logo

Ενισχύσεις στον Τύπο, εκτός τα περιοδικά!!!

ΦΟΡΕΙΣ

Δημοσιεύθηκε πριν λίγες μέρες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 1676 / Τεύχος Β’ / 14 Μαΐου 2019) η Κοινή Υπουργική Απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη και του Υφυπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Λευτέρη Κρέτσου, με την οποία καταρτίζεται πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων έκδοσης ημερησίων και εβδομαδιαίων περιφερειακών και τοπικών εφημερίδων.

Η μεγάλη αδικία

Φυσικά για τα κλαδικά περιοδικά δεν υπάρχει καμία αναφορά και πρόβλεψη. Ήταν κάτι που, άλλωστε, είχε γίνει γνωστό από τα μέσα Απρίλιου όταν κατατέθηκε στη Βουλή σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, η τροπολογία που ανοίγει το δρόμο για την εκπόνηση σχεδίων ενίσχυσης για τις εφημερίδες. Συγκεκριμένα η τροπολογία προέβλεπε τη δυνατότητα ενίσχυσης του Τύπου (επιχειρήσεις έκδοσης εφημερίδων πανελλήνιας κυκλοφορίας και περιφερειακών και τοπικών εφημερίδων) μέσα από προγράμματα που θα καταρτίζονται με κοινές αποφάσεις των υπουργών Οικονομικών και Ψηφιακής Πολιτικής.

Ακόμη με την τροπολογία επεκτάθηκε ο μειωμένος συντελεστής 5% επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων 5% (από 20%) στο σύνολο των τηλεοπτικών μέσων ενημέρωσης, δηλαδή και στα τοπικά και περιφερειακά κανάλια.

Τα μέσα του κλαδικού Τύπου δεν λήφθηκαν ποτέ υπόψη και αντιμετωπίζονται για ακόμη μια φορά σαν να μην αποτελούν MME. Βέβαια, καμία σκέψη εξαίρεσής του  δεν υπάρχει όταν επιβάλλονται φορολογικές επιβαρύνσεις στα Μέσα όπως η εισφορά 2% υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ. Τους επιβάλλονται τα μέτρα όπως σε όλους, αλλά δεν τους παρέχεται ποτέ η στήριξη που λαμβάνουν οι υπόλοιποι. Παρά δε τις αρχικές διαβεβαιώσεις των υπευθύνων σε διάφορες σχετικές συναντήσεις θεσμικού χαρακτήρα, το τελικό αποτέλεσμα είναι πάντα το ίδιο…

Διαμαρτυρίες έχουν υπάρξει από πλήθος φορέων, μεταξύ των οποίων και από την ΕΔΙΠΤ.

Ο Τύπος είναι ενιαίος

Δυστυχώς για ακόμη μια φορά δεν αναγνωρίζεται πως ο έντυπος Τύπος είναι ενιαίος και δεν μπορεί κάποιες κατηγορίες του να αντιμετωπίζονται σαν «αποπαίδια». Δεν είναι τυχαίο πως σε άλλες χώρες της Ευρώπης τα μέτρα ενίσχυσης του Τύπου αφορούν τόσο εφημερίδες όσο και περιοδικά. Επίσης δεν μιλάμε μόνο για εφάπαξ οικονομικές ενισχύσεις συγκεκριμένου ποσού. Στην Γαλλία για παράδειγμα εφαρμόζεται μειωμένος ΦΠΑ 2,1% επί των πωλήσεων και 5,5% στην εκτύπωση, απαλλαγή του φόρου από την ακίνητη περιουσία, επιδότηση των ταχυδρομικών τελών. Είναι επίσης μειωμένες οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης για συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων στην αλυσίδα του Τύπου. Ακόμη πριν λίγα χρόνια το υπουργείο Πολιτισμού αποφάσισε να πληρώσει 200.000 ετήσιες συνδρομές σε εφημερίδες και περιοδικά για νέους 18 έως 24 ετών.

Tι προβλέπει η ΚΥΑ

Σε λιγότερο, λοιπόν, από ένα μήνα από την ψήφιση της σχετικής διάταξης στη Βουλή, με την οποία διαμορφώθηκε το αναγκαίο θεσμικό πλαίσιο για την ενίσχυση του Τύπου (σ.σ.: πρόκειται για το άρθρο 51 του Νόμου 4609/2019, που ψηφίστηκε στις 18 Απριλίου 2019), η Κυβέρνηση, όπως αναφερει σε σχετική ανακοίνωση  «προβαίνει άμεσα και ουσιαστικά σε λύσεις που θα τους επιτρέψουν να συνεχίσουν να επιτελούν το έργο τους απρόσκοπτα, ως πυλώνας της Δημοκρατίας, της πολυφωνίας, του πολιτισμού και της ποιότητας του δημοσίου διαλόγου» Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνει πως «το συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο είναι απολύτως συμβατό με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις κρατικές ενισχύσεις και συνιστά λύση μόνιμου και μη ευκαιριακού χαρακτήρα, απευθύνεται στις επιχειρήσεις έκδοσης περιφερειακών και τοπικών εφημερίδων και παρέχει τη δυνατότητα ενίσχυσης και στήριξης αυτών, μέσω απλών διαδικασιών και διαφανών κριτηρίων».

Το πρόγραμμα είναι 4ετούς διάρκειας (2019-2022) και το ποσό που θα διατεθεί για την ενίσχυση του περιφερειακού και τοπικού Τύπου ανέρχεται σε 4 εκατ. ευρώ ετησίως, δηλαδή σε 16 εκατ. ευρώ συνολικά για 4 έτη. Απευθύνεται στις επιχειρήσεις που θα είναι καταχωρημένες στο Μητρώο Περιφερειακού και Τοπικού Τύπου (e-efimeris) του Υπουργείου ΨΗΠΤΕ (Νόμος 3548/2007, όπως τροποποιήθηκε με τον Νόμο 4487/2017). Οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να υπαχθούν στο πρόγραμμα υποβάλλουν από την 1η εώς την 31η Μαίου κάθε έτους διάρκειας του προγράμματος στην Διεύθυνση Εποποτείας Μέσων Ενημέρωσης της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωση σχετική αίτηση. Ειδικά για φέτος η αίτηση θα πρέπει να υποβληθεί σε διάστημα 15 ημερών από την 17η Ιουνίου.

Το βασικό κριτήριο για την ενίσχυση των εν λόγω επιχειρήσεων είναι  ο αριθμός των εργαζομένων (με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης), που απασχολεί καθεμία των ανωτέρω επιχειρήσεων.

Πρόβλημα με τις εθνικές εφημερίδες;

Από την πλευρά της κυβέρνησης σημειώνεται πως εντός σύντομου χρονικού διαστήματος θα ακολουθήσει και δεύτερο πρόγραμμα, με ΚΥΑ των ίδιων Υπουργών, που θα αφορά στην ενίσχυση των επιχειρήσεων έκδοσης εφημερίδων πανελλήνιας κυκλοφορίας. Βέβαια δημοσιογραφικές πληροφορίες που κυκλοφόρησαν την προηγούμενη εβδομάδα θέλουν τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μην εγκρίνουν τις οικονομικές ενισχύσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό και προγράμματα του Δημοσίου προς εφημερίδες εθνικής κυκλοφορίας.

ΠΗΓΗ

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *