Έρευνα: Έως 19.000 € στήριξη στους ξεναγούς στην ΕΕ| 1868 € στην Ελλάδα | Διακομματική στήριξη στον κλάδο

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Έως και 19.000 ευρώ, έχουν εισπράξει από κρατικές ενισχύσεις σε χώρες της Ευρώπης, οι ξεναγοί την ίδια στιγμή που στην Ελλάδα έχουν εισπράξει 1868 ευρώ, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Σωματείων Ξεναγών (FEG), που αποκαλύπτει το ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ.

Σύμφωνα με την έρευνα, που έγινε τις τελευταίες 15 μέρες από την FEG στα 27 σωματεία μέλη της στην Ευρώπη, η οικονομική στήριξη από υπουργεία, περιφέρειες, δήμους, επιμελητήρια, κ.λπ.,  για όλο το 2020, ανά χώρα, έχει ως εξής:

  • Ξεναγοί Ιταλίας: 11.000 έως 16.000 ευρώ,
  • Ξεναγοί Γερμανίας: 12.000 ευρώ,
  • Ξεναγοί Βρετανίας και Ιρλανδίας: 15.000-19.000 ευρώ,
  • Ξεναγοί Αυστρίας: 15.000 ευρώ,
  • Ξεναγοί Πορτογαλίας: 9.000 ευρώ,
  • Ξεναγοί Δανίας: 14.000 ευρώ,
  • ενώ στις υπόλοιπες χώρες σύμφωνα με την έρευνα έχουν πάρει από 7.000 ευρώ κατά μέσο όρο

Οι προσπάθειες και επαφές με βουλευτές και φορείς για τα ζητήματα του κλάδου των ξεναγών συνεχίζονται και μετά από επαφές της ΠΟΞΕΝ, του Σωματείου των Επαγγελματιών Ξεναγών Κρήτης και Θήρας, καθώς και του Συνδέσμου Ξεναγών Θεσσαλονίκης και Βορείου Ελλάδος, υπήρξαν τοποθετήσεις στήριξης από βουλευτές της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, αλλά και έγγραφα που κατατέθηκαν στη Βουλή. Πρόκειται για τους Δημήτρη Κούβελα (ΝΔ), Χρήστο Γιαννούλη (ΣΥΡΙΖΑ), Κοινή αναφορά 37 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, κοινή ερώτηση 4 βουλευτών του ΚΚΕ.

kalampoukidou ΈρευναΗ πρόεδρος ΔΣ της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Σωματείων Ξεναγών (FEG) Έφη Καλαμπουκίδου, δήλωσε στο ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ:  “Προς το παρόν έχουμε μόνο υποσχέσεις από το υπουργείο Τουρισμού για στήριξη για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2020, χωρίς όμως έκδοση ΚΥΑ και καμία αναφορά για το 2021, για το οποίο δεν γνωρίζουμε απολύτως τίποτε. Και βέβαια δεν προβλέπεται να εργαστούμε σε ξεναγήσεις μέχρι τουλάχιστον τον φετινό Ιούνιο. Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες δε, έχουν ανακοινώσει ήδη στήριξη ξεναγών τους για αρκετούς μήνες του 2021”.

Δ. Κούβελας: «Άμεση ανάγκη στήριξης των Ξεναγών»

Την ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξεναγών κατέθεσε ως Αναφορά ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. Δημήτρης Κούβελας.

Οι ξεναγοί γνωστοποιούν τα δίκαια αιτήματα του κλάδου τους. Όπως υπογραμμίζουν ο κλάδος τους έχει πληγεί σφοδρότατα από την πανδημία, καθώς συνδέεται άμεσα με το χτύπημα που υπέστη φέτος ο ελληνικός τουρισμός. Αντιμετωπίζουν δε σοβαρό πρόβλημα καθώς έχουν ενισχυθεί λιγότερο από άλλους κλάδους, ενώ το εισόδημά τους για το έτος 2020 είναι κάτω από το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωσή τους, με τη γενική απαγόρευση του Νοεμβρίου, χάθηκε και η τελευταία δυνατότητα για εργασία, καθώς ακυρώθηκαν όλα τα προγράμματα εκδρομών, ενώ οι Αρχαιολογικοί χώροι παραμένουν κλειστοί μέχρι και σήμερα. Επιδοτήθηκαν μόνο μία φορά την περασμένη Άνοιξη, ενώ για τον περασμένο Σεπτέμβριο και Οκτώβριο έλαβαν 534 Ευρώ για κάθε μήνα, δηλαδή σύνολο για όλο το έτος 2020 ποσό 1.868 ευρώ.

DELFOI_KSD_PHOTO delphoi Έρευνα
money tourism copyright photo

Ο κ. Δημήτρης Κούβελας τονίζει ότι χωρίς τον αριθμό τουριστών από το εξωτερικό προηγούμενων ετών στην Ελλάδα, με ανύπαρκτο οργανωμένο εσωτερικό τουρισμό και με την πλειονότητα των Αρχαιολογικών χώρων κλειστών, είναι φανερό ότι οι ξεναγοί αφενός δεν δούλεψαν σχεδόν καθόλου για το έτος 2020, αφετέρου δεν είχαν την απαιτούμενη οικονομική ενίσχυση.

ΣΥΡΙΖΑ

Στη Βουλή έφεραν 37 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία την πρόσφατη ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξεναγών με την οποία τίθεται επιτακτικά το σοβαρό πλέον ζήτημα επιβίωσης και η ανάγκη ενίσχυσης του κλάδου των ξεναγών στη χώρα μας.

Η κοινή αναφορά κατατίθεται -έπειτα από πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Νίκου Ηγουμενίδη– προς τους 3 αρμόδιους Υπουργούς Τουρισμού, Εργασίας και Οικονομικών και μεταξύ άλλων συνυπογράφεται και από τις τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ Εργασίας και Τουρισμού Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Κατερίνα Νοτοπούλου, καθώς και από την τομεάρχη Πολιτισμού Σία Αναγνωστοπούλου. Στο κείμενο της αναφοράς επισημαίνεται η αβεβαιότητα, το οικονομικό αδιέξοδο και η απόγνωση των εργαζομένων στον κλάδο των ξεναγών που παραμένουν μέχρι και σήμερα «κάτω από το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα».

ksd Έρευνα
adv Έρευνα

Όπως τονίζουν στην ανακοίνωσή τους οι ξεναγοί, μέχρι σήμερα «ΔΕΝ έχουν ενταχθεί στην αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο» και ότι όλο το διάστημα του 2020 βρίσκονται χωρίς εισόδημα αφού το ποσό που έχουν λάβει «είναι κάτω από το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα». Με την ανακοίνωση ζητείται να δοθεί αποζημίωση ειδικού σκοπού για όλους τους μήνες της πανδημίας και να στηριχθεί με ουσιαστικό τρόπο ο κλάδος των ξεναγών.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ζητούν τις απαντήσεις και τις σχετικές ενέργειες των Υπουργείων, καθώς και να ενημερωθούν σχετικά.

Ερώτηση κατέθεσε και το ΚΚΕ, ενώ ανακοίνωσε εξέδωσε και ο Χρήστος Γιαννούλης, Βουλευτής Α Θεσσαλονίκης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *