Η Ελλάδα θα είναι φέτος για τη Ρουμανία ο νούμερο 1 τουριστικός προορισμός

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

«Η Ελλάδα θα είναι φέτος για τη Ρουμανία ο νούμερο 1 τουριστικός προορισμός» ανέφερε ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας  σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή «Σήμερα» στο ΣΚΑΙ, από το Βουκουρέστι(!), όπου βρίσκεται για σειρά συναντήσεων με tour operators, αεροπορικές εταιρείες, επιχειρηματίες και  εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας της χώρας.

Ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι οι Ρουμάνοι επισκέπτες όχι μόνο θα προτιμήσουν για τις διακοπές τους πρωτίστως την Ελλάδα, αλλά έχουν επιλέξει και προορισμούς οι οποίοι δεν έχουν τόσο ισχυρό brand, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο την οικονομία και σε άλλες περιοχές της χώρας που μέχρι σήμερα δεν αποκόμιζαν σημαντικά οφέλη από τον τουρισμό. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι επίσης ότι πολλοί από αυτούς τους προορισμούς αποτελούσαν παραδοσιακά πόλο έλξης για τους Ρώσους τουρίστες, από τους οποίους, όπως ανέφερε ο υπουργός, φέτος δεν αναμένεται να δούμε ισχυρές τουριστικές ροές, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στις άλλες χώρες.

«Για αυτό το λόγο εμείς φέτος στοχεύσαμε σε άλλες αγορές, όπως  της Ρουμανίας, της Σερβίας- την άλλη εβδομάδα θα βρίσκομαι εκεί- και της Πολωνίας καθώς και στις σκανδιναβικές χώρες, ενώ με τη Γαλλία, την Αγγλία και το Ισραήλ έχουμε ήδη κάνει συμφωνίες και έχουμε διασφαλίσει πολύ υψηλά νούμερα» επεσήμανε ο Β. Κικίλιας.

O υπουργός Τουρισμού έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις απευθείας πτήσεις από τις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν ήδη ξεκινήσει από τον Μάρτιο και θα φέρουν στη χώρα μας μισό εκατομμύριο επισκέπτες, υπογραμμίζοντας ότι όλα αυτά είναι προϊόν σκληρής δουλειάς που γίνεται βήμα- βήμα εν μέσω ενός πολέμου που μαίνεται στην καρδιά της Ευρώπης. Υπενθυμίζεται ότι όπως αποκάλυψε το ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, οι πτήσεις από τις ΗΠΑ είναι αμετάβλητες σε σχέση με το 2021

Εξέφρασε, επίσης, την αισιοδοξία για τους επόμενους μήνες, ωστόσο, όπως είπε «ταμείο θα κάνουμε στο τέλος του 2022. Την Κυβέρνηση, τον Πρωθυπουργό και εμένα προσωπικά μας ενδιαφέρει η μέση ελληνική οικογένεια. Η οικογενειακή τουριστική επιχείρηση, η πρωτογενής παραγωγή, ο αγρότης που δίνει στον τουρισμό τα προϊόντα του τα οποία είναι εξαιρετικά, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ο εμπορικός κόσμος που σχετίζεται με τον τουρισμό».

Τέλος, ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε στον κοινωνικό τουρισμό λέγοντας: «Ανακοινώσαμε 30 εκατομμύρια ευρώ για κοινωνικό τουρισμό, από την 1η Ιουλίου, με free pass. Εύκολα, γρήγορα και χωρίς γραφειοκρατία, αυτή παρέμβασή μας απευθύνεται σε όλους τους συμπολίτες μας που δεν μπορούν, για αυτούς που δεν έχουν, για αυτούς που έχουν επωμιστεί τα μεγαλύτερα βάρη. Με αυτόν τον τρόπο η Ελληνική Κυβέρνηση αποδεικνύει για ακόμα μια φορά πόσο στηρίζει τους Έλληνες».

Β. Κικίλιας: Νέες συμφωνίες για περισσότερους τουρίστες από τη Ρουμανία. Μεγάλο ενδιαφέρον για Β. Ελλάδα και Ιόνιο

Αισιόδοξα και πολύ ελπιδοφόρα ήταν τα μηνύματα από τις νέες συμφωνίες στις οποίες προχώρησε ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας κατά τις διαδοχικές συναντήσεις που πραγματοποίησε στο Βουκουρέστι με tour opetarors της Ρουμανίας.

Σε δήλωσή του ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι παρατηρείται μεγάλη αύξηση στις θέσεις αλλά και στους προορισμούς που επιλέγουν οι Ρουμάνοι ταξιδιώτες, ενώ ιδιαίτερο είναι το ενδιαφέρον τους για τον εναλλακτικό τουρισμό, στον οποίο έχει επενδύσει η χώρα μας, με την Πιερία, τα νησιά του Ιονίου, την Εύβοια και τη Θάσο να είναι πολύ ψηλά στις προτιμήσεις τους. Σε αυτό  φαίνεται ότι έχει διευκολύνει και η αναστολή των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία και ήδη ο οδικός τουρισμός έχει ξεκινήσει.

Ο υπουργός Τουρισμού ανέφερε ότι για να αντιμετωπιστεί η όποια επίπτωση έχει ο πόλεμος της Ουκρανίας στον τουρισμό, έχει ήδη προγραμματιστεί να γίνει άλλο ένα roadshow στις χώρες που επηρεάζονται, όπως η Ρουμανία, καθώς οι δεσμοί των Βαλκανικών χωρών με την Ελλάδα είναι ισχυροί και αυτό αντικατοπτρίζεται και στον τουρισμό.

Επιπλέον, ο Β. Κικίλιας πραγματοποίησε συνάντηση με τον  Υφυπουργό Επιχειρηματικότητας και Τουρισμού της Ρουμανίας Rus Lucian Ioan,  ο οποίος επεσήμανε  το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει για πολλούς προορισμούς και για όλες τις μορφές τουρισμού στην Ελλάδα, όχι μόνο για τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά και για το ερχόμενο φθινόπωρο, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον θρησκευτικό τουρισμό τον οποίο επιλέγουν πολλοί Ρουμάνοι που επισκέπτονται τη χώρα μας.

H δήλωση

Η δήλωση του κ. Βασίλη Κικίλια, έχει ως εξής:

«Η ρουμανική αγορά είναι πολύ σημαντική για εμάς. Και για τον οδικό τουρισμό αλλά και για τις πτήσεις που πλέον έρχονται από το Βουκουρέστι, την Κλουζ και άλλες πόλεις στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, σε ηπειρωτικούς προορισμούς που υπάρχουν αεροδρόμια και στα νησιά μας. Βλέπω ισχυρή αύξηση και των θέσεων και των προορισμών.

Πάνω στη στρατηγική που έχουμε χαράξει για τους εναλλακτικούς προορισμούς, οι οποίοι μας ενδιαφέρουν για να στηρίξουμε στη χώρα, οι Ρουμάνοι έρχονται στην Πιερία, στη Θάσο, στη Χαλκιδική, στα νησιά του Ιονίου, στην Εύβοια και φυσικά στους brandαρισμένους προορισμούς όπως στην Κρήτη, τη Ρόδο και στα νησιά του Αιγαίου.

Είμαστε ιδιαίτερα ευχαριστημένοι γιατί οι αεροπορικές εταιρείες και οι tour operators επενδύουν στη χώρα μας και φυσικά η προσαρμογή του πλαισίου των πρωτοκόλλων, έτσι ώστε να μπορούν απρόσκοπτα να έρχονται και από τα βόρεια χερσαία σύνορά μας, καθώς είναι πρώτη χώρα σε εναλλακτικό τουρισμό, βοηθάει σε αυτό.

Επομένως, η εικόνα από τους επαγγελματίες του χώρου εδώ στη Ρουμανία είναι πολύ θετική αυτή τη στιγμή για τη χώρα μας.

Η κύρια έγνοια μας είναι να βοηθήσουμε και να στηρίξουμε οικονομικά μέσω του τουρισμού τη μέση ελληνική οικογένεια, την ελληνική οικογενειακή τουριστική επιχείρηση, τον πρωτογενή τομέα που παρέχει προϊόντα.  Δηλαδή τους αγρότες, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, τον εμπορικό κόσμο που είναι σε συνάφεια με τον τουρισμό και τις εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους στον τουριστικό τομέα. Είναι εμφανές ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από μια στρατηγική πολλαπλών προορισμών στη χώρα έτσι ώστε το μέρισμα από τα κέρδη του τουρισμού να πηγαίνει σε όλους.

Και επειδή μαίνεται ένας πόλεμος στην καρδιά της Ευρώπης και αυτό μας δημιουργεί πολύ σημαντικό πρόβλημα με τη ρωσική και την ουκρανική αγορά- συντελείται ανθρώπινη τραγωδία στην Ουκρανία- αποφασίσαμε να κάνουμε ξανά ένα roadshow στις βαλκανικές χώρες και όχι μόνο, έτσι ώστε να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε αυτές τις περιοχές που ενδεχόμενα θα πλήττονταν από ένα όχι σημαντικό ρεύμα, αλλά υπαρκτό. Η Ρουμανία είναι μια τέτοια χώρα. Είναι μια χώρα με ισχυρές σχέσεις και δεσμούς με την Ελλάδα και  την Ορθοδοξία επίσης. Έρχονται, δηλαδή, στη χώρα μας και για το θρησκευτικό μας τουρισμό αλλά και για τη γαστρονομία μας, τους αρέσουν τα βουνά, η ορειβασία, το hiking και τους αρέσει επίσης να έρχονται να νοικιάζουν μικρά ιστιοπλοϊκά. Και πιο μαζικά, στα μεγάλα νησιά μας και σε περιοχές τέτοιες οι οποίες δεν είναι πρώτες προτεραιότητες ταξιδιωτών από άλλες χώρες. Για παράδειγμα, η Πιερία είναι μια από αυτές. Επομένως εμείς αυτό θα το στηρίξουμε και να το ενισχύσουμε.

Σήμερα θα συναντηθούμε με όλους τους επαγγελματίες του χώρου και την πολιτική ηγεσία της Ρουμανίας, όπως και με Έλληνες και Ρουμάνους επαγγελματίες οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον ταξιδιωτικό και τουριστικό κλάδο. Αύριο έχουμε ένα «μπαράζ» συνεντεύξεων και θα έχουμε τη δυνατότητα να επικοινωνήσουμε απευθείας με τη ρουμανική κοινωνία τις δυνατότητες που υπάρχουν για τους Ρουμάνους στην ελληνική αγορά.

Το «άνοιγμα» της Ελλάδας και η άρση περιοριστικών μέτρων για την πανδημία είναι κάτι το οποίο ζητούσαν επισταμένως από τη Ρουμανία και την τελευταία φορά, πριν περίπου 2 μήνες, που ήμασταν εδώ με τον Πρωθυπουργό. Το υγειονομικό πλαίσιο, μετά την εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, διευκολύνει περαιτέρω την άφιξη αυτών των ταξιδιωτών στη χώρα.

Θέλω να τονίσω ότι πλέον έρχονται νωρίτερα, δηλαδή έχουν ήδη ξεκινήσει τον οδικό τουρισμό και ξεκινούν και οι πτήσεις μέσα στον Μάιο-και αρχές Ιουνίου.  Γι’ αυτό ρωτούσαν σήμερα για τα πακέτα και τη συνεργασία που μπορούν να έχουν με ξενοδόχους και tour operators στην Ελλάδα, έτσι ώστε να μπορέσουν να επιμηκύνουν την περίοδο, δηλαδή και το φθινόπωρο στην Ελλάδα. Είναι κάτι το οποίο δεν έχει ξανασυμβεί και εμάς αυτό μας ενδιαφέρει να γίνει ισορροπημένα, σε όλη τη χώρα αλλά, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα που είναι εγγύτερα και είναι ο στόχος μας».

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *