photo EC
Φωτό: EC

Επιτροπή Τουρισμού Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: Να δράσει η ΕΕ, κινδυνεύουν 22 εκατ. θέσεις εργασίας

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Η Επιτροπή Τουρισμού Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ζητά  από την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει δράση, καθώς κινδυνεύουν 22 εκατ. θέσεις εργασίας, από την κρίση στον Τουρισμό, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Η Επιτροπή τουρισμού, ζητά άμεσα:

•Ενιαία μέτρα σε όλη την ΕΕ για τα τεστ, τα ταξιδιωτικά έγγραφα, την καραντίνα, τα πρωτόκολλα υγείας για τις μεταφορές και τους δημόσιους χώρους
•Συγκεκριμένες δράσεις και εγγυήσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στον τομέα του τουρισμού
•Σαφέστερες οδηγίες για όσους ταξιδεύουν
•Απαραίτητη η θέσπιση κοινής πολιτικής της ΕΕ για το βιώσιμο τουρισμό

Η ειδική ομάδα του ΕΚ για τον τουρισμό τονίζει εκ νέου ότι ο τομέας χρειάζεται συντονισμό σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και σημαντική ενίσχυση για να επιβιώσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συνεδρίασε την Τετάρτη με συμμετοχή εκπροσώπων ενδιαφερόμενων ομάδων για να εξετάσει τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στον τομέα του τουρισμού και να συζητήσει τρόπους να ξεπεραστεί η άνευ προηγουμένου κρίση. (Παρακολουθήστε μαγνητοσκοπημένη τη συζήτηση εδώ).

kountouraΟι ευρωβουλευτές της ειδικής ομάδας του ΕΚ για τον Τουρισμό εξέδωσαν κοινό ανακοινωθέν μετά τη συνάντηση, αναγνωρίζοντας την απογοήτευση του τομέα για την ανεπαρκή παρέμβαση της ΕΕ.

Το ανακοινωθέν έχει ως εξής:

«Έχουν περάσει περισσότεροι από έξι μήνες από τη στιγμή που ξεκίνησε αυτή η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αλλά δεν υφίστανται ακόμα κοινά κριτήρια για το πώς η ΕΕ θα διαχειριστεί και θα συνεχίσει να λειτουργεί σε αυτή την πανδημία. Δεν υπάρχουν ενιαία υγειονομικά πρωτόκολλα, κανόνες για τα διαγνωστικά τεστ ή για το πώς να αξιολογούνται οι κίνδυνοι, ούτε τήρηση της αρχής της ελεύθερης μετακίνησης.

Ακόμα και όπου η μετακίνηση είναι εν μέρει εφικτή, η ευρεία διακύμανση των κανόνων την καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη. Οι πολίτες είναι μπερδεμένοι και δεν έχουν εγγυήσεις ότι το προγραμματισμένο τους ταξίδι θα πραγματοποιηθεί.

Ο Τουρισμός, ο οποίος απασχολεί 22 εκ. ανθρώπους στην Ευρώπη, βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Αυτό δεν αποτελεί αμελητέο κίνδυνο: ανάλογα με τη χώρα, ο τουρισμός αντιστοιχεί σε ποσοστό από 4,3% ως 25% του ΑΕΠ. Αν η κατάσταση παραμείνει ως έχει, εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν θα επιβιώσουν μέχρι το τέλος του έτους.

Δεν είναι ακόμα σαφές ποιο εργαλείο διαχείρισης κρίσης θα ενεργοποιηθεί για τον τομέα του τουρισμού, πέρα από το ευρωπαϊκό μέσο προσωρινής στήριξης για τον μετριασμό των κινδύνων ανεργίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης «SURE». Επιμένουμε ότι απαιτούνται επειγόντως συγκεκριμένες πρωτοβουλίες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένου ενός ξεκάθαρου μηχανισμού για τη διαχείριση της κρίσης – ο τομέας παλεύει για την επιβίωσή του.

ksd
adv

Ως εκ τούτου, απαιτούνται άμεσα:
•Άμεση και στοχευμένη οικονομική στήριξη
•Διαφανή και εναρμονισμένα κριτήρια για την αξιολόγηση των κινδύνων σε όλη την ΕΕ
•Ευρωπαϊκός συντονισμός για τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και τα υγειονομικά πρωτόκολλα
•Ξεκάθαρο σχέδιο για μια πραγματικά βιώσιμη πολιτική της ΕΕ για τον βιώσιμο τουρισμό

Θα έπρεπε ήδη η ΕΕ να έχει προτείνει στρατηγική για τον βιώσιμο τουρισμό και να έχει αφιερώσει πόρους του προϋπολογισμού από το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο. Δεν αποτελεί υπερβολή η πρόταση για δέσμευση 300 εκ. ευρώ για τα επόμενα επτά χρόνια με στόχο την εφαρμογή μιας κοινής στρατηγικής για το βιώσιμο τουρισμό. Είναι απολύτως απαραίτητο να διασφαλίσουμε ότι ο τομέας αυτός θα έχει την ευκαιρία να σταθεί ξανά στα πόδια του μετά από μήνες τελμάτωσης και ότι θα μπορέσουμε να τον επαναπροσδιορίσουμε σε μια πιο βιώσιμη κατεύθυνση.

Χρειαζόμαστε η ΕΕ να δείξει το δρόμο. Είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης και ήρθε η ώρα να παρθούν τολμηρές αποφάσεις».

Παρέμβαση Κουντουρά

H Ευρωβουλευτής Έλενα Κουντουρά συμμετείχε στην ειδική συνεδρίαση της ομάδας Task Force Tουρισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που πραγματοποιήθηκε από κοινού με φορείς της παγκόσμιας και της ευρωπαϊκής τουριστικής βιομηχανίας, για την αποτίμηση της κατάστασης του τουριστικού τομέα στην Ευρώπη λόγω της πανδημίας.

Στην καίρια αυτή συνεδρίαση, τοποθετήθηκαν η  Alessandra Priante, Περιφερειακή Διευθύντρια για την Ευρώπη του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO), ο Eduardo Santander, Εκτελεστικός Διευθυντής και Διευθύνων Σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδίων (ETC), η Lola Una Cardenas, Αντιπρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδίων και Τουρισμού (WTTC), η Cristina Nunez Cuesta, Συντονίστρια του Ευρωπαϊκού Δικτύου Περιφερειών για ένα Ανταγωνιστικό και Βιώσιμο Τουρισμό (NECSTouR) και ο Juan Marin μέλος του NECSTouR.

Στην παρέμβασή της στη συνεδρίαση,  η κυρία Κουντουρά αναφέρθηκε στην τεράστια οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει σήμερα ο τομέας  των ταξιδίων και του τουρισμού,  και δεδομένου ότι ακόμη και στα πιο θετικά σενάρια η κανονικότητα δεν θα επανέλθει το 2021, πρόταξε ως αναγκαία τη στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων για την επιβίωση τους. Τόνισε τον κυρίαρχο ρόλο των θεσμικών οργάνων της ΕΕ καθώς και  των κυβερνήσεων των κρατών-μελών, σε συνεργασία με τον τουριστικό κλάδο,  ώστε:

  • να αποτραπούν οι απολύσεις, ειδικά στις επιχειρήσεις που λαμβάνουν στήριξη από τα κράτη.
  • να αποφευχθούν οι χρεωκοπίες, που είναι μια πραγματική απειλή, ειδικά  για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν ανοικτές υποχρεώσεις, δύσκολη πρόσβαση σε πηγές χρηματοδότησης ενώ δέχονται αφόρητη πίεση από τους οικονομικά ισχυρότερους.

Όσον αφορά την επανεκκίνηση του τουρισμού,  η Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και συντονίστρια της GUE/NGL στην Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού TRAN,  άσκησε κριτική στη στάση που έχει τηρήσει μέχρι στιγμής η Κομισιόν, και επισήμανε – για πολλοστή φορά από την αρχή της πανδημίας- την ανάγκη λήψης κοινών μέτρων για την ασφάλεια στα ταξίδια.

Χαρακτηριστικά η κυρία Κουντουρά τόνισε:

«Στο  Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά τo πρώτο σοκ της πανδημίας, απαιτήσαμε εγκαίρως, ήδη από την άνοιξη, τον συντονισμό του ανοίγματος των συνόρων ενόψει της τουριστικής περιόδου. Είχαμε προβλέψει ότι, χωρίς συντονισμό, το αποτέλεσμα θα ήταν καταστροφικό.

 H Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδειξε αδικαιολόγητη αδράνεια, με αποτέλεσμα μεγάλη ταλαιπωρία για χιλιάδες ταξιδιώτες και, δυστυχώς, την αναζωπύρωση της πανδημίας σε πολλές περιοχές της Ευρώπης. Το χάος που επικρατεί ακόμα και σήμερα πρέπει να σταματήσει άμεσα. Χρειάζεται να μπουν απλοί, αναλογικοί και αποτελεσματικοί κανόνες για όλους».

Η Επιτροπή

Τα Μέλη της ειδικής ομάδας για τον Τουρισμό, είναι τα εξής:

Karima Delli (Πράσινοι, Γαλλία – πρόεδρος της επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού)

Benoît Lutgen (ΕΛΚ, Βέλγιο)

Elżbieta Katarzyna Łukacijewska (ΕΛΚ, Πολωνία)

Cláudia Monteiro de Aguiar (ΕΛΚ, Πορτογαλία – μέλος της ομάδας καθοδήγησης)

Barbara Thaler (ΕΛΚ, Αυστρία)

Ελισσάβετ Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη (ΕΛΚ, Ελλάδα)

Giuseppe Ferrandino (Σοσιαλιστές, Ιταλία)

István Ujhelyi (Σοσιαλιστές, Ουγγαρία – μέλος της ομάδας καθοδήγησης)

Josianne Cutajar (Σοσιαλιστές, Μάλτα)

Isabel García Muñoz (Σοσιαλιστές, Ισπανία)

José Ramón Bauzà Díaz (Renew, Ισπανία – μέλος της ομάδας καθοδήγησης)

Søren Gade (Renew, Δανία)

Roman Haider (ID, Αυστρία)

Massimo Casanova (ID, Ιταλία)

Tilly Metz (Πράσινοι, Λιθουανία)

Anna Deparnay-Grunenberg (Πράσινοι, Γερμανία)

Carlo Fidanza (Συντηρητικοί, Ιταλία)

Έλενα Κουντουρά (Ευρωπαϊκή Αριστερά, Ελλάδα)

Mario Furore (Μη εγγεγραμμένοι, Ιταλία)

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *