Έως και 134% οι αυξήσεις στις τιμές των ελληνικών ξενοδοχείων σε σύγκριση με το 2019, λέει έρευνα της Mabrian | ΠΙΝΑΚΑΣ | Τιμές ανά χώρα και κατηγορία

ΜΕΛΕΤΕΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

-Ο πληθωρισμός “εξαλείφει” την άνοδο των τιμών των ξενοδοχείων

Λαμβάνοντας υπόψη τον πληθωρισμό, οι τιμές των ξενοδοχείων το 2022 είναι φθηνότερες από το 2019 στους περισσότερους ευρωπαϊκούς τουριστικούς προορισμούς, αναφέρει σε έρευνά της η Mabrian, η κορυφαία εταιρεία τουριστικών πληροφοριών, η οποία ανέλυσε τις τιμές ξενοδοχείων των κύριων ευρωπαϊκών προορισμών τον Αύγουστο και τις συνέκρινε με τους τοπικούς ρυθμούς πληθωρισμού, συγκρίνοντας στοιχεία από το 2022, με τα αντίστοιχα του 2019. Το συμπέρασμα αυτό ωστόσο δεν ισχύει για την Ελλάδα!

Το κύριο συμπέρασμα αυτής της μελέτης είναι ότι, λαμβάνοντας υπόψη τον πληθωρισμό, οι τιμές των ξενοδοχείων το 2022, παρά τις αυξήσεις, είναι φθηνότερες από το 2019 στους περισσότερους ευρωπαϊκούς τουριστικούς προορισμούς.

Άλλα αποτελέσματα της μελέτης είναι τα εξής:

• Η πρόσφατη αύξηση των τιμών στην Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και την Πορτογαλία σε ξενοδοχεία 3 και 4 αστέρων και στην Ιταλία σε ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων, είναι κάτω από τα επίπεδα πληθωρισμού και ως εκ τούτου παρουσιάζουν μείωση στις πραγματικές τιμές των ξενοδοχείων.
Στην περίπτωση της Ελλάδας, το σενάριο είναι διαφορετικό, καθώς έχει σημειωθεί πολύ πιο σημαντική άνοδος στις τιμές των ξενοδοχείων, έως και 134% για τα ξενοδοχεία 5 αστέρων σε σύγκριση με το 2019, ενώ ο πληθωρισμός είναι μόλις 6,87%. Οι υψηλές τιμές των ξενοδοχείων 5 αστέρων μπορεί να σχετίζονται με το πρόσφατο άνοιγμα πολυτελών ξενοδοχείων στον προορισμό, που έχει αυξήσει τη μέση αξία διαμονής στη χώρα. Ωστόσο, τα ελληνικά ξενοδοχεία 3 και 4 αστέρων διατήρησαν άνοδο 31% και 82% σε σύγκριση με το 2019.
• Στη Γερμανία υπάρχουν διαφορετικές αυξήσεις στις τιμές μεταξύ κατηγοριών, 12% στα ξενοδοχεία 3 αστέρων, 18% στα ξενοδοχεία 4 αστέρων και 25% στα ξενοδοχεία 5 αστέρων, ενώ ο πληθωρισμός είναι στο 10,55%.
• Στην Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, η πιο σημαντική αύξηση των τιμών σημειώνεται στην κατηγορία των 3 αστέρων, ενώ στην Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ισπανία και τη Γερμανία η κατηγορία που ανεβαίνει περισσότερο είναι η κατηγορία των 5 αστέρων.
• Στην Ιταλία, τα ξενοδοχεία 3, 4 και 5 αστέρων έχουν αυξήσει τις τιμές τους κατά 27%, 7% και 4%, με τον πληθωρισμό τους να είναι 9,12%. Η πιο σημαντική αύξηση στις τιμές των ιταλικών ξενοδοχείων παρατηρείται στην κατηγορία των 3 αστέρων.
• Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα ξενοδοχεία που έχουν αυξήσει τιμές είναι αυτά της κατηγορίας 3 αστέρων, με αύξηση 7%. Τα βρετανικά ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων, από την άλλη, έχουν μειώσει τις τιμές τους σε σχέση με το 2019 με μείωση 1% και 12% αντίστοιχα, ενώ ο πληθωρισμός είναι 12%.
• Στη Γαλλία, σε σύγκριση με το 2019, οι τιμές των ξενοδοχείων 3, 4 και 5 αστέρων αυξήθηκαν κατά 2%, 5% ή 20%, με πληθωρισμό 7,83%.
• Στην Ισπανία εντοπίζεται άνοδος παρόμοια με αυτή της Γαλλίας, με τα ξενοδοχεία 3 αστέρων να σημειώνουν άνοδο 4%, τα ξενοδοχεία 4 αστέρων 6% και τα ξενοδοχεία 5 αστέρων 13% σε σύγκριση με το 2019, με πληθωρισμό 13,55%.

Σύμφωνα με τον Carlos Cendra, διευθυντή Μάρκετινγκ και Πωλήσεων στη Mabrian: «Από αυτή την ανάλυση μπορεί να γίνει κατανοητό ότι οι συγκρίσεις τιμών από έτος σε έτος μπορεί να είναι παραπλανητικές σε ένα πλαίσιο αστάθειας όπως στην τρέχουσα περίοδο. Στην Ευρώπη δεν έχουμε συνηθίσει να αντιμετωπίζουμε τέτοιους ρυθμούς πληθωρισμού. Αυτήν τη στιγμή, είναι σημαντικό για τον ταξιδιωτικό κλάδο να επικεντρωθεί σε μετρήσεις κερδοφορίας όπως το RevPar και το GrossPar, αντί για την τιμή και την πληρότητα. Το ADR είναι πολύ “ευαίσθητο” στην εξέλιξη του πληθωρισμού και άλλων μακροοικονομικών παραγόντων, όπως οι συναλλαγματικές ισοτιμίες».

Tagged

1 σχόλιο στο “Έως και 134% οι αυξήσεις στις τιμές των ελληνικών ξενοδοχείων σε σύγκριση με το 2019, λέει έρευνα της Mabrian | ΠΙΝΑΚΑΣ | Τιμές ανά χώρα και κατηγορία

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *