axtsioglou

Επανέρχεται η Έφη Αχτσιόγλου στα Μισθολογικά

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

«Η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια μεταφράζεται άμεσα σε πολιτικές βελτίωσης του εισοδήματος και της καθημερινότητας της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας», τόνισε η Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, στην ομιλία της στη Βουλή για την κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2019.

Μόνο τους τελευταίους τέσσερις μήνες, επισήμανε, έχουμε κάνει πράξη «όχι απλώς την οριστική και αμετάκλητη ακύρωση του μέτρου της περικοπής των συντάξεων, αλλά και τη διασφάλιση ότι 620.000 συνταξιούχοι θα ξεκινήσουν να βλέπουν αυξήσεις στις συντάξεις τους από το 2019. Αυξήσεις οι οποίες θα επαναλαμβάνονται για την επόμενη πενταετία».

Σημείωσε, επίσης, ότι «ολοκληρώνουμε, τη διαδικασία για την αύξηση του κατώτατου μισθού, ο οποίος θα αυξηθεί με απόφαση της κυβέρνησης τον Ιανουάριο, με την ταυτόχρονη κατάργηση του ντροπιαστικού υποκατώτατου μισθού για τους νέους κάτω των 25 ετών. Ο νέος αυξημένος κατώτατος μισθός θα ισχύει για όλους χωρίς ηλικιακές διακρίσεις».

Η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι έχουν νομοθετηθεί ήδη η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες και η μείωση του ΕΝΦΙΑ, ότι χορηγείται για τρίτη φορά κοινωνικό μέρισμα σε πάνω από 1.600.000 νοικοκυριά, ενώ ο Προϋπολογισμός του 2019 προβλέπει για πρώτη φορά τη χορήγηση επιδόματος στέγασης, συνολικού ύψους 400 εκατ. ευρώ, που θα ενισχύσει όχι μόνο τα χαμηλών αλλά και τα μεσαίων εισοδημάτων νοικοκυριά.

Αναφερόμενη στις εξαγγελίες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τον κατώτατο μισθό, τα ζητήματα των επιδομάτων και της πρόνοιας, τόνισε ότι η πολιτική και τα μέτρα της κυβέρνησης τον οδήγησαν «να συρθεί σε ορισμένες εξαγγελίες επί της κοινωνικής ατζέντας, έρχεται όμως καθυστερημένα με προτάσεις οι οποίες είναι ανερμάτιστες και πολλές φορές αντιφατικές μεταξύ τους και με μειωμένη αξιοπιστία, δεδομένου ότι η ΝΔ δεν εμφανίστηκε τώρα στην πολιτική σκηνή».

Ειδικά για τον κατώτατο μισθό, υπενθύμισε πως η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ τον μείωσαν και θέσπισαν τον υποκατώτατο το 2012 και υπογράμμισε ότι ο κ. Μητσοτάκης, μιλάει ως «μετά Χριστόν προφήτης», ενώ «δεν λέει ανοιχτά και καθαρά πόση θεωρεί ότι πρέπει να είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού τον Ιανουάριο του 2019».

Κλείνοντας, η κ. Αχτσιόγλου τόνισε ότι «με τον Προϋπολογισμό του 2019 η Κυβέρνηση κάνει πράξη με γοργό ρυθμό το σχέδιο της για τη βελτίωση του εισοδήματος της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, μετά από μία μακρά περίοδο δημοσιονομικών προσαρμογών. Οι μέρες είναι πολύτιμες, τις αξιοποιούμε στον απόλυτο βαθμό για να μετουσιωθεί η έξοδος από τα μνημόνια σε μία περίοδο ανακούφισης, στήριξης και προοπτικής για τους πολλούς, γιατί αυτή, εξάλλου, είναι η μόνη μας πυξίδα για τη συνέχιση της προσπάθειάς μας».

Ο κατώτατος μισθός

Σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ1, η Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, είπε χαρακτηριστικά για τον κατώτατο μισθό: «η διαδικασία που έχουμε ενεργοποιήσει βρίσκεται σε τελικό στάδιο και ο νέος ενιαίος αυξημένος κατώτατος μισθός, χωρίς ηλικιακές διακρίσεις, θα ισχύσει μετά την υπογραφή της υπουργικής απόφασης στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η Υπουργός Εργασίας χαρακτήρισε ”θολή” την πρόταση που διατύπωσε ο πρόεδρος της ΝΔ για τον κατώτατο μισθό,  επισημαίνοντας ότι «δεν αναφέρθηκε ούτε στο πότε ούτε στο ποσό της αύξησης» και πρόσθεσε ότι «είναι θετικό το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης σύρθηκε στην κοινωνική ατζέντα. Ωστόσο, η ΝΔ δεν ήρθε χθες στην πολιτική. Ήταν στη συγκυβέρνηση που μείωσε το 2012 τον κατώτατο μισθό από τα 751 ευρώ στα 586 ευρώ, εν μία νυκτί, και θεσμοθέτησε τον υποκατώτατο μισθό».

Tagged

2 σχόλια στο “Επανέρχεται η Έφη Αχτσιόγλου στα Μισθολογικά

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *