ΕΡΕΥΝΑ: Ετοιμάζουν… βαλίτσες οι Ευρωπαίοι | Το 71% θα ταξιδέψει αυτό το καλοκαίρι

ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Σημαντική ανάκαμψη της πρόθεσης των Ευρωπαίων καταναλωτών να ταξιδέψουν αυτό το καλοκαίρι, αποκαλύπτει η 21η έκδοση του Βαρόμετρου Διακοπών της Europ Assistance (EA), σύμφωνα με τα ευρήματα της οποίας, το 71% των Ευρωπαίων θα πραγματοποιήσει κάποιο ταξίδι αυτό το καλοκαίρι.

Η έρευνα, η οποία διεξήχθη από την Ipsos για λογαριασμό της EA, σε δείγμα 15.000 ατόμων σε 15 χώρες, το διάστημα από 26 Απριλίου έως και 16 Μαΐου 2022, αποκαλύπτει:

-Το 72% των Ευρωπαίων αισθάνεται “πραγματικά ενθουσιασμένο να ταξιδέψει” ή “χαρούμενο να ταξιδέψει” φέτος συνολικά, με το 71% των Ευρωπαίων να σκοπεύει να ταξιδέψει κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, το οποίο αντιπροσωπεύει αύξηση κατά 14 μονάδες σε σύγκριση με το 2021.

-Οι παραθεριστές ξοδεύουν περισσότερα χρήματα αυτό το καλοκαίρι: αναφέρουν υψηλότερο ταξιδιωτικό προϋπολογισμό  φέτος σε σχέση με το 2021, με τα μέσα επίπεδα να αυξάνονται κατά 20% περίπου, αλλά να παραμένουν χαμηλότερα από τα επίπεδα πριν από την πανδημία. Αυτό οδηγεί στην επιστροφή σε μια σειρά από ταξιδιωτικές συνήθειες πριν από την πανδημία, όπως:

  • Η επιθυμία για ταξίδια στο εξωτερικό αυξάνεται σημαντικά: Το 48% (+13 μονάδες) των Ευρωπαίων, το 36% (+11 μονάδες) των Αμερικανών και το 56% (+7 μονάδες) των Ταϊλανδών σκοπεύουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό αυτό το καλοκαίρι. Παρ’ όλα αυτά, τα ταξίδια στο εσωτερικό παραμένουν σε υψηλότερο επίπεδο από το 2019, σε όλες σχεδόν τις χώρες.
  •  Τα ταξίδια στην πόλη είναι και πάλι δημοφιλή: εμφανίζονται ως ο πιο δημοφιλής τύπος ταξιδιού για τους Βορειοαμερικανούς.
  •  Τα ξενοδοχεία εξακολουθούν να αποτελούν την προτιμώμενη επιλογή για διαμονή [52% των παραθεριστών στις ΗΠΑ, 46%(+9% στην Ευρώπη)], ενώ τα ενοικιαζόμενα καταλύματα παραμένουν ελκυστικά κατά 30% στην Ευρώπη και κατά 20% στις ΗΠΑ.
  • Τα αεροπορικά ταξίδια επιστρέφουν: Οι Ευρωπαίοι θα χρησιμοποιήσουν το αυτοκίνητό τους λιγότερο από πέρυσι (55%, -9%) και θα προτιμήσουν τα αεροπορικά ταξίδια (33%, +11%). Το ίδιο ισχύει και για τους Αμερικανούς, σε πιο ισορροπημένες αναλογίες (48%, -7%, έναντι 43%, +5%).

– Οι άνθρωποι επιστρέφουν στον έγκαιρο προγραμματισμό των διακοπών, αντί να τις αφήνουν για την τελευταία στιγμή: μόνο το 22% των Ευρωπαίων δεν έχουν αποφασίσει ακόμη τον προορισμό τους (-10% από πέρυσι).

-Ο Covid-19 δεν αποτελεί πλέον την πρώτη ανησυχία για τους Ευρωπαίους και Βορειοαμερικανούς ταξιδιώτες, καθώς έχει ξεπεραστεί, τόσο από τον πληθωρισμό, όσο και από προσωπικούς/οικογενειακούς λόγους.

-Οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό και τις αυξήσεις των τιμών είναι πολύ έντονες στο μυαλό των ανθρώπων: οι οικονομικοί λόγοι αναφέρονται ως ένας από τους κύριους λόγους για να μην ταξιδέψουν από το 41% των Ευρωπαίων που δεν θα πραγματοποιήσουν κάποιο ταξίδι αυτό το καλοκαίρι (+14% σε σχέση με το 2021), το 45% των Αμερικανών (+9%) και το 34% των Ταϊλανδών (+10%).

-Με την ολοένα αυξανόμενη ευαισθητοποίηση σχετικά με τις ακυρώσεις ταξιδιών και τις ανησυχίες για την υγεία, ο Covid-19 έχει μετατρέψει τις ταξιδιωτικής ασφάλισης σε μια σταθερή τάση, που αναμένεται να συνεχιστεί και μετά την περίοδο της πανδημίας.

Σε δηλώσεις της για τα ευρήματα της έρευνας, η Julia Ricks, επικεφαλής του τμήματος διεθνών ταξιδιών της Europ Assistance Group, είπε: “Οι φετινές ταξιδιωτικές προθέσεις αντικατοπτρίζουν έναν πραγματικό ενθουσιασμό για ταξίδια, ξεπερνώντας τα προ-πανδημικά επίπεδα, ιδίως στην Ευρώπη. Σε σύγκριση με το 2021, παρατηρήσαμε μια σημαντική επιστροφή στα διεθνή ταξίδια και υψηλότερους μέσους προϋπολογισμούς διακοπών, υποστηριζόμενους από μια σημαντική μείωση των προβλημάτων που σχετίζονται με τον Covid-19, η οποία ευνοεί τα αεροπορικά ταξίδια και μια αυξημένη ζήτηση στις διαμονές σε ξενοδοχεία”.

Σύμφωνα με την ίδια, ο πληθωρισμός συνιστά τη σημαντικότερη ταξιδιωτική ανησυχία εφέτος, ενώ οι έγκαιρες κρατήσεις και η σημασία της κάλυψης με ταξιδιωτική ασφάλιση αποτελούν για τους παραθεριστές νέες συνήθειες, που θα μπορούσαν να καθιερωθούν.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *