Προσοχή στα δάνεια των πυροπλήκτων…

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Με επιστολή της προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα η διοίκηση της Ένωσης Ξενοδόχων Λακωνίας, θέτει το θέμα των δανείων επιχειρήσεων που χουν πληγεί από πυρκαγιές και ζητεί την ρύθμισή τους, συνολικά, και όχι μόνο όσων είναι με την εγγύηση του Δημοσίου. Σύμφωνα με την επιστολή, που την κοινοποιούν προς όλους τους συναρμόδιους υπουργούς, “Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει ζητηθεί κατ’ επανάληψη και μετ’ επιτάσεως από τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομικών να προωθήσει ρύθμιση που θα διευκολύνει την αποπληρωμή των υποχρεώσεων προς τις τράπεζες των επιχειρήσεων από τις πυρόπληκτες περιοχές των νομών Μεσσηνίας, Αρκαδίας, Ηλείας, Λακωνίας κ.λπ. Όλοι οι εκπρόσωποι των τοπικών φορέων και των θεσμικών οργάνων των παραγωγικών κλάδων (Επιμελητήρια, Σύλλογοι, Δήμοι κλπ.) έχουν ζητήσει να καταβάλλονται αυτό το διάστημα μόνο οι δεδουλευμένοι τόκοι στα δάνεια των δανειοληπτών από τις πυρόπληκτες περιοχές και να μετατεθούν χρονικά οι χρεολυτικές δόσεις”.
Και συνεχίζει: “Όμως, παρά τις υποσχέσεις – και μάλιστα σε ανώτατο επίπεδο, ο αρμόδιος Υπουργός προέβη σε μερική και επιλεκτική ικανοποίηση του αιτήματος, εντάσσοντας στη ρύθμιση μόνον τα εγγυημένα από το Δημόσιο δάνεια, αδιαφορώντας για τους χιλιάδες υπόλοιπους από τους δανειολήπτες που είχαν εγγυηθεί τα δάνειά τους με την περιουσία τους.
Πρόκειται για προκλητική ενέργεια των αρμοδίων κυβερνητικών παραγόντων ιδιαίτερα μάλιστα μετά τη μεθοδευμένη από την αναρμόδια προς τούτο, υπηρεσία της 25ης Δ/νσης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (προφανώς καθοδηγούμενη). Με μία σιβυλλικής ερμηνείας διατύπωση, αφήνει ανοιχτό το πεδίο, για διαχωρισμούς και εξαιρέσεις μεταξύ των δανειοληπτών από τις τράπεζες, ενώ μέχρι πρότινος τα δάνεια αυτά είχαν ενιαία αντιμετώπιση σε όλα τα στάδια αποπληρωμής ( ΥΠ. ΑΠ. 36579/Β. 1666/2007 & Ν. 3816/2010).
Επειδή πρόκειται για πρωτοφανή ενέργεια που αγνοεί τις δύσκολες συνθήκες μέσα στις οποίες δραστηριοποιούνται οι επιχειρήσεις μας αυτή την περίοδο, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού, απασχολεί χιλιάδες επαγγελματίες και μικροεπιχειρήσεις που έχουν ξεπεράσει τα όρια της αντοχής τους.
Γι’ αυτό θέλουμε να κάνουμε γνωστό ότι θα πρέπει άμεσα να δοθεί πολιτική λύση. Επειδή στους πυρόπληκτους νομούς δεν υπάρχουν ούτε βρίσκονται σε άνθηση … εργοστάσια και μεγάλες επιχειρήσεις, από τις οποίες μπορούν οι τράπεζες και το Δημόσιο να αντλήσουν έσοδα για την κάλυψη των υποχρεώσεών τους, αλλά μικροεπιχειρήσεις και επαγγελματίες που επιβιώνουν με τεράστιες δυσκολίες και προβλήματα. Ø Επειδή η μόνη ουσιαστική πηγή εσόδων για τις προαναφερόμενες περιοχές είναι ο εγχώριος τουρισμός, που αυτή την περίοδο δοκιμάζεται σκληρά, καθώς το εισόδημα των Ελλήνων έχει συρρικνωθεί, καθίσταται επιβεβλημένη η λήψη κάθε μέτρου που θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων για την επιβίωση των τοπικών κοινωνιών. Λυπούμεθα που δεν έχει γίνει κατανοητό από τη σημερινή Κυβέρνηση, το πρόβλημα στη συνολική του διάσταση.
Ευελπιστούμε ότι έστω και τώρα – με μεγάλη καθυστέρηση – θα τύχει της δέουσας προσοχής και ευαισθησίας από τους αρμόδιους πολιτικούς παράγοντες”. Και καταλήγουν στην επιστολή, ζητώντας: ” Από τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους κ.κ. Βουλευτές των πυρόπληκτων Νομών να αναλάβουν κοινή πρωτοβουλία και δράση για την επίλυση του θέματος.
Από την πλευρά μας, τις επόμενες ημέρες, θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες για παρουσίαση του θέματος αυτού, και όλων των υπολοίπων που μας απασχολούν, στους υπεύθυνους των Αθηνών”.