Με επιτυχία και γεμάτη προτάσεις για το Αύριο πραγματοποιήθηκε η ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΦΟΡΕΙΣ

Σε κλίμα εμπιστοσύνης και ικανοποίησης πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 23 Νοεμβρίου 2022 η ετήσια, τακτική Γενική Συνέλευση της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου στη διάρκεια της οποίας έγινε γενικός απολογισμός της φετινής τουριστικής περιόδου και παράλληλα επισημάνθηκαν τα οφέλη, αλλά και τα προβλήματα· χρονίζοντα και νεοφυή, όπως αυτά προέκυψαν στη διάρκειά της.

«Είναι ιδιαίτερη η χαρά μας να βρισκόμαστε ξανά, στην αίθουσα του ΕΒΕΔ, στην πρώτη γενική συνέλευση της μετάcovid19 εποχής. Αυτό μας γεμίζει χαμόγελα και αισιοδοξία για τη συνέχιση μιας δουλειάς που ως σύνολο διαχρονικά στηρίζει την τοπική και εθνική οικονομία», τόνισε στο καλωσόρισμά του ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου Μανώλης Μαρκόπουλος και στάθηκε ιδιαίτερα στα μεγάλα θέματα: Έλλειψης προσωπικού, αύξησης του κόστους λειτουργίας και της ανεξέλεγκτης λειτουργίας της «παραξενοδοχίας».

Η ενδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού των υπηρεσιών του ΕΟΤ ώστε να διενεργεί τους προβλεπόμενους ελέγχους, η υιοθέτηση πολιτικών αντιστάθμισης του ενεργειακού κόστους και η ρύθμιση του πλαισίου λειτουργίας της τουριστικής αγοράς συνολικά, αποτελούν τα θέματα της ατζέντας διεκδικήσεων της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου για τη νέα εποχή.

«Παράλληλα, η Ε.Ξ.Ρ σε συνεργασία με το κράτος και τη συνδρομή του Εργατικού Κέντρου αναδεικνύει ως απαραίτητη συνθήκη: να καταστεί πιο εύρυθμη η διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, ώστε να μην παρατηρείται το παράδοξο φαινόμενο, όπως αποτυπώθηκε τον περασμένο Αύγουστο, η τουριστική βιομηχανία να ταλανίζεται από σοβαρή έλλειψη προσωπικού και την ίδια στιγμή να βρίσκονται εγγεγραμμένοι 7500 άνεργοι στη λίστα του ΟΑΕΔ στη Ρόδο…».

Τη γενική συνέλευση λάμπρυνε με την παρουσία του ο επίτιμος πρόεδρος της Ε.Ξ.Ρ Βασίλης Μηναΐδης και στο χαιρετισμό του κάλεσε, μεταξύ των άλλων, τους ξενοδόχους να ακολουθήσουν την τάση που θέλει τη διεθνή τουριστική αγορά να επιζητά χειμερινούς προορισμούς με ήπιο καιρό. «Πρέπει να δούμε την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, η μόδα είναι ο ήπιος χειμώνας και οφείλουμε να μη μείνουμε πίσω. Μπορούμε να δούμε την πόλη της Ρόδου, μαζί με τη μεσαιωνική πόλη ως έναν ξεχωριστό τουριστικό προορισμό χειμερινών διακοπών».

Ομιλία βαρύνουσας σημασίας απηύθυνε ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης ο δήμαρχος Ροδίων (επί σειρά ετών πρόεδρος της Ε.Ξ.Ρ) Αντώνης Καμπουράκης και εστιάζοντας στο αποτύπωμα που αφήνει η ξενοδοχία, μίλησε με υπερηφάνεια για τα επιτεύγματα των ροδιτών ξενοδόχων κατά την τελευταία τριετία.

«Το Ροδίτικο Ξενοδοχείο, είναι ο κινητήρας της τοπικής ανάπτυξης. Τα χαμογελαστά πρόσωπα των Ροδιτών, στο τέλος της φετινής σεζόν, είναι αποτέλεσμα της δικής σας δουλειάς, και της δικής σας συνεισφοράς. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια, οι Ροδίτες ξενοδόχοι, για όσα κατάφεραν, όχι μόνο φέτος, αλλά συνολικά την τελευταία τριετία», δήλωσε ο Δήμαρχος, κ. Αντώνης Β. Καμπουράκης, κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του στην Γενική Συνέλευση της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο ΕΒΕΔ. Παράλληλα, επισήμανε ότι όσα πέτυχε η Ρόδος μέσα σε αυτή τη δύσκολη τριετία, με αποκορύφωμα, τη φετινή Χρονιά–Ορόσημο, έχουν μια, και μόνη, αφετηρία: Την καλή συνεργασία, και την ομαδική δουλειά.

Ο Δήμος Ρόδου, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Καμπουράκης «θα συνεχίσει το 2023, με σταθερότητα, και συνέπεια, να είναι στην πρώτη γραμμή, αυτής της μεγάλης συλλογικής προσπάθειας, που απαιτείται, για να φτάσουμε σε νέες κορυφές, για τον Ροδίτικο Τουρισμό, για το Ροδίτικο Ξενοδοχείο, και τους ανθρώπους του».

Η ομιλία Καμπουράκη

Η ομιλία του Δημάρχου Ρόδου, κ. Αντώνη Καμπουράκη στη Γενική Συνέλευση της ΕΞΡ, έχει ως εξής:

“Είναι μεγάλη η χαρά μου, κάθε φορά που βρίσκομαι στην ΕΞΡ, την οποία υπηρέτησα για πολλά χρόνια, κι έχει αφήσει, το αποτύπωμά της, στη διαδρομή της ζωής μου. Γνωρίζω από «πρώτο χέρι», την προσφορά της, στη Ρόδο μας, και ο ξενοδοχειακός κλάδος στο νησί μας, μπορεί, και πρέπει να είναι περήφανος, γι’ αυτή τη διαχρονική, και μεγάλη θετική συνεισφορά, στην πρόοδο, και την ευημερία, του νησιού μας.

Αφού λοιπόν σας ευχαριστήσω, για την τιμητική πρόσκληση, και την ευκαιρία, να είμαι μαζί σας, στην κορυφαία διαδικασία της Ένωσης, που είναι η Γενική Συνέλευσή της, θέλω να κάνω, τρεις (03) βασικές επισημάνσεις.

Πρώτον, το Ροδίτικο Ξενοδοχείο, είναι ο κινητήρας της τοπικής ανάπτυξης. Τα χαμογελαστά πρόσωπα των Ροδιτών, στο τέλος της φετινής σεζόν, είναι αποτέλεσμα της δικής σας δουλειάς, και της δικής σας συνεισφοράς. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια, οι Ροδίτες ξενοδόχοι, για όσα κατάφεραν, όχι μόνο φέτος, αλλά συνολικά την τελευταία (03) τριετία. Διότι, κάθε αποτέλεσμα, έχει κι ένα αίτιο. Πετύχαμε μια σεζόν, που κατέρριψε κάθε προηγούμενο ιστορικό ρεκόρ, εφέτος, αλλά τίποτα, δεν θα ήταν ίδιο, αν ο κλάδος, δεν είχε διαχειριστεί με ευθύνη, και με ωριμότητα, τα δύο (02) δύσκολα χρόνια της πανδημίας. Η συμβολή του κλάδου, υπήρξε καθοριστική, για την άριστη υγειονομική διαχείριση, και τον σεβασμό, που επέδειξε το νησί μας, στους επισκέπτες, που τίμησαν το νησί μας, τα δύο (02) προηγούμενα χρόνια.

Αυτή η αξιοπιστία, αυτό το υψηλό αίσθημα ευθύνης, κεφαλαιοποιήθηκε, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τη εφετινή σεζόν, και το Ροδίτικο Ξενοδοχείο ξεδίπλωσε, όλη τη δυναμική του, και επαναβεβαίωσε, την υπερπολύτιμη προσφορά του. Στην οικονομία του νησιού μας. Στα Δημόσια, και Δημοτικά έσοδα. Στην προβολή της Ρόδου μας, και την περεταίρω ισχυροποίηση, της εικόνας της, στην παγκόσμια αγορά.

Αυτή η στάση ευθύνης, και προσφοράς, που είναι άξια πολλών επαίνων, αποτυπώνεται και στην αγορά εργασίας. Η Ρόδος, πρωτοπορεί πάντα, στις κλαδικές συμβάσεις εργασίας, κι αποτελεί πρότυπο, καλής συνεργασίας επιχειρηματιών, και εργαζομένων, στον Τουρισμό, που διασφαλίζει την εργασιακή ειρήνη, που είναι Θεμέλιο, για την Τουριστική Επιτυχία. Και είναι σημαντικό, αυτή η καλή παράδοση να συνεχιστεί, ειδικά σήμερα, που το ζήτημα του ανθρώπινου δυναμικού, είναι ένα από τα κύρια προβλήματα, τής Τουριστικής δραστηριότητας.

Ικανοποιητικές αμοιβές, πάνω στο τραπέζι, με νόμιμο, και διαφανή τρόπο, είναι κίνητρο, για να διατηρηθεί το προσωπικό, να επιστρέψουν, ενδεχομένως κι αυτοί που έφυγαν, από τον συγκεκριμένο κλάδο, ή έφυγαν και από τη χώρα, σε πολλές περιπτώσεις. Το ανθρώπινο δυναμικό, έχει τεράστια σημασία, για το επίπεδο των υπηρεσιών.

Ικανοποιημένο προσωπικό, σημαίνει χαμόγελο, και εξυπηρέτηση του επισκέπτη, στοιχεία, που κάνουν μοναδική, τη Ροδίτικη Φιλοξενία.

Είναι ταυτόχρονα όμως, και μια μεγάλη συνεισφορά, στο να κρατήσουμε τον κόσμο, του νησιού μας. Και ειδικά, τους νέους μας. Να τους δώσουμε ευκαιρίες σταδιοδρομίας, και καριέρας. Να τους δώσουμε δυνατότητες, να κάνουν εδώ, τα όνειρά τους, πραγματικότητα. Να ανοίξουν σπίτια, να κάνουν οικογένειες, να έχουμε χαρούμενες παιδικές φωνές, στα σχολεία μας. Κι αυτή η συνεισφορά, εδώ στο ακριτικό Αιγαίο, έχει και Εθνικό Πρόσημο. Και έτσι πρέπει να αναγνωρίζεται, να τιμάται απ’ όλους, τόσο σε Τοπικό, όσο και σε Εθνικό, επίπεδο.

Η δεύτερη (02η) επισήμανση, που θέλω να κάνω, Αγαπητοί Φίλοι, αφορά τη συνέχεια, από δω και πέρα. Και συνοψίζεται, σε μια (01) φράση: «Στρατηγική που κερδίζει, δεν την αλλάζεις». Όσα πετύχαμε, μέσα σε αυτή τη δύσκολη τριετία, με αποκορύφωμα, τη φετινή Χρονιά–Ορόσημο, έχουν μια, και μόνη, αφετηρία: Την καλή συνεργασία, και την ομαδική δουλειά. Ο καθένας, στο δικό του πόστο ευθύνης, αλλά κοιτώντας όλοι μαζί, προς την ίδια κατεύθυνση. Να ανεβάσουμε τη Ρόδο μας, ψηλότερα. Χωρίς παραφωνίες. Χωρίς διχαστικές λογικές. Χωρίς μεμψιμοιρίες, που ψάχνουν πάντα το πρόβλημα, και όχι τη λύση.

Αυτά που ενώνουν, είναι απείρως περισσότερα, απ’ όσα χωρίζουν, όταν κριτήριο είναι, η αγάπη για τον τόπο μας. Να έχουμε λοιπόν, σε πρώτο πλάνο, την περηφάνια μας, και να μη σηκώνουμε μύγα, στο σπαθί μας, απέναντι σε άδικες, ή κακεντρεχείς κριτικές, για το νησί μας.

Όπως λέει ο λαός μας, «αν δεν παινέψεις το σπίτι σου, θα πέσει να σε πλακώσει». Έχουμε κάθε λόγο, να παινέψουμε τη Ρόδο μας, γιατί πραγματικά το αξίζει.

Προβλήματα, πάντα υπήρχαν, και θα υπάρχουν. Το ζητούμενο είναι, οι λύσεις, και όχι οι συκοφαντίες, που ροκανίζουν τη συγκριτικά πλεονεκτήματα, του νησιού μας. Περηφάνια, αυτοπεποίθηση, αισιοδοξία, είναι τα δομικά συστατικά της επιτυχίας, και σε αυτά πρέπει να μένουμε, προσηλωμένοι. Γιατί έτσι εξυπηρετούμε, τον κοινό σκοπό, να είναι η Ρόδος μας στην κορυφή, των προτιμήσεων, μεταξύ των δημοφιλών προορισμών, του Κόσμου.

Η τρίτη (03η) επισήμανση, αφορά στο δικό μας ρόλο, τον ρόλο του Δήμου. Γνωρίζετε, πως ξεδιπλώνουμε, συνεχώς πρωτοβουλίες, και σε πολλά επίπεδα, για τη Βιώσιμη Τουριστική Ανάπτυξη, της Ρόδου μας. Από τις διεθνείς συνεργασίες μας, μέχρι την επένδυση, στην Αναβάθμιση της Καθημερινότητας.

Είμαστε δίπλα στον κόσμο, του Τουρισμού, δίπλα στον Ξενοδοχειακό Κλάδο. Στα πλαίσια πάντα, των αρμοδιοτήτων μας, και των οικονομικών μας δυνατοτήτων, θα συνεχίσουμε και το 2023, να επενδύουμε στην ποιοτική αναβάθμιση, της καθημερινότητας του νησιού μας, για κατοίκους, και επισκέπτες. Κι έτσι, να διευκολύνουμε και να εμπνέουμε, και τους επαγγελματίες, προς την ίδια κατεύθυνση. Η ποιότητα, είναι η σταθερή πυξίδα μας, για να φτάσουμε, στη Ρόδο που όλοι ονειρευόμαστε.

Σε αυτή την πορεία, είμαστε όλοι μαζί. Η σημερινή Δημοτική Αρχή, Γνωρίζει, Αναγνωρίζει και Σέβεται τον Τουριστικό Μόχθο. Μακριά από λαϊκισμούς, και παθογένειες του παρελθόντος. Εμείς, ΔΕΝ βλέπουμε παχιές αγελάδες, για άρμεγμα. Αυτά ανήκουν οριστικά, και αμετάκλητα, σε ένα παρελθόν, που αφήσαμε οριστικά πίσω μας. Για μας, ως Δημοτική Αρχή, και για μένα προσωπικά, ο Ροδίτης Ξενοδόχος, που μοχθεί καθημερινά, που τολμά, που παίρνει ρίσκα, που κάνει θυσίες, για να ανταπεξέλθει στα δυσθεώρητα κόστη, που αντιμετωπίζει ειδικά σήμερα, είναι και θα συνεχίσει να είναι ένας φερέγγυος, έντιμος, και ισότιμος εταίρος. Σύμμαχος, στον κοινό αγώνα της Προόδου, της Οικονομικής Ευημερίας, και της κοινωνικής συνοχής, στον τόπο μας.

Κλείνω, ευχόμενος κάθε επιτυχία, στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης, της ΕΞΡ, μαζί με τη διαβεβαίωση, πως ο Δήμος Ρόδου, άσχετα με το αν, είναι Προεκλογική Χρονιά, το 2023, θα συνεχίσει με σταθερότητα, και συνέπεια, να είναι στην πρώτη γραμμή, αυτής της μεγάλης συλλογικής προσπάθειας, που απαιτείται, για να φτάσουμε σε νέες κορυφές, για τον Ροδίτικο Τουρισμό, για το Ροδίτικο Ξενοδοχείο, και τους ανθρώπους του. Για την Ροδίτικη κοινωνία, και για τις Ροδίτισσες & τους Ροδίτες”.

Από τη θέση του οικοδεσπότη στο κτήριο του Εμπορικού – Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, ο πρόεδρος του ΕΒΕΔ Γιάννης Πάππου απέδωσε στους ξενοδόχους της Ρόδου το χαρακτηρισμό του ακρογωνιαίου λίθου για την οικονομία του νησιού. «Το ΕΒΕΔ ιστορικά και διαχρονικά στηρίζει τις δράσεις των ξενοδόχων. Η συνεργασία μας έφερε αποτελέσματα, τα οποία είναι ορατά. Περάσαμε δύσκολες περιόδους και μέσα από τη συνεργασία μας τα καταφέραμε. Αυτό αποτελεί τη μεγαλύτερη ελπίδα για το μέλλον. […] Τη συνεργασία αυτή να τη διαφυλάξουμε, να την προστατέψουμε και να την αναδείξουμε».

Παρών στη Γενική Συνέλευση της Ε.Ξ.Ρ ήταν και ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δωδεκανήσου Αντώνης Γιαννικουρής, με μια λιτή ομιλία, ωστόσο εστιασμένη στις προκλήσεις για ενεργειακή αναβάθμιση των ξενοδοχειακών μονάδων και τις λύσεις που το Τεχνικό Επιμελητήριο (ορισμένες σε συνεργασία με την Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου) προωθεί σε εθνικό επίπεδο ώστε η επιτευχθεί η όσο το δυνατόν υψηλότερη συμμετοχή των επιχειρήσεων φιλοξενίας στα δίκτυα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Παρών και ο πρόεδρος του συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Δωδεκανήσου Γιώργος Ματσίγκος, ο οποίος μεταξύ των άλλων απένειμε εύσημα στους ανθρώπους του αεροδρομίου της Ρόδου. «Μέσα από την υποδειγματική δουλειά τους κατάφεραν να μην υπάρχουν καθυστερήσεις ή προβλήματα στη διαρκή εξυπηρέτηση των επισκεπτών κι αυτό με τη σειρά του οδήγησε στο να μη γίνουν ακυρώσεις πτήσεων προς το αεροδρόμιο Διαγόρας».

Ομόφωνη έγκριση του απολογισμού

Της Γενικής Συνέλευσης της Ε.Ξ.Ρ. ορίσθηκε ομόφωνα και προήδρευσε ο ξενοδόχος Σταμάτης Χατζηλαζάρου και για τη θέση της γραμματέως της Γ.Σ. ορίσθηκε ομόφωνα η Ισμήνη Φώκιαλη.  Το σώμα της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου ενημερώθηκε για τα όσα αφορούν τον Οικονομικό Απολογισμό και τα πεπραγμένα έτους 2021, ενέκρινε ομοφώνως τον προϋπολογισμό του 2022 και προχώρησε στην έγκριση της «Έκθεσης Ελεγκτικής Επιτροπής 2021» όπως αυτή παρουσιάσθηκε από τον πρόεδρο της Ελεγκτικής Επιτροπής, ξενοδόχο Στάθη Μανούσο.

Στη διάρκεια των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης το λόγο πήραν οι ξενοδόχοι Γιάννης Χατζής, Αθηναγόρας Κωνσταντινίδης, Γιάννης Παπαβασιλείου και Άντα Καραγιάννη. Στις τοποθετήσεις τους ανέλυσαν τα θέματα που αφορούν στις περιβαλλοντικές προκλήσεις που φέρνει το Αύριο σε ολόκληρο τον πλανήτη, στα προβλήματα από την υπέρμετρη αύξηση των τραπεζικών επιτοκίων, αλλά και στο πόσο σημαντικό είναι η Ρόδος – γενικότερα η Ελλάδα να έχει επιτύχει διεθνή αναγνώριση ως τουριστικός προορισμός ικανοποίησης επισκεπτών 1ος σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τέλος, όλοι ανανέωσαν το ραντεβού τους για τις 09 Δεκεμβρίου 2022, στο ξενοδοχείο Rodos Palace, όπου θα γίνει η παρουσίαση της επετειακής έκδοσης της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου με τον τίτλο «Χτίζοντας ένα θαύμα» στην οποία αποτυπώνεται ιστορική της πορεία, καθώς και η πορεία του τοπικού τουριστικού προϊόντος από το έτος 1949 μέχρι σήμερα.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *