tasios
Ο πρόεδρος της ΠΟΞ, κ. Γρηγόρης Τάσιος.

Επιστολές της ΠΟΞ για τις πύλες εισόδου της χώρας και της δανειοδότησης των ξενοδοχείων

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Δύο επιστολές προς τα υπουργεία Ανάπτυξης και Εσωτερικών, αφενός για την  χρηματοδότηση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, καθώς τα χρηματοδοτικά εργαλεία εγγυοδοσίας (ΤΕΠΙΧ ΙΙ) που έχουν ανακοινωθεί, δεν προσισδιάζουν στον κλάδο και αφετέρου για παροχή ενημέρωση για τις διαδικασίες υποδοχής των τουριστών που θα επισκεφτούν τη χώρα μας οδικώς, απέστειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων.

Οι επιστολές

Η επιστολή προς το υπουργείο Ανάπτυξης έχει ως εξής;η

“Προς
κο Άδωνη Γεωργιάδη
Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων

κο Γιάννη Τσακίρη
Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων 

Κοινοποίηση:

κο. Χάρη Θεοχάρη, Υπουργό Τουρισμού

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Αξιότιμε κύριε Υφυπουργέ,

Θα θέλαμε να επανέλθουμε στο ζήτημα της δανειοδότησης των επιχειρήσεων του ξενοδοχειακού κλάδου.

Από τις ενέργειες που έχετε μέχρι σήμερα προβεί είναι σαφής η πρόθεσή σας να συμβάλλετε στη διασφάλιση, για τις επιχειρήσεις μέλη μας, της απαραίτητης ρευστότητας.

Ωστόσο, δυστυχώς, στην πράξη οι όροι και προϋποθέσειςδανειοδότησης των επιχειρήσεων είναι τέτοιοι που πολύ λίγες εξ αυτών μπορούν να κάνουν χρήση των χρηματοδοτικών εργαλείων εγγυοδοσίας (ΤΕΠΙΧ ΙΙ) που έχουν ανακοινωθεί. Άλλωστε τα προϊόντα αυτά είχαν σχεδιαστεί για την προ COVID-19 περίοδο.

Συγκεκριμένα:

Α. Οι περιορισμοί λόγω de minimis και

Β. Ο αποκλεισμός των επιχειρήσεων εκείνων που θεωρούνται βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας προβληματικές,

στερούν από τα μέλη μας τη δυνατότητα να δανειοδοτηθούν,κάνοντας χρήση αυτών των εργαλείων

Αντιλαμβανόμαστε πως, δεδομένου ότι τα συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία προέρχονται από ευρωπαϊκά κονδύλια,θα πρέπει να τίθενται και οι από τη σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία προβλεπόμενοι όροι. 

Ωστόσο από τη στιγμή που τα συγκεκριμένα εργαλεία, όπως προκύπτει στην πράξη, δεν καλύπτουν τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζουν οι επιχειρήσεις του κλάδου μας, αν και αυτές είναι ενήμερες τραπεζικά (με ημερομηνία την 31-12-2019) και στις προς το Δημόσιο οφειλές τους, θα πρέπει να βρεθεί ένα άλλο μέσο χρηματοδότησης, στο οποίο να μην εφαρμόζονται οι συγκεκριμένοι περιορισμοί, να έχει μεγαλύτερη περίοδο χάριτος (24 μήνες) και μεγαλύτερη διάρκεια αποπληρωμής από τα πέντε (5) έτη.

Σημειώνεται πως οι επιχειρήσεις μέλη μας εδώ και δύο τουλάχιστον μήνες δεν έχουν έσοδα και είναι άγνωστο πότε και αν θα έχουν ξανά εισπράξεις. Η διασφάλιση, λοιπόν, της απαραίτητης ρευστότητας είναι τεράστιας σημασίας για να μπορέσουν να καλύψουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις (επιταγές, μισθοδοσία, προμηθευτές κλπ)  για την ίδια την επιβίωσή τους”.

Και η επιστολή προς το υπουργείο Εσωτερικών έχει ως εξής:

“Προς

κ.Παναγιώτη Θεοδωρικάκο

Υπουργό Εσωτερικών

κ.Θεόδωρο Καράογλου

Υφυπουργό Μακεδονίας-Θράκης

Κοινοποίηση:

κο. Χάρη Θεοχάρη

Υπουργό Τουρισμού 

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Αξιότιμε κύριε Υφυπουργέ,

Ενόψει του σχεδιασμού, βάσει των δεδομένων της κρίσης του COVID-19, για την φετινή, εξαιρετικά δύσκολη, τουριστική περίοδο, θα θέλαμε να μας ενημερώσετε για τις διαδικασίες υποδοχής των τουριστών που θα επισκεφτούν τη χώρα μας οδικώς.

Ειδικότερα θα θέλαμε να μας πληροφορήσετε πότε αναμένετε το άνοιγμα των συνόρων, ποια τα υγειονομικά πρωτόκολλα και οι τυχόν περιορισμοί που σχεδιάζετε να επιβάλλετε κατά την άφιξη των τουριστών, καθώς και αν εξετάζετε το ενδεχόμενο να ανοίξετε όλους ή ορισμένους μόνο από τους συνοριακούς σταθμούς της χώρας. Πιστεύουμε πως θα είναι χρήσιμο να σας καταθέσουμε τις προτάσεις μας επί των ανωτέρω ζητημάτων, ιδίως αναφορικά με την επιλογή των συνοριακών σταθμών που θα πρέπει να είναι ανοικτοί για να διευκολυνθεί η πρόσβαση των τουριστών.

Κατά την άποψή μας, θα πρέπει οπωσδήποτε οι επισκέπτες-πελάτες να έχουν κάνει test για COVID-19 στις χώρες προέλευσης και όχι η σχετική διαδικασία να πραγματοποιείται κατά την είσοδο τους στη χώρα μας. Επίσης κρίνεται αναγκαίο να είναι ανοικτοί οι συνοριακοί σταθμοί Νυμφαίας Ροδόπης, Κρυσταλλοπηγής, Ευζώνων, Προμαχώνα και Εξοχής από τους οποίους έρχεται στη χώρα μας το μεγαλύτερο μέρος των τουριστών που προέρχονται από χώρες που, βάσει των τελευταίων στοιχείων, έχουν κάνει καλή υγειονομική διαχείριση της κρίσης του COVID-19 και έχουν περιορισμένα κρούσματα (Αλβανία. Σερβία, Ρουμανία, Βουλγαρία). Αναφορικά τώρα με τον συνοριακό σταθμό των Κήπων του Έβρου, πρέπει να σημειώσουμε πως παρόλο που πρόκειται, υπό κανονικές συνθήκες, για μια σημαντική είσοδο τούρκων τουριστών, μας προβληματίζει η διαχείριση της υγειονομικής κρίσης από τη γειτονική χώρα.

Θέλουμε να τονίσουμε πως στις πρωτόγνωρες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, ο οδικός τουρισμός μπορεί βοηθήσει ώστε  να υπάρξει κάποια στοιχειώδης έστω τουριστική κίνηση. Επομένως ο καθορισμός της διαδικασίας και των προϋποθέσεων εισόδου των οδικών τουριστών στη χώρα μας είναι μεγάλης σημασίας”.

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *