Ένας αιώνας από τη λήξη του Μεγάλου Πολέμου, γνωστός ως Α’ Παγκόσμιος πόλεμος, και στη Θεσσαλονίκη, το διήμερο 29 και 30 Σεπτεμβρίου προγραμματίζεται μια σειρά από εκδηλώσεις.
Για αυτές τις επετειακές εκδηλώσεις, τις οποίες συνδιοργανώνουν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, η ΠΕΔΚΜ και ο Δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, πραγματοποιήθηκε Συνέντευξη Τύπου στο ξενοδοχείο LAZART, στη συμπρωτεύουσα.
Κεντρικοί εισηγητές ήταν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, η Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Δρ. Άννα Μυκωνίου και ο πιανίστας-συνθέτης Γιώργος-Εμμανουήλ Λαζαρίδης.
Οι εισηγητές επισήμαναν τη σπουδαιότητα των εκδηλώσεων για τον ένα αιώνα από τη λήξη του Μεγάλου Πολέμου, οι οποίες τελούν υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας και έχουν ως επίκεντρο τα Συμμαχικά Νεκροταφεία του Ζέιτενλικ.
«Πολύ μεγάλο ιστορικό και επετειακό γεγονός, με διεθνή αντίκτυπο», χαρακτήρισε τις εκδηλώσεις ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας. Στην εισήγησή του ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι ο Μεγάλος Πόλεμος σημάδεψε την ανθρωπότητα, αλλά και την περιοχή, τη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία. «Στη Δυτική Θεσσαλονίκη, τα συμμαχικά κοιμητήρια του Ζέιτενλικ, μαζί με τα υπόλοιπα ιστορικά μνημεία μαχών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αποτελούν το λεγόμενο “Μέτωπο της Θεσσαλονίκης”, έναν από τους 10 σημαντικότερους και πιο αναγνωρισμένους τόπους, ιστορικού και στρατιωτικού ενδιαφέροντος σε ολόκληρο τον κόσμο», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης, σημειώνοντας ότι «στο Ζέιτενλικ αναπαύονται περισσότεροι από 20.500 στρατιώτες, από όλες τις χώρες που πολέμησαν για τις δυνάμεις της Αντάντ, στο πλαίσιο της Βαλκανικής Εκστρατείας».
«Σ’ αυτό τον χώρο μπορεί κάποιος να αναλογιστεί τα δεινά που προκάλεσαν οι πόλεμοι και ταυτόχρονα να νιώσει ευγνωμοσύνη, αλλά και συγκίνηση για τους αγωνιστές που θυσιάστηκαν, για να απολαμβάνουμε όλες οι μεταγενέστερες γενιές τα αγαθά της ειρήνης και της ελευθερίας. Φέτος που συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, έχουμε αποφασίσει να τονίσουμε ακόμη περισσότερο και να επισφραγίσουμε, μαζί με τους εκλεκτούς επισκέπτες των ξένων κρατών που προσκαλέσαμε και θα παρευρεθούν στις εκδηλώσεις, την κοινή βούληση μας να συνυπάρχουμε και να συμπορευτούμε στο παρόν και το μέλλον. Να αναδείξουμε όλα εκείνα που μας ενώνουν, αφήνοντας πίσω όσα μας χώρισαν στο παρελθόν», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.
Ο Περιφερειάρχης έκανε ειδική αναφορά στην παρουσία του Παναγιότατου Οικουμενικού Πατριάρχη, κ.κ. Βαρθολομαίου, στις φετινές εκδηλώσεις, εξαίροντας τον λόγο, τη στάση και την εμπνευσμένη καθοδήγησή του, ενώ επισήμανε την ισχυρή βούληση όλων των διοργανωτών να τονίσουν τη ξεχωριστή σημασία της επετείου.
Σύμφωνα με τον κ. Περιφερειάρχη, την αρχική ιδέα για την ανάδειξη του ιστορικού γεγονότος διαμόρφωσε ο κ.κ. Βαρνάβας, ενώ ο κ. Κυρίζογλου, σε συνεργασία με την Περιφέρεια διασφάλισε με τη σειρά του ότι η Θεσσαλονίκη και η Κεντρική Μακεδονία θα αποτίσουν τον φόρο τιμής που αναλογεί στους αγωνιστές και τους ήρωες της κορυφαίας επετείου.
Ξεχωριστή αναφορά πραγματοποίησε ο κ. Τζιτζικώστας και στον παγκοσμίου φήμης συνθέτη και πιανίστα Γεώργιο – Εμμανουήλ Λαζαρίδη, ο οποίος συνέθεσε και θα παρουσιάσει το κονσέρτο «Εκ Νεκρών», σε παγκόσμια πρώτη, ένα έργο που προετοίμασε ειδικά για την επέτειο των 100 ετών από τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Κλείνοντας την εισήγησή του ο κ. Τζιτζικώστας υπογράμμισε ότι «χρέος μας είναι να χαράξουμε νέους δρόμους συνεργασίας και συνεννόησης μεταξύ των κρατών και των λαών. Να οικοδομήσουμε ένα περιβάλλον ασφάλειας, σταθερότητας, αλληλεγγύης και ειρηνικής συνύπαρξης. Το οφείλουμε στους αγωνιστές που θυσιάστηκαν για την ελευθερία και την ευημερία μας. Το οφείλουμε και στα παιδιά μας, τα παιδιά όλου του κόσμου, στις νέες και μελλοντικές γενιές που αξίζουν να χαμογελούν και να απολαμβάνουν τη ζωή».