Οργανισμών, όχι μόνο σε νέες επαρχιακές αγορές αλλά και στην ανάδειξη ιστορικών στοιχείων που είναι μεν γνωστά αλλά κάπως «ξεχασμένα» για τις νεότερες γενιές. Η παρουσία ελληνισμού από την αρχαιότητα και αργότερα, σε όλο το Νότο της Ρωσίας, στα παράλια της Μαύρης θάλασσας, σε πόλεις των Ουραλίων και της Δυτικής Σιβηρίας ήταν ο ακρογωνιαίος λίθος, το «διαβατήριο» προσέγγισης των τοπικών κοινωνιών στη διάρκεια των εκδηλώσεων που είχαν προγραμματισθεί.

russiaΝα, εν τη ρύμη του λόγου, να αναφέρω ότι το φετεινό χειμερινό μεσοδιάστημα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Τουριστικών Πρακτορείων Ρωσίας, υπάρχουν πακέτα προς την Ελλάδα με αεροπορικές πτήσεις από τη Μόσχα, το Κρασνοντάρ, το Πιατιγκόρσκ και το Ροστόφ… Ο τουριστικός Οργανισμός Μouzenidis Travel, μετά τη δουλειά που έγινε στα πλαίσια του κοινού τουριστικού έτους, κρατά ανοικτές τις τέσσερις αυτές αεροπορικές γραμμές και υλοποιεί εβδομάδα μετακίνησης με λεωφορείο μέσα στην Ελλάδα με στόχο τη γνωριμία των επισκεπτών με την ιστορία και τα αξιοθέατα της χώρας μας. Με αφετηρία τη Θεσσαλονίκη, γίνεται η εβδομαδιαία περιήγηση στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα, ενώ από την Αθήνα ανάλογο πρόγραμμα υλοποιείται για τη νότια Ελλάδα.

kountouraΕίναι δύσκολο να κατανοήσει κάποιος Ευρωπαίος τι σημαίνει για το ρώσο ταξιδευτή να καταφέρει να επισκεφθεί μοναστήρια στο Άγιο Όρος, στα Μετέωρα κ.α. ξοδεύοντας γύρω στα 600 ευρώ μέσα σε μια βδομάδα!

Είναι, ήταν, ίσως δύσκολο και στην ηγεσία του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών να το συλλάβει αυτό, ειδάλλως δεν θα προωθούσε την εαρινή «ντιρεκτίβα» για κόψιμο της βίζας σε εκείνους που επιθυμούσαν να επισκεφθούν τον Άθω και άλλα μοναστήρια, κυρίως στους ρασοφόρους εκ Ρωσίας! Και να σκεφθεί κανείς πως από την ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού της Ελλάδας έγινε μια ενδελεχής δουλειά τα τελευταία χρόνια για την ανάπτυξη του λεγόμενου θρησκευτικού-προσκυνηματικού τουρισμού!

russia

Έχω ξαναγράψει πως στην προχριστιανική εποχή, οι αρχαίοι Έλληνες δημιούργησαν πολλαπλές αποικίες στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας. Εκεί, οι ρωσικές αρχαιολογικές υπηρεσίες κάνουν ανασκαφές, επιζητούν συνεργασία σε επιστημονικό, τεχνικό επίπεδο με την Ελλάδα. Ένα επίσης στοιχείο που «ανίχνευσε» η δουλειά γύρω από το κοινό τουριστικό έτος.
Ποιος, επίσης, μπορεί να φανταστεί ότι 200 χιλιόμετρα έξω από την πόλη Ομσκ της Σιβηρίας, δόθηκε δυο φορές παράσταση της αρχαίας τραγωδίας, «Αντιγόνη», σε ρωσική μετάφραση μέσα σε κατάμεστη αίθουσα και δεκάδες θεατών στο… φουαγιέ; (Έξω είχε —20 βαθμούς)!

Δεν ήρθε τυχαία, λοιπόν, ούτε η τιμητική θέση που είχε η Ελλάδα στο ετήσιο Διεθνές Πολιτιστικό Φόρουμ της Πετρούπολης που άνοιξε με χαιρετισμό του ρώσου ηγέτη Βλαντίμιρ Πούτιν, ούτε η πλειάδα άλλων διακρίσεων που έτυχε ο ΕΟΤ στη Μόσχα και σε επαρχιακές μεγαλουπόλεις της Ρωσίας.

Λένε, πως ένα διεθνές γεγονός, όπως Ολυμπιακοί αγώνες, Μουντιάλ κ.λ.π. αποτελεί μαγνήτη προσέλευσης επισκεπτών στο χώρο διεξαγωγής του τα επόμενα χρόνια. Το 2018 υπάρχει η εκτίμηση πως χρησιμοποιήθηκε ώστε να γίνει μια ευρύτερη ελληνορωσική προσέγγιση και μεγάλου τμήματος της ρωσικής επαρχίας πράγμα που αποτελεί επένδυση για το άμεσο μέλλον.

ksd copyright efstathiou
Ο κ. Πολύκαρπος Ευσταθίου | money tourism photo

Αξίζει όμως να δούμε με στοιχεία πραγματικά (και όχι fake news), τι «ταμείο έγινε».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Ελλάδας και η FRAPORT, από Ιανουάριο έως και τέλος Οκτωβρίου 2018, αφίχθησαν σε ελληνικά αεροδρόμια με απευθείας πτήσεις από ρωσικές πόλεις, 824.096 επιβάτες. Ουσιαστικά, 700 περισσότεροι από ότι το ανάλογο διάστημα του 2017. Το νέο ποιοτικά στοιχείο είναι ότι στο Διεθνή Αερολιμένα της Αθήνας υπήρξε αύξηση κατά 40 χιλιάδες σε σχέση με το 2017 πράγμα που σημαίνει ότι το σύνθημα «Ελλάδα όλο το χρόνο» αρχίζει και αποδίδει, (όπως δείχνουν και οι προαναφερόμενες πτήσεις προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη με εβδομαδιαίες εκδρομές ΕΑΣ στην Ελλάδα).

Τα στοιχεία

Τα στοιχεία του Ρωσικού Κρατικού Οργανισμού, ΡΟΣΤΟΥΡΙΖΜ, συμφωνούν γενικά με αυτά του ΕΟΤ. Όπως θα δει ο προσεκτικός αναγνώστης, πέρα από το σύνολο των αφίξεων απευθείας από Ρωσία, υπάρχουν Ρώσοι πολίτες που καταφθάνουν στη Ελλάδα μέσω άλλων ευραπαικών χωρών, άρα δεν καταγράφονται στα ελληνικά αεροδρόμια αφού ήδη προέρχονται από το χώρο του… Σένγκεν… Δύσκολο να καταγραφούν επακριβώς, ωστόσο, υπολογίζονται σε μερικές δεκάδες χιλιάδες.

Δεν είναι του παρόντος να «πνιγούμε» μέσα σε στοιχεία και αριθμούς, απλά έχοντας υπόψιν τα αναφερόμενα και κάποιους άλλους τρόπους κίνησης των πολιτών από Ρωσία (αυτοκίνητα, κρουαζιέρες), γίνεται κατανοητή η φράση του Πούτιν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου με τον Τσίπρα, στις 7 Δεκεμβρίου στο Κρεμλίνο, ότι μέχρι το κλείσιμο του χρόνου ο αριθμός των Ρώσων που θα επισκεφθεί φέτος την Ελλάδα θα πλησιάζει το εκατομμύριο…

Γνωρίζοντας αυτή την αντικειμενική και ρεαλιστική εικόνα, ο καθένας μπορεί εύλογα να αναρωτηθεί, τι εξυπηρετούν οι δημοσιεύσεις έγκριτων, κατά τα άλλα, μέσων ενημέρωσης που δίνουν βαρύγδουπους πηχαίους τίτλους περί «κατάρρευσης» της ρωσικής αγοράς φέτος και τις τρομολάγνες εκφράσεις ότι «οι Ρώσοι μας γύρισαν τις πλάτες και πάνε στην Τουρκία…». Δίνοντας μάλιστα και «αποκλειστικότητα» στην αναφορά ότι ξεπέρασαν τα πέντε εκατομμύρια όσοι πήγαν φέτος στην Τουρκία από τη Ρωσία.

Για τους επαγγελματίες της αγοράς αυτά φαντάζουν ως γελοιότητες ή, ακόμα χειρότερα, προβοκάτσιες… Διότι στην Τουρκία, εδώ και πολλά χρόνια, οι Ρώσοι που την επισκέπτονται είναι από 3,5-5,5 εκατομμύρια τον χρόνο, αυτό δεν μας εμπόδισε να έχουμε το δικό μας ρωσικό τουριστικό κοινό που γίνεται δουλειά για να το διευρύνουμε. Η Τουρκία είναι «ακτύπητη» στο μαζικό, οικογενειακό τουρισμό με το σύστημα «All Inclusive» που τραβάει πρωτίστως τα λεγόμενα «χαμηλά» πορτοφόλια. Η Τουρκία έχει και μια σειρά άλλα «πλεονεκτήματα», όπως έλλειψη βίζας, εθνικό νόμισμα που ειδικά φέτος με την υποτίμηση αποτέλεσε «μαγνήτη» για φθηνά πακέτα…

Τέλος, τι και ποιον εξυπηρετούν τα με μανιακή ετοιμότητα και συχνότητα, «στατιστικά στοιχεία» της Τράπεζας της Ελλάδας που δίνουν μόνιμα τα τελευταία χρόνια υποτιμημένα τα νούμερα αφίξεων από τη Ρωσία, συνεπώς και τις «εισπράξεις», παρουσιάζοντας μια εικόνα ότι η Ρώσοι είναι μια «αμελητέα ποσότητα» για τον ελληνικό τουρισμό; Φέτος έγινε το εξής… σπαρταριστό: Η Τράπεζα της Ελλάδος έδινε για το διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου αφίξεις από Ρωσία γύρω στις… 367 χιλιάδες. Συνομιλώντας με κορυφαίο μάνατζερ στην Κρήτη, θεώρησε ότι αυτά αφορούν τις αφίξεις στο νησί και λέει: Ε, όχι είναι λιγότεροι, γύρω στις 310 χιλιάδες είναι οι Ρώσοι που ήρθαν στην Κρήτη! Δεν μπορούσε να φανταστεί ότι το νούμερο της Τράπεζας της Ελλάδος αφορούσε όλη την… Ελλάδα! Κρίμα, το Ίδρυμα που θα έπρεπε να ηγείται της οικονομικής ανόρθωσης της χώρας να μηχανεύεται δολιοφθορές…

Τα στοιχεία αυτά παίρνουν στη συνέχεια δημοσιογράφοι έγκριτων μέσων και ελαφρά τη καρδία, στηριζόμενοι στο… κύρος της Τράπεζας, τα δημοσιοποιούν… Ειδικά στις… αγγλόφωνες εκδόσεις τους. Γιατί, για ποιόν άραγε; Όσο για τα έσοδα; Μου αρκεί η δήλωση ιδιοκτητών ταβέρνας στην Κω πέρσι. «Παρακαλάω να έχω δύο παρέες Ρώσων τη βδομάδα στο μαγαζί, δε θέλω τίποτα άλλο…»

Άντε, καλή χρονιά και από δυο παρέες σε κάθε ελληνική ταβέρνα, όλα τα άλλα είναι του… Στουρνάρα!

ΠΗΓΗ , Δημήτρης Λιάτσος

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *