Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 1ο Women Economic Forum Greece 2024

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Women Economic Forum (WEF) Greece 2024, που διεξήχθη για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο Ίδρυμα Ευγενίδου στην Αθήνα. Το Συνέδριο, με θέμα «Women Leading Economic Growth and Sustainable Development», συγκέντρωσε ηγετικές προσωπικότητες από την πολιτική, τις επιχειρήσεις, την ακαδημαϊκή κοινότητα, με στόχο την ανάδειξη της γυναικείας ηγεσίας στην οικονομική και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

To Forum διοργάνωσε η Ελληνο-Ινδική Επιχειρηματική και Πολιτιστική Οργάνωση Γυναικών, WICCI GR με την συνδιοργάνωση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, ΤΕΕ και την υποστήριξη των Women Health First, Hellenic Association of Women in Culture and Tourism, AWOG, Daughters of Penelope, AHEPA Hellas, Εξέλιξη Ζωής, Dyname.

Στο Συνέδριο εγράφησαν συνολικά 435 άτομα τα οποία παρακολούθησαν δια ζώσης και διαδικτυακά μέσω live streaming.

Το μήνυμα του Συνεδρίου που απευθύνεται στις πολιτικές οικονομικές και κοινωνικές ηγεσίες είναι ότι οι γυναίκες αποτελούν δύναμη καινοτομίας και μετάβασης στην ψηφιακή, γαλάζια και πράσινη εποχή που μπορεί να αντιμετωπίσει την κλιματική κρίση και την απειλή της φτώχειας και του πολέμου.

Η έναρξη του Forum πραγματοποιήθηκε από την Επίτιμη Πρόεδρο του WICCI GR, κα Αικατερίνη Σοφιανού, ενώ συμμετείχαν η ιδρύτρια του WICCI Ινδίας, Dr. Harbeen Arora, η Πρόεδρος του WICCI Ινδίας Dr. Himalyani Gupta, η Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής, κα Τώνια Μοροπούλου, η Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής και του WICCI GR, κα Φώφη Δημοπούλου και ο Πρόεδρος της Τιμητικής Επιτροπής κος Ιωάννης Χρυσουλάκης.

Η Υφυπουργός Ανάπτυξης κα Ζωή Ράπτη η οποία εκπροσώπησε τον Πρωθυπουργό κο Κυριάκο Μητσοτάκη, αποκρίθηκε παρουσιάζοντας τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης για τη γυναίκα και την καινοτομία με τη θέσπιση νέων θεσμών και πρακτικών.

Το Συνέδριο τίμησαν με την παρουσία τους και τις δυναμικές τοποθετήσεις τους η κα Όλγα Κεφαλογιάννη, Υπουργός Τουρισμού, η κα Σοφία Ζαχαράκη, Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, η κα Ιωάννα Λυτρίβη, Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, η κα Αλεξάνδρα Σδούκου, Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η Κατερίνα Παπακώστα, Υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής, η κα Σοφία Βούλτεψη, Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου αλλά και πλήθος επιστημόνων και επιχειρηματιών και επαγγελματιών ενισχύοντας τον διάλογο για την οικονομική αλλαγή και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Ο κεντρικός συντονιστής του Forum ήταν ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ κος Γιάννης Μούτσιος.

Το πρώτο θεματικό πάνελ, αφιερωμένο στη Γυναικεία Επιχειρηματικότητα και τις πρωτοβουλίες για Βιώσιμη Ανάπτυξη, το οποίο συντόνισε η δημοσιογράφος κα Μαρία Νικόλτσιου συγκέντρωσε εξέχουσες ομιλήτριες όπως:

  • Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (EBEA)
  • Έφη Τριτοπούλου, Πρόεδρος της ΕΔΕΜ
  • Γλυκερία Σιούτη, Καθηγήτρια Δημοσίου Δικαίου στη Νομική Σχολή Αθηνών
  • Αθηνά Χατζηπέτρου, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Α.Ε.
  • Ευγενία Τζαννίνη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
  • Ειρήνη Νοτιά, Ιδρύτρια του Project Connect, Διευθύνουσα Σύμβουλος, Prime Management Services
  • Lori McNeil, International Media, Marketing and Branding Expert

Ιδιαίτερη επισήμανση έγινε στο γεγονός ότι οι γυναίκες επιστήμονες και οι επιχειρηματίες εμφανίζουν ιδιαίτερη συμμετοχή σε εταιρείες υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας αναπτύσσοντας την οικονομία με αειφόρο τρόπο και υψηλή ανταγωνιστικότητα ενώ ταυτόχρονα εμπλέκονται μαζικά σε χαμηλής τεχνολογίας επιχειρήσεις που δεν αποσκοπούν στο κέρδος αλλά διαμορφώνουν νέες εναλλακτικές δομές της αειφόρου ανάπτυξης.

Τη δεύτερη θεματική ενότητα αφιερωμένη στην Παιδεία και την Εκπαίδευσηπροετοιμασία των γυναικών για την ανάληψη ηγετικών ρόλων συντόνισε η δημοσιογράφος Ζέφη Δημαδάμα.

Στην ενότητα συμμετείχαν οι:

  • Ιωάννα Λυτρίβη, Υφυπουργός Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού
  • Μαρία Κουτσελίνη, Ομότιμη Καθηγήτρια του Τμήματος Επιστημών της Αγωγής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και Πρόεδρος της Κυπριακής Υπηρεσίας Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση
  • Μαρία Τσακίρη, Κοσμήτορας της Σχολής Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών – Μηχανικών Γεωπληροφορικής στο ΕΜΠ
  • Χριστιάνα Πειρασμάκη, Σύμβουλος Επικοινωνίας & Εταιρικών Σχέσεων με MBA – Πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων – Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ECOCITY
  • Δήμητρα Τζουρμακλιώτου, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεθνούς Αεροδρομίου Ηρακλείου, Κρήτης – Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
  • Στέλλα Κοκόλη, Εκπαιδευτικός Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Κολλεγίων – Ιδρύτρια και Συνιδρύτρια πολλών Ελληνοαμερικανικών και Εθνικών Οργανισμών
  • Συλβάνα Χρυσακοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
  • Μαγδαληνή Κροκίδα, Καθηγήτρια ΕΜΠ – Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕΔΙΒΙΜ, Κέντρο Δια Βίου Μάθησης του ΕΜΠ
  • Τόνια Αράχωβα, Εκπρόσωπος του Ελληνικού Υπουργείου Παιδείας στην Ομάδα Εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον κοινό Ευρωπαϊκό Χώρο Δεδομένων για την Πολιτιστική Κληρονομιά – πρώην Πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου Βιβλιοθηκών του Ελληνικού Υπουργείου Παιδείας

Η υφυπουργός Παιδείας κα Ιωάννα Λυτρίβη ζήτησε τη συνδρομή όλων των φορέων της εκπαίδευσης για την οικοδόμηση ενός εκπαιδευτικού συστήματος ανοιχτού στην κοινωνία. Οι εισηγήτριες με τις τοποθετήσεις τους έθεσαν κρίσιμα ζητήματα για την απαραίτητη εκπαίδευση των γυναικών ώστε να αναλάβουν ηγετικούς ρόλους στην κοινωνία. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάγκη της ριζικής αναδιοργάνωσης της ανδροκρατικά σχεδιασμένης εκπαίδευσης ώστε να μπορεί να καλλιεργήσει τη δημιουργικότητα για την ανάληψη ευθύνης που θα επιτρέψει στις γυναίκες να αναλάβουν ηγετικές θέσεις και πρώτα από όλα στον ίδιο το χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν πραγματικές δράσεις εκπαίδευσης από το ECOCITY σε μαθητές και πολίτες έξω από το συμβατικό εκπαιδευτικό σύστημα.

Την τρίτη ενότητα, Γυναίκες για την Υγεία και την Κοινωνική Φροντίδα συντόνισε η δημοσιογράφος Βίκυ Καρατζαφέρη και φιλοξένησε τις:

  • Άννα Μπατιστάτου, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων – Καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
  • Πηνελόπη Μανουσάκη, Καθηγήτρια στο Imperial College London
  • Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ
  • Αμάντα Ψύρρη, Καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ – Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ογκολογίας
  • Κωνσταντίνα Νικήτα, Καθηγήτρια στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στο ΕΜΠ
  • Ιωάννα Τσιαούση, Μαιευτήρας Γυναικολόγος – Πρόεδρος και συνιδρύτρια της Πανελλήνιας Πρωτοβουλίας «Women’s Health First» (WHF)
  • Βίκυ Κλήμη, Συνιδρύτρια και CEO της Grandmama

Στην κεντρική ομιλία της Πρυτάνεως του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων καθηγήτριας στην Ιατρική Σχολή του ΠΙ, κας Άννας  Μπατιστάτου, υπογραμμίστηκε ο πρωτοπόρος ρόλος των γυναικών τόσο στην ολιστική άσκηση της ιατρικής όσο και στη διασφάλιση της ενιαίας υγείας σε σχέση δηλαδή με το περιβάλλον. Οι εκλεκτές ομιλήτριες εντόπισαν την ανάγκη να ξεπεραστούν φραγμοί που δεν επιτρέπουν την αναγραφή των χαρακτηριστικών του φύλου στα δεδομένα της υγείας των ασθενών με αποτέλεσμα η εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης στην επεξεργασία τους, να οδηγήσει σε παραπλανητικά αποτελέσματα. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης της θέσης των γυναικών στην ιατρική και ειδικότερα στη γυναικολογία όπως και στην νοσηλευτική που σήμερα χρειάζεται να απασχολήσει μεγάλο αριθμό γυναικών για την πρωτοβάθμια βοήθεια στο σπίτι.

Την τέταρτη ενότητα, με θέμα Πράσινη Ναυτιλία: Ενεργειακός και Τεχνολογικός Μετασχηματισμός την οποία συντόνισε η κα Τώνια Μοροπούλου και φιλοξένησε τις:

  • Αλεξάνδρα Σδούκου, Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας
  • Φαίη Σελήμη Κρεμλή, Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Ινστιτούτου Κυκλικής Οικονομίας και Κλίματος του EPLO & επίσημη εκπρόσωπος στη Σύμβαση Espoo του UNECE και στο Πρωτόκολλο SEA του ΟΗΕ (UNECE).
  • Λιάνα Γούτα, Γενική Διεύθυνση του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Βιομηχανιών Παραγωγής Καυσίμων
  • Δώρα Τσιούρβα, Επιστημονική Ερευνήτρια στη Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ. Μέλος της Διεθνούς Επιτροπής Δομής Πλοίων
  • Αφροδίτη Ξύδη, Εκτελεστική Διευθύντρια του Deon Policy Institute
  • Στυλιανή Ρισσάκη, Πρόεδρο και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Megatechnica A.E.

Την Αθηναϊκή Έκκληση για τη Διάσωση των Καρνάγιων (Παραδοσιακά Ναυπηγεία) απηύθυνε ο κος Βασίλειος Βασιλειάδης, Ναυπηγός Μηχανολόγος Μηχανικός ΕΜΠ, Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ναυπηγείων / Ταρσανάδων

Η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κα Αλεξάνδρα Σδούκου ανέπτυξε τις κυβερνητικές προτεραιότητες για την εφαρμογή των «πράσινων» καυσίμων στη Ναυτιλία. Τους διεθνείς στόχους του ΟΗΕ για την ενεργειακή μετάβαση στη ναυτιλεία καθώς και για την ανταγωνιστική παραγωγή «πράσινων» καυσίμων στην Ευρώπη που την καθιστά εφικτή, παρέλαβαν οι προσκεκλημένες στο πάνελ. Επιπλέον εστίασαν στην πρόκληση της αλλαγής των του ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων των πλοίων για να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν την πράσινη μετάβαση με επιπτώσεις και στο συνολικό ναυπηγικό σχεδιασμό. Η ναυπηγική και ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία που εδρεύει στα σύγχρονα και παραδοσιακά ναυπηγεία της χώρας περιορίζεται δραστικά από παράγοντες που δημιουργούν έως και συνθήκες κρίσης με έμφαση χρηματοδοτικές και θεσμικές αδυναμίες.

Κοινή υπογράμμιση όλων ο πρωταγωνιστικός ρόλος που κατέχουν οι Έλληνες εφοπλιστές στο κόσμο, με τις γυναίκες κατέχουν τα σκήπτρα της εκπροσώπησης τους.

Η έκκληση της Αθήνας μέσω του WEF για να σωθούν τα παραδοσιακά ναυπηγεία – καρνάγια τονίζει: Τα 300 ελληνικά καρνάγια που αναπτύχθηκαν τα 200 τελευταία χρόνια αποδείχθηκαν ανθεκτικά στις πιέσεις του περιβάλλοντος, σε επιθέσεις  και πολέμους. Σήμερα όμως κλείνουν λόγω προβλημάτων  στις συμβάσεις παραχώρησης αιγιαλού, βραχυχρόνιων συμβάσεων με υψηλά τιμήματα, αφήνοντας το Αιγαίο αθωράκιστο, καθώς κινδυνεύουν και τα 60-70 καρνάγια που λειτουργούν ακόμα.

Την Τρίτη 23 Οκτωβρίου, την εναρκτήρια θεματική ενότητα που αφορούσε στην Πολιτιστική κληρονομιά και τον Εναλλακτικό Τουρισμό για την αειφόρο ανάπτυξη συντονίστηκε από το δημοσιογράφο Κωνσταντίνο Δεριζιώτη.

Κεντρική εισηγήτρια, κα Κεφαλογιάννη η Υπουργός Τουρισμού παρουσίασε το όραμα και το σχεδιασμό του υπουργείου τουρισμού για τον εναλλακτικό και αειφόρο τουρισμό που στηρίζεται στην ανάδειξη της άυλης και υλικής πολιτιστικής κληρονομιάς, της παράδοσης, των ηθών, των εθίμων και της γαστρονομίας και συμβάλει στην ανάπτυξη του τόπου ολοκληρωμένα.

Στη Θεματική Ενότητα συμμετείχαν οι:

  • Τώνια Μοροπούλου, Ομότιμη καθηγήτρια ΕΜΠ, Αντιπρόεδρος ΤΕΕ
  • Lee Minaidis, τ. Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας του Οργανισμού Πόλεων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
  • Ελένη Μάιστρου, Ομότιμη καθηγήτρια Σχολής Αρχιτεκτόνων, ΕΜΠ , Πρόεδρος του Συμβουλίου αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της ΕΛΕΤ
  • Αμαλία Ανδρουλιδάκη, Αρχιτέκτων Μηχανικός, Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Έργων Υπουργείο Πολιτισμού
  • Κωνσταντίνα Σβύνου, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ)
  • Εμμανουέλα Μουσαμά, Διευθύντρια στην Αντώνης Α. Μουσαμάς ΑΕ, Ιδρύτρια του Dyname

Από τις ομιλήτριες του πάνελ παρουσιάστηκαν συμπληρωματικά όλες οι «ψηφίδες» που συνδέουν το μωσαϊκό του θέματος. Τονίστηκε ότι ο υπερτουρισμός πρέπει να αντιμετωπιστεί με αναμόρφωση του τουριστικού μοντέλου, με νέες υπηρεσίες που θα αξιοποιούν τους πολιτιστικούς και περιβαλλοντικούς πόρους κάθε περιοχής, καθώς και με επαναπροσδιορισμό του περιβαλλοντικού και ενεργειακού χαρακτήρα  των ξενοδοχείων ώστε να μηδενιστεί το αποτύπωμα του άνθρακα. Με αυτά τα δεδομένα η τουριστική ανάπτυξη δεν θα παραβιάζει τη φέρουσα ικανότητα της κάθε περιοχής, αλλά αντίθετα θα συμβάλλει στην αειφόρο ανάπτυξή της.

Η ανάπτυξη των λιγότερο αναπτυγμένων και απομονωμένων περιοχών, όσο και η αξιοποίηση των πόλεων ως τουριστικών προορισμών ιδιαίτερα των ιστορικών, εφόσον πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του παγκόσμιου συμβουλίου μνημείων, ICOMOS μπορεί να εγγυηθεί την παράταση της τουριστικής περιόδου και την αειφορία. Το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού όπως και ο  ξενοδοχειακός κλάδος ακολουθούν στην δική τους πορεία τις κατευθύνσεις αυτές.

Το ζητούμενο είναι η σύγκλιση όλων των προσπαθειών και ο συνολικός ανασχεδιασμός για το αύριο του τουρισμού.

Την 6η συνεδρία για  την Καινοτομία στην Πράσινη και Ψηφιακή μετάβαση συντόνισε η κα Αλεξία Τασούλη, Διπλωματική Ανταποκρίτρια.

Χαιρέτησε ο Πρόεδρος της Μόνιμης επιτροπής έρευνας και καινοτομίας της Βουλής κoς Στράτος Σιμόπουλος παρουσιάζοντας το ενδιαφέρον του κοινοβουλίου για τις πτηχές του θέματος. Η κεντρική ομιλήτρια κα Φοίβη Κουνδούρη καθηγήτρια του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας, παρουσίασε του στόχους του ΟΗΕ για την αειφόρο ανάπτυξη, την περιβαλλοντική και οικονομική τους διάσταση.

Στη θεματική ενότητα συμμετείχαν οι:

  • Μαρία Λοϊζίδου, Ομότιμη Καθηγήτρια ΕΜΠ – Μέλος της Αντιπροσωπίας του Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ).
  • Μαργαρίτα Καραβασίλη, MSc Πολεοδόμος Αρχιτέκτονας – πρώην Ειδική Γραμματέας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας – Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ECOCITY.
  • Μπέττυ Χαραλαμποπούλου, Διευθύνουσα Σύμβουλος, Geosystems Hellas SA – Διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης Εταιρειών Απομακρυσμένης Ανίχνευσης.
  • Κλειώ Σγουροπούλου, Καθηγήτρια Τμήματος Μηχανικών Υπολογιστών και Μέλος του Συμβουλίου Δοιήκησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

·         Dominique JE Delporte – Vermeiren, Καθηγήτρια διακεκριμένο G100 – WEF παγκόσμιος ηγέτης σκέψης και σύμβουλος του διοικητικού συμβουλίου στον συγκλίνοντα τομέα της Ανθρωπότητας, της Τεχνολογίας και Καινοτομία.

Οι εκλεκτές ομιλήτριες τόνισαν την ανάγκη της χρήσης της προηγμένης τεχνολογίας για να επιτευχθεί η κυκλική οικονομία, τόσο στην διαχείριση των αποβλήτων και των απορριμμάτων, όσο και στη συνολική διαχείριση του φυσικού, πολιστικού και δομημένου περιβάλλοντος.

Οι τεχνολογίες των δορυφόρων και του σύμπαντος καθώς και της γεωπληροφορικής αποτελούν σημαντικά εργαλεία για την πρόβλεψη της εξέλιξης των φαινομένων της κλιματικής κρίσης για την παρακολούθηση, την αποτίμηση και την αντιμετώπισή τους. Η πράσινη μετάβαση πρέπει να είναι ταυτόχρονα και ψηφιακή για να μπορούν να εκπληρωθούν οι κοινοί στόχοι και ταυτόχρονα να αντιμετωπιστούν πιθανά προβλήματα και εντάσεις στη διεπιφάνεια. Ιδιαίτερα σε σχέση με τις γυναίκες χρειάζεται ιδιαίτερη διαχείριση της τεχνητής νοημοσύνης, ώστε τα καινούργια εργαλεία όπως το chat GPT να μην αναπαράγουν όπως τώρα τα πρότυπα της ανδροκρατούμενης κοινωνίας.

Η 7η συνεδρία είχε θέμα Γυναίκα και Κοινωνία: Ισορροπία Καριέρας και Οικογένειας, Διευκόλυνση και Ενδυνάμωση των Γυναικών για την Ανάληψη Ηγετικών Θέσεων, και Μέγιστη Αξιοποίηση του Ρόλου τους στη Διαμόρφωση της Οικονομίας της Επόμενης Γενιάς

Την ενότητα συντόνισε η δημοσιογράφος Κατερίνα Μπατζάκη

Η κεντρική ομιλία στην έναρξη πραγματοποιήθηκε από την κα Σοφία Ζαχαράκη, Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας

Παρουσίασε το όραμα και την πολιτική του υπουργείου της τονίζοντας ότι το θέμα δεν είναι απλώς να θεσπίσουμε μέτρα για τις γυναίκες, αλλά να φέρουμε τις γυναίκες στο επίκεντρο της κοινωνίας.

Οι ομιλήτριες από το ακαδημαϊκό περιβάλλον τόνισαν τις δυσκολίες που συναντούν οι γυναίκες για να διαπαιδαγωγήσουν τα δικά τους παιδιά και παράλληλα τους φοιτητές της ανώτατης εκπαίδευσης κυρίως όμως για θεσμικούς λόγους. Η αντιπρόεδρος του ΣΤΕ τόνισε ότι οι γυναίκες συμβάλουν στην απόδοση της δικαιοσύνης και στην ενίσχυση του κράτους δικαίου. Η κα Μπαφατάκη παρουσίασε μέσα από κινηματογραφικές σκηνές το προφίλ της σύγχρονης γυναίκας που διεκδικεί το ρόλο της και το χώρο της. Η τελευταία κεντρική ομιλήτρια, Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου παρουσίασε την πορεία της πολιτικής χειραφέτησης και ανάδειξης των γυναικών στην Ελλάδα και επισήμανε την ανάγκη οι γυναίκες που αναδεικνύονται και ασκούν εξουσία να ενδυναμώνουν τις γυναίκες και να ενισχύουν τη συμμετοχή τους σε ηγετικές θέσεις. Υποστήριξε δε ότι η ισοτιμία των γυναικών κατακτάται μαζί με τη δημοκρατία και την ελευθερία στην κοινωνία.

Συμμετείχαν οι:

  • Σοφία Ζαχαράκη, Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.
  • Ισμήνη Κριάρη, Ομότιμη Καθηγήτρια, πρώην Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών.
  • Σπυρίδουλα Χρυσικοπούλου, Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας.
  • Βίκυ Μπαφατάκη, Ερευνήτρια στο ΕΚΠΑ – Γενική Γραμματέας των Διεθνών Βραβείων Σιάκκα.
  • Σοφία Λαμπροπούλου, Καθηγήτρια ΕΜΠ Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών – Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας Φύλων και Πρόληψης Διακρίσεων του ΕΜΠ.
  • Σοφία Βούλτεψη, Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

Τα συμπεράσματα

Τα συμπεράσματα του συνεδρίου παρουσιάστηκαν από την κα Τώνια Μοροπούλου.

Κοινή συνείδηση όλων όσων μετείχαν στο 1ο WEF Women Economic Forum που οργανώθηκε στην Αθήνα στις 22 και 23 Οκτωβρίου είναι ότι οι γυναίκες είναι δύναμη καινοτομίας και ενδυνάμωσης της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης στο δρόμο της αειφορίας που απαιτείται σήμερα για να αντιμετωπίσει την κλιματική κρίση και τις απειλές της φτώχειας και του πολέμου. Η κοινωνία χρειάζεται τις γυναίκες σε ηγετικές θέσεις γιατί οι γυναίκες μπορούν. Έχουν μεγαλύτερη προσαρμοστικότητα σε μεταβαλλόμενα περιβάλλοντα σε συνθήκες ρίσκου, πρωτοπορούν σε θέματα υψηλής τεχνολογίας και είναι ανθεκτικές και σε τομείς χαμηλής τεχνολογίας. Οι γυναίκες κατανοούν και άρα μπορούν να πείθουν τις ομάδες με τις οποίες συνεργάζονται και τις οποίες διοικούν. Ανοίγουν το δρόμο στο μέλλον για όλη την ανθρωπότητα.

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *