Κ. Αγοραστός: Το 2015 το καταδυτικό πάρκο στην Αλόννησο

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Στην παρουσίαση του «Επιχειρησιακού Σχεδίου για την κατασκευή και λειτουργία Υποβρύχιων Μουσείων και Καταδυτικών Πάρκων στις Βόρειες Σποράδες και στο Δυτικό Παγασητικό» προχώρησε στο νησί της Αλοννήσου ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός. 
Στην παρουσίαση παρέστησαν μεταξύ άλλων και οι δήμαρχοι Αλοννήσου Πέτρος Βαφίνης και Αλμυρού Ευάγγελος Χατζηκυριάκος. 
Στόχος είναι η λειτουργία του κέντρου στο τέλος του 2015. «Η ανάδειξη του συγκριτικού πλεονεκτήματος των περιοχών αναφοράς του Επιχειρησιακού Σχεδίου (Βόρειες Σποράδες και Δυτικός Παγασητικός) και της καθιέρωσής τους ως ειδικός – θεματικός τουριστικός προορισμός, αποτελεί έναν από τους στόχους προόδου της αιρετής Περιφέρειας για την ανάπτυξη των περιοχών των Βορείων Σποράδων και του Δυτικού Παγασητικού. Πρόκειται για ένα πρωτόγνωρο και δύσκολο Σχέδιο η υλοποίηση του οποίου ανοίγει δρόμους για τη δημιουργία υποβρύχιων μουσείων και σε άλλες περιοχές της χώρας μας.
Με την υλοποίηση του έργου αυτού, επιτυγχάνουμε δραστική επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, αύξηση των αφίξεων, ανάδειξη και ταυτόχρονα προστασία της υποθαλάσσιας πολιτιστικής κληρονομιάς, εκθετική αύξηση των αλιευμάτων – θετική αλληλεπίδραση με το περιβάλλον, αύξηση της απασχόλησης και γενικότερα τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής των Βορείων Σποράδων, του Δυτικού Παγασητικού, αλλά και της Θεσσαλίας γενικότερα. Η ανάδειξη και προβολή των ενάλιων πολιτιστικών θησαυρών των περιοχών αυτών σε παγκόσμιο επίπεδο, αποτελεί στοίχημα για όλους εμάς που εμπλεκόμαστε με το Σχέδιο αυτό», σημείωσε κατά την παρουσίαση του προγράμματος ο Κ. Αγοραστός.

Η περιφερειακή Αρχή ευελπιστεί στην υποστήριξη όλων των Φορέων για την πλήρη αξιοποίηση των οικονομικών δυνατοτήτων που προσφέρονται στην περίοδο αυτή (ΕΣΠΑ) ώστε να σχεδιαστεί και υλοποιηθεί ένα έργο «Σημαία» για την περιοχή αυτή, τη Θεσσαλία και την Ελλάδα. Η υλοποίηση του Επιχειρησιακού Σχεδίου γίνεται υπό την παρακολούθηση της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Περιφέρειας Θεσσαλίας, του υπουργείου Πολιτισμού και του υπουργείου Περιβάλλοντος, σε στενή συνεργασία με τους Δήμους των περιοχών αναφοράς του και τοπικούς και κεντρικούς εμπλεκόμενους φορείς, με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης εντός των προσεχών μηνών. Το Επιχειρησιακό αυτό Σχέδιο, μετά την ολοκλήρωση του σχετικού διαγωνισμού, έχει ήδη ανατεθεί μετά από διαγωνισμό στην εταιρεία ΑΤΛΑΝΤΙΣ και ξεκίνησε να υλοποιείται. Στόχος του είναι η ωρίμανση του χαρακτηρισμένου από το Σεπτέμβριο 2011 ως «Έργο Προτεραιότητας» στο Πρόγραμμα της Θεσσαλίας στο ΕΣΠΑ έργου : «Υποβρύχια Μουσεία & Καταδυτικά Πάρκα στην Αλόννησο & Σκόπελο», ένα από τα 181 συμφωνημένα Έργα Προτεραιότητας μεταξύ χώρας και Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σχετικά με το ιστορικό του έργου, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας εξήγησε: «Το έργο που μελετούμε, προέρχεται και αποτελεί μέρος του βραβευμένου σε προηγούμενο χρόνο από το υπουργείο Ανάπτυξης για την Περιφέρεια Θεσσαλίας «Πρότυπου Καινοτόμου Σχεδίου Ανάπτυξης» με τίτλο «Άνω Μαγνήτων Νήσοι». Το σχέδιο αυτό είχε εκπονηθεί με τη συμμετοχή πάνω από 30 εταίρων, όπως του συνόλου των τοπικών φορέων των νήσων, της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Θαλασσίου Πάρκου Αλοννήσου-Βορείων Σποράδων, των πολιτιστικών και επαγγελματικών φορέων των ενδιαφερομένων τάξεων και των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) από την εταιρεία ΑΤΛΑΝΤΙΣ. Επιλέχθηκε το Σχέδιο αυτό και προχωρήσαμε σε συνεργασία με τους Δήμους Αλοννήσου, Σκοπέλου και Αλμυρού, στην χρηματοδότηση του «Επιχειρησιακού Σχεδίου για την Κατασκευή Υποβρύχιων Μουσείων & Καταδυτικών Πάρκων στις Νήσους Σποράδες & στον Δυτικό Παγασητικό. Χρηματοδοτήσαμε από πόρους της Τεχνικής Βοήθειας του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας το Σχέδιο αυτό και δεσμεύσαμε πόρους 1,5 εκ. ευρώ για τα έργα που θα απαιτηθούν για τη λειτουργία του».

Aναφερόμενος στα αρχεία ναυάγια και την εμπειρία της κατάδυσης σε αυτά, ο περιφερειάρχης επεσήμανε αυτά που κατά καιρούς έχουν γραφτεί από ειδικούς των ενάλιων αρχαιοτήτων και αρχαιολόγους: «Στη θάλασσα ζεις την τρίτη διάσταση, είναι σαν να είσαι μέσα σε αεροπλάνο και κοιτάς από ψηλά. Όταν βρίσκεις χιλιάδες αγγεία στο βυθό είναι σαν να βρίσκεσαι σε εκείνη την εποχή. Χάρη στα αρχαία ναυάγια έχουμε βρει αντικείμενα που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού (χάλκινα). Τα καταδυτικά πάρκα και τα υποβρύχια μουσεία είναι μια μοναδική ευκαιρία να αξιοποιηθεί και τουριστικά ο πλούτος των Ελληνικών θαλασσών. Το σίγουρο είναι ότι σε περίπτωση που νικηθεί η γραφειοκρατία και λειτουργήσουν πράγματι καταδυτικά πάρκα και υποβρύχια μουσεία η ζήτηση θα είναι τεράστια. Έτσι όπως η ελληνική ταυτότητα παραμένει συνυφασμένη με το ταξίδι και με μύθους για γοργόνες έτσι και ο ελληνικός βυθός θα παραμείνει προορισμός για ανθρώπους από όλο τον κόσμο».

Όπως είπε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, η περιφέρεια συνεργάζεται και με το Δήμο Σκιάθου για μελέτη αντίστοιχου Σχεδίου και για τη Σκιάθο. «Βρισκόμαστε ακόμη σε στενότατη συνεργασία με τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, ώστε να τακτοποιηθούν ζητήματα νομοθετικά που εκκρεμούν και να προσδιοριστεί πλήρως το έργο που θα αναπτυχθεί. Σήμερα παρουσιάζουμε συνοπτικά τα πρώτα στάδια του Σχεδίου, που παραδόθηκαν από τους μελετητές και επεξεργάζονται για έγκριση. Αφορούν στο Νομικό πλαίσιο και στη χωροθέτηση των έργων. Η υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και ειδικότερα της Γενικής Γραμματέως του κ. Λίνας Μενδώνη, όπως και των αρμοδίων Διευθύνσεών του (Κλασσικών Αρχαιοτήτων και Εναλίων Αρχαιοτήτων) αποτέλεσε κομβικό σημείο στην όλη προσπάθεια. Είμαστε σίγουροι ότι με θέληση και συνεργασία, θα επιτύχουμε στο εγχείρημα, παραδίδοντας τόσο στην τοπική κοινωνία όσο και στη χώρα, ένα σημαντικό και διαχρονικό έργο».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αλοννήσου Π. Βαφίνης δήλωσε: «Η ανάδειξη του ενάλιου αρχαιολογικού πλούτου με την δημιουργία επισκέψιμων υποβρύχιων μουσείων, την οριοθέτηση μικρών καταδυτικών πάρκων αποτελεί για την Αλόννησο, την ευρύτερη περιοχή των Σποράδων και τον Παγασητικό ένα ακόμη συγκριτικό πλεονέκτημα για την προώθηση ενός διαφορετικού προϊόντος στον τομέα του τουρισμού. Στον θαλάσσιο χώρο μας υπάρχουν ναυάγια μεγάλης ιστορικής αξίας, άλλα του 4ου και 5ου αιώνα π.Χ. ,άλλα βυζαντινά, όλα με πλούσια ευρήματα, αμφορείς, πιάτα κ.λπ. αλλά προπάντων, τα περισσότερα βρίσκονται σε τέτοια βάθη που μπορεί να γίνουν επισκέψιμα. »Η υπουργική απόφαση του 1996 που χαρακτήρισε ως ενάλιο αρχαιολογικό χώρο όλη την έκταση που καταλαμβάνει το θαλάσσιο πάρκο, 2.500 τ.χιλ περίπου, έβαλε φρένο στις καταδύσεις, αλλά και σε άλλες δραστηριότητε. Αποτελεί επίσης τροχοπέδη σε πολλά λιμενικά έργα υποδομής, απαραίτητα για την Αλόννησο. Η δημοτική αρχή έχει βάλει σε πρώτη προτεραιότητα την ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού που έχει αρχίσει σιγά σιγά. Μετά από το αίτημα που καταθέσαμε στο Κ.Α.Σ το 2011 για επανοριοθέτηση, επιτύχαμε άνοιγμα 14 σημείων, αν και περιμέναμε πολλά περισσότερα, μιας και έχει γίνει έρευνα πεδίου στο μεγαλύτερο μέρος του πάρκου. Παρόλα αυτά οι καταδύσεις, μαζί με τις άλλες εναλλακτικές δραστηριότητες (περιπατητικές, κανό-καγιάκ, ζωγραφική, γιόγκα και άλλες), που έχουν αναπτυχθεί, ελπίζουμε ότι θα αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης για το νησί μας, γιατί πιστεύουμε ότι το μοντέλο ήλιος και θάλασσα στα επόμενα χρόνια θα αποτελεί παρελθόν».

Τόσο ο δήμαρχος Αλμυρού Χατζηκυριάκος όσο οι φορείς και οι πολίτες του νησιού που πήραν το λόγο ευχαρίστησαν τον περιφερειάρχη για το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του για την υλοποίηση του Σχεδίου αυτού τονίζοντας ότι ο καταδυτικός τουρισμός θα αποφέρει πολλά οφέλη στην περιοχή καθώς είναι ένα χόμπι για το οποίο όσοι ασχολούνται μ’ αυτό δαπανούν αρκετά σημαντικά ποσά που αναμένεται να τονώσουν την τοπική οικονομία και κοινωνία.
Μάλιστα τονίστηκε ότι για πρώτη φορά το Επιχειρησιακό αυτό Σχέδιο πρόκειται να συνδέσει το στεριανό κομμάτι της Μαγνησίας με τα νησιά μέσα από μια ολοκληρωμένη παρέμβαση.