ΕΡΕΥΝΑ: Έρμαια προκαταλήψεων και στερεοτύπων οι Βρετανοί ΛΟΑΤΚΙ+ ταξιδιώτες

ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Το 67% των Βρετανών ΛΟΑΤΚΙ+ ταξιδιωτών αντιμετώπισαν διακρίσεις στο εξωτερικό τον τελευταίο χρόνο -από 55% το 2023- καθώς η κοινότητα συνεχίζει να συναντά σημαντικές προκλήσεις, σύμφωνα με νέα έρευνα της Booking.com.

Το ποσοστό αυτό αυξήθηκε στο 68% όσων θεωρούν τον εαυτό τους υπέρμαχο των δικαιωμάτων και των αλλαγών των ΛΟΑΤΚΙ+.

Σχεδόν τα δύο τρίτα (64%) όσων έχουν σύντροφο δήλωσαν ότι αντιμετώπισαν αυτές τις καταστάσεις κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους.

Οι ΛΟΑΤΚΙ+ ταξιδιώτες αναμένουν κάποιας μορφής μεροληπτική συμπεριφορά, τόσο από τους συναδέλφους τους (61%), όσο και από τους ντόπιους στους προορισμούς που επισκέπτονται (62%). Παράλληλα, το 60% συμφωνεί ότι το γεγονός ότι είναι ΛΟΑΤΚΙ+ τους έχει κάνει πιο ανασφαλείς και συνειδητοποιημένους όταν βρίσκονται στο εξωτερικό.

Σχεδόν οι μισοί (48%) από τους ερωτηθέντες ακύρωσαν ένα ταξίδι αφού είδαν ότι ένας προορισμός δεν υποστηρίζει τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα. Ωστόσο, το 63% έκλεισε ένα ταξίδι τους τελευταίους 12 μήνες σε έναν προορισμό που θεωρήθηκε υποστηρικτικός για όσους αυτοπροσδιορίζονται ως ΛΟΑΤΚΙ+.

Περισσότερα από 1.000 άτομα από το Ηνωμένο Βασίλειο συμμετείχαν στην ετήσια δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε σε σχεδόν 11.500 ΛΟΑΤΚΙ+ ταξιδιώτες από 27 χώρες.

Προτεραιότητα η ελευθερία έκφρασης και κινήσεων

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, σχεδόν τρεις στους τέσσερις (70%) ΛΟΑΤΚΙ+ ταξιδιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσαν ότι η δυνατότητα να είναι ο αυθεντικός εαυτός τους στο ταξίδι τους είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για την επιλογή ενός προορισμού, υψηλότερος από τον παγκόσμιο μέσο όρο (63%).

Η διαμονή που ταιριάζει στον προϋπολογισμό τους είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ανησυχία (68%), που πιθανότατα αντανακλά την τρέχουσα οικονομική αβεβαιότητα που επηρεάζει τους ανθρώπους σε όλη τη χώρα.

Σχεδόν ένας στους τρεις (27%) είχε αρνητική εμπειρία με συνεπιβάτη που σχετίζεται άμεσα με την ταυτότητά του, ενώ το 36% εξέφρασε ανησυχία στην ιδέα να καθίσει δίπλα σε έναν άγνωστο, φοβούμενο την αντίδραση ή τη συμπεριφορά του απέναντί του ως ΛΟΑΤΚΙ+ άτομο.

Εν τω μεταξύ, σχεδόν οι μισοί (45%) ΛΟΑΤΚΙ+ ταξιδιώτες δηλώνουν ότι τροποποιούν στοιχεία της εμφάνισης και της συμπεριφοράς τους για να αποφύγουν πιθανές διακρίσεις ή ανεπιθύμητη προσοχή, ενώ οι μισοί έχουν δημιουργήσει ένα alter-ego για να μπορέσουν να ενταχθούν σε διαφορετικά περιβάλλοντα όταν ταξιδεύουν.

Τα ταξίδια σε προορισμούς που διαθέτουν την κατάλληλη νομοθεσία διευκολύνουν το αίσθημα της ενσωμάτωσης και αυτό αντανακλάται στις αλληλεπιδράσεις με όσους εργάζονται στην ταξιδιωτική βιομηχανία.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι το 85% των ΛΟΑΤΚΙ+ ταξιδιωτών αισθάνονται άνετα όταν φτάνουν για να κάνουν check in στο κατάλυμά τους, το 82% όταν έχουν αλληλογραφία με τους οικοδεσπότες των καταλυμάτων και τις αεροπορικές εταιρίες και το 84% όταν αλληλεπιδρούν με το προσωπικό, όπως οι ξεναγοί, οι αεροσυνοδοί και οι οδηγοί ταξί.

Επιπλέον, όταν ρωτήθηκαν ποια χαρακτηριστικά θα ήθελαν να δουν οι ΛΟΑΤΚΙ+ ταξιδιώτες από τις ταξιδιωτικές επιχειρήσεις για να βελτιώσουν τις μελλοντικές ταξιδιωτικές τους εμπειρίες, το 31% αναφέρθηκε σε φίλτρα που θα διευκόλυναν τον εντοπισμό καταλυμάτων που προσφέρουν μια φιλόξενη εμπειρία.

Ο Arjan Dijk, επικεφαλής μάρκετινγκ και ανώτερος αντιπρόεδρος της Booking.com, δήλωσε: “Ως ομοφυλόφιλος άνδρας, γνωρίζω δυστυχώς από πρώτο χέρι τις προκλήσεις που εξακολουθούν να υπάρχουν σε πολλά μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων δυστυχώς και των ταξιδιωτικών προειδοποιήσεων που έχουν ήδη εκδοθεί ενόψει των φετινών εκδηλώσεων Pride”.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ενώ σημειώνεται πραγματική και απτή πρόοδος, πρέπει να είναι όλοι σε επαγρύπνηση και να κάνει ο καθένας από την πλευρά του το χρέος του για να γίνει πραγματικά ευκολότερο για όλους να ταξιδεύουν περήφανα.

Εν τω μεταξύ, έρευνα για το Sustainable Journeys διαπίστωσε ότι η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα πρωτοστατεί στην υποστήριξη του βιώσιμου τουρισμού.

Οι ΛΟΑΤΙ+ ταξιδιώτες δείχνουν αυξημένη φροντίδα και προσοχή για τους αειφόρους σκοπούς και τείνουν να ταξιδεύουν σε προορισμούς που είναι περισσότερο κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά βιώσιμοι.

Αναζητούν συγκεκριμένα προοδευτικές, κοινωνικά και οικονομικά υπεύθυνες ταξιδιωτικές επιλογές, με κορυφαίους προορισμούς, όπως η Κοπεγχάγη, το Δουβλίνο και η Μάλτα, οι οποίοι δίνουν προτεραιότητα στη συμμετοχικότητα και την ισότητα απέναντι στα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *