ΕΛΛΗΝΟΡΩΣΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ: Νίκος Ξυδάκης – Προσπαθούμε…

ΔΙΕΘΝΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Την ύπαρξη προβλημάτων στις θεωρήσεις visa, αν και σε μικρότερο βαθμό από τον πραγματικό, αναγνώρισε o αναπληρωτής Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης, ο οποίος υπογράμμισε ότι το ΥΠΕΞ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην επίλυση του θέματος και κάλεσε τους tour operators, τους ξενοδόχους και γενικά τους ανθρώπους του Τουρισμού, να συνεργαστούν για να επιλύονται σε καθημερινή βάση, όλα τα θέματα.

ksd photo
ksd photo

Ο κ. Ξυδάκης υπογράμμισε ότι το ΥΠΕΞ ξεκίνησε να εργάζεται στο θέμα στις 14 Δεκεμβρίου, και υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν ακυρώσεις λόγω μή έκδοσης θεωρήσεων visa.

Εξήγγειλε και κινητά, ευέλικτα, κέντρα θεωρήσεων visa, ενώ τόνισε ότι υπάρχουν ρητές εντολές για χορήγηση πολλαπλών visa, διάρκειας τουλάχιστον ενός έτους.

Ωστόσο έγινε αποδέκτης πλήθους καταγγελίών και διαμαρτυριών από Έλληνες και Ρώσους τουριστικούς παράγοντες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν καθημερινά πολλά και σημαντικά προβλήματα στην έκδοση visa.

Είναι ενδεικτικό ότι ο αντιπρόεδρος της ρωσικής ένωσης tour operators Yuriy Barzykinέκανε λόγω για “αγώνες δρόμου με μοτοσυκλέτες” για να παραδοθούν  θεωρήσεις visa στα αεροδρόμια, αλλά και πολλά ακυρωμένα ταξίδια που προκάλεσαν απογοήτευση στους Ρώσους τουρίστες.

Θετική εντύπωση προκάλεσε η θέληση του υπουργού να αναζητήσει λύσεις.
Αρνητική η άποψη αξιωματούχου του υπουργείου, ο οποίος στις διαμαρτυρίες των ανθρώπων του Τουρισμού, απάντησε: “Τι θέλετε να κάνουμε, προσπαθούμε…”.

Σύμφωνα με ανακοίνωση το υπουργείου Εξωτερικών “Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, κ. Νίκος Ξυδάκης, κατά την ομιλία του στο πρώτο Ελληνο-Ρωσικό Τουριστικό Forum που διοργανώθηκε σήμερα από το Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και τον ΕΟΤ, με θέμα «Ελλάδα-Ρωσία: Πραγματικότητα και Προοπτικές της συνεργασίας στον τομέα Τουρισμού», τόνισε ότι «το Υπουργείο Εξωτερικών δίνει τη μάχη για να ανταποκριθεί με επιτυχία στην αύξηση του αριθμού των Ρώσων τουριστών, όχι μόνο για τον τουρισμό και τη στήριξη της εθνικής μας οικονομίας, αλλά γιατί οι επισκέπτες από τη μια χώρα στην άλλη, φέρνουν πιο κοντά τους δυο λαούς και βοηθούν να χτίσουμε μια σταθερή, ανοιχτή, φιλική, δημιουργική σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ρωσία, σε ένα κόσμο που στις μέρες μας κλυδωνίζεται από αστάθμητους παράγοντες».

Ο κ. Ξυδάκης ενημέρωσε για τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου Εξωτερικών για την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους Ρώσους πολίτες που θέλουν να επισκεφθούν την Ελλάδα και την επίλυση των ζητημάτων που ανέκυψαν με την εισαγωγή του νέου συστήματος χορήγησης ταξιδιωτικής θεώρησης (VIS). «Τα προξενεία σε όλο τον κόσμο, αλλά κυρίως αυτό της Μόσχας, ενισχύθηκαν καίρια. Στη Μόσχα επεκτάθηκε σε ένα επιπλέον όροφο, διπλασιάστηκε ο αριθμός των σταθμών εργασίας, βελτιώνεται καθημερινά το λογισμικό θεωρήσεων και, πάνω από όλα, ενισχύθηκε αποφασιστικά σε προσωπικό, ώστε από 5-6 άτομα το Δεκέμβριο στο τμήμα θεωρήσεων να έχει σήμερα περισσότερα από 40, ενώ θα ξεπεράσει τα 100 μέσα στο Μάιο και θα ενισχύεται διαρκώς όσο χρειάζεται».

Ο κ. ΑΝΥΠΕΞ σημείωσε ότι «ως το Δεκέμβριο τα σχετικά κέντρα, τα λεγόμενα Visa Application Centers ήταν 20, ένα στη Μόσχα και 19 σε άλλες μεγάλες πόλεις. Και με τις ενέργειες του Υπουργείου προς τον Πάροχο έγιναν ήδη 28, τα δύο πλέον στη Μόσχα για αποσυμφόρηση της μεγαλύτερης πόλης της Ρωσίας, τα υπόλοιπα σε 26 ακόμα πόλεις. Και κάνω γνωστό για πρώτη φορά από αυτό το βήμα ότι με την επιμονή μας να εξυπηρετηθεί ο Ρώσος πολίτης σε όσο το δυνατόν ευρύτερες γεωγραφικές ενότητες, ο Πάροχος ανοίγει μικρά Visa Application Centers (VAC), τα λεγόμενα mini-Vac κυρίως εντός τραπεζών και αποκλειστικά για την Ελλάδα, στο Σουργκούτ στις 16 Μαΐου, στο Τομσκ στις 3 Ιουνίου, στο Τσελιαμπίνσκ στις 17 Ιουνίου και στο Τιουμέν (Tyumen) την 1η Ιουλίου. Η προσπάθειά μας θα συνεχιστεί, γιατί γνωρίζουμε ότι οι μονάδες κινητής βιομετρίας μπορούν μεν να εξυπηρετήσουν και το τελευταίο χωριό, πλην όμως κοστίζουν στον πολίτη περισσότερο».

«Ακόμα, στην ίδια κατεύθυνση, εκδίδουμε ήδη θεωρήσεις διάρκειας ενός έτους πολλαπλής εισόδου και προοδευτικά, στο βαθμό που μας το επιτρέπει ο κανονισμός Σένγκεν, σε μια δύσκολη και ευαίσθητη περίοδο, οι θεωρήσεις θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια. Γιατί η χώρα μας αντιμετωπίζει το Ρώσο πολίτη ως αυτό που πραγματικά είναι: καλός και αξιόπιστος τουρίστας. Δεν είναι στις προθέσεις μας να τον ταλαιπωρούμε στα VAC κάθε χρόνο, ούτε θέλουμε να τον επιβαρύνουμε με το επαναλαμβανόμενο κόστος θεώρησης. Τον θέλουμε κοντά μας, εύκολα, απλά, με αξιοπρέπεια και σεβασμό στην προσωπικότητά του», τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών”.

Περισσότερα όμως και παραλειπόμενα από το συνέδριο αύριο!!!

Δείτε το video στο κανάλι του money-tourism.gr, στο youtube.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *