Travel or turism concept. Opened passport with visa stamps with airline boarding pass tickets and stamper on the world map. 3d

Εντείνονται οι ανησυχίες για ταξίδια στη Μέση Ανατολή και την ανατολική Μεσόγειο | Οι απόψεις της αγοράς | Τι συμβαίνει με τις κρατήσεις για Ελλάδα

ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Αυξάνεται η ανησυχία για τα ταξίδια στη Μέση Ανατολή και την ανατολική Μεσόγειο λόγω του πολέμου στη Γάζα, αλλά οι συναλλαγές γενικά δεν έχουν, μέχρι στιγμής, επηρεαστεί, σύμφωνα με εκπροσώπους κορυφαίων, βρετανικών, ταξιδιωτικών επιχειρήσεων. Επί του παρόντος, οι Βρετανοί εμφανίζονται ελαφρώς επιφυλακτικοί όσον αφορά τα ταξίδια στην Αίγυπτο, ενώ στην περίπτωση της Ελλάδας δεν φαίνεται να υπάρχουν ακυρώσεις στη βρετανική, ταξιδιωτική αγορά, εκτός από κανά δυο μεμονωμένες περιπτώσεις.

Οι ταξιδιωτικοί πράκτορες παρακολουθούσαν στενά τα γεγονότα, καθώς το Ισραήλ προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα ότι η σύγκρουση μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες.

Οι αεροπορικές εταιρίες έχουν ήδη αναστείλει τις πτήσεις προς το Ισραήλ και οι εταιρίες κρουαζιέρας έχουν τροποποιήσει τα δρομολόγια προκειμένου να αποφύγουν την περιοχή.

Αυτή την εβδομάδα ο διευθύνων σύμβουλος της Virgin Atlantic, Shai Weiss, δήλωσε ότι ο πόλεμος αποτρέπει τα ταξίδια σε τμήματα της Μέσης Ανατολής και τόνισε την αύξηση της τιμής των καυσίμων των αεροσκαφών, ενώ η MSC Cruises ακύρωσε όλα τα ταξίδια προς προορισμούς στην Ερυθρά Θάλασσα μέχρι τις 17 Απριλίου 2024.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ην. Βασιλείου συμβουλεύει τους ταξιδιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο να αποφεύγουν όλα τα ταξίδια εκτός από τα απαραίτητα στο Ισραήλ και τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, αλλά δεν έχει αλλάξει τις συμβουλές για τις γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου και της Ιορδανίας.

Οι απόψεις

Ο διευθύνων σύμβουλος της Blue Bay Travel, Alistair Rowland, έκανε λόγο για “σημαντικό” αντίκτυπο στις αναζητήσεις για την Αίγυπτο, με “πολλούς πελάτες” που επιθυμούσαν να αλλάξουν τα ταξίδια τους, αλλά συχνά δεν μπορούσαν να το κάνουν επειδή οι συμβουλές παρέμειναν αμετάβλητες.

Ο ίδιος δήλωσε: “Από την έναρξη του πολέμου, οι αναζητήσεις [για την Αίγυπτο] έχουν μειωθεί σημαντικά και την έχουμε αποσύρει προς το παρόν από το πρόγραμμα μάρκετινγκ μας”.

Ωστόσο, ο διευθύνων σύμβουλος της Red Sea Holidays, Andy Grant, δήλωσε ότι οι κρατήσεις ήταν “σε μεγάλο βαθμό ανεπηρέαστες”, προσθέτοντας: “Οι πελάτες γνωρίζουν γενικά την τεράστια απόσταση μεταξύ της Γάζας και των θέρετρων της Ερυθράς Θάλασσας. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση αναλόγως και είμαστε πάντα σε ετοιμότητα για να μιλήσουμε με κάθε πράκτορα που μπορεί να έχει ανησυχίες ή να χρειάζεται καθησυχασμό”.

Τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει δώσει “καμία ένδειξη” για οποιαδήποτε ανησυχία σχετικά με την ασφάλεια στα θέρετρα της Ερυθράς Θάλασσας ή στο Λούξορ, με τις επίσημες ταξιδιωτικές συμβουλές να παραμένουν αμετάβλητες.

Η Explore δήλωσε ότι οι πωλήσεις είχαν “αμβλυνθεί” τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά οι μελλοντικές κρατήσεις εξακολουθούσαν να είναι αυξημένες κατά 9% σε ετήσια βάση για τη Μέση Ανατολή και την Αίγυπτο. Ο ταξιδιωτικός πράκτορας περιπετειωδών ταξιδιών ακύρωσε όλες τις αναχωρήσεις των ταξιδιών του στο Λίβανο και το Ισραήλ, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, αλλά όλες οι άλλες εκδρομές στη Μέση Ανατολή και την Αίγυπτο συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά χωρίς αλλαγές στα δρομολόγια.

Η μικτή εικόνα αντανακλάται στα ταξιδιωτικά γραφεία, με ορισμένες αναφορές πελατών που αποφεύγουν την Αίγυπτο, την Κύπρο, την Ελλάδα και την Ιορδανία.

Η γενική διευθύντρια του Triangle Travel, Sarah Kenton, δήλωσε ότι οι κρατήσεις και η επισκεψιμότητα “συνέχισαν να είναι ισχυρές σε γενικές γραμμές”, μετά από μια άμεση πτώση στην αρχή της σύγκρουσης, αλλά σημείωσε: “Είδαμε ανθρώπους να μας ζητούν να μην εξετάσουμε την Αίγυπτο στις όψιμες αναζητήσεις μας”.

Από την πλευρά του διευθύνων σύμβουλος της Greenstar Travel, Martyn Fisher, είπε ότι το πρακτορείο του είχε διαπιστώσει νευρικότητα μεταξύ των πελατών του για ορισμένους προορισμούς, συμπεριλαμβανομένης της Κρήτης στην Ελλάδα. “Οι άνθρωποι δεν θέλουν να πάνε κοντά στην περιοχή [των συγκρούσεων], αλλά δεν νομίζω ότι αυτό τους αποτρέπει από το να κάνουν κρατήσεις για άλλες περιοχές”, σημείωσε.

Η διευθύντρια της Oasis Travel, Heidi Evans, επισήμανε ότι ορισμένοι πελάτες ήταν επιφυλακτικοί όσον αφορά τα ταξίδια στην Αίγυπτο και ένας πελάτης ακύρωσε τις διακοπές του στην Κύπρο για τον ερχόμενο Απρίλιο. Αλλά ανέφερε, επίσης, νέες χειμερινές κρατήσεις για την Αίγυπτο. “Πολλοί είναι αυτοί που έχουν να ταξιδέψουν εδώ και τρία χρόνια περίπου και εξακολουθούν να θέλουν να ταξιδέψουν”, δήλωσε η ίδια.

Είχε επίσης έξι πελάτες που είχαν κάνει κράτηση για επαγγελματικά ταξίδια στο Τελ Αβίβ αυτή την εβδομάδα. Όλες οι πτήσεις τους ακυρώθηκαν. “Είχαμε πέντε κρατήσεις που επηρεάστηκαν, αλλά πάντα κλείνουμε επιστρεπτέα δωμάτια ξενοδοχείων, που επιτρέπουν την ακύρωση λίγες ημέρες πριν”, είπε.

Η διευθύνουσα σύμβουλος της Advantage Travel Partnership, Julia Lo Bue-Said, υπογράμμισε με τη σειρά της ότι η κοινοπραξία “δεν βλέπει προς το παρόν αντίκτυπο στις κρατήσεις προς την περιοχή ή στη ζήτηση, αλλά παρακολουθεί προσεκτικά την κατάσταση”.

Η Barrhead Travel δήλωσε επίσης ότι δεν υπάρχει αξιοσημείωτη μείωση στις κρατήσεις ή στη ζήτηση.

Με πολλές κρατήσεις για χώρες όπως η Τουρκία για το 2024, η πρόεδρος της Barrhead ,Jacqueline Dobson, τόνισε: “Είναι πολύ νωρίς για να κατανοήσουμε οποιαδήποτε ευρύτερη επίπτωση στον κλάδο, αλλά η προσοχή μας το 2024 θα εξακολουθήσει να επικεντρώνεται στην παροχή στους πελάτες μας της καλύτερης σχέσης ποιότητας-τιμής και των καλύτερων υπηρεσιών. Ένας πολύ μικρός αριθμός κρουαζιέρων και περιηγήσεων που έλαβαν χώρα στο Ισραήλ και την Ιορδανία έχουν, φυσικά, τροποποιηθεί ή ακυρωθεί και έχουμε προσφέρει την απαραίτητη υποστήριξη στους πελάτες μας με επιλογές επανακράτησης”.

Ο Andy Tomlinson, διευθύνων σύμβουλος της Sutton Travel, έκανε λόγο για “κάποιες ερωτήσεις” από πελάτες που επρόκειτο να ταξιδέψουν στη Μέση Ανατολή το επόμενο έτος, αλλά διευκρίνισε ότι συνολικά υπήρχε ελάχιστη αναφορά στην κρίση, με τις ισχυρές προσφορές τιμών να εξακολουθούν να καθοδηγούν τις πωλήσεις της Αιγύπτου.

“Η Αίγυπτος είναι τόσο συμφέρουσα για τους επόμενους έξι μήνες. Δεν έχουμε παρατηρήσει καμία αλλαγή, αλλά μπορώ να καταλάβω πώς θα επηρέαζε κάποιους ανθρώπους”, δήλωσε.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Bailey’s Travel, Chris Bailey, ανέφερε επίσης ότι δεν υπάρχει “πραγματική αντίδραση” από τους πελάτες, εκτός από κάποιες ανησυχίες σχετικά με τα οικογενειακά ταξίδια στην Αίγυπτο.

“Μια οικογένεια που πήγε στο Makadi Bay αυτή την εβδομάδα ήταν πολύ χαλαρή, αλλά οι παππούδες και οι γιαγιάδες ήταν νευρικοί. Δεν νομίζω ότι θα μας επηρεάσει ιδιαίτερα”, είπε και πρόσθεσε: “Μπορώ μόνο να ελπίζω ότι η γεωπολιτική κατάσταση θα εξομαλυνθεί”.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Protected Trust Services, Mark Sutton, δήλωσε ότι βασική ανησυχία ήταν η αύξηση του κόστους των καυσίμων από τις 7 Οκτωβρίου και ανέφερε “αισθητή ανησυχία μεταξύ των ταξιδιωτικών επιχειρήσεων”.  “Το γενικότερο συναίσθημα είναι ότι αν οι τιμές των πτήσεων συνεχίσουν αυτή την πορεία, μπορεί ενδεχομένως να αμφισβητηθεί η οικονομική δυνατότητα μελλοντικών διακοπών για πολλούς ταξιδιώτες”, πρόσθεσε.

Η Triangle Travel προειδοποίησε επίσης ότι οι συνεχιζόμενες υψηλές τιμές αποτελούν ζήτημα για τους πελάτες και διαμήνυσε ότι θα μπορούσαν να αναγκάσουν την αγορά να κάνει κρατήσεις αργότερα για όσους έχουν πιο περιορισμένο προϋπολογισμό.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *