Photo by Anete Lusina on Pexels

Επίθεση από φιλορώσους χάκερ στον Eurocontrol

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΔΙΕΘΝΗ

Επίθεση δέχθηκε πρόσφατα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας ή Eurocontrol από φιλορώσους χάκερ, χωρίς, ωστόσο, να υπάρξει καμία επίπτωση στις πτήσεις, αν και η πρόσβαση στον ιστότοπό του επηρεάστηκε.

“Η επίθεση προκαλεί διακοπές στον ιστότοπο και στη δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο”, ανέφερε εκπρόσωπος του Eurocontrol, διευκρινίζοντας ότι “δεν υπήρξε καμία επίπτωση στις ευρωπαϊκές αερομεταφορές”.

Η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών δήλωσε επίσης ότι η εναέρια κυκλοφορία συνέχισε να λειτουργεί κανονικά. “Δεν υπήρξε καμία ενόχληση στην εμπορευματική εναέρια κυκλοφορία, καμία διαταραχή και καμία καθυστέρηση λόγω της κυβερνοεπίθεσης”, δήλωσε ο οργανισμός.

Ο Eurocontrol είναι ένας διακυβερνητικός οργανισμός που συμβάλλει στη διαχείριση του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου και διασφαλίζει την ομαλή λειτουργία δεκάδων χιλιάδων πτήσεων καθημερινά, ανταλλάσσοντας πληροφορίες μεταξύ ιδιωτικών και στρατιωτικών παραγόντων. Αριθμεί 41 κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένων χωρών εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ, και έχει την έδρα του στις Βρυξέλλες.

Κυβερνοπόλεμος

Οι φιλορώσοι χάκερς έχουν αναλάβει την ευθύνη για μια σειρά κυβερνοεπιθέσεων σε οργανισμούς στην Ευρώπη από τότε που η Μόσχα ξεκίνησε την εισβολή πλήρους μεγέθους στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022. Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν παράσχει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία και έχουν επιβάλει σωρεία κυρώσεων στη Ρωσία, με στόχο να παραλύσει την ικανότητά της να διεξάγει πόλεμο.

Πέρυσι, για παράδειγμα, το υπουργείο Άμυνας της Λιθουανίας δήλωσε ότι μια παρατεταμένη κυβερνοεπίθεση έπληξε ιστότοπους κυβερνητικών υπηρεσιών και ιδιωτικών επιχειρήσεων στη χώρα, όπως αναφέρει το CNN.

Μια ρωσόφωνη ομάδα χάκερ, γνωστή ως Killnet, ανέλαβε την ευθύνη για τουλάχιστον ορισμένες από τις παραβιάσεις, λέγοντας ότι ήταν αντίποινα για το γεγονός ότι η Λιθουανία εμπόδισε την αποστολή ορισμένων αγαθών στον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ, που βρίσκεται μεταξύ Λιθουανίας και Πολωνίας.

Το Κέντρο Κυβερνοασφάλειας της Δανίας αύξησε το επίπεδο απειλής για τη χώρα τον Μάρτιο, σημειώνοντας “υψηλή δραστηριότητα από φιλορωσικές ακτιβιστικές ομάδες χάκερ εναντίον χωρών του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της Δανίας” και τις “αυξημένες δυνατότητες” των ομάδων.

“Είναι πιθανό ότι οι φιλορωσικές ομάδες θα συνεχίσουν να έχουν κίνητρο να κυνηγούν στόχους στη Δανία και τη Δύση, όσο διαρκεί η τρέχουσα κρίση μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης”, ανέφερε το κέντρο σε ανακοίνωσή του.

Οι επιθέσεις τύπου Distributed Denial-of-Service ή DDoS – οι οποίες κατακλύζουν ιστότοπους με ψεύτικη κίνηση για να τους θέσουν εκτός λειτουργίας – ήταν ένα συνηθισμένο εργαλείο, σύμφωνα με τη δανική αρχή. Αν και οι επιθέσεις DDoS είναι αποδιοργανωτικές και προσελκύουν την προσοχή, “δεν αφήνουν μόνιμες καταστροφικές συνέπειες στα συστήματα των θυμάτων”, ανέφερε.

Ορισμένες εκστρατείες hacking με στόχο ευρωπαϊκές οντότητες πιστεύεται ότι έχουν δεσμούς με τον ρωσικό στρατό.

Η Microsoft ενημέρωσε τους πελάτες της τον Μάρτιο ότι οι χάκερς που συνδέονται με τον ρωσικό στρατό στόχευσαν – και, σε ορισμένες περιπτώσεις, διείσδυσαν επιτυχώς – τα δίκτυα ευρωπαϊκών στρατιωτικών, ενεργειακών και μεταφορικών οργανισμών σε μια προφανή εκστρατεία κατασκοπείας που έμεινε ανεξιχνίαστη για μήνες.

Σε μια ξεχωριστή έκθεση που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα, η εταιρεία δήλωσε ότι οι αναλυτές της είχαν εντοπίσει ρωσική “δραστηριότητα απειλής” στον κυβερνοχώρο εναντίον οργανισμών σε τουλάχιστον 17 ευρωπαϊκά έθνη μεταξύ Ιανουαρίου και μέσων Φεβρουαρίου. Οι κυβερνήσεις ήταν “ο μεγαλύτερος στόχος”, ανέφερε.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *