«Ενωμένοι πάμε τη Ρόδο μπροστά!»

ΓΝΩΜΗ

του Αντώνη Βασ. Καμπουράκη (*)
Τα τελευταία 4 χρόνια δίνουμε έναν καθημερινό αγώνα, η Ρόδος μας να γίνει καλύτερη. Με ισχυρή οικονομική ανάπτυξη και ποιότητα ζωής, που να αξίζει στους κατοίκους της.

Μέσα στις δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες που ζήσαμε, σίγουρα έγιναν και λάθη, που πρώτοι εμείς αναγνωρίζουμε. Συνολικά όμως καταφέραμε, όλοι μαζί, η Ρόδος μας να κάνει βήματα μπροστά!

Ο τουρισμός μας ανεβαίνει ξανά. Μεγάλα έργα που βάλτωναν για χρόνια, επιτέλους ξεκίνησαν να υλοποιούνται. Η εξυπηρέτηση των δημοτών μας αναβαθμίζεται. Οι πολιτιστικές μας εκδηλώσεις δίνουν χρώμα στο νησί μας. Μικρές και μεγάλες παρεμβάσεις του Δήμου κάνουν την καθημερινότητα όλων μας καλύτερη. Ενώ μέσα από τις κρίσεις – όπως η πανδημία που έπληξε πρόσκαιρα τη βασική οικονομική μας δραστηριότητα ή η πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά – βγαίνουμε πιο ενωμένοι και πιο δυνατοί, για να συνεχίσουμε μπροστά.

Με πρωτοβουλίες και δράσεις εξωστρέφειας, με ουσιαστική συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και όλους τους φορείς της Ρόδου, στηρίξαμε τον ροδιακό τουρισμό και την τοπική οικονομία. Μετά από δύο δύσκολα χρόνια λόγω πανδημίας, ο τουρισμός στη Ρόδο αυξήθηκε, τόσο σε αφίξεις, όσο και σε τουριστικά έσοδα, σε αντίθεση με άλλους δημοφιλείς προορισμούς της χώρας μας.

Το βασικότερο όμως, είναι ότι με την νέα συλλογική σύμβαση εργασίας, στην οποία προσωπικά συνέβαλα καθοριστικά, συμφωνήθηκαν σημαντικές αυξήσεις για τους εργαζόμενους στον τουρισμό, ώστε όλοι να έχουν συμμετοχή στα κέρδη, από την αύξηση και την επιτυχία του. Αυτό, πρώτοι εμείς το πετύχαμε, σε όλη την Ελλάδα.

Παράλληλα, ξεκολλήσαμε πολλά μεγάλα και σημαντικά έργα, που είχαν βαλτώσει για πολλά χρόνια και που θα φωτίσουν ξανά τη Ρόδο μας.
Μετά από δεκαετίες εγκατάλειψης, ξεκίνησαν τα έργα αποκατάστασης του Εθνικού Θεάτρου, το οποίο σύντομα θα αποτελεί ένα στολίδι και έναν πόλο έλξης για τη Ρόδο μας.

Υπογράφηκε η νέα προγραμματική σύμβαση για την ανάπλαση της Μεσαιωνικής Πόλης, με πολλές ευεργετικές προβλέψεις για τους μόνιμους κατοίκους της, που θα είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι της ανάπλασης. Η προηγούμενη είχε υπογραφεί το 1984!

Ξεκίνησε η αποκατάσταση της Νέας Αγοράς, ένα πολύ σημαντικό έργο για την εικόνα της πόλης μας, αλλά και για πολλούς επαγγελματίες. Σε σωστή όμως κατεύθυνση και με τις ορθές προτεραιότητες.

Μεγάλα έργα που βελτιώνουν την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής της Ρόδου, ήδη υλοποιήθηκαν ή ξεκίνησαν να υλοποιούνται. Όπως η γέφυρα της Κρεμαστής, τα φράγματα Γαδουρά και Απολακκιάς, η αναβάθμιση του βιολογικού καθαρισμού στο Βόδι, η Ροδιακή Έπαυλη, τα έργα ύδρευσης στην Νότια Ρόδο, την Αφάντου και τον Αρχάγγελο. Συνολικά υλοποιήθηκαν ή υλοποιούνται πάνω από 200 τεχνικά έργα σε όλη τη Ρόδο για αντιπλημμυρικά έργα, ασφαλτοστρώσεις, κυκλικούς κόμβους, αστικές αναπλάσεις, αγροτική οδοποιία. Ενώ ανακαινίσαμε και αναβαθμίσαμε τα σχολεία, όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, καθώς και παιδικές χαρές για τα παιδιά της Ρόδου μας.
Άλλα από αυτά τα έργα τα υλοποιήσαμε μόνοι μας, άλλα σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο. Μια συνεργασία άριστη που καθημερινά παράγει έργο και δίνει λύσεις σε ζητήματα της Ρόδου και των κατοίκων της, για την οποία είμαι ιδιαίτερα περήφανος.

Γνωρίζω πολύ καλά, ότι σε κάποιες περιόδους μέσα στην τετραετία, η καθαριότητα ήταν ένα πρόβλημα και δεν θα κρυφτώ πίσω από το δάχτυλό μου. Στους συμπολίτες μου μιλάω πάντα, έντιμα και με ειλικρίνεια. Η αλλαγή του συστήματος καθαριότητας, που παραλάβαμε, ήταν ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα. Το πρόβλημα λύθηκε όμως! Από τον περασμένο μήνα έχει ξεκινήσει να λειτουργεί ένα νέο σύστημα καθαριότητας, με περισσότερους εργαζόμενους, καλύτερο εξοπλισμό, περισσότερη ανακύκλωση και αυξημένη φροντίδα, σε κάθε γωνιά της Ρόδου. Η κατάσταση είναι ήδη καλύτερη και είμαι απολύτως βέβαιος, ότι σε σύντομο χρόνο η διαφορά θα είναι αισθητή, και το νέο σύστημα καθαριότητας του Δήμου Ρόδου, θα είναι πρότυπο για όλη τη χώρα.

Διαρκής ήταν επίσης η φροντίδα μας για τους ανθρώπους της Ρόδου.
Μειώσαμε τα δημοτικά τέλη για πολίτες και επιχειρήσεις. Αναβαθμίσαμε τις κοινωνικές δομές του Δήμου μας. Δημιουργήσαμε το πρώτο Κέντρο Αστέγων στην Ρόδο, μια πολύ καίρια κοινωνική δράση. Προχώρησε η ψηφιοποίηση υπηρεσιών του Δήμου μας, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών μας. Ο Δήμος μας είναι από τους καλύτερους στη χώρα, στην ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του.

Πριν 4 χρόνια υποσχεθήκαμε πολιτιστικές εκδηλώσεις, που θα δίνουν χρώμα στο νησί μας. Το πετύχαμε με πολλές και ποιοτικές δράσεις, ενώ προχωρήσαμε και στην ανακαίνιση της Δημοτικής μας Πινακοθήκης.
Ταυτόχρονα στηρίξαμε τα αθλητικά σωματεία του νησιού μας, με επιχορηγήσεις και έργα αναβάθμισης αθλητικών εγκαταστάσεων. Δράσεις πολιτισμού και αθλητισμού, που σήμερα κάποιοι επιχειρούν να οικειοποιηθούν, αλλά η αλήθεια είναι ότι φέρουν την συλλογική υπογραφή της δημοτικής μας παράταξης.

Μιας παράταξης που μπορεί να μην τα έχει κάνει όλα τέλεια, αλλά προσπαθεί καθημερινά. Λύνει θέματα. Δίνει μάχες. Και στα δύσκολα δεν κρύβεται. Στην τραγωδία που ζήσαμε φέτος το καλοκαίρι, με την καταστροφική πυρκαγιά, ήμασταν όλοι μας, στελέχη και εργαζόμενοι του Δήμου, στην πρώτη γραμμή. Με τη δική μας συμβολή, πραγματοποιήθηκε το τεράστιο έργο των εκκενώσεων, η περίθαλψη των πληγέντων, η φροντίδα των ζώων του νησιού μας – μαζί πάντα με τους συμπολίτες μας που μας έκαναν περήφανους δείχνοντας το καλό πρόσωπο της Ρόδου σε όλο τον κόσμο και στους οποίους είμαι πάντα ευγνώμων. Και σήμερα, οι ίδιοι άνθρωποι, εργαζόμαστε για να επουλώσουμε τις πληγές μας, να προστατεύσουμε το περιβάλλον μας, και να σηκώσουμε τον τουρισμό της Ρόδου και πάλι ψηλά.

Ένα μήνα μετά την τραγωδία που ζήσαμε, είμαστε όλοι πιο ψύχραιμοι, αλλά και πιο ώριμοι. Ξέρουμε ποιες είναι οι αρμοδιότητες, του κάθε φορέα, και ότι η Αυτοδιοίκηση δεν έχει σχέση με την κατάσβεση. Ξέρουμε πόσα σημαντικά κατάφερε ο Δήμος Ρόδου, και οι άνθρωποί του, σε συνεργασία με τους εθελοντές μας, τις ώρες εκείνες. Ξέρουμε ποιοι προσπαθούσαν να διαχειριστούν το πρόβλημα, μέσα σε δραματικές συνθήκες, και ποιοι προσπαθούσαν να κερδοσκοπήσουν πολιτικά, πάνω στις φλόγες. Και βλέπουμε σήμερα, ότι οι προσπάθειες να ανατάξουμε τον τουρισμό της Ρόδου μας, και να επιστρέψει η κανονικότητα στο νησί μας επιτυγχάνονται.
Αν ένα δίδαγμα μένει από αυτή την τραγωδία, είναι ότι τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Η καλύτερη άμυνα του νησιού μας, απέναντι σε κάθε απειλή, είναι η ενότητα και η συνεργασία των ανθρώπων και των φορέων της. Αυτή την ενότητα δυνάμεων, τη συνεργασία για ένα κοινό σκοπό, επιδιώκω ως δήμαρχος, αλλά και ως απλός Ροδίτης. Και χαίρομαι που σε μια κρίσιμη περίοδο, για τον τόπο μας, η παράταξή μας γίνεται πόλος συνάντησης, και συνεργασίας ευρύτερων δυνάμεων της Ρόδου μας, γυρίζοντας την πλάτη στην τοξικότητα και τον μηδενισμό.

Τώρα λοιπόν, που τα πράγματα μπαίνουν σε μια σειρά, τώρα πρέπει να συνεχίσουμε μπροστά. Με δύναμη για τη Ρόδο. Πιο έμπειροι. Πιο αποτελεσματικοί. Ενώνοντας δυνάμεις. Ενωμένοι, πάμε τη Ρόδο μπροστά.

(*) Ο κ. Αντώνης Βασ. Καμπουράκης είναι δήμαρχος Ρόδου

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *