magnisia
φωτό: ΕΟΤ

Έντονη αντίδραση από τους ξενοδόχους της Μαγνησίας για τα δωμάτια καραντίνας στα καταλύματα|Να αποσυρθεί η ΚΥΑ

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Την έντονη αντίδραση και των Ξενοδόχων της Μαγνησίας έχει προκαλέσει η χθεσινή ΚΥΑ, για την δημιουργία δωματίων καραντίνας στα καταλύματα, στην οποία προχώρησε το υπουργείο Τουρισμού, μετά την αποτυχία να εξασφαλίσει τα απαιτούμενα καταλύματα.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Ένωση Ξενοδόχων Ν. Μαγνησίας κ. Γιώργος Ζαφείρης, “Το «νέο μοντέλο τουρισμού», που ανακοινώθηκε χθες από το Υπουργείο, περιγράφει την υποχρέωση ύπαρξης δωματίων απομόνωσης-καραντίνας στα ελληνικά ξενοδοχεία. Φαίνεται ότι οδηγούμαστε, σε ένα μοντέλο “adventure tourism” και σε ένα τουρισμό εκπλήξεων”. Ο πρόεδρος της Ένωσης υπογραμμίζει ότι “Αψυχολόγητες ενέργειες του Υπουργείου, πρόχειρες που οδηγούν τους ξενοδόχους ξανά σε απόγνωση”, επισημαίνει ότι “…Ακόμη και να αποσυρθεί αυτή η ΚΥΑ η ζημιά έχει ήδη γίνει. Σε όλους τους τόνους, τις προηγούμενες ημέρες ενημερώναμε το Υπουργείο ότι με τέτοιες τιμές δεν μπορούν να βρεθούν ξενοδοχεία αναφοράς. Παρατηρούμε, με μεγάλη λύπη μας, να είναι και πάλι στο απυρόβλητο τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης” και καταλήγει ζητώντας από “το Υπουργείο την ύστατη στιγμή να αποσύρει τέτοιες διατάξεις και εφόσον βλέπει την ανάγκη ύπαρξης ξενοδοχείου αναφοράς να οδηγήσει τα κρούσματα  στα κατά τόπους νοσοκομεία”.

pilio
Από αριστερά, Κος. Γιώργος Ζαφείρης, Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Μαγνησίας, κα.Θέκλα Καμμένου, τουριστικός πράκτορας και εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, κος Χρήστος Μπουκώρος, βουλευτής Μαγνησίας, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. και πρόεδρος της Ελληνοσερβικής Επιτροπής Φιλίας της Βουλής, κα.Αγγελική Μαλαματένιου, Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αλοννήσου, κα. Γεωργία Ταμπάκη, από το Τμήμα Τουρισμού Δήμου Βόλου.
Η ανακοίνωση

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

“Μετά τις τελευταίες εξελίξεις είχαμε εκφράσει την ικανοποίηση μας, διότι όλο και πιο συχνά ακουγόταν και από κυβερνητικά χείλη πλέον, η ανάγκη δημιουργίας ενός νέου μοντέλου τουρισμού.

Απ’ ότι φαίνεται, όμως,  «χαθήκαμε στη μετάφραση». Το «νέο μοντέλο τουρισμού», που ανακοινώθηκε χθες από το Υπουργείο, περιγράφει την υποχρέωση ύπαρξης δωματίων απομόνωσης-καραντίνας στα ελληνικά ξενοδοχεία. Φαίνεται ότι οδηγούμαστε, σε ένα μοντέλο “adventure tourism” και σε ένα τουρισμό εκπλήξεων.

Δεν μπορεί κανείς φαίνεται να καταλάβει ότι και μόνον η ανακοίνωση, ότι και μόνον η γνωστοποίηση ότι τα ξενοδοχεία της Ελλάδος θα έχουν δωμάτια, που θα φιλοξενούν κρούσματα, είναι αποτρεπτική για τους πελάτες  να επισκεφθούν τα ξενοδοχεία. Επίσης, πρώτον, καταδικάζει τις περιοχές όπου ήδη έχει βρεθεί ξενοδοχείο αναφοράς και σε αυτά τα ξενοδοχεία δε θα χρειάζεται να δεσμευτούν δωμάτια και δεύτερον, δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ των ξενοδοχείων, αυτών που θα έχουν τέτοια δωμάτια και αυτών που δεν θα έχουν.

ksd

Ακόμη και να αποσυρθεί αυτή η ΚΥΑ η ζημιά έχει ήδη γίνει. Σε όλους τους τόνους, τις προηγούμενες ημέρες ενημερώναμε το Υπουργείο ότι με τέτοιες τιμές δεν μπορούν να βρεθούν ξενοδοχεία αναφοράς. Παρατηρούμε, με μεγάλη λύπη μας, να είναι και πάλι στο απυρόβλητο τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Συνεχίζει να υπάρχει μια μεγάλη ασάφεια για το θέμα των γιατρών και έτσι ο Ιατρικός Σύλλογος Βόλου δε μπορεί να έρθει σε μια εταιρική συμφωνία με την Ένωση Ξενοδόχων προκειμένου να βρούμε έναν τρόπο συνεργασίας εφαρμόσιμο, ώστε να λυθεί το πρόβλημα. Δε γνωρίζουμε ακόμη τις υποχρεώσεις των γιατρών, υπάρχει ένα τεράστιο θέμα αστικής ευθύνης αυτών, δεν έχει οριστεί ακόμη ποιος μεταφέρει το δείγμα και που, δεν υπάρχει υπόδειγμα σύμβασης με τον συνεργαζόμενο γιατρό, δεν γνωρίζουμε ακόμη αν το επιβεβαιωμένο κρούσμα οδηγείτε με το ΕΚΑΒ στο ξενοδοχείο αναφοράς, δεν έχουν οριστεί κατώτατες αμοιβές για την συνεργασία αυτή και στην περίπτωση της Μαγνησίας δεν μπορεί να καταλάβει η κεντρική εξουσία ότι είναι ανέφικτη να υπάρχει 24ωρη κάλυψη από έναν μόνο γιατρό, και πολλά άλλα.

Ισχυρίστηκε σε συνέντευξη του ο Υπουργός ότι δεν μπορεί να επέμβει σε μια διαπραγμάτευση μεταξύ δύο πλευρών (γιατρών και ξενοδόχων) και του απαντάμε ότι είναι δική του υποχρέωση να παρέμβει δεδομένου ότι η ύπαρξη γιατρού είναι υποχρεωτική από το Υπουργείο. Δεν θυμηθήκαμε μόνοι μας να αναζητήσουμε συνεργασία με γιατρούς και από την πρώτη στιγμή επισημάναμε  ότι θα είναι πάρα πολύ δύσκολο όχι μόνο λόγω του οικονομικού κόστους αλλά και της αδυναμίας ανεύρεσης τόσων γιατρών.

Χαιρετίζουμε φυσικά, την απόφαση του Υπουργείου Υγείας να μπορούν οι ξενοδόχοι να κάνουν συμβάσεις με πρωτοβάθμιους ή δευτεροβάθμιους φορείς υγείας, κάτι που μειώνει σχετικά το πρόβλημα.

ksd
adv

Με την τήρηση των προηγούμενων πρωτοκόλλων και με τις συνθήκες που είχαν δημιουργηθεί, κάποια ξενοδοχεία αποφάσισαν να ανοίξουν, αποφάσισαν δηλαδή να βάλουν πλάτη στην ελληνική οικονομία, βαδίζοντας σε αχαρτογράφητα νερά και ελπίζοντας στην καλή εξέλιξη των πραγμάτων.  Δεν περίμεναν με τίποτα φυσικά μέσα σε λίγες μέρες αυτό να αλλάξει και να υποχρεούνται να μειώσουν την δυναμικότητα τους και πιο πολύ από όλα να μειώσουν την φήμη τους.

Αψυχολόγητες ενέργειες του Υπουργείου, πρόχειρες που οδηγούν τους ξενοδόχους ξανά σε απόγνωση.

Τουλάχιστον ας δήλωνε το Υπουργείο μας ότι αυτά τα δωμάτια θα πληρώνονται. Όχι ότι το θέλουμε αυτό, απλώς θα διακρίναμε τότε μια καλή θέληση συνεργασίας, η οποία προέκυπτε από μία ανάγκη την οποία το Υπουργείο δημιούργησε.

Καλούμε το Υπουργείο την ύστατη στιγμή να αποσύρει τέτοιες διατάξεις και εφόσον βλέπει την ανάγκη ύπαρξης ξενοδοχείου αναφοράς να οδηγήσει τα κρούσματα  στα κατά τόπους νοσοκομεία”.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *