Fankhauser
O Peter Fankhauser, διευθύνων σύμβουλος του Thomas Cook

Ελλάδα, Τουρκία και Αίγυπτος ενισχύουν τα έσοδα του Thomas Cook

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Φόβοι για «τρικλοποδιά» εκφράζονται στα ετήσια έσοδα του Thomas Cook εξαιτίας των πρωτοφανών υψηλών θερμοκρασιών στο Ην. Βασίλειο και των εξελίξεων στην ισπανική αγορά. Αυτό, παρότι κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους τα έσοδα του Thomas Cook κατέγραψαν αύξηση 10%, ενώ ανάλογη αύξηση (11%) κατέγραψαν και οι κρατήσεις, καθοδηγούμενες από την αύξηση της ζήτησης που παρατηρείται σε Ελλάδα, Τουρκία και Αίγυπτο.

Σε μια ανασκόπηση του τρίτου τριμήνου, ο ταξιδιωτικός «γίγαντας» αναφέρει ότι στένεψαν τα περιθώρια του Ηνωμένου Βασιλείου και επήλθε μείωση 3% στα μικτά κέρδη, τα οποία ανήλθαν σε 433 εκατ. λίρες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αυξημένη ζήτηση προορισμών, όπως η Τουρκία και η Αίγυπτος, δεν μπορεί να αντισταθμίσει τον συνεχιζόμενο ανταγωνισμό με την Ισπανία, τον πιο δημοφιλή προορισμό για το Ην. Βασίλειο. Ωστόσο, κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους τα έσοδα του Thomas Cook έφτασαν τα 2,479 εκατ. λίρες, καταγράφοντας αύξηση 10%. Εκτός αυτού το πρόγραμμά του μέχρι το τέλος του έτους έχει ήδη πουληθεί κατά 79%.

Οι υψηλές θερμοκρασίες, που έπληξαν δημοφιλείς προορισμούς, όπως το Ην. Βασίλειο, την προηγούμενη περίοδο, προκάλεσαν μείωση των κρατήσεων, περιορίζοντας έτσι την ικανότητα των ταξιδιωτικών πρακτόρων για ανάπτυξη.
Η μεγάλη ζήτηση για Τουρκία, Ελλάδα και Αίγυπτο οδήγησε σε αύξηση των συνολικών κρατήσεων κατά 11%, ενώ οι τιμές κυμαίνονται σε υψηλότερα από πέρυσι επίπεδα.

Όπως δήλωσε εκπρόσωπος του Thomas Cook, στο Ην. Βασίλειο οι κρατήσεις αυξήθηκαν κατά 1% για την καλοκαιρινή περίοδο του 2018, ενώ οι τιμές παρουσιάζονται κατά 7% υψηλότερες, αντανακλώντας σε μεγάλο βαθμό τον υψηλό πληθωρισμό της Ισπανίας. Οι κρατήσεις στη Βόρεια Ευρώπη είναι κατά 2% περισσότερες με τις τιμές να διαμορφώνονται στο +4%.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα αυτά, ο Peter Fankhauser, Διευθύνων Σύμβουλος του Thomas Cook, ανέφερε: «Παρατηρούμε σημαντική αύξηση στα έσοδα κατά το γ’ τρίμηνο του έτους, καθώς ολοένα και περισσότεροι επιλέγουν τον Thomas Cook για τις διακοπές τους. Είμαι ευχαριστημένος που οι αλλαγές στα πακέτα διακοπών μας προσελκύουν τόσο καινούριους (12%), όσο και υπάρχοντες (5%) πελάτες. Οι καλοκαιρινές κρατήσεις είναι κατά 11% αυξημένες, άνοδος καθοδηγούμενη κυρίως από την ανάπτυξη της αεροπορικής μας εταιρίας, αλλά και από την αύξηση της χωρητικότητάς μας, ιδιαίτερα στη Γερμανία».

Σύμφωνα με τον ίδιο, με τον τρόπο αυτό αντισταθμίστηκε η μείωση στις κρατήσεις των πακέτων διακοπών, που παρατηρήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες. Πελάτες από όλη την Ευρώπη άργησαν να πραγματοποιήσουν την κράτηση των καλοκαιρινών τους διακοπών, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούσαν.

Το έντονο ανταγωνιστικό περιβάλλον παραμένει, καθώς ακόμα και η αυξημένη ζήτηση δημοφιλών προορισμών δεν μπόρεσε να αντισταθμίσει πλήρως την πίεση σε πακέτα διακοπών στην Ισπανία.

Σύμφωνα με την παρούσα κατάσταση, οι ιθύνοντες της εταιρίας προβλέπουν πως οι προσδοκίες τους σε επίπεδο κερδών δεν θα επιτευχθούν παρά μόνο στο ελάχιστο.

«Είμαι ευχαριστημένος από την ισχυρή στρατηγική πρόοδο που είχαμε τους τελευταίους μήνες, όπως το άνοιγμα του νέου Cook’s Club στην Ελλάδα και η συνεργασία με την Expedia, για το κοινό του Ην. Βασιλείου και της Σκανδιναβίας.
Θεωρούμε βέβαιο πως αυτό θα μας οδηγήσει σε περαιτέρω κερδοφόρα ανάπτυξη».

Τα υποκείμενα ακαθάριστα κέρδη του τριμήνου για την εταιρία είναι κατά 8% αυξημένα, φτάνοντας τα 14 εκατ. λίρες, ενώ τα μικτά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 443 εκατ. λίρες, κατά 15 εκατ. λίρες λιγότερα από το 2017. Αντίστοιχα, τα λειτουργικά κέρδη του ομίλου βελτιώθηκαν κατά 1 εκατ. και ανήλθαν, όπως και τα υποκείμενα, στα 14 εκατ. λίρες.

Τα λειτουργικά κέρδη της αεροπορικής εταιρίας του ομίλου αυξήθηκαν κατά 5 εκατ., αντισταθμίζοντας τη μείωση 6 εκατ. λιρών των λειτουργικών κερδών της ταξιδιωτικής επιχείρησης. Από την άλλη, τα εταιρικά κόστη ήταν μειωμένα κατά 2 εκατ. λίρες. Το ακαθάριστο κέρδος αυξήθηκε κατά 8 εκατ., φτάνοντας τα 21 εκατ. λίρες, επηρεαζόμενο από το κόστος των νέων Πιστοποιητικών Αερομεταφορέα και την αναστάτωση, που προκλήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία, μετά την πτώχευσης της Monarch και της Air Berlin.

Τέλος, το καθαρό χρέος της εταιρίας έως τις 30 Ιουνίου έφτανε τα 468 εκατ. λίρες, αυξημένο κατά 64 εκατ. λίρες, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Σε αυτό περιλαμβάνονται πληρωμές ύψους 58 εκατ. προς τη The Co-operative Group.

ΠΗΓΗ

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *