money tourism copyright photo
©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ΕΡΕΥΝΑ: Η Ελλάδα πόλος έλξης εκατομμυριούχων “μεταναστών”

ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΛΕΤΕΣ ΜΟΝΕΥ

Ως “μαγνήτης” για τους πλούσιους αυτού του πλανήτη λειτουργεί τελευταία η Ελλάδα, η οποία περιλαμβάνεται στο Top 10 των χωρών που επιλέγουν για μόνιμη εγκατάστασή τους άνθρωποι υψηλού οικονομικού και κοινωνικού status, από διάφορες χώρες του εξωτερικού.

Αυτό προκύπτει με βάση τα στοιχεία της Henley & Partners, η οποία συνεισφέρει στη μετεγκατάσταση σε μια άλλη χώρα εύπορων ανθρώπων, που αναζητούν έναν νέο τόπο μόνιμης κατοικίας.

Σύμφωνα την τελευταία έκθεση Henley Global Citizens Report, η οποία παρακολουθεί τις τάσεις μετανάστευσης ιδιωτικού πλούτου και επενδύσεων παγκοσμίως, η Ελλάδα αναμένεται να υποδεχθεί 1.200 εκατομμυριούχους μετανάστες εφέτος, ευρισκόμενη στην όγδοη θέση στη δεκάδα των χωρών που προσελκύουν τον υψηλότερο αριθμό εύπορων ανθρώπων.

Όπως επισημαίνει η Henley & Partners, το ελληνικό πρόγραμμα της Χρυσής Βίζας εμφανίζει αυξανόμενη δημοτικότητα.

Μέχρι το τέλος του έτους, 88.000 εκατομμυριούχοι αναμένεται να έχουν μετεγκατασταθεί σε νέες χώρες, 22.000 λιγότεροι από ό,τι το 2019 όταν μετακόμισαν 110.000 πλούσιοι άνθρωποι. Το επόμενο έτος, προβλέπονται οι μεγαλύτερες μεταναστευτικές ροές εκατομμυριούχων που έχουν καταγραφεί ποτέ -125.000-, καθώς οι εύποροι επενδυτές και οι οικογένειές τους προετοιμάζονται για τον μεταπανδημικό κόσμο, που φέρνει αναδιάταξη της παγκόσμιας τάξης πραγμάτων και με την κλιματική αλλαγή να απειλεί ολοένα και περισσότερο τον πλανήτη.

“Τα εύπορα άτομα εμφανίζουν εξαιρετική κινητικότητα και οι κινήσεις τους αποτελούν ένα έγκαιρο προειδοποιητικό σήμα για τις μελλοντικές τάσεις στις χώρες. Οι χώρες που προσελκύουν εύπορα άτομα και οικογένειες που μεταναστεύουν εκεί, τείνουν να είναι ισχυρές, με χαμηλά ποσοστά εγκληματικότητας, ανταγωνιστικούς φορολογικούς συντελεστές και ελκυστικές επιχειρηματικές ευκαιρίες”, εξηγεί ο Andrew Amoils, επικεφαλής έρευνας της New World Wealth, στα στοιχεία της οποίας στηρίζεται η ανάλυση της Henley & Partners.

Τα στοιχεία της Henley & Partners δείχνουν ότι ένα “τσουνάμι” ιδιωτικού κεφαλαίου έφυγε από τη Ρωσία και την Ουκρανία, ενώ την ίδια στιγμή, το Ηνωμένο Βασίλειο, έχει χάσει τα “ηνία” της νούμερο ένα χώρας στη συγκέντρωση του πλούτου στον κόσμο, με τα ΗΑΕ να αναμένεται να το ξεπεράσουν προσελκύοντας τις μεγαλύτερες καθαρές εισροές εκατομμυριούχων παγκοσμίως το 2022.

Όσον αφορά τη Ρωσία, μέχρι το τέλος του έτους 15.000 εκατομμυριούχοι αναμένεται να εγκαταλείψουν τη χώρα -το 15% του πληθυσμού υψηλού εισοδηματικού επιπέδου και 9.500 περισσότεροι από το 2019, πριν από την πανδημία.

Από την Ουκρανία αναμένεται να “αποδράσουν” 2.800 εκατομμυριούχοι -το 42% των εύπορων πολιτών της και 2.400 περισσότεροι από το 2019- αποτελώντας την υψηλότερη απώλεια στην ιστορία της χώρας.

Οι 10 κορυφαίες χώρες που προσελκύουν και χάνουν εκατομμυριούχους το 2022

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Henley Global Citizens Report, οι 10 κορυφαίες χώρες όσον αφορά τις καθαρές εισροές εύπορων πολιτών το 2022 είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αυστραλία, η Σιγκαπούρη, το Ισραήλ, η Ελβετία, οι ΗΠΑ, η Πορτογαλία, η Ελλάδα, ο Καναδάς και η Νέα Ζηλανδία. Μεγάλοι αριθμοί εκατομμυριούχων αναμένεται επίσης να μετακομίσουν στη Μάλτα, τον Μαυρίκιος και το Μονακό.

Από την άλλη πλευρά, οι 10 χώρες όπου προβλέπονται οι υψηλότερες καθαρές εκροές υψηλής εισοδηματικής στάθμης πολιτών είναι η Ρωσία, η Κίνα, η Ινδία, το Χονγκ Κονγκ, η Ουκρανία, η Βραζιλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Μεξικό, η Σαουδική Αραβία και η Ινδονησία.

Τα ΗΑΕ έχουν γίνει το επίκεντρο του έντονου ενδιαφέροντος μεταξύ των εύπορων επενδυτών και αναμένεται να δουν την υψηλότερη καθαρή εισροή ανθρώπων υψηλού εισοδηματικού επιπέδου παγκοσμίως το 2022 (4.000 άτομα, +208% έναντι καθαρής εισροής 1.300 ατόμων του 2019).

Οι άλλοτε ισχυροί χάνουν τη δύναμή τους

Οι προορισμοί που προσέλκυαν παραδοσιακά πλούσιους επενδυτές χάνουν τη λάμψη τους. Το Ηνωμένο Βασίλειο, που κάποτε διαφημιζόταν ως το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό κέντρο, συνεχίζει να παρουσιάζει σταθερή απώλεια εκατομμυριούχων πολιτών, χάνοντας εφέτος 1.500 πολίτες υψηλού εισοδηματικού επιπέδου. Αυτή η τάση ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια, όταν η ψηφοφορία για το Brexit και οι αυξανόμενοι φόροι είδαν περισσότερους πλούσιους να εγκαταλείπουν τη χώρα παρά να εισέρχονται, για πρώτη φορά. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει υποστεί συνολική καθαρή απώλεια περίπου 12.000 εκατομμυριούχων από το 2017.

Η ελκυστικότητα ενός άλλου χρηματοπιστωτικού κολοσσού, των ΗΠΑ, μειώνεται επίσης γρήγορα. Η Αμερική είναι  λιγότερο δημοφιλής μεταξύ των εκατομμυριούχων μεταναστών σήμερα από ό,τι πριν από την πανδημία, ίσως εν μέρει λόγω της απειλής υψηλότερων φόρων. Η χώρα εφέτος αναμένεται να προσελκύσει 1.500 εκατομμυριούχους, σημειώνοντας κατακόρυφη πτώση 86% από τα επίπεδα του 2019, όπου σημειώθηκε καθαρή εισροή 10.800 εκατομμυριούχων.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έκθεσης ο Dominic Volek, επικεφαλής ομίλου ιδιωτών πελατών της Henley & Partners, λέει: “Η πρόσφατη αναταραχή προκαλεί αλλαγές. Περισσότεροι επενδυτές σκέφτονται να μετεγκατασταθούν με τις οικογένειές τους σε άλλες χώρες για διάφορους λόγους, από την ασφάλεια, την εκπαίδευση και την υγειονομική περίθαλψη, έως την ανθεκτικότητα στο κλίμα, ακόμη και τη φιλικότητα προς τα κρυπτονομίσματα”.

Κίνα, Χονγκ Κονγκ, Ινδία, Βραζιλία μεταξύ των μεγάλων χαμένων

Η μετανάστευση πλούτου αρχίζει να πλήττει την Κίνα, με καθαρές εκροές 10.000 εκατομμυριούχων πολιτών να αναμένονται συνολικά για εφέτος, με τον κ. Amoils να λέει ότι, η αύξηση του πλούτου στη χώρα επιβραδύνεται τα τελευταία χρόνια, με συνέπεια οι πρόσφατες εκροές ανθρώπων υψηλής εισοδηματικής στάθμης να είναι πιο επιζήμιες από ό,τι στο παρελθόν. “Η επιδείνωση των σχέσεων της Κίνας με την Αυστραλία και τις ΗΠΑ είναι επίσης μια σημαντική μακροπρόθεσμη ανησυχία”, εξηγεί ο ίδιος.

Στο Χονγκ Κονγκ, από την άλλη, οι αναχωρήσεις εκατομμυριούχων συνεχίζονται, αν και με βραδύτερο ρυθμό, με προβλεπόμενες καθαρές εκροές 3.000 εκατομμυριούχων εφέτος (μείωση 29% σε σύγκριση με το 2019). Η έξοδος εκατομμυριούχων στη Βραζιλίας εντείνεται με τις καθαρές εκροές 2.500 εύπορων να προβλέπονται για το σύνολο του 2022, αυξημένες κατά 79% σε σύγκριση με το 2019. Η Ινδία αναμένεται να υποστεί καθαρή απώλεια περίπου 8.000 εύπορων πολιτών εφέτος, αυξημένη κατά 14% από το 2019. Ωστόσο, η Ινδία παράγει πολύ περισσότερους νέους εκατομμυριούχους από αυτούς που χάνει από τη μετανάστευση κάθε χρόνο.

 

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *