Photo by Kampus Production on Pexels

ΈΡΕΥΝΑ: Ακόρεστη η επιθυμία των Βρετανών 50+ για ταξίδια | Πάνω από τους μισούς έχουν κάνει κρατήσεις για το 2024 | Πάνω από το 40% προγραμματίζουν περισσότερα ταξίδια

ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Περισσότεροι από τους μισούς Βρετανούς (56%) άνω των 50 ετών έχουν ήδη κάνει κράτηση για ταξίδια για το επόμενο έτος και το 39% σχεδιάζει να ταξιδέψει περισσότερο το 2024 από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια, σύμφωνα με νέα έρευνα της Saga.

Η Saga και η αδελφή εταιρία Titan Travel ανέφεραν αύξηση 20% στους σόλο ταξιδιώτες που κάνουν κράτηση διακοπών για το επόμενο έτος, σε σχέση με το 2023.

Τα μακρινά tour είναι ο πιο δημοφιλής τύπος ταξιδιού, καθώς επιλέγονται από το 42% των ερωτηθέντων. Οι κρουαζιέρες αποτελούν επίσης δημοφιλή επιλογή, ιδιαίτερα στις γυναίκες και στις ηλικίες άνω των 70 ετών.

Το ποσοστό που αναμένει να ταξιδέψει περισσότερο το 2024 αυξάνεται στο 43% για τα άτομα ηλικίας 50 έως 69 ετών.

Στους δημοφιλείς προορισμούς περιλαμβάνεται το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου τα δύο τρίτα (58%) σχεδιάζουν ένα εγχώριο ταξίδι το 2024, ενώ το 32% επιθυμεί να κάνει κρουαζιέρα στον ωκεανό. Επίσης, ιδιαίτερα δημοφιλή είναι τα ταξίδια σε ευρωπαϊκές πόλεις, ιδίως μεταξύ των ατόμων ηλικίας 50-69 ετών (22%).

Ωστόσο, μόλις το ένα τρίτο (29%) θέλει να κάνει διακοπές όπως αυτές που έχει κάνει στο παρελθόν, με τους  περισσότερους να θέλουν να δουν νέα μέρη και να εξερευνήσουν την τοπική κουλτούρα.

Το διαδίκτυο σημείο αναφοράς 

Η διαδικτυακή έμπνευση θεωρείται “απίστευτα σημαντική” για την ηλικιωμένη δημογραφική ομάδα, με περισσότερους από τους μισούς (58%) να δηλώνουν ότι οι ιστότοποι ταξιδιωτικών εταιριών είναι τα πιο δημοφιλή σημεία για να αναζητήσουν προτάσεις διακοπών.

Το ένα τέταρτο ασχολείται επίσης με τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης των ταξιδιωτικών εταιριών, τους διαδικτυακούς ταξιδιωτικούς influencers ή τη διαφήμιση σε ψηφιακούς λογαριασμούς και λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης.

Σχεδόν το 40% είναι στην ευχάριστη θέση να κάνει κράτηση για διακοπές μέσω διαδικτύου, με το ποσοστό αυτό να αυξάνεται στο 58% για τις ηλικίες 50 έως 59 ετών, με τα ταξίδια μικρών αποστάσεων να συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες κράτησης.

Σχεδόν τα δύο τρίτα (61%) δήλωσαν ότι η παροχή δωρεάν wi-fi σε ξενοδοχεία και κρουαζιερόπλοια είναι εξαιρετικά ή πολύ σημαντική, με τη συντριπτική πλειοψηφία του 96% να αναμένουν ότι θα προσφέρεται δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο. Ενώ, το 80% δεν είναι ευχαριστημένο αν πρέπει να πληρώσει γι’ αυτό.

Η έρευνα της εταιρίας, η οποία εξειδικεύεται σε ταξίδια που αφορούν καταναλωτές άνω των 50 ετών, σε σχεδόν 3.000 πελάτες, διαπίστωσε ότι σχεδόν το ένα τέταρτο (20%) σχεδιάζει να ταξιδέψει μόνο του το επόμενο έτος.

Ταξίδια εκτός Ην. Βασιλείου προγραμματίζει η πλειοψηφία των Βρετανών

Το 82% αυτών των σόλο ταξιδιωτών έχουν ήδη προγραμματίσει να ταξιδέψουν εκτός Ηνωμένου Βασιλείου το 2024, και από αυτούς, το 68% είναι γυναίκες.

Πάνω από το 90% είναι έμπειροι σόλο ταξιδιώτες, οι οποίοι έχουν ήδη πραγματοποιήσει κατά μέσο όρο πέντε ταξίδια, ενώ το 9% ταξιδεύει μόνο του για πρώτη φορά το 2024.

Η μέση ηλικία του πρώτου σόλο ταξιδιού είναι τα 47 έτη.

Οι γυναίκες αποδεικνύονται πιο ανεξάρτητες και περιπετειώδεις, με την έρευνα να δείχνει ότι το 48% των γυναικών και το 30% των ανδρών δηλώνουν ότι προτιμούν να ταξιδέψουν τώρα, παρά να περιμένουν μέχρι να βρουν παρέα.

Περισσότεροι από το ένα τρίτο (35%) αναφέρουν τον θάνατο του συντρόφου τους ως λόγο που ταξιδεύουν μόνοι τους, με τους ίδιους να επιθυμούν να συνεχίσουν να απολαμβάνουν τα ταξίδια τους όπως έκαναν ως ζευγάρι.

Ωστόσο, οι όποιες ανησυχίες για µοναξιά φαίνεται να είναι αβάσιµες, καθώς το 47% των ερωτηθέντων που ταξίδεψαν µόνοι τους δήλωσαν ότι έκαναν φίλους µε τους οποίους διατηρούν επαφή και το 11% έκαναν µια ροµαντική σχέση.

Τα ομαδικά ταξίδια εμπνέουν ασφάλεια

Τα ομαδικά ταξίδια, είτε πρόκειται για περιηγήσεις, είτε για κρουαζιέρες, κάνουν τους ανθρώπους να αισθάνονται επίσης πιο ασφαλείς, με το 31% των ανδρών και το 43% των γυναικών να δηλώνουν ότι στα ατομικά ταξίδια ανησυχούν για την ασφάλειά τους, σε συνδυασμό με το 30% εκείνων που ανησυχούν για την οργάνωση ενός ταξιδιού μόνοι τους, σύμφωνα με την έρευνα.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας, ο διευθύνων σύμβουλος της Saga Travel Group, John Constable, δήλωσε: “Οι άνω των 50 ετών είναι ένα κοινό που συχνά αγνοείται από πολλές μάρκες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της ταξιδιωτικής βιομηχανίας, ωστόσο αποτελούν το 38% του πληθυσμού και όπως δείχνει η πρόσφατη έρευνά μας, δεν πρέπει να υποτιμώνται. Η επιθυμία τους να ταξιδέψουν είναι αμείωτη με το 56% να έχει ήδη πραγματοποιήσει κρατήσεις και το 39% να αναμένει να ταξιδέψει περισσότερο το 2024 από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια. Και βλέπουμε μια αύξηση στις σόλο διακοπές, καθώς θέλουν να ζήσουν νέες εμπειρίες”.

“Είναι επίσης πολύ πιο εξοικειωμένοι με την ψηφιακή τεχνολογία από ό,τι τους αναγνωρίζεται, τόσο μέσω της συμπεριφοράς τους στις κρατήσεις, όσο και κατά τη διάρκεια των διακοπών τους. Μια δεξιότητα που θα τους χρησιμεύσει αρκετά, καθώς ο αριθμός των ενεργών συνταξιούχων θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια, οι οποίοι είναι πιθανό να επιλέξουν να εργάζονται ενώ ταξιδεύουν”, πρόσθεσε ο κ. John.

Η Saga προσδιόρισε επίσης ότι μέχρι το 2027 θα υπάρχουν 15 εκατομμύρια άνθρωποι σε “ενεργή συνταξιοδότηση”,  μια κατηγοριοποίηση που περιλαμβάνει ένα συνδυασμό δραστηριοτήτων που είναι πιθανό να εμπεριέχει κάποια αμειβόμενη εργασία, καθώς και χόμπι και εθελοντισμό.

Αυτό, σε συνδυασμό με τις αλλαγές στο εργασιακό περιβάλλον και την τάση για μεγαλύτερη ευελιξία, είναι πιθανό να οδηγήσει περισσότερους ηλικιωμένους να συνεχίσουν να εργάζονται καθώς ταξιδεύουν και να μετατραπούν σε ψηφιακούς νομάδες.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *