money tourism copyright photo
©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ΕΡΕΥΝΑ: Η Ελλάδα στο Top 20 των ευρωπαϊκών χωρών από πλευράς τουριστικής ανάκαμψης

ΔΙΕΘΝΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Με την επαναφορά του ελληνικού τουρισμού το 2021 να ανέρχεται στο 47% των επιπέδων του 2019, η Ελλάδα καταλαμβάνει τη δωδέκατη θέση μεταξύ των είκοσι ευρωπαϊκών χωρών που παρουσίασαν ταχεία ανάκαμψη στον τουρισμό τους μετά την ολική “κατάρρευση” το 2020, εξαιτίας της πανδημικής κρίση.

Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης του διεξήγαγε το money.co.uk, η Ελλάδα βρίσκεται λίγο κάτω από τη μέση στο Top 20, φιλοξενώντας περίπου 14,7 εκατομμύρια επισκέπτες πέρυσι, έναντι 31,3 εκατομμυρίων τουριστών που υποδέχθηκε η χώρα το 2019.

Η Αλβανία ηγείται της κατάταξης των χωρών στην Ευρώπη που βρίσκονται πιο κοντά στην τουριστική τους επιστροφή στα προ-πανδημικά επίπεδα, με ποσοστό ανάκαμψης των τουριστών σχεδόν 90%. Η χώρα υποδέχθηκε το 2021 5,3 εκατομμύρια τουρίστες, γεγονός που πλησιάζει τα επίπεδα του 2019 (5,9 εκατομμύρια), ελπίζοντας να επιστρέψει στον αριθμό των επισκεπτών της πριν από την εμφάνιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Το Λουξεμβούργο βρίσκεται στη δεύτερη θέση, καθώς υποδέχτηκε πάνω από 700.000 τουρίστες το 2021, που αντιστοιχεί στο 70% του συνολικού αριθμού του 2019. Το μικρό έθνος της κεντρικής Ευρώπης, που δεν έχει εσωτερικά σύνορα, έχασε μόνο το ήμισυ του συνήθους τουριστικού του όγκου όταν ξεκίνησαν τα lockdowns το 2020.

Την πρώτη τριάδα συμπληρώνει η Ισλανδία. Η χώρα του πάγου και της φωτιάς “είδε” 1,3 εκατομμύρια επισκέπτες το 2021, που αντιστοιχεί ακριβώς στο 65% του συνολικού της αριθμού για το 2019 (2 εκατομμύρια). Αυτή η σκανδιναβική νησιωτική χώρα ελπίζει ότι θα συνεχίσει να προσελκύει παραθεριστές στα εντυπωσιακά της ηφαίστεια, τους θερμοπίδακες, τις θερμές πηγές και τα πεδία λάβας.

Στη δέκατη θέση της κατάταξης βρίσκεται η Αυστρία. Με ένα συναρπαστικό μείγμα αλπικών κορυφών, ιστορικής αρχιτεκτονικής και σύγχρονων μητροπολιτικών περιοχών, η χώρα αυτή δέχτηκε 12,7 εκατομμύρια τουρίστες το 2021. Ωστόσο, αυτό εξακολουθεί να είναι μόνο το 55,95% του συνολικού αριθμού του 2019 (22,7 εκατομμύρια).

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της μελάτης ο James Andrews, ειδικός στα χρηματοοικονομικά στο money.co.uk, είπε: “Μετά από περίπου δύο χρόνια “κλειδώματος”, οι άνθρωποι αναζητούν και πάλι διακοπές στο εξωτερικό. Ενώ ορισμένες καταναλωτικές τάσεις έχουν αλλάξει για πάντα, πολλά από τα συνήθη πράγματα που αναζητούν οι άνθρωποι σε έναν πιθανό προορισμό παραμένουν τα ίδια. Στην κορυφή αυτής της λίστας βρίσκεται η οικονομική προσιτότητα, ανεξάρτητα από την τοποθεσία και το είδος των διακοπών”.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι, υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να διατηρηθούν χαμηλά οι δαπάνες κατά τη διάρκεια των διακοπών και προτείνει:

– Ψάξτε – Συγκρίνετε πακέτα από διάφορους ταξιδιωτικούς πράκτορες με το να κάνετε μόνοι σας κράτηση για κάθε βήμα του ταξιδιού, καθώς μερικές φορές αυτή η επιπλέον προσπάθεια μπορεί να ισοδυναμεί με περισσότερα χρήματα στην τσέπη σας.
– Αναλύστε τις κριτικές των ταξιδιωτών – Οι συμβουλές των συναδέλφων σας που το έχουν ξανακάνει είναι ανεκτίμητες. Τα περισσότερα σημαντικά αξιοθέατα βαθμολογούνται ως προς την οικονομική προσιτότητα, καθώς, επίση, δίνουν πληροφορίες σχετικά με το τι θα ζήσετε, γεγονός που θα σας ενημερώσει αν αξίζει τον κόπο.
– Να είστε προσεκτικοί με τις τουριστικές παγίδες – Αν και κάποιες είναι αναπόφευκτες κατά την εξερεύνηση των σημαντικών ορόσημων και αξιοθέατων μιας περιοχής, μη φοβάστε να τολμήσετε να απομακρυνθείτε από την πολυκοσμία. Η εύρεση κάποιων τοπικών “διαμαντιών” συνεπάγεται συνήθως καλύτερες τιμές και μια πιο αυθεντική εμπειρία.
– Ορίστε στον εαυτό σας έναν ημερήσιο προϋπολογισμό – Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά ο προγραμματισμός και η παρακολούθηση των δαπανών σας όταν βρίσκεστε σε διακοπές σας επιτρέπει να διατηρείτε τον οικονομικό έλεγχο. Δώστε στον εαυτό σας ένα ρεαλιστικό ημερήσιο κονδύλι, που θα σας αφήνει ακόμα χρήματα για έκτακτες ανάγκες ή ακόμα και για εκείνο το καινούργιο ρούχο που σας τράβηξε την προσοχή.

 

 

 

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *