notopoulou

Επίθεση Νοτοπούλου στην Βουλή στον υπουργό Τουρισμού

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το άνοιγμα του Τουρισμού χωρίς τουρίστες, ενώ ο Υπουργός Τουρισμού είναι ο μεγάλος απών από την επανεκκίνηση του Τουρισμού, από την διάσωση του κόσμου του Τουρισμού και από την προετοιμασία για την επόμενη μέρα είπε η τομεάρχης Τουρισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κατερίνα Νοτοπούλου μιλώντας στην Βουλή.

Η κυβέρνηση δεν σοβαρεύεται και δεν αναλαμβάνει την ευθύνη της απέναντι στον Τουριστικό κλάδο που αποτελεί τον πυλώνα της εθνικής μας οικονομίας ανέφερε η Κατερίνα Νοτοπούλου. Το Ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό Covid αποτελεί μέρος της λύσης του προβλήματος για την ανάκτηση της τουριστικής δραστηριότητας δήλωσε η Τομεάρχης Τουρισμού της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπενθυμίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε θέσει το θέμα ένα χρόνο πριν ώστε να ήταν ήδη έτοιμο.

ksd PRIMAGEL Νοτοπούλου
adv

«Ζητούσαμε ενιαία πρωτόκολλα για τις ασφαλείς μετακινήσεις μεταξύ των χωρών της ΕΕ. Η επιτροπή TRAN, με την Έλενα Κουντουρά, αλλά και την υπόλοιπη ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, συνέχιζαν να πιέζουν την ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία έφερε την πρόταση για το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό και τελικά τη συμφωνία, για την διάθεση των εμβολίων σε όλους, τη μέριμνα για δωρεάν διαγνωστικά τεστ και την προστασία των προσωπικών δεδομένων» ανέφερε η Κ. Νοτοπούλου.

Η τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για τα άλυτα και ουσιαστικά ζητήματα για την αποτελεσματική εφαρμογή του πιστοποιητικού, φέρνοντας ως παράδειγμα την επάρκεια των τεστ στους τουριστικούς προορισμούς όπου σύμφωνα με παράγοντες του τουριστικού κλάδου θα είναι αδύνατο να καλυφθούν με τα σημερινά δεδομένα στην κορύφωση της τουριστικής σεζόν.

«Η Ελληνική Κυβέρνηση δεν εξασφάλισε συνταγογράφηση των τεστ για μόνιμους κάτοικους, δεν εξασφάλισε τη δυνατότητα για δωρεάν τεστ των τουριστών, όπως για παράδειγμα η Γαλλία, και δεν φρόντισε για την επάρκεια τους για την περίοδο που όλοι ευελπιστούμε ότι θα αυξηθεί η τουριστική κίνηση» υπογράμμισε η Κ. Νοτοπούλου σχολιάζοντας επιπλέον τα διαφαινόμενα προβλήματα στις πύλες εισόδου της χώρας με ταλαιπωρία των ταξιδιωτών.

Ο υπουργός Τουρισμού γεμίζει τους ανθρώπους του τουρισμού με ψεύτικες ελπίδες ανέφερε η Τομεάρχης Τουρισμού και κάλεσε τον κ.Θεοχάρη να απαντήσει για ποιον λόγο «εφόσον η Ελλάδα ξεκινά να εφαρμόζει το Ευρωπαϊκό πιστοποιητικό covid, γιατί δεν υπάρχει αυτή η συσχέτιση στην ΠΝΠ; Προκαλεί εντύπωση ότι χρησιμοποιείται ο όρος «Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid-19» αντί «Ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID-19», όπως είναι ήδη στην πλατφόρμα» σχολίασε η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κάνοντας λόγο για «επιλεκτική μετάφραση, πάνω στην οποία στηρίχτηκε όλη η επικοινωνιακή προπαγάνδα του κ. Μητσοτάκη, προκειμένου να οικειοποιηθεί την πρόταση της ΕΕ».

H Κατερίνα Νοτοπούλου σχολίασε πως υπάρχουν σοβαρά κενά στην ΠΝΠ που πρέπει να διορθωθούν όπως για παράδειγμα ότι δεν αναφέρεται σε ποιους πολίτες αφορά και σε ποιες μετακινήσεις. Αν δεν διορθωθούν τόνισε, σημαίνει «ή κακή νομοθέτηση ή κάποιος δόλος για μελλοντική «διευρυμένη» εσωτερική χρήση».

Η Τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπογράμμισε την ανάγκη η χώρα να πρασινίσει προκειμένου να μπορούμε να μιλήσουμε για πραγματική έναρξη του τουρισμού, και κάλεσε την κυβέρνηση να ενισχύσει ουσιαστικά τον κλάδο και όχι με «ψίχουλα» όπως το πρόγραμμα ενίσχυσης 5% και 2,5% του τζίρου αντίστοιχα για τα καταλύματα και τα τουριστικά γραφεία/λεωφορεία το οποίο μάλιστα αφήνει εκτός μια σειρά από επιχειρήσεις, όπως τα επαγγελματικά τουριστικά σκάφη και τις υπηρεσίες μεταφορών, λιανεμπορίου. Κλείνοντας την ομιλία της η Τομεάρχης Τουρισμού υπογράμμισε πως «το φετινό καλοκαίρι είναι το πιο κρίσιμο για τον τουρισμό και την εθνική μας οικονομία. Όσο η αβεβαιότητα επιτείνεται, οι λάθος χειρισμοί της κυβέρνησης και η έλλειψη προετοιμασίας κοστίζουν ακριβά. Δεν προετοίμασε σωστά τους προορισμούς, δεν περιόρισε την διασπορά της πανδημίας και δεν στήριξε τον κλάδο. Το χειρότερο όμως είναι ότι δεν δείχνει να αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα των στιγμών για να λάβει επιτέλους τα μέτρα εκείνα που θα κρατήσουν ζωντανό τον ελληνικό τουρισμό».

Ταμείο Ανάκαμψης και Τουρισμός στην Κρήτη

Με εκπροσώπους εργαζομένων του τουριστικού κλάδου, φορείς του τουρισμού,  επαγγελματίες του λιανεμπορίου, της εστίασης, της φιλοξενίας και των μεταφορών, εκπροσώπους της Tοπικής Aυτοδιοίκησης, συναντήθηκε στο Ρέθυμνο και στον Πλακιά Ρεθύμνου η τομεάρχης Τουρισμού της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κατερίνα Νοτοπούλου, συνοδευόμενη από τον τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, βουλευτή Ρεθύμνου Ανδρέα Ξανθό, τον γραμματέα της Ν.Ε Ρεθύμνου Θοδωρή Δουλουμπέκη και στελέχη του κόμματος στον νομό.

Στόχος των συναντήσεων, να ενημερωθεί ενδελεχώς για τα σοβαρά προβλήματα στην περιοχή, αλλά και να συζητηθούν οι αναπτυξιακές προοπτικές στο Ρέθυμνο. Στο επίκεντρο των συζητήσεων η χαμηλή τουριστική κίνηση στο νησί, αλλά και η επιτακτική ανάγκη ενίσχυσης της ρευστότητας των τουριστικών επιχειρήσεων.

Η Τομεάρχης Τουρισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε πως ο Τουρισμός πρέπει να πετύχει, εκφράζοντας όμως έντονο προβληματισμό και ανησυχία καθώς ο Μάιος ήταν ήδη ένας χαμένος μήνας, ενώ με βάση τα σημερινά δεδομένα χαμένος φαίνεται πως θα είναι και ο Ιούνιος. Προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι να κερδηθεί η μάχη για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο για να μην χαθεί τελείως η σεζόν, παράλληλα με την εντατικοποίηση των προσπαθειών για την επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν και το φθινόπωρο. Το Ρέθυμνο μπορεί ν’ αποτελέσει παράδειγμα βιώσιμου προορισμού με βιώσιμο τουρισμό αρκεί να στηριχτεί με υποδομές, ώστε να διαμορφωθεί μία μοναδική ταξιδιωτική εμπειρία. Απαραίτητη προϋπόθεση να στηριχτούν όλοι οι άνθρωποι του τουρισμού, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι.

«Δυστυχώς» – όπως είπε- «έχει ήδη χαθεί πολύτιμος χρόνος και σημαντικοί πόροι που διανεμήθηκαν σε γνωστούς και φίλους της κυβέρνησης Μητσοτάκη αντί να στηριχθεί ο πυλώνας της εθνικής μας οικονομίας». Ο Τουρισμός συμβάλλει τα μέγιστα στο ΑΕΠ και στην απασχόληση στη χώρα μας γι’ αυτό η «διάσωσή» του είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη της χώρας τόνισε.

«Το θέμα όμως είναι πως θωρακίζουμε το τουριστικό μας προϊόν, το οποίο, είναι και ιδιαίτερα ευάλωτο σε μία σειρά από κρίσεις. Δηλαδή πέρα από την υγειονομική, είναι η κλιματική κρίση, οι αλλαγές των ταξιδιωτικών προτιμήσεων, οι νέες γενιές ταξιδιωτών. Τώρα είναι η ώρα να θωρακίσουμε το τουριστικό μας προϊόν. Να μεταβούμε δηλαδή από ένα μαζικό αδιαφοροποίητο μοντέλο τουρισμού χαμηλής οικονομικής απόδοσης, σε ένα μοντέλο τουρισμού βιώσιμο, προς την κατεύθυνση της δίκαιης ανάπτυξης», δήλωσε. Το Ρέθυμνο, μπορεί και πρέπει να επανατοποθετηθεί δυναμικά στον τουριστικό χάρτη τόνισε και να αποτελέσει παράδειγμα βιώσιμου προορισμού, βιώσιμου τουρισμού.

Το Ταμείο Ανάκαμψης όπως δήλωσε θα μπορούσε να συμβάλλει σημαντικά σε αυτό, να δημιουργηθούν πράσινες υποδομές, να ενισχυθεί η τουριστική εκπαίδευση, να διασυνδεθεί το τουριστικό προϊόν με τον πρωτογενή τομέα. Κινδυνεύει όμως να γίνει μια ακόμη χαμένη ευκαιρία εξαιτίας των χειρισμών της κυβέρνησης, καθώς σχεδιάζεται ερήμην των αυτοδιοικητικών, παραγωγικών και επαγγελματικών φορέων».

Η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εξέφρασε ακόμη έντονη ανησυχία για το μέλλον των εργαζομένων και στον κλάδο του τουρισμού, ειδικά ενόψει της ψήφισης του εργασιακού νομοσχεδίου που φέρνει η κυβέρνηση «και μαζί με αυτό και όλα τα περιστατικά που αναδείχθηκαν ως εργοδοτικές αυθαιρεσίες και ασυδοσίας που τείνουν να αποτελέσουν κανονικότητα με το νόμο Χατζηδάκη και να μας επιστρέψουν στον εργασιακό μεσαίωνα» τόνισε.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *