penteliko

Εμφάνιση ομίλου Δουζόγλου με επενδυτικό σχέδιο άνω των 100 εκατ. € και σε ξενοδοχεία

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

Υπήρξε από τους ευνοούμενους της περιόδου Τσάβες, αλλά το καθεστώς του Ν. Μαδούρο «απαλλοτρίωσε» τον τεράστιο επιχειρηματικό όμιλο που είχε δημιουργήσει με προσπάθεια 80 ετών η οικογένειά του και απασχολούσε 10.000 υπαλλήλους.

Ο ομογενής από τη Βενεζουέλα Θεόδωρος Δουζόγλου, γνωστός από τις τεράστιες επενδύσεις που έχει πραγματοποιήσει στην ελληνική αγορά ακινήτων, έκανε χθες την πρώτη δημόσια εμφάνιση, αλλά δια αντιπροσώπου. Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Δουζόγλου στην Ελλάδα, Λαυρέντης Αλβέρτης (φωτ.), ανώτατο στέλεχος για δύο δεκαετίες του ομίλου Κοντομηνά, μίλησε για όλα σε συνάντηση με τους δημοσιογράφους.

Γύρω από το όνομα του κ. Δουζόγλου έχουν γραφτεί πολλά, με τον εκπρόσωπό του να αποδίδει την πολυετή σιωπή του στο χαμηλό προφίλ και στις δύσκολες ημέρες που περνούσε λόγω Βενεζουέλας. Μάλιστα έχει ζητήσει και τη βοήθεια της ελληνικής κυβέρνησης, προκειμένου να πάρει πίσω ό,τι μπορεί από την τεράστια περιουσία του στη Βενεζουέλα. Οι μοναδικές επιχειρήσεις που έμειναν στους ιδιοκτήτες τους και δεν κρατικοποιήθηκαν από το καθεστώς Μαδούρο είναι αυτές που εξασφάλισαν στήριξη από κυβερνήσεις όπως της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.

Ο κ. Αλβέρτης επιβεβαίωσε το μεγάλο ενδιαφέρον του ομίλου Δουζόγλου (που σύντομα θα αλλάξει εμπορική επωνυμία) για επενδύσεις στον τομέα των τροφίμων, παρά το γεγονός πως τελικά δεν κατέθεσε προσφορά για την Creta FarmΚΡΕΤΑ 0,00%. Επισημοποίησε, επίσης, πως η κυπριακή εταιρεία συμμετοχών (holding) SCD, που στην ουσία είναι η μητρική σχεδόν όλων των εταιρειών μέσω των οποίων πραγματοποιήθηκαν οι αγορές ακινήτων στην Ελλάδα, θα εισαχθεί στο κυπριακό χρηματιστήριο στο πρώτο εξάμηνο του 2020.

Ανακοίνωσε πως ο όμιλος σχεδιάζει είτε να συστήσει από το μηδέν μια εταιρεία επενδύσεων ακινήτων (ΑΕΕΑΠ) είτε να συνεισφέρει ακίνητα και να ενταχθεί σε κάποια υπό σύσταση ΑΕΕΑΠ (ήδη έχει κάνει σχετικές συζητήσεις).

Ο επικεφαλής του ομίλου Δουζόγλου στην Ελλάδα είπε πως ο ομογενής από τη Βενεζουέλα έγινε γνωστός στη χώρα μας με την αγορά του ακινήτου που στέγαζε το «Πεντελικόν» στην Κηφισιά, αλλά επένδυε και στο παρελθόν στο ελληνικό real estate, ακόμα και στην κατασκευή πολυκατοικιών. Τα τελευταία χρόνια επένδυσε περίπου 170 εκατ. ευρώ και σήμερα διαθέτει «χαρτοφυλάκιο 70-71 ακινήτων», η συνολική αξία του οποίου κινείται μεταξύ 300 και 350 εκατ. ευρώ.

Αυτή την περίοδο, κατά τον κ. Αλβέρτη, προγραμματίζει επενδύσεις άνω των 100 εκατ. ευρώ, για την αναβάθμιση κυρίως του ξενοδοχειακού χαρτοφυλακίου ακινήτων. Ταυτόχρονα προωθεί επένδυση άνω των 40 εκατ. ευρώ, προκειμένου να κατασκευάσει «τον μεγαλύτερο αποθηκευτικό χώρο στην Ελλάδα» σε ακίνητο που αγόρασε σε περιοχή της Αττικής (100 στρεμμάτων, που πιθανώς θα μεγαλώσει με αγορές όμορων ιδιοκτησιών). Ακόμα μεγαλύτερη θα είναι η επένδυση σε ακίνητο στην περιοχή Ελιά της Μυκόνου, όπου προγραμματίζεται η κατασκευή τουριστικού συγκροτήματος με 140 βίλες.

Ο Λαυρ. Αλβέρτης κλήθηκε να εξηγήσει και γιατί καθυστέρησε επί χρόνια ο όμιλος να ξεκινήσει την αξιοποίηση κάποιων από τα σημαντικά ακίνητα που έχει αγοράσει. Υποστήριξε πως ο Θ. Δουζόγλου δεν είχε την απαιτούμενη ομάδα στελεχών για να προχωρήσει στην αξιοποίηση των ακινήτων. Τόνισε, επίσης, πως μικρό μόνο τμήμα των περίπου 70 ακινήτων παραμένει αναξιοποίητο, καθώς η πλειοψηφία φέρνει έσοδα στον όμιλο.

Το σημαντικότερο τμήμα του χαρτοφυλακίου ακινήτων είναι τα ξενοδοχεία στα οποία περιλαμβάνεται το πρώην «Mistral» στον Πειραιά, το οποίο αγοράστηκε πριν από μια τριετία περίπου. Εντός του έτους θα επιλεγεί η αλυσίδα που θα λειτουργήσει το αναβαθμισμένο ξενοδοχείο, με την επένδυση να προσεγγίζει τα τέσσερα εκατ. ευρώ. Θα ακολουθήσει το πρώην «Πεντελικό», όπου παραμένουν ορισμένες δικαστικές εκκρεμότητες, με τη συνολική επένδυση να κινείται κοντά στα 20 εκατ. ευρώ. Το τρίτο ξενοδοχειακό ακίνητο (αν και εξετάζονται και άλλα σενάρια όπως μεικτή χρήση με γραφεία, κ.λπ.) θα είναι το ιστορικό κτίριο του ΟΤΕ στην οδό Σταδίου, απέναντι από την Παλαιά Βουλή.

Στο τουριστικό χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνεται και το «Λητώ» στη Μύκονο (που αγοράστηκε από το ΤΑΙΠΕΔ αλλά είναι σε εξέλιξη δικαστική διαμάχη με τον σημερινό χρήστη), οι 11 βίλες που είχαν αγοραστεί από την οικογένεια Θεόδωρου και Γιάννας Αγγελοπούλου στη Μύκονο, ένα τουριστικό συγκρότημα στην Κεφαλλονιά, κ.ά. Η μεγαλύτερη επένδυση θα αφορά, όμως, το ακίνητο στην Ελιά Μυκόνου, όπως προαναφέρθηκε. Στον όμιλο ανήκει και το 4 αστέρων «Athenaeum Smart Hotel» στη λεωφόρο Συγγρού, το οποίο έχει αγοραστεί και λειτουργεί από την ομάδα του «Athenaeum».

Τα γραφεία
Τα κτίρια γραφείων αποτελούν το δεύτερο σημαντικότερο τμήμα του χαρτοφυλακίου του Θεοδ. Δουζόγλου με ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας, στο Χαλάνδρι, Μαρούσι κ.ά. Στις νέες αγορές περιλαμβάνεται κτίριο γραφείων της ΕΒΖ στην Πλ. Αριστοτέλους, όπου όμως υπάρχουν εκκρεμότητες για να ολοκληρωθεί η συναλλαγή. Ακολουθούν οι αποθήκες όπου ο όμιλος κατέχει μεταξύ άλλων αποθηκευτικό χώρο που έχει μισθώσει η Σκλαβενίτης και προωθεί νέα μεγάλη επένδυση.Η τέταρτη κατηγορία ακινήτων που έχει τοποθετηθεί εδώ και χρόνια ο Θ. Δουζόγλου είναι οι κατοικίες (με σημαντικά ακίνητα σε Π. Ψυχικό, Φιλοθέη, στα νότια προάστια κ.ά.). Τέλος, στο χαρτοφυλάκιο του ομίλου περιλαμβάνονται και πολλά οικόπεδα, με αρκετά να βρίσκονται στα νότια της Αττικής).

Σύμφωνα με τον κ. Αλβέρτη, ο όμιλος έχει ήδη λάβει δάνειο 15 εκατ. από την Optima, μεταξύ άλλων, και για την υλοποίηση νέων επενδύσεων, ενώ θα ενισχυθεί περαιτέρω με χρηματοδότηση από την Aegean Baltic Bank και την Eθνική Tράπεζα.

Για τα σχέδια στον τομέα των τροφίμων είπε πως έχει ήδη μελετήσει ορισμένες ελληνικές εταιρείες ενώ έχει συζητήσει και με την Τράπεζα Πειραιώς για επιχειρήσεις που περιλαμβάνονται στο χαρτοφύλακιό της.

ΠΗΓΗ: https://www.euro2day.gr/,Φώτης Κόλλιας

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *