Η Ελλάδα στο Top 5 των χωρών με τα πιο ισχυρά διαβατήρια στον κόσμο | Η κατάταξη

ΔΙΕΘΝΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Δύο θέσεις ανέβηκε η Ελλάδα στον δείκτη της Henley Passport με τα πιο ισχυρά διαβατήρια στον κόσμο, με το ελληνικό, ταξιδιωτικό έγγραφο να βρίσκεται στην πέμπτη θέση στη σχετική κατάταξη, από την έβδομη θέση που διατηρούσε στην αντίστοιχη κατάταξη του Ιουλίου του 2023.

Σύμφωνα με τον δείκτη, που βασίζεται σε δεδομένα της Διεθνούς Ένωσης Αεροπορικών Μεταφορών (IATA), η Ελλάδα κατατάσσεται στην πέμπτη θέση, προσφέροντας τη δυνατότητα πρόσβασης στους κατόχους του ελληνικού διαβατηρίου χωρίς βίζα σε 190 προορισμούς στον κόσμο.

Την ίδια θέση μοιράζονται με την Ελλάδα η Μάλτα και η Ελβετία.

Σε μια μεγάλη ανατροπή της κατάταξης των πιο ισχυρών διαβατηρίων στον κόσμο, έξι χώρες ισοβαθμούν στην πρώτη θέση των πιο ισχυρών ταξιδιωτικών εγγράφων για το 2024.

Οι πολίτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, της Σιγκαπούρης και της Ισπανίας μπορούν να απολαμβάνουν πρόσβαση σε 194 προορισμούς σε όλο τον κόσμο -ο υψηλότερος αριθμός από τότε που έχει ξεκινήσει η καταγραφή, πριν από 19 χρόνια.

Τα ασιατικά κράτη της Ιαπωνίας και της Σιγκαπούρης κυριαρχούσαν στη θέση Νο1 τα τελευταία πέντε χρόνια, αλλά η νέα πρώτη πεντάδα συνιστά ευρωπαϊκό θρίαμβο. Η Φινλανδία και η Σουηδία ισοβαθμούν με τη Νότια Κορέα στη δεύτερη θέση, με εύκολη πρόσβαση σε 193 προορισμούς, ενώ η Αυστρία, η Δανία, η Ιρλανδία και η Ολλανδία έρχονται τρίτες (με 192 προορισμούς).

Το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, η Νορβηγία, η Πορτογαλία και το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκονται στην 4η θέση, ενώ η Ελλάδα, η Μάλτα και η Ελβετία στην 5η θέση.

Η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία βελτίωσαν την κατάταξή τους και βρίσκονται πλέον στο Νο 6 μαζί με την Τσεχία και την Πολωνία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς, εν τω μεταξύ, ισοβαθμούν στην έβδομη θέση, μαζί με την Ουγγαρία, με πρόσβαση σε 188 προορισμούς.

Στο άλλο άκρο του φάσματος, το Αφγανιστάν προσφέρει το λιγότερο ισχυρό διαβατήριο, επιτρέποντας την πρόσβαση σε μόλις 28 προορισμούς χωρίς να απαιτείται θεώρηση πριν από το ταξίδι. Ακολουθούν η Συρία, το Ιράκ, το Πακιστάν και η Υεμένη.

Το χάσμα μεταξύ των πιο ισχυρών και των λιγότερο ισχυρών διαβατηρίων έχει αυξηθεί σημαντικά από τότε που ξεκίνησε ο δείκτης.

Ο Δρ Christian H Kaelin, πρόεδρος της Henley & Partners και εφευρέτης της έννοιας του δείκτη διαβατηρίων, δήλωσε: “Ο μέσος αριθμός των προορισμών στους οποίους οι ταξιδιώτες μπορούν να έχουν πρόσβαση χωρίς θεώρηση έχει σχεδόν διπλασιαστεί από 58 το 2006 σε 111 το 2024. Ωστόσο, καθώς ξεκινάμε το νέο έτος, οι χώρες που βρίσκονται στην κορυφή της κατάταξης μπορούν πλέον να ταξιδέψουν σε 166 περισσότερους προορισμούς χωρίς βίζα από το Αφγανιστάν, το οποίο βρίσκεται στην τελευταία θέση της κατάταξης με πρόσβαση σε μόλις 28 χώρες χωρίς βίζα”.

Τα πιο ισχυρά διαβατήρια στον κόσμο για το 2024

1. Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Σιγκαπούρη, Ισπανία (194 προορισμοί)
2. Φινλανδία, Νότια Κορέα, Σουηδία (193 προορισμοί)
3. Αυστρία, Δανία, Ιρλανδία, Ολλανδία (192 προορισμοί)
4. Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Νορβηγία, Πορτογαλία, Ηνωμένο Βασίλειο (191 προορισμοί)
5. Ελλάδα, Μάλτα, Ελβετία (190 προορισμοί)
6. Τσεχία, Νέα Ζηλανδία, Πολωνία (189 προορισμοί)
7. Καναδάς, Ουγγαρία, Ηνωμένες Πολιτείες (188 προορισμοί)
8. Εσθονία, Λιθουανία (187 προορισμοί)
9. Λετονία, Σλοβακία, Σλοβενία (186 προορισμοί)
10. Ισλανδία (185 προορισμοί)

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *