money tourism copyright photo
©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ένας χρόνος χωρίς τον Μπόρις Μουζενίδη

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ήταν Σάββατο πρωί 27 Μαρτίου 2021, όταν αίφνης άρχισα να δέχομαι κλήσεις στο τηλέφωνό μου από φίλους. Δεν πίστευα στα αυτιά μου κυριολεκτικά, όταν άκουσα ότι ο Μπόρις Μουζενίδης, αυτός ο σπουδαίος Έλληνας, ο στυλοβάτης του ελληνικού Τουρισμού στην Ανατολική Ευρώπη, ο αγωνιστής της ζωής, ο άνθρωπος που ξεκίνησε από το μηδέν, έφυγε από τη ζωή, τόσο άδικα και τόσο απροσδόκητα.

Πέρασε ένας χρόνος κιόλας.

Ένας χρόνος χωρίς τον Μπόρις, και με τον όμιλο που με τόσο αγώνα, έχτισε, βήμα, βήμα, να αργοσβήνει.

Ο Μπόρις Μουζενίδης, άφησε ανεξίτηλο το σημάδι του στον ελληνικό Τουρισμό.

Αγαπημένε Μπόρις η φωτό αυτή είναι τον Μάρτη του 2020, στην τελευταία MITT που πήγαμε, στην μοναδική βραδιά που έκανες, μαζί με το υπουργείο Τουρισμού.

mitt
©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Οι άνθρωποι που σε αγάπησαν, δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ.

Η ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΜΠΟΡΙΣ ΜΟΥΖΕΝΙΔΗ, ΣΕ ΜΕΣΟ, ΗΤΑΝ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, ΕΔΩ.

Θα περίμενα από τους ανθρώπους του Τουρισμού, να θυμηθούν σήμερα την θλιβερή αυτή επέτειο…

Σε ένδειξη ελάχιστης τιμής, αναδημοσιεύω, κάποια από τα ρεπορτάζ εκείνης της ημέρας, που αναδεικνύουν την πολυσχιδή και σπουδαία προσωπικότητα του Μπόρις Μπουζενίδη.

Ξεκινώ από τον αποχαιρετισμό στον φίλο μου.

In Memoriam: Μπόρις Μουζενίδης

27/03/2021
Αγαπημένε μου Μπόρις,

Ήσουν από τους ανθρώπους που είχαμε πολύ συχνή επικοινωνία.

Ότι και να γινόταν, όσο πηγμένοι και να ήμασταν, εκεί γύρω στις 19.30 χτυπούσε το τηλέφωνο και ήσουν εσύ.

Και στις καλές περιόδους και στις δύσκολες.

“Κώστα δεν θέλω κάτι έτσι να σε ακούσω πήρα”, ήταν η πρώτη σου φράση συνήθως.

Μερικές φορές, όταν ήταν αργότερα, με έβρισκες στο αυτοκίνητο και φθάνοντας σπίτι, σταματούσα στην άκρη του δρόμου για να ολοκληρώσουμε την πάντα ενδιαφέρουσα κουβέντα μας, με αποτέλεσμα μερικές φορές να με ψάχνουν.

Θυμάσαι γνωριστήκαμε πρώτη φορά στην Φιλελλήνων. Με φώναξες να γνωριστούμε.

Από την πρώτη στιγμή υπήρξε μια εξαιρετική χημεία μεταξύ μας.

Ίσως επειδή είχαμε παράλληλες πορείες…

Έλεγες με πάθος ότι δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να έχει λιγότερους από 50 εκατ. τουρίστες σε μια σεζόν πολύ μεγαλύτερη από την σημερινή. Θεωρούσες αποτυχία οτιδήποτε κάτω από τα 50 εκατ..

Πάλεψες για να το πετύχεις.

Πέτυχες πολλά.

Θυμάμαι τον ενθουσιασμό σου για την Ellinair, αλλά κυρίως για το όνομα και το λογότυπο, που έλεγες ότι “έκλεινε” όλη την Ελλάδα.

Πέρασες τόσες δυσκολίες αλλά έμεινες πάντα όρθιος.

Ο λόγος σου ήταν συμβόλαιο.

Ήσουν άντρας παλαιάς κοπής.

Το προσωπικό σου σε λάτρευε. Τα βλέμματα των κοριτσιών στην φωτογραφία από την MITT το 2014, τα λένε όλα…

Μόνο αυτός ο καταραμένος κορονοϊός σε νίκησε.

Ήσουν ξεροκέφαλος και δεν σου άρεσαν οι γιατροί. Μοιάζαμε και σε αυτό.

Πριν λίγους μήνες όταν είχες κρυώσει και έμεινες σπίτι (σ.σ ίσως για πρώτη φορά), με έπαιρνες και δεν ακουγόταν η φωνή σου. Σου έλεγα “Μπόρις πήγαινε στο γιατρό, δεν παίζουν με αυτά”. Και συ όπως πάντα έλεγες: “Μια χαρά είμαι, πέρασε, δεν είναι τίποτα”.

money tourism copyright
©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πόσο κρίμα κι άδικο φίλε να φύγεις έτσι.

Μιλήσαμε λίγο πριν πετάξεις για Μόσχα, για την MITT. Είχες τέτοια χαρά.

Πόσο κρίμα και άδικο, για την μητέρα σου, που θα κηδέψει το δεύτερο γιο της, για την οικογένειά σου, για τους φίλους και τους συνεργάτες σου.

Πόσο κρίμα για τον ελληνικό Τουρισμό, είχες πολλά να δώσεις ακόμη.

Το φορτίο για τον Γιάννη και τα στελέχη του ομίλου είναι βαρύ.

Καλή αντάμωση φίλε Μπόρις.

Αθάνατος.

Κωνσταντίνος Στ. Δεριζιώτης”

Η θλιβερή είδησηmouzenidis

 

“Έφυγε” από την ζωή ο Μπόρις Μουζενίδης | “Μαύρη ημέρα” για τον Ελληνικό Τουρισμό

Σήμερα τα ξημερώματα  απεβίωσε σε νοσοκομείο της Μόσχας, ο ιδρυτής του ομίλου Μουζενίδη, Μπόρις Μουζενίδης, από ανακοπή καρδιάς, λόγω επιπλοκών κορονοϊού.

Ένας σπουδαίος Έλληνας, ένας μοναδικός άνθρωπος, ένας σημαντικός στυλοβάτης του ελληνικού Τουρισμού, δεν είναι πια εδώ.

Ο ιδρυτής του ομίλου Μουζενίδη, ένας μεγάλος οραματιστής του ελληνικού Τουρισμού, ταξίδεψε στην Μόσχα πριν από 2 εβδομάδες για την διεθνή έκθεση Τουρισμού MITT.

Αμέσως μετά την έκθεση ένιωσε τα πρώτα ήπια συμπτώματα κορονοϊού και για το λόγο αυτό, αρνήθηκε να μπει σε νοσοκομείο.

Μουζενίδης
Ο πρόεδρος του ομίλου Mouzenidis Group, Μπόρις Μουζενίδης με τον Γεωργιανό πρωθυπουργό, Γκεόργκι Κβιρικασβίλι

Δυστυχώς τα συμπτώματα χειροτέρευσαν και χθες το βράδυ εσπευσμένα εισήχθη σε νοσοκομείο της Μόσχας και τα ξημερώματα απεβίωσε από ανακοπή καρδιάς, καθώς είχε και στο παρελθόν καρδιολογικά προβλήματα.

Ο Μπόρις Μουζενίδης, που γεννήθηκε το 1961, με την Ελλάδα την καρδιά του, ήρθε σε νεαρή ηλικία στην Θεσσαλονίκη για να ζήσει το όνειρο της πατρίδας που τόσο αγαπούσε, από τα βάθη της ρωσικής στέπας.

Το παιδί που πήρε την τύχη στα χέρια του και από οδηγός φορτηγού στην παγωμένη Τσάλκα, έγινε πρόεδρος δεκάδων εταιριών, με χιλιάδες εργαζόμενους, πρωταγωνιστώντας στις ελληνορωσικές και όχι μόνο σχέσεις, είναι ένα «κινηματογραφικό success story», με άσχημο, άδικο και απροσδόκητο τέλος.

Μπόρις Μουζενίδης.

Ο Πόντιος γιος του δασοφύλακα στα μικρά, ξεχασμένα από τον Θεό, χωριά της Τσάλκας, στη Γεωργία, μεγάλωσε με την Ελλάδα στην καρδιά του. Είναι σημαντικό ότι, η σύγχρονη Τσάλκα ιδρύθηκε από Έλληνες, που μετανάστευσαν στην περιοχή από την Ανατολική Τουρκία, το 1830 και στο παρελθόν ήταν αμιγώς ελληνική.

Η πατρίδα ήταν το άσβεστο πάθος του και αυτό φαίνεται και στην επιχειρηματική του πορεία. Μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσής του ως μηχανικός αυτοκινήτων, εργάστηκε ως οδηγός φορτηγού και ιδιοκτήτης βουλκανιζατέρ.

Με την ανεξαρτητοποίηση και τον εμφύλιο πόλεμο της Γεωργίας, αλλά και τη γενικότερη αναταραχή στις χώρες της περιοχής, ο Μπόρις Μουζενίδης, το 1992, με μια βαλίτσα, με τα λιγοστά υπάρχοντά του, αλλά με πολύ πάθος και έφεση για πρόοδο, εγκαθίσταται στη Θεσσαλονίκη, κάνοντας όποια δουλειά μπορεί, για να εξασφαλίσει τα προς το ζην, ξεκινώντας από το μηδέν.

Το επιχειρηματικό του αισθητήριο τον οδηγεί, αντιλαμβανόμενος ότι θα έρθουν καλύτερα χρόνια στη Ρωσία και τις όμορες χώρες και πως οι Ρώσοι θα αρχίσουν να ταξιδεύουν για διακοπές, να αποκτήσει ένα πρώτο τουριστικό λεωφορείο και να ιδρύσει ένα μικρό ταξιδιωτικό πρακτορείο, το Mouzenidis Travel, ακριβώς απέναντι από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, σε γραφεία, τα οποία διατηρούσε μέχρι πρόσφατα.

Εκμεταλλευόμενος τη γνώση της γλώσσας, άρχισε να δουλεύει με Ρώσους, που ήθελαν να αγοράσουν γούνες. Άνθρωποι στην Καστοριά έχουν να λένε πως ο Μπόρις Μουζενίδης τους είχε πει σε ένα καφενείο που είχαν μαζευτεί: «Εμπιστευτείτε με και εγώ θα κάνω τη γούνα Καστοριάς, γνωστή σε όλη τη Ρωσία».

Μέχρι σήμερα διεύθυνε έναν όμιλο με δεκάδες εταιρίες, σε πολλές χώρες, περισσότερους από 3.000 εργαζόμενους, τζιράροντας πολλά εκατομμύρια ευρώ, τηρώντας πάντα χαμηλό προφίλ. Δεν του άρεσε η δημοσιότητα και οι δημόσιες σχέσεις και τίμησε το ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ με την πρώτη του συνέντευξη πριν από 2 ακριβώς χρόνια.

Μάλιστα, στις παρουσιάσεις και εκδηλώσεις των εταιριών του ομίλου παρίστατο πάντα, αφού ήταν πανταχού παρών, αλλά ποτέ δεν ήταν στα πάνελ, καθώς άφηνε πάντα τους συνεργάτες να «βγουν μπροστά».

ksd copyright Μουζενίδης
Ο Μπόρις Μουζενίδης με το Μανώλη Τσακαλάκη | ©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Επέλεξε το ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ για την πρώτη συνέντευξή του στην Ελλάδα και μίλησε για τη διαδρομή, τις επιχειρήσεις, την οικογένεια και την αγάπη του για την πατρίδα Ελλάδα και την Ιστορία της, την οποία ουδέποτε έκρυψε.

Άλλωστε και η ονομασία της αεροπορικής εταιρίας του ομίλου, ως Ellinair, δείχνει πολλά!!!

Ο ίδιος συμβούλευε τους νέους να πορευτούν τη ζωή τους με ακεραιότητα, μυαλό και πολύ δουλειά. Και δουλειά με στόχο, επιμονή και υπομονή. Αφού, όπως έλεγε «Χωρίς δουλειά δεν γίνεται τίποτα».

Ο Μπόρις Μουζενίδης έχει τιμηθεί από την κυβέρνηση της Γεωργίας για τη δράση του στον Τουρισμό, ήταν  Επίτιμος Πρόξενος της Λευκορωσίας, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, ενώ το Mouzenidis Travel ήταν ο επίσημος συνεργάτης του κοινού πρότζεκτ Ελλάδας – Ρωσίας για το 2018, που είχε ανακηρυχθεί «Έτος Τουρισμού Ελλάδας – Ρωσίας».

Σήμερα, γραφεία του ομίλου λειτουργούν, εκτός από την Ελλάδα, σε σχεδόν 20 χώρες της Ευρώπης και της Ασίας. Το περιφερειακό δίκτυο της εταιρίας αντιπροσωπεύεται στην Αρμενία, στη Λευκορωσία, τη Βουλγαρία, τη Γερμανία, την Ουγγαρία, την Ιταλία, το Καζακστάν, τη Λετονία, την Εσθονία, τη Μολδαβία, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Ρωσία, τη Σερβία, την Ουκρανία, την Κύπρο, κ.ά., με περισσότερα από 80 γραφεία.

KARA_ELENI ΜουζενίδηςΟ όμιλος φέρνει αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσων τουριστών στην Ελλάδα και ο κ. Μπόρις Μουζενίδης ήταν αυτός που κατάφερε να κάνει «μόδα» την Ελλάδα στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, συμβάλλοντας σημαντικά στην άνοδο του ελληνικού τουρισμού τα τελευταία χρόνια.

mouzenidis
©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Δραστηριοποιείται δε σε πλήθος συμπληρωματικών με τον Τουρισμό δραστηριοτήτων, όπως είναι το real estate με την Grekodom, οι Συμβουλευτικές υπηρεσίες (MBG), οι Κατασκηνώσεις (Ellincamp), οι Υπηρεσίες Ασφάλειας (Perseas), το ορθόδοξο κέντρο Solun και αρκετές άλλες.

Και είναι άξιο αναφοράς ότι στην ερώτηση τι είναι γι’ αυτόν ο Όμιλος που δημιούργησε, απαντούσε σχεδόν μονολεκτικά, λέγοντας: «Η ζωή μου, με ότι αυτό σημαίνει…».

Ο θάνατος του Μπόρις Μουζενίδη αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό στον Τουρισμό και στην Ελλάδα.

Τα πιο βαθιά και ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια, στη μητέρα του, την σύζυγο του Ζαρέτα, τα παιδιά του Γιάννη και Μάγια, τα 4 εγγόνια και όλους τους οικείους του.

Ήταν ένας σπουδαίος άνθρωπος.

Με τιμούσε με την φιλία του και είχαμε πολύ συχνή επικοινωνία.

Δεν έχω λόγια, είμαι συγκλονισμένος.

Ένας σπουδαίος Έλληνας χάθηκε άδικα.

Τι κρίμα…

Καλή αντάμωση φίλε Μπόρις

Κωνσταντίνος Στ. Δεριζιώτης”.

O Μπόρις Μουζενίδης μέσα από τον φακό του ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στις όχι συχνές δημόσιες εμφανίσεις του, ο Μπόρις Μουζενίδης συγκέντρωνε πάντα το ενδιαφέρον.

Σε αρκετές από αυτές, το ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ήταν εκεί.

Στην μνήμη του μεγάλου αυτού Έλληνα, δημοσιεύουμε κάποιες χαρακτηριστικές φωτογραφίες από το αρχείο μας, αφού ο ξαφνικός και αδόκητος θάνατός του μας αιφνιδίασε όλους

money tourism copyright photo©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

money tourism copyright photo
©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
MITT
Μπόρις Μουζενίδης και Πολύκαρπος Ευσταθίου στην τελευταία MITT πριν από μία εβδομάδα | ©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

mouzenidis

mitt
©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
MITT
©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
money tourism photo
©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
money tourism photo
©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
gnto
©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
money tourism copyright
Ο κ. Μπόρις Μουζενίδης με τον Γιώργο Μασμανίδη | ©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
money tourism copyright
©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

pnairussiamouzenidismouzenidis

ksd copyright
Χρήστος Μπέλος, Μπόρις Μουζενίδης, Ιορδάνης Μιχαηλίδης, Μανώλης Τσακαλάκης και Κώστας Βαρδάκης | ©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
ksd copyright
Το επιτελείο του Mouzenidis Group | ©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
KSD COPYRIGHT
Ο πρόεδρος και ιδρυτής του ομίλου Mouzenidis, Μπόρις Μουζενίδης. | ©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
mouzenidis
©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

mouzenidis mouzenidis

 

 

 

Tagged

1 σχόλιο στο “Ένας χρόνος χωρίς τον Μπόρις Μουζενίδη

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *