©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η Ελλάδα στις πρώτες τρεις επιλογές των Φλαμανδών για καλοκαιρινές διακοπές | Στην πεντάδα των προορισμών Ρόδος και Κρήτη | Στα 1.457 ευρώ οι ταξιδιωτικές δαπάνες

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Αυξημένο κατά 15% είναι το ποσοστό των φλαμανδικών οικογενειών που θα πραγματοποιήσουν αεροπορικά ταξίδια εφέτος, σε σχέση με πέρυσι, με την Ελλάδα να αποτελεί τη δεύτερη επιλογή τους και δύο ελληνικούς προορισμούς, η Ρόδος και η Κρήτη, να βρίσκονται ανάμεσα στους πέντε πρώτους προορισμούς που προτιμούν, όπως προκύπτει με βάση τα στοιχεία κρατήσεων της TUI Βελγίου.

Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία αυτά, η πιο δημοφιλείς χώρα για αεροπορικά ταξίδια εφέτος για τους Φλαμανδούς ταξιδιώτες είναι η Ισπανία, με τη Ελλάδα να ακολουθεί στη δεύτερη θέση και την Τουρκία να συμπληρώνει την πρώτη τριάδα, ενώ έπονται η Τυνησία και η Αίγυπτος, στην τέταρτη και πέμπτη θέση, αντίστοιχα.

Από πλευράς προορισμών, η Τουρκική Ριβιέρα, η Τενερίφη, η Μαγιόρκα, η Ρόδος και η Κρήτη αποτελούν τους πέντε προορισμούς που κυριαρχούν στις επιλογές των Φλαμανδών για αεροπορικά ταξίδια.

Όπως προκύπτει με βάση τις κρατήσεις της TUI, η Ισπανία κατέχει μερίδιο αγοράς 30% στις κρατήσεις στις φλαμανδική, τουριστική αγορά, με την Τενερίφη και τη Μαγιόρκα να είναι οι προορισμοί με τις περισσότερες κρατήσεις, αλλά η Κόστα ντελ Σολ, η Γκραν Κανάρια και η Κόστα Μπλάνκα συνεχίζουν να συγκεντρώνουν ένα πιστό κοινό.

Η Ελλάδα, από την άλλη, κατέχει το 25% της αγοράς, “με την αυξανόμενη ποιότητα των ξενοδοχείων, σε συνδυασμό με τη μοναδική εμπειρία διακοπών στα νησιά προσδίδουν στη χώρα μια πολύ ελκυστική εικόνα, η οποία παρεμπιπτόντως κερδίζει έδαφος σε όλες τις ευρωπαϊκές αγορές”, όπως αναφέρει η TUI. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κορυφαίο tour operator, από το σύνολο των τουριστικών χωρών, η Ελλάδα έχει το χαμηλότερο ποσοστό ξενοδοχειακών δωματίων, που είναι ακόμη διαθέσιμα για το φετινό καλοκαίρι.

Όσον αφορά την Τουρκία, μία στις πέντε φλαμανδικές οικογένειες έχει κλείσει αεροπορικά εισιτήρια για διακοπές στην Τουρκία, με την TUI fly Belgium να πετάει στη χώρα από τέσσερα αεροδρόμια στο Βέλγιο. Εν τω μεταξύ, η τουρκική Ριβιέρα (Αττάλεια) αποτελεί για δεύτερη χρονιά τον πιο δημοφιλή προορισμό διακοπών για τους Φλαμανδούς, οι οποίοι σε ποσοστό 13% την θεωρούν τον καλύτερο προορισμό διακοπών “value for money” για τις οικογένειες.

Διακοπές all in και έγκαιρες κρατήσεις

Τα ξενοδοχειακά θέρετρα και η “συνταγή” all-inclusive είναι και πάλι ιδιαίτερα δημοφιλή στις φλαμανδικές οικογένειες. Ενώ, σε αντίθεση με τα δύο προηγούμενα έτη, οι έγκαιρες κρατήσεις επέστρεψαν εφέτος, με τους ταξιδιώτες να επωφελούνται από τις εκπτώσεις για early booking, σε συνδυασμό με την υψηλή διαθεσιμότητα.

Με τα σημερινά δεδομένα, οι αναχωρήσεις για το 60% των οικογενειών προγραμματίζονται για τον Ιούλιο και το 40% για τον Αύγουστο. Η υψηλή, τουριστική περίοδος για τους Φλαμανδούς είναι από τις 15 Ιουλίου έως τις 15 Αυγούστου. Παραδοσιακά, η πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου και η τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου είναι η πιο ευνοϊκή περίοδος από πλευράς τιμών.

Διάρκεια διακοπών και ταξιδιωτικός προϋπολογισμός

Τα αεροπορικά ταξίδια των Φλαμανδών διαρκούν κατά μέσο όρο 9 ημέρες. Ωστόσο, όσο πιο μακρινό είναι το ταξίδι, τόσο μεγαλύτερη διάρκεια έχει. Η παραμονή στο Μεξικό, την Κούβα ή την Τζαμάικα, για παράδειγμα, διαρκεί κατά μέσο όρο 13 ημέρες, ενώ σε πιο οικονομικούς και κοντινούς προορισμούς όπως η Βουλγαρία, η Κροατία ή το Μαυροβούνιο, συνήθως η παραμονή ανέρχεται στη μια εβδομάδα.

Κατά μέσο όρο, οι Φλαμανδοί ξοδεύουν 1.457 ευρώ ανά ενήλικα για το ταξίδι τους την περίοδο Ιουλίου-Αυγούστου, περίπου το ίδιο ποσό με το 2022. Οι διακοπές στην Τυνησία ή τη Βουλγαρία κοστίζουν κατά μέσο όρο 1.100 ευρώ ανά άτομο, ενώ διπλάσιο είναι το ποσό για ταξίδια στη Δομινικανή Δημοκρατία, την Κούβα και το Μεξικό.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *