Photo on cottonbro by Pexels

ΕΡΕΥΝΑ: Αναποτελεσματικό κι επικίνδυνο το μοντέλο της υπερεργασίας

ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Όχι μόνο αντιπαραγωγική, αλλά κι επικίνδυνη χαρακτηρίζουν οι ειδικοί την παράταση του ωραρίου εργασίας ως λύση για την αντιμετώπιση της έλλειψης που παρατηρείται σε ειδικευμένο προσωπικό στην τουριστική-ταξιδιωτική και ξενοδοχειακή βιομηχανία, αλλά κι ευρύτερα στην οικονομία.

Σύμφωνα με τα ευρήματα μελέτης του γερμανικού ιδρύματος Hans Böckler, οι πολλές ώρες εργασίας όχι μόνο αυξάνουν την ευαισθησία σε λάθη κι οδηγούν σε χαμηλότερη παραγωγικότητα και απόδοση, αλλά έχουν σαν συνέπεια την εξάντληση των εργαζομένων και την επιρρέπειά τους στα ατυχήματα. Αντίθετα, είναι πολύ σημαντικό να προσφέρονται ευέλικτα μοντέλα εργασίας και να ενισχύεται η πρόληψη της υγείας στους εργασιακούς χώρους.

Όπως προκύπτει από τη μελέτη, σε πολλούς χώρους εργασίας σήμερα κυριαρχούν οι συσσωρευμένες διαδικασίες εργασίας και το υψηλό επίπεδο σωματικής και ψυχικής καταπόνησης.

Μια αύξηση των εβδομαδιαίων ή δια βίου ωρών εργασίας θα οδηγούσε ενδεχομένως σε χαμηλότερη παραγωγικότητα και απόδοση και, τελικά, σε απουσία των εργαζομένων “για λόγους κόπωσης ή προβλημάτων συνέπειας”, γράφουν οι ερευνητές. Αυτό, σύμφωνα με τους ίδιους, θα έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης. Επιπλέον, οι εναπομείναντες εργαζόμενοι θα απειληθούν με πρόσθετη εργασία και, εν τέλει και αυτοί θα αποδυναμωθούν, οδηγώντας σε ένα “φαύλο κύκλο”.

Επαναφορά μοντέλων μερικής απασχόλησης

Μόλις τη Δευτέρα, το Ινστιτούτο Ερευνών για την Απασχόληση (IAB) της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Απασχόλησης της Γερμανίας είχε αναφέρει ότι η ζήτηση για εργατικό δυναμικό ήταν τεράστια και θα παραμείνει έτσι. Κατά συνέπεια, ο δείκτης για τον προσδιορισμό της έλλειψης εργατι δυναμικού έφθασε σε νέο υψηλό επίπεδο τον Αύγουστο. Έτσι, γίνεται όλο και πιο δύσκολο να βρεθούν κατάλληλα καταρτισμένοι εργαζόμενοι, γεγονός που με τη σειρά του αναστέλλει την αύξηση της απασχόλησης.

Το Ίδρυμα Hans Böckler ασχολείται με την έρευνα που συνδέεται με τον κόσμο της εργασίας και την υποστήριξη φοιτητών εκ μέρους της Γερμανικής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (DGB).

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *