air

ΈΡΕΥΝΑ: To 37% των επιβατών, έχουν παράπονα από τις αεροπορικές εταιρίες

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΜΕΛΕΤΕΣ

Το 37% των επιβατών στην Ευρώπη δηλώνουν ότι λαμβάνουν κακές υπηρεσίες από τις αεροπορικές εταιρείες. Αυτό φανερώνει αντιπροσωπευτική έρευνα που διεξήχθη από την κορυφαία παγκόσμια εταιρεία εξυπηρέτησης επιβατών, AirHelp.

Σύμφωνα με την έρευνα, η οποία περιλάμβανε 7.103 ερωτηθέντες, σχεδόν ένας στους τρεις ταξιδιώτες που έχουν αντιμετωπίσει προβλήματα σε πτήσεις τους, ανέφερε ότι παρέμεινε αποκλεισμένος στο αεροδρόμιο όταν η πτήση του είχε καθυστέρηση ή ότι δεν έλαβε επαρκείς πληροφορίες ή βοήθεια όταν η πτήση του είχε ακυρωθεί. Αναφέρθηκε επίσης ότι στην παραπάνω περίπτωση δεν προσφέρθηκε φαγητό ή ποτό στο χώρο του αεροδρομίου.

Βάσει του Ευρωπαϊκού νόμου EC 261, οι αεροπορικές εταιρείες οφείλουν να παρέχουν φαγητό και ποτό στους επιβάτες εκείνους που έχουν υποστεί πάνω από δύο ώρες καθυστέρηση στην πτήση τους, σε απόσταση πτήσης πάνω από 1,500 χιλιόμετρα, καθώς και να τους προσφέρουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν δύο τηλεφωνήματα ή να στείλουν δύο emails. Εάν κριθεί απαραίτητο, οι αεροπορικές εταιρείες έχουν την υποχρέωση να εξασφαλίσουν στους επιβάτες ένα χώρο διαμονής, καθώς και τη μετακίνηση τους εκεί.

Πρέπει να αναφερθεί ότι δεν είναι μόνο οι επιβάτες που έχουν αποκλειστεί στο αεροδρόμιο εκείνοι που εκφράζουν παράπονα για την ελλιπή εξυπηρέτηση που παρέχουν οι αεροπορικές εταιρείες. Για παράδειγμα, συνολικά το 14% των ερωτηθέντων επιβατών δήλωσαν ότι κατά τη διάρκεια της πτήσης είχαν πολύ μικρό χώρο για τα πόδια τους. Επιπλέον, σχεδόν ένας στους δέκα ερωτηθέντες έχει συναναστραφεί με αγενές προσωπικό. Συνεχίζοντας, το 7% αναγκάστηκε να παραδώσει στο check-in τις αποσκευές χειρός, το 4% αναγκάστηκε να αλλάξει τη θέση που είχε κρατήσει στο αεροσκάφος, ενώ το 5% έχει υποστεί ‘κρυφές χρεώσεις’ από μία αεροπορική εταιρεία.

Η Χρύσα Πομόνη, υπεύθυνη επικοινωνίας της  AirHelp, σχολιάζοντας τη μελέτη ανέφερε:  «Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται υπερπροσφορά από αεροπορικές εταιρείες στην Ευρώπη, η οποία οδηγεί σε πόλεμο τιμών, ειδικά σε δημοφιλείς προορισμούς διακοπών. Ως εκ τούτου, οι αεροπορικές εταιρείες αποσύρουν πολλές υπηρεσίες εις βάρος των επιβατών τους ώστε να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους. Μεταξύ άλλων, έχουν εγκατασταθεί περισσότερες σειρές καθισμάτων στα αεροσκάφη, ώστε να μπορούν να μεταφερθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι επιβάτες. Επιπλέον, τα κριτήρια πρόσληψης προσωπικού είναι πια χαμηλότερα, ενώ οι ταξιδιώτες ορισμένες φορές επιτρέπεται να ταξιδεύουν μόνο με χειραποσκευές.

Έτσι, το αποτέλεσμα είναι οι επιβάτες να έχουν μικρότερο χώρο για τα πόδια τους, να έρχονται κάποιες φορές αντιμέτωποι με αγενές προσωπικό, ενώ δε μπορούν πλέον να φιλοξενηθούν οι χειραποσκευές τους λόγω έλλειψης χώρου. Σύμφωνα με την ερευνά μας, περίπου 4 στους 10 επιβάτες αεροπορικών εταιρειών στην Ευρώπη πλέον νιώθουν πως υπόκεινται κακή μεταχείριση από τις εν λόγω εταιρείες. Είναι καθήκον των αεροπορικών εταιρειών να λειτουργούν με πελατοκεντρικό τρόπο προκειμένου να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη των πελατών τους.’’

Προβλήματα στην πτήση: Αυτά είναι τα δικαιώματα των επιβατών

Σε περίπτωση καθυστέρησης ή ακύρωσης μίας πτήσης, και περιπτώσεις άρνησης επιβίβασης, οι επιβάτες έχουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν οικονομική αποζημίωση έως και €600 ανά άτομο υπό ορισμένες συνθήκες. Αυτό προϋποθέτει ότι το αεροδρόμιο αναχώρησης βρίσκεται εντός ΕΕ. Επιπλέον, η αιτία καθυστέρησης θα πρέπει να έχει προκληθεί από την αεροπορική εταιρεία. Το δικαίωμα για οικονομική αποζημίωση είναι απαραίτητο να έχει αξιωθεί εντός τριών ετών από την ημερομηνία καθυστέρησης της πτήσης.

Από την άλλη μεριά, έκτακτες περιστάσεις, όπως μία καταιγίδα, ή ένα ιατρικό περιστατικό, σημαίνουν ότι η αεροπορική εταιρεία απαλλάσσεται από την υποχρέωση αποζημίωσης των επιβατών.

Στις αρχές του 2018, η AirHelp παρουσίασε ένα ολοκαίνουργιο εργαλείο για να βοηθήσει τους ταξιδιώτες να επιλέξουν τις κατάλληλες πτήσεις. Η εφαρμογή εστιάζει σε πτήσεις που πληρούν τα κριτήρια για αποζημίωση, και με την απαραίτητα άδεια, το εργαλείο θα έχει τη δυνατότητα να ελέγχει έως και τα προηγούμενα τρία χρόνια συνδέοντας απλώς τα μηνύματα του ταξιδιώτη με το AirHelp.com. Με την ασφαλή εφαρμογή της AirHelp, οι πληγέντες επιβάτες έχουν επίσης τη δυνατότητα  να ελέγξουν την κατάσταση και καταλληλότητα των πτήσεων ενώ βρίσκονται στο αεροδρόμιο. Η εφαρμογή θα εξετάζει αναλυτικά εάν ένα πρόβλημα πτήσης πληροί τις προϋποθέσεις για αξίωση αποζημίωσης και στη συνέχεια θα καταχωρεί το αντίστοιχο αίτημα μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Η εφαρμογή AirHelp είναι διαθέσιμη δωρεάν στο Google Play Store και το Apple App Store.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *