Photo by Michał Ludwiczak on Pexels

ΕΡΕΥΝΑ: Γυρίζουν… πλάτη οι ταξιδιώτες στη Νέα Υόρκη | Οι αυστηροί κανόνες βραχυχρόνιας μίσθωσης διώχνουν τους επισκέπτες κι ανεβάζουν κατακόρυφα τις τιμές των ξενοδοχείων

ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τρεις μήνες αφότου τέθηκε σε ισχύ ο νόμος 18 για τη ρύθμιση των βραχυχρόνιων μισθώσεων στη Νέα Υόρκη, μια έρευνα διαπίστωσε ότι οι ταξιδιώτες γυρίζουν την πλάτη τους στην αμερικανική μεγαλούπολη. 

Η έρευνα διεξήχθη από την Penta για λογαριασμό της Airbnb, σε περισσότερους από 1.000 παλαιούς και μελλοντικούς επισκέπτες της Νέας Υόρκης, μεταξύ 17-22 Νοεμβρίου 2023. Ως παλαιοί επισκέπτες ορίστηκαν όσοι έχουν επισκεφθεί τη Νέα Υόρκη τους τελευταίους έξι μήνες και ως μελλοντικοί όσοι έχουν προγραμματίσει επίσκεψη στην πόλη τους επόμενους έξι μήνες.

Τα βασικά ευρήματα της έρευνας των ταξιδιωτών περιλαμβάνουν:

-Λιγότερες πιθανότητες να επισκεφθούν τη Νέα Υόρκη: Σχεδόν ένας στους πέντε ταξιδιώτες (18%) δηλώνει ότι είναι λιγότερο πιθανό να επισκεφθεί τη Νέα Υόρκη αφού έμαθε για τους νέους περιοριστικούς κανόνες.
-Η αύξηση των τιμών των ξενοδοχείων απομακρύνει τους επισκέπτες από τη Νέα Υόρκη: Το 65% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι είναι λιγότερο πιθανό να την επισκεφθούν λόγω της πρόσφατης αύξησης των τιμών των ξενοδοχείων.
-Περισσότεροι επισκέπτες ενδέχεται να στραφούν στη “μαύρη αγορά”: Το 54% δηλώνουν ότι είναι πιο πιθανό να κλείσουν βραχυχρόνιες διαμονές μέσω μη ρυθμιζόμενων πλατφορμών.
-Περισσότεροι θα επιλέξουν να μείνουν σε φίλους ή μέλη της οικογένειας αντί για ξενοδοχείο: Το 30% των ταξιδιωτών δηλώνουν ότι θα προτιμούσαν να μείνουν με φίλους και μέλη της οικογένειας παρά να πληρώσουν για ξενοδοχεία, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια φορολογικών εσόδων.
-Λιγότερες πιθανότητες να επισκεφθούν συνοικίες που βρίσκονται εκτός Μανχάταν: Το 33% των ταξιδιωτών δηλώνουν ότι οι κανόνες αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουν τη διαμονή τους στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με την έρευνα, είναι λιγότερο πιθανό να επισκεφθούν τις συνοικίες εκτός Μανχάταν και είναι πιο πιθανό να αναζητήσουν ενοικιάσεις σε μη επαληθευμένες πλατφόρμες.

Επίσης, σύμφωνα με την έρευνα, οι ταξιδιώτες σκοπεύουν να ξοδέψουν λιγότερα χρήματα σε άλλες πτυχές της επίσκεψής τους (πιθανότατα επειδή πρέπει να πληρώσουν περισσότερα για τα ξενοδοχεία).

Απώλειες άνω του ενός δισεκατομμυρίου σε τουριστικές δαπάνες

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, η πόλη της Νέας Υόρκης προσέλκυσε 56,7 εκατομμύρια επισκέπτες το 2022, δημιουργώντας φορολογικά έσοδα ύψους 6,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων και υποστηρίζοντας 344.000 θέσεις εργασίας. Ωστόσο, με περισσότερους ανθρώπους να εκφράζουν δισταγμό να επισκεφθούν τη Νέα Υόρκη, τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι η πόλη θα μπορούσε να χάσει περίπου 1,1 δισεκατομμύριο δολάρια σε φορολογικά έσοδα σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς η τοπική κυβέρνηση περιορίζει τις δαπάνες.

Συνοπτικά, η Νέα Υόρκη έχει πολλά να χάσει λόγω του νόμου 18, όπως:

-Η πόλη της Νέας Υόρκης θα μπορούσε να παρουσιάσει μείωση, τόσο των επισκεπτών, όσο και των εσόδων λόγω της πρόσφατης εφαρμογής αυτών των κανονισμών για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.
-Η έλλειψη των βραχυχρόνιων μισθώσεων σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη αύξηση των τιμών των ξενοδοχείων έχει πυροδοτήσει ένα κυρίαρχο αίσθημα ότι η Νέα Υόρκη έχει γίνει ακόμη πιο ακριβή και απρόσιτη για τους ταξιδιώτες.
-Οι μεμονωμένοι επισκέπτες ενδέχεται να καταφύγουν στην αναζήτηση βραχυχρόνιων μισθώσεων μέσω μη εξουσιοδοτημένων και ανεπιβεβαίωτων πηγών λόγω των νέων κανονισμών.

Τα αποτελέσματα της έρευνας παρέχουν επίσης πληροφορίες σχετικά με τους λόγους για τους οποίους οι ταξιδιώτες επιλέγουν να μείνουν σε Airbnb όταν ταξιδεύουν στη Νέα Υόρκη. Αυτοί είναι:

-49% ανέφεραν την εξοικονόμηση κόστους
-44% ανέφεραν τη διαθεσιμότητα επιλογών διαμονής στην περιοχή της επιλογής τους
-41% ανέφεραν τον μεγαλύτερο χώρο και ανέσεις
-32% ανέφεραν την εγγύτητα σε φίλους ή οικογένεια
-31% ανέφεραν την επιθυμία να γνωρίσουν τις τοπικές γειτονιές

Υψηλότερες οι τιμές στα ξενοδοχεία, λιγότερες επιλογές διαμονής

Για το μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας δεκαετίας, η Airbnb και οι οικοδεσπότες στη Νέα Υόρκη συνεργάστηκαν άμεσα με τους ηγέτες της πόλης για τη θέσπιση σαφών κανόνων βραχυχρόνιας μίσθωσης, που στοχεύουν τις παράνομες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και επιτρέπουν στους Νεοϋορκέζους να συνεχίσουν να μοιράζονται τα σπίτια τους. Παρά τις προσπάθειες για την επίτευξη συμβιβασμού, η πόλη ψήφισε νόμο και εξέδωσε κανόνες που καθιστούν σχεδόν αδύνατο για τους Νεοϋορκέζους να μοιράζονται το σπίτι τους. Μεταξύ άλλων, ο νόμος και οι κανόνες:

-Απαγορεύουν στους Νεοϋορκέζους να μοιράζονται το σπίτι στο οποίο ζουν όταν λείπουν λόγω εργασίας ή ταξιδιού.
-Απαγορεύουν στους οικοδεσπότες να έχουν εσωτερικές κλειδαριές στις πόρτες των υπνοδωματίων.
-Απαιτούν από τους οικοδεσπότες να πιστοποιούν ότι κατανοούν χιλιάδες σελίδες περίπλοκων κωδικών της πόλης.

Στους τρεις μήνες που πέρασαν από την έναρξη ισχύος των κανόνων, οι κάτοικοι της Νέας Υόρκης βλέπουν κάποιες από τις προβλέψιμες συνέπειες να πραγματοποιούνται:

-Η δραστηριότητα βραχυχρόνιας μίσθωσης μετακινείται υπόγεια σε ανεξέλεγκτες ιστοσελίδες τρίτων.
-Λιγότερες επιλογές διαμονής και υψηλότερες τιμές ξενοδοχείων. Σύμφωνα με τον δείκτη τιμών ξενοδοχείων της Trivago, οι τιμές των ξενοδοχείων στη Νέα Υόρκη ήταν σχεδόν 5% υψηλότερες, σε σχέση με πέρυσι τον Δεκέμβριο και 16% υψηλότερες από τον Νοέμβριο.
-Τα αποθέματα ενοικιάσεων για την πόλη της Νέας Υόρκης μειώθηκαν κατά 3,6% μεταξύ Αυγούστου και Νοεμβρίου και τα ποσοστά ελεύθερων χώρων παραμένουν αμετάβλητα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπήρξε μεγάλη εισροή καταχωρίσεων που μετατράπηκαν σε μακροπρόθεσμες κατοικίες, όπως πολλοί προέβλεπαν.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας ο Theo Yedinsky, Παγκόσμιος Διευθυντής Πολιτικής της Airbnb, είπε “Αυτή η έρευνα αποδεικνύει ότι ο τοπικός νόμος 18 είναι επιβλαβής για την τοπική οικονομία και τους επισκέπτες, οι οποίοι βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με λιγότερους χώρους διαμονής και υψηλότερες τιμές ξενοδοχείων. Βλέπουμε τις προβλέψιμες συνέπειες αυτών των ρυθμίσεων -η δραστηριότητα βραχυχρόνιας μίσθωσης μετακινείται υπόγεια, αναγκάζοντας τους επισκέπτες, είτε να πληρώνουν υπέρογκες τιμές ξενοδοχείων, είτε να στρέφονται σε μη ρυθμιζόμενα καταλύματα της μαύρης αγοράς, και οι ταξιδιώτες έχουν λιγότερες επιλογές διαμονής στις απομακρυσμένες συνοικίες, πράγμα που σημαίνει ότι οι μικρές επιχειρήσεις πέραν του Μανχάταν αποκόπτονται από τα οικονομικά οφέλη του τουρισμού”.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *