geronikolas

Επιστολή Γερονικόλα στον Υπουργό Τουρισμού, σχετικά με τις μαθητικές εκδρομές

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Ο κ. Νικόλαος Ιακ. Γερονικόλας, Περιφερειακός Σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου. απέστειλε στον υπουργό Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη, επιστολή σχετικά με τις μαθητικές εκδρομές, ζητώντας την επανεξέταση του καθεστώτος τους.

Με την επιστολή ο κ. Γερονικόλας, με αφορμή το πρόσφατο γεγονός της ομαδικής δηλητηρίασης που υπέστησαν οι μαθητές του Βενετοκλείου Λυκείου της Ρόδου κατά τη διάρκεια της πενθήμερης εκδρομής τους στην Πράγα στο ξενοδοχείο που διέμεναν και της μεγάλης ταλαιπωρίας που βίωσαν, αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία  να επανεξετάσουμε το ζήτημα των σχολικών εκδρομών, οι οποίες τα τελευταία χρόνια γίνονται σχεδόν αποκλειστικά σε προορισμούς του εξωτερικού, με πολλαπλά αντίκτυπα για τη χώρα μας.

Η επιστολή

Η επιστολή του κ. Γερονικόλα, με την οποία ζητείται να δοθεί προτεραιότητα στους ελληνικούς προορσιμούς, έχει ως εξής:

“Κύριε Υπουργέ,

το πρόσφατο γεγονός της ομαδικής δηλητηρίασης που υπέστησαν οι μαθητές του Βενετοκλείου Λυκείου της Ρόδου κατά τη διάρκεια της πενθήμερης εκδρομής τους στην Πράγα στο ξενοδοχείο που διέμεναν και της μεγάλης ταλαιπωρίας που βίωσαν, αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία  να επανεξετάσουμε το ζήτημα των σχολικών εκδρομών, οι οποίες τα τελευταία χρόνια γίνονται σχεδόν αποκλειστικά σε προορισμούς του εξωτερικού με πολλαπλά αντίκτυπα για τη χώρα μας.

Οι μαθητικές εκδρομές τις περασμένες δεκαετίες γίνονταν σε προορισμούς εντός της Ελλάδας, με τη Ρόδο και τα υπόλοιπα νησιά της Δωδεκανήσου να δεσπόζουν. Οι υποδομές, οι καιρικές συνθήκες και η κουλτούρα των νησιών μας ήταν μια εγγύηση για την ποιότητα των εκδρομών χιλιάδων μαθητών που εξακολουθούν μέχρι σήμερα να έχουν όμορφες αναμνήσεις από τότε.

Λόγοι που δεν έχουν να κάνουν αποκλειστικά με κάποια μεμονωμένα ατυχή περιστατικά που έλαβαν χώρα – σε καμία περίπτωση όμως δεν ήταν ανάλογα με αυτό της Πράγας, που έθεσε σε κίνδυνο την υγεία των μαθητών – αλλά περισσότερο λόγω οικονομικών συγκυριών και οργανωμένων πολιτικών που ήθελαν να μας πάρουν αυτό το σημαντικό κομμάτι του τουρισμού, έστρεψαν τις μαθητικές εκδρομές σε προορισμούς του εξωτερικού.

Πέραν του αντίκτυπου που είχε αυτό στα νησιά μας, διότι ο μαθητικός τουρισμός ήταν μια τονωτική ένεση για τις τοπικές οικονομίες κατά τους εαρινούς μήνες, η τάση αυτή έχει άμεσο αντίκτυπο τόσο στην εικόνα του τουριστικού μας προϊόντος όσο και στην τεράστια προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα στο ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί παγκοσμίως στον Τουρισμό.

Επιπλέον το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο του Υπουργείου Παιδείας με την Υπουργική Απόφαση της 12/02/20 με ΑΠ:20883/ΓΔ4 μπορεί μεν να μειώνει τις γραφειοκρατικές διαδικασίες σχετικά με τις μετακινήσεις των μαθητών, αλλά στην ουσία συμβάλλει με την πριμοδότηση επιπλέον εργάσιμων ημερών για τις εκδρομές στο εξωτερικό στο να επιλεγούν προορισμοί εκτός της χώρας μας χωρίς καν να εξετάζονται αν οι εκεί συνθήκες είναι κατάλληλες ώστε να φιλοξενήσουν μαθητές.

Δημιουργείται έτσι μια τεράστια αντίφαση όταν από τη μια δαπανάμε τεράστια ποσά για την προβολή της χώρας μας στο εξωτερικό προκειμένου να προσελκύσουμε επισκέπτες και από την άλλη εμείς οι ίδιοι να στρέφουμε ένα τόσο νευραλγικό κομμάτι του τουρισμού εκτός. Μαζί με την οικονομία πληγώνεται και το γόητρο της χώρας μας.

Επιπρόσθετα ο χαρακτήρας των μαθητικών εκδρομών είναι κυρίως εκπαιδευτικός και έχει ως στόχο να φέρει σε επαφή τους μαθητές με την ιστορία, την παράδοση και την κουλτούρα του τόπου που επισκέπτονται. Τι έχουν άραγε να ζηλέψουν τα νησιά μας και η ηπειρωτική χώρα σε αυτούς τους τομείς από τους ξένους προορισμούς; Οι εκδρομές στα νησιά μας ήταν λιγότερο εκπαιδευτικές από αυτές που συντελούνται σε ξένες χώρες;

Όσον αφορά τα νησιά μας, γνωρίζετε πολύ καλά ότι το επίπεδο παρεχόμενων υπηρεσιών στον Τουρισμό είναι από τα υψηλότερα παγκοσμίως. Τόσο οι φορείς όσο και οι επιχειρηματίες του Τουρισμού μπορούν να εγγυηθούν για την ασφάλεια αλλά και για την ποιοτική διαμονή των μαθητών. Οι μαθητές στις εκδρομές εντός της χώρας μας δεν αντιμετωπίζονται ως απλοί επισκέπτες, αλλά ως δικά μας παιδιά που μας τα εμπιστεύονται οι γονείς τους.

Σας ζητώ λοιπόν να ανοίξετε έναν δημόσιο διάλογο σε συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία ώστε όλοι οι εμπλεκόμενοι να καταθέσουν υπεύθυνα την άποψή τους, να εξεταστούν οι λόγοι που οι μαθητικές εκδρομές στρέφονται στο εξωτερικό και να δοθούν τα κίνητρα ώστε να επιστρέψουν σε προορισμούς της χώρας μας.

Από τη μεριά μου δεσμεύομαι να εργαστώ στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων αλλά και των δυνατοτήτων μου ώστε να συμβάλλω τα μέγιστα προς αυτή την κατεύθυνση. Θεωρώ πως τώρα είναι η κατάλληλη ώρα να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος και να πετύχουμε όλοι μαζί έναν ακόμα μεγάλο στόχο.

Με τιμή,

Νίκος Ιακ. Γερονικόλας

Περιφερειακός Σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου

Μέλος Δ.Σ. Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου”.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *