Οι Chef:
Γιάννης Μπαξεβάνης
Ο Γιάννης Μπαξεβάνης υπήρξε από τους πρωτεργάτες
της αναβίωσης της ελληνικής κουζίνας και της
ενσωμάτωσης ξεχασμένων υλικών, όπως η μολόχα ή το
σταμναγκάθι, στο ελληνικό τραπέζι. Είναι γαστρονομικός
αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο εξωτερικό για τον ΟΠΕ
(Ηνωμένα Έθνη, Παρίσι, Νέα Υόρκη, Σαν Φραντσίσκο) και
τα τελευταία τρία χρόνια και στην Ελβετία στο Lausanne-
Palace, όπου και αναλαμβάνει το φεστιβάλ Ελληνικής
Γαστρονομίας. Διευθύνει την κουζίνα του εστιατορίου Ελιά
στο Ντουμπάι, βραβευμένο επανειλημμένως από το Time
Out ως ένα από τα 10 καλύτερα ευρωπαϊκά εστιατόρια
του Εμιράτου. Έχει αναδειχθεί 2 φορές “Σεφ της Χρονιάς”,
του έχει απονεμηθεί 11 φορές το βραβείο Ελληνικής
Κουζίνας στους Χρυσούς Σκούφους, ενώ έχει κατακτήσει
το ασημένιο μετάλλιο στον Πανευρωπαϊκό διαγωνισμό του
Στρασβούργου στη Γαλλία και έχει βραβευθεί από τη Διεθνή Ακαδημία Γαστρονομίας
ως “Chef Ελπίδας του μέλλοντος”. Για δεύτερη συνεχή χρονιά συνεργάζεται με το
Porto Carras Grand Resort υπογράφοντας τις συνταγές για τα εστιατόρια News Café,
Astro Trattoria & Tsipouraki Restaurant.
Δημήτρης Σκαρμούτσος
Ο Δημήτρης Σκαρμούτσος γεννήθηκε στην Αθήνα. Σε
ηλικία 18 ετών πήγε στην Αμερική όπου σπούδασε
Οικονομικά στο UCLA και κατόπιν φοίτησε στην Culinary
Institute of America. Από το 1993 ξεκίνησε τα πρώτα του
επαγγελματικά βήματα και από το 1996 άρχισε να
εργάζεται σε μεγάλα ξενοδοχεία και εστιατόρια στην
Αμερική. Από το 2005 είναι chef σε κρητικό εστιατόριο που
έχει βραβευτεί με Χρυσό Σκούφο και με βραβεία Gourmet.
Χριστόφορος Πέσκιας
Γεννημένος στην Κύπρο, σπούδασε Διοίκηση
Επιχειρήσεων στη Βοστόνη. Η αγάπη του για τη
μαγειρική οδήγησε τα βήματά του, καταξιώνοντάς τον
μέσα από το εστιατόριο «Dash» στην Κηφισιά.
Ακολούθησε πρακτική στην Αμερική πλάι στους chef
Charlie Trotter και Jackie Pluton, δημιουργική παρουσία
στα εστιατόρια «Puerto Colina», «Rock n’ Roll» και
«Balthazar», εκ νέου εκπαίδευση κοντά στους Ferran
Adria, Mark Menaux και Joel Robuchon, και απογείωση
στο εστιατόριο «48» όπου έμεινε μέχρι το 2008,
ανεβάζοντάς το στην top-100 λίστα του περιοδικού
Restaurant Magazine με τα καλύτερα εστιατόρια του
κόσμου. Έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία και έχει πλήθος συνεργασιών.
Ηλίας Μαμαλάκης
Ο Ηλίας Μαμαλάκης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε
Οικονομικά, δούλεψε πολλά χρόνια σαν υψηλόβαθμο
στέλεχος σε πολυεθνικές εταιρίες. Μετά από αρκετές
εμπειρίες, γύρω στα σαράντα του χρόνια, ασχολήθηκε με
τη γαστρονομία. Το 1992 έγραψε το πρώτο του βιβλίο με
τίτλο “Μαγειρικόν”. Αυτό το βιβλίο του άνοιξε το δρόμο και
έτσι μπήκε στη δημοσιογραφία της μαγειρικής. Το 1999
δεν άντεξε πλέον και παράτησε τις business για να
ασχοληθεί αποκλειστικά με την κουζίνα. Συμμετοχή σε
σειρές μαγειρικής, παρουσιάσεις εκπομπών, συγγραφή
βιβλίων μαγειρικής και πολλά ακόμα αποτελούν το κύριο
κορμό της μέχρι τώρα επιτυχημένης πορείας του.
Δημήτρης Δημητριάδης
Ο Δημήτρης Δημητριάδης σπούδασε στη Σχολή
Τουριστικών Επαγγελμάτων της Ρόδου στο Τμήμα
Μαγειρικής και μπήκε στο επάγγελμα το 1994.
Έχει εργαστεί ως chef σε εστιατόρια όπως το Νabucco
στην Εκάλη, ενώ έχει κάνει μετεκπαίδευση πλάι στον
Jacques Chibois (2* Michelin) και τον Alain Parodi (1*
Michelin), καθώς και στο εστιατόριο Noma, καλύτερο
εστιατόριο στον κόσμο για το 2010.
Διετέλεσε chef στο εστιατόριο Cibus στην Αίγλη Ζαππείου
ενώ σήμερα είναι chef de Cuisine στo εστιατόριο Hytra,
βραβευμένo με 1 αστέρι Michelin, διοχετεύοντας στη
μαγειρική του τα χρώματα και τις μυρωδιές της
μεσογειακής κουζίνας, από την οποία και εμπνέεται, με
δημιουργικό οίστρο και πρωτοτυπία. Έχει διακριθεί με
έπαινο από το Lions Club.
Jean Louis Capsalas
Jean Louis Capsalas γεννήθηκε το 1966 στο Saint-
Etienne. Σπούδασε στη Γαλλία, στην Σχολή Rabelais
της Λυών. Επίσης, στη Λυών έκανε το ντεμπούτο του
στα τριών αστέρων εστιατόρια Pierre Orsi και Gervais.
Μετακόμισε στην Αθήνα στα τέλη της δεκαετίας του
’80 και ανοιξε το εστιατόριο « Le cap Lyonnais » στο
Μαρούσι. Στη συνέχεια εργάστηκε στο «Πεντελικό»
της Κηφισιάς, και στη συνέχεια ως επικεφαλής chef
στο «Mare Nostrum» στο Ψυχικό, στο «Ballade»
στο Ψυχικό, και τέλος, στο «Αίγλη Ζαππείου» στο
κέντρο της Αθήνας. Από Έλληνα πατέρα και Γαλλίδα
μητέρα, είναι εμπλουτισμένος από τους δύο πολιτισμούς.
Η μαγειρική του είναι μια αντανάκλαση αυτής της διπλής ταυτότητας. Του αρέσει να
παντρεύει τις ελληνικές και γαλλικές γεύσεις και να παίζει με την γεύση.
Μαρία Εκμεκτσίογλου
Η Μαρία Εκμεκτσίογλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην
Κωνσταντινούπολη.
Ένας μεγάλος έρωτας και ένας γάμος την έφεραν στη
Θεσσαλονίκη όπου έζησε 15 χρόνια.
Μετά το τέλος του γάμου της επέστρεψε στα πάτρια
εδάφη όπου ζει τα τελευταία χρόνια. Διδάσκει στο
πανεπιστήμιο Halic γαστρονομία, είναι μέλος στους
Chaine des Rotisseurs, στον Σύλλογο Γαστρονομίας
Τουρκίας, στο διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου
«Χαμένες Γεύσεις του Αιγαίου» και στο Chef’s Club, ενώ
είναι ιδιοκτήτρια του εστιατορίου Maria’s στο Ετιλέρ.
Ντίνα Νικολάου
H Ντίνα Νικολάου είναι chef που γεννήθηκε στην
Ελλάδα, αλλά σήμερα μοιράζει το χρόνο της ανάμεσα
στην Αθήνα και το Παρίσι. Σπούδασε οικονομία και
μάρκετινγκ, έκανε ένα σύντομο πέρασμα από τον
κόσμο της μόδας, αλλά την κέρδισε η γαστρονομία και
η τέχνη της μαγειρικής.
Ακολούθησαν σπουδές στην επαγγελματική μαγειρική
τέχνη στις Γαστρονομικές Σχολές του Παρισιού : Le
Cordon Bleu, Ritz Escoffier, Alain Ducasse formation,
Lenôtre. Ταξιδεύει την ελληνική μαγειρική μέσω των
παρουσιάσεων που κάνει σε Φεστιβάλ Γαστρονομίας ανά τον κόσμο. Έχει γράψει 5
βιβλία μαγειρικής. Μεταξύ αυτών το «Το βιβλίο μαγειρικής της σχολής Chef
d’Oeuvre», που απέσπασε το πρώτο βραβείο στο διεθνή διαγωνισμό Gourmand
(World Cookbooks Awards) ως το καλύτερο ελληνικό επαγγελματικό βιβλίο
μαγειρικής.
Πατήρ Επιφάνιος
Ο πατήρ Επιφάνιος αποδεικνύει ότι η μοναχική ζωή
μπορεί να κρύβει άπλετη δημιουργικότητα. Καλόγηρος
που κατάφερε να καταγράψει και να επεκτείνει την
κουζίνα του Αγίου Όρους και να την κάνει γνωστή και
εκτός ελληνικών συνόρων. Άνθρωπος πολυταξιδεμένος
τόσο στην ζωή όσο και στο μυαλό αποτελεί την καλύτερη
διαφήμιση για το περιβόλι της Παναγίας. Το σύνθημά του
είναι ότι η αγάπη κάνει το καλό και νόστιμο φαγητό. Δεν
παραλείπει, όμως, να αναμίξει και τη φαντασία. Ο
μοναχός Επιφάνιος της Ιεράς Μονής Μυλοποτάμου
υπηρετεί την Αγιορείτικη κουζίνα δημιουργώντας συνταγές
αντάξιες τριών αστεριών Michelin.
Μιχάλης Νουρλόγλου
Νεότατος και δραστηριότατος. Πρωτογνωρίσαμε τον
Μιχάλη Νουρλόγλου στην τηλεοπτική εκπομπή Top chef
το 2010. Η σημερινή δουλειά του στο «Abovo» του έφερε
το Χρυσό Σκούφο από το Αθηνόραμα, δείχνοντας τη
θεμελιώδη γοητεία που ασκεί επάνω του η ελληνική
κουζίνα, που όμως χρωματίζεται συνειδητά με επιρροές
από τις μεσογειακές σταθερές. Χαρακτηριστικά πιάτα που
δίνουν το γαστρονομικό στίγμα του chef, το καπνιστό χέλι
στη σχάρα με πουρέ παντζαριού, αγκιναράκια και σάλτσα
από εσπεριδοειδή, το ριζότο με άγρια ρόκα και πολλά
ακόμα.
Σταύρος Μαλλιαρίδης
O chef Σταύρος Μαλλιαρίδης αν και νέος είναι έμπειρος
και συνεργάζεται με τον βραβευμένο chef Γιάννη
Μπαξεβάνη. Κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη και
κουβαλάει τον αέρα, τις γεύσεις και τ’ αρώματα της πόλης
του ως «προίκα». Η Ελλάδα είναι το σημείο αναφοράς
στις γεύσεις του, κάτι που βγαίνει ασυναίσθητα από μέσα
του σε όποια κουζίνα χρειαστεί να υπηρετήσει. Σήμερα
εργάζεται στα εστιατόρια Tsipouraki Restaurant, Astro
Trattoria και News Café του Porto Carras Grand Resort
Γιάννης Μπαξεβάνης
Ο Γιάννης Μπαξεβάνης υπήρξε από τους πρωτεργάτες
της αναβίωσης της ελληνικής κουζίνας και της
ενσωμάτωσης ξεχασμένων υλικών, όπως η μολόχα ή το
σταμναγκάθι, στο ελληνικό τραπέζι. Είναι γαστρονομικός
αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο εξωτερικό για τον ΟΠΕ
(Ηνωμένα Έθνη, Παρίσι, Νέα Υόρκη, Σαν Φραντσίσκο) και
τα τελευταία τρία χρόνια και στην Ελβετία στο Lausanne-
Palace, όπου και αναλαμβάνει το φεστιβάλ Ελληνικής
Γαστρονομίας. Διευθύνει την κουζίνα του εστιατορίου Ελιά
στο Ντουμπάι, βραβευμένο επανειλημμένως από το Time
Out ως ένα από τα 10 καλύτερα ευρωπαϊκά εστιατόρια
του Εμιράτου. Έχει αναδειχθεί 2 φορές “Σεφ της Χρονιάς”,
του έχει απονεμηθεί 11 φορές το βραβείο Ελληνικής
Κουζίνας στους Χρυσούς Σκούφους, ενώ έχει κατακτήσει
το ασημένιο μετάλλιο στον Πανευρωπαϊκό διαγωνισμό του
Στρασβούργου στη Γαλλία και έχει βραβευθεί από τη Διεθνή Ακαδημία Γαστρονομίας
ως “Chef Ελπίδας του μέλλοντος”. Για δεύτερη συνεχή χρονιά συνεργάζεται με το
Porto Carras Grand Resort υπογράφοντας τις συνταγές για τα εστιατόρια News Café,
Astro Trattoria & Tsipouraki Restaurant.
Δημήτρης Σκαρμούτσος
Ο Δημήτρης Σκαρμούτσος γεννήθηκε στην Αθήνα. Σε
ηλικία 18 ετών πήγε στην Αμερική όπου σπούδασε
Οικονομικά στο UCLA και κατόπιν φοίτησε στην Culinary
Institute of America. Από το 1993 ξεκίνησε τα πρώτα του
επαγγελματικά βήματα και από το 1996 άρχισε να
εργάζεται σε μεγάλα ξενοδοχεία και εστιατόρια στην
Αμερική. Από το 2005 είναι chef σε κρητικό εστιατόριο που
έχει βραβευτεί με Χρυσό Σκούφο και με βραβεία Gourmet.
Χριστόφορος Πέσκιας
Γεννημένος στην Κύπρο, σπούδασε Διοίκηση
Επιχειρήσεων στη Βοστόνη. Η αγάπη του για τη
μαγειρική οδήγησε τα βήματά του, καταξιώνοντάς τον
μέσα από το εστιατόριο «Dash» στην Κηφισιά.
Ακολούθησε πρακτική στην Αμερική πλάι στους chef
Charlie Trotter και Jackie Pluton, δημιουργική παρουσία
στα εστιατόρια «Puerto Colina», «Rock n’ Roll» και
«Balthazar», εκ νέου εκπαίδευση κοντά στους Ferran
Adria, Mark Menaux και Joel Robuchon, και απογείωση
στο εστιατόριο «48» όπου έμεινε μέχρι το 2008,
ανεβάζοντάς το στην top-100 λίστα του περιοδικού
Restaurant Magazine με τα καλύτερα εστιατόρια του
κόσμου. Έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία και έχει πλήθος συνεργασιών.
Ηλίας Μαμαλάκης
Ο Ηλίας Μαμαλάκης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε
Οικονομικά, δούλεψε πολλά χρόνια σαν υψηλόβαθμο
στέλεχος σε πολυεθνικές εταιρίες. Μετά από αρκετές
εμπειρίες, γύρω στα σαράντα του χρόνια, ασχολήθηκε με
τη γαστρονομία. Το 1992 έγραψε το πρώτο του βιβλίο με
τίτλο “Μαγειρικόν”. Αυτό το βιβλίο του άνοιξε το δρόμο και
έτσι μπήκε στη δημοσιογραφία της μαγειρικής. Το 1999
δεν άντεξε πλέον και παράτησε τις business για να
ασχοληθεί αποκλειστικά με την κουζίνα. Συμμετοχή σε
σειρές μαγειρικής, παρουσιάσεις εκπομπών, συγγραφή
βιβλίων μαγειρικής και πολλά ακόμα αποτελούν το κύριο
κορμό της μέχρι τώρα επιτυχημένης πορείας του.
Δημήτρης Δημητριάδης
Ο Δημήτρης Δημητριάδης σπούδασε στη Σχολή
Τουριστικών Επαγγελμάτων της Ρόδου στο Τμήμα
Μαγειρικής και μπήκε στο επάγγελμα το 1994.
Έχει εργαστεί ως chef σε εστιατόρια όπως το Νabucco
στην Εκάλη, ενώ έχει κάνει μετεκπαίδευση πλάι στον
Jacques Chibois (2* Michelin) και τον Alain Parodi (1*
Michelin), καθώς και στο εστιατόριο Noma, καλύτερο
εστιατόριο στον κόσμο για το 2010.
Διετέλεσε chef στο εστιατόριο Cibus στην Αίγλη Ζαππείου
ενώ σήμερα είναι chef de Cuisine στo εστιατόριο Hytra,
βραβευμένo με 1 αστέρι Michelin, διοχετεύοντας στη
μαγειρική του τα χρώματα και τις μυρωδιές της
μεσογειακής κουζίνας, από την οποία και εμπνέεται, με
δημιουργικό οίστρο και πρωτοτυπία. Έχει διακριθεί με
έπαινο από το Lions Club.
Jean Louis Capsalas
Jean Louis Capsalas γεννήθηκε το 1966 στο Saint-
Etienne. Σπούδασε στη Γαλλία, στην Σχολή Rabelais
της Λυών. Επίσης, στη Λυών έκανε το ντεμπούτο του
στα τριών αστέρων εστιατόρια Pierre Orsi και Gervais.
Μετακόμισε στην Αθήνα στα τέλη της δεκαετίας του
’80 και ανοιξε το εστιατόριο « Le cap Lyonnais » στο
Μαρούσι. Στη συνέχεια εργάστηκε στο «Πεντελικό»
της Κηφισιάς, και στη συνέχεια ως επικεφαλής chef
στο «Mare Nostrum» στο Ψυχικό, στο «Ballade»
στο Ψυχικό, και τέλος, στο «Αίγλη Ζαππείου» στο
κέντρο της Αθήνας. Από Έλληνα πατέρα και Γαλλίδα
μητέρα, είναι εμπλουτισμένος από τους δύο πολιτισμούς.
Η μαγειρική του είναι μια αντανάκλαση αυτής της διπλής ταυτότητας. Του αρέσει να
παντρεύει τις ελληνικές και γαλλικές γεύσεις και να παίζει με την γεύση.
Μαρία Εκμεκτσίογλου
Η Μαρία Εκμεκτσίογλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην
Κωνσταντινούπολη.
Ένας μεγάλος έρωτας και ένας γάμος την έφεραν στη
Θεσσαλονίκη όπου έζησε 15 χρόνια.
Μετά το τέλος του γάμου της επέστρεψε στα πάτρια
εδάφη όπου ζει τα τελευταία χρόνια. Διδάσκει στο
πανεπιστήμιο Halic γαστρονομία, είναι μέλος στους
Chaine des Rotisseurs, στον Σύλλογο Γαστρονομίας
Τουρκίας, στο διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου
«Χαμένες Γεύσεις του Αιγαίου» και στο Chef’s Club, ενώ
είναι ιδιοκτήτρια του εστιατορίου Maria’s στο Ετιλέρ.
Ντίνα Νικολάου
H Ντίνα Νικολάου είναι chef που γεννήθηκε στην
Ελλάδα, αλλά σήμερα μοιράζει το χρόνο της ανάμεσα
στην Αθήνα και το Παρίσι. Σπούδασε οικονομία και
μάρκετινγκ, έκανε ένα σύντομο πέρασμα από τον
κόσμο της μόδας, αλλά την κέρδισε η γαστρονομία και
η τέχνη της μαγειρικής.
Ακολούθησαν σπουδές στην επαγγελματική μαγειρική
τέχνη στις Γαστρονομικές Σχολές του Παρισιού : Le
Cordon Bleu, Ritz Escoffier, Alain Ducasse formation,
Lenôtre. Ταξιδεύει την ελληνική μαγειρική μέσω των
παρουσιάσεων που κάνει σε Φεστιβάλ Γαστρονομίας ανά τον κόσμο. Έχει γράψει 5
βιβλία μαγειρικής. Μεταξύ αυτών το «Το βιβλίο μαγειρικής της σχολής Chef
d’Oeuvre», που απέσπασε το πρώτο βραβείο στο διεθνή διαγωνισμό Gourmand
(World Cookbooks Awards) ως το καλύτερο ελληνικό επαγγελματικό βιβλίο
μαγειρικής.
Πατήρ Επιφάνιος
Ο πατήρ Επιφάνιος αποδεικνύει ότι η μοναχική ζωή
μπορεί να κρύβει άπλετη δημιουργικότητα. Καλόγηρος
που κατάφερε να καταγράψει και να επεκτείνει την
κουζίνα του Αγίου Όρους και να την κάνει γνωστή και
εκτός ελληνικών συνόρων. Άνθρωπος πολυταξιδεμένος
τόσο στην ζωή όσο και στο μυαλό αποτελεί την καλύτερη
διαφήμιση για το περιβόλι της Παναγίας. Το σύνθημά του
είναι ότι η αγάπη κάνει το καλό και νόστιμο φαγητό. Δεν
παραλείπει, όμως, να αναμίξει και τη φαντασία. Ο
μοναχός Επιφάνιος της Ιεράς Μονής Μυλοποτάμου
υπηρετεί την Αγιορείτικη κουζίνα δημιουργώντας συνταγές
αντάξιες τριών αστεριών Michelin.
Μιχάλης Νουρλόγλου
Νεότατος και δραστηριότατος. Πρωτογνωρίσαμε τον
Μιχάλη Νουρλόγλου στην τηλεοπτική εκπομπή Top chef
το 2010. Η σημερινή δουλειά του στο «Abovo» του έφερε
το Χρυσό Σκούφο από το Αθηνόραμα, δείχνοντας τη
θεμελιώδη γοητεία που ασκεί επάνω του η ελληνική
κουζίνα, που όμως χρωματίζεται συνειδητά με επιρροές
από τις μεσογειακές σταθερές. Χαρακτηριστικά πιάτα που
δίνουν το γαστρονομικό στίγμα του chef, το καπνιστό χέλι
στη σχάρα με πουρέ παντζαριού, αγκιναράκια και σάλτσα
από εσπεριδοειδή, το ριζότο με άγρια ρόκα και πολλά
ακόμα.
Σταύρος Μαλλιαρίδης
O chef Σταύρος Μαλλιαρίδης αν και νέος είναι έμπειρος
και συνεργάζεται με τον βραβευμένο chef Γιάννη
Μπαξεβάνη. Κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη και
κουβαλάει τον αέρα, τις γεύσεις και τ’ αρώματα της πόλης
του ως «προίκα». Η Ελλάδα είναι το σημείο αναφοράς
στις γεύσεις του, κάτι που βγαίνει ασυναίσθητα από μέσα
του σε όποια κουζίνα χρειαστεί να υπηρετήσει. Σήμερα
εργάζεται στα εστιατόρια Tsipouraki Restaurant, Astro
Trattoria και News Café του Porto Carras Grand Resort