money tourism copyright photo
©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ΕΡΕΥΝΑ GEOAXIS: Συνεχίζεται για 3η συνεχή χρονιά η αύξηση στις τιμές των εξοχικών κατοικιών σε Μύκονο, Σαντορίνη, Σέριφο, Πάρο και Τζια

ΜΕΛΕΤΕΣ ΜΟΝΕΥ

Συνεχίζεται για 3η συνεχή χρονιά η αύξηση στις τιμές των θερινών εξοχικών κατοικιών σε Μύκονο, Σαντορίνη, Σέριφο, Πάρο και Τζια, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Θερινών Εξοχικών Κατοικιών 2022 της GEOAXIS. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η διαφορά στις διάμεσες τιμές ζήτησης μεταξύ πολυτελών και τυπικών κατοικιών αφού στην Μύκονο και Σαντορίνη μια πολυτελής κατοικία μπορεί να κοστίζει μέχρι και 5,5 φορές περισσότερο από μια τυπική θερινή κατοικία, ενώ στην Σέριφο ο αντίστοιχος δείκτης είναι 2,3 φορές.

Πολυτελείς κατοικίες

Και στα πέντε νησιά της μελέτης υπάρχουν περιοχές / θέσεις ιδιαίτερων πλεονεκτημάτων (prime locations) και ακίνητα μοναδικής αρχιτεκτονικής και υλικών κατασκευής για τα οποία οι ζητούμενες τιμές καταγράφονται σε εξαιρετικά υψηλότερα επίπεδα από αυτά της μελέτης των τυπικών κατοικιών.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο η Μύκονος καταγράφει την υψηλότερη διάμεση ζητούμενη τιμή μονάδος με 12.967 euro/τμ και ακολουθούν η Σαντορίνη με 10.800 euro/τμ και η Πάρος με 7.778 euro/τμ. Η Τζια καταγράφει 5.309 euro/τμ και η Σέριφος 3.262 euro/τμ..

Συγκριτικά με πέρυσι, καταγράφεται οριζόντια αύξηση των διάμεσων ζητούμενων τιμών πώλησης πολυτελών κατοικιών. Αναλυτικότερα, στη Μύκονο 3,8% (από 12.488 σε 12.967 euro/τμ), στη Σαντορίνη 4,0% (από 10.385 σε 10.800 euro/τμ), στη Πάρο 3,9% (από 7.485 σε 7.778 euro/τμ), στην Κέα 7,3%, (από 4.947 σε 5.309 euro/τμ) και στη Σέριφο 2,5% (από 3.182 σε 3.262 euro/τμ)..

Από πλευράς επιφανειών, οι μεγαλύτερες θερινές κατοικίες καταγράφονται στη Μύκονο, στην Πάρο και στην Κέα με διάμεση επιφάνεια περί τα 250τμ – 300τμ και ακολουθεί η Σαντορίνη με 112τμ και η Σέριφος με 103τμ.. Η διάμεση ηλικία των κατασκευών που υπάρχουν στην αγορά στην Μύκονο και στην Κέα είναι 6-9 έτη, όταν στα υπόλοιπα νησιά είναι πάνω από 10 έτη.

Τυπικές κατοικίες

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, η Μύκονος εξακολουθεί και καταγράφει την υψηλότερη διάμεση ζητούμενη τιμή μονάδος με 2.419euro/τμ και ακολουθούν η Πάρος με 1.985euro/τμ και η Σαντορίνη με 1.950euro/τμ. Η Τζια καταγράφει 1.884euro/τμ και η Σέριφος 1.432euro/τμ.. Σε σύγκριση με πέρυσι, καταγράφεται οριζόντια άνοδος των ζητούμενων τιμών πώλησης σε μια διάμεση τιμή της τάξης του 2,6% και για τα πέντε αυτά νησιά. Αναλυτικότερα, τη μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάζουν, η Σαντορίνη 5,5% (από 1.849 σε 1.950 euro/τμ), η Πάρος 2,6% (από 1.935 σε 1.985 euro/τμ και η Κέα 2,2% (από 1.843 σε 1.884 euro/τμ). Έπονται η Μύκονος 1,9% (από 2.375 σε 2.419 euro/τμ) και η Σέριφος 0,9% (από 1.419 σε 1.432 euro/τμ).

Από πλευράς επιφανειών, όπως ήταν αναμενόμενο, οι μεγαλύτερες θερινές κατοικίες καταγράφονται στη Μύκονο με διάμεση επιφάνεια 233τμ και στη Σαντορίνη με 140τμ. Στα υπόλοιπα τρία νησιά, οι διάμεσες επιφάνειες κινούνται μεταξύ 100 – 130τμ.. Η διάμεση ηλικία των κατασκευών που υπάρχουν στην αγορά σε όλα τα νησιά είναι 12 έτη πλην της Κέας, όπου το απόθεμα είναι αρκετά πιο νέο, με διάμεση ηλικία τα 4 έτη.

Συμπεράσματα έρευνας 10 ετίας

Ιδιαίτερα σημαντικά είναι τα αποτελέσματα της χρονικά βαθύτερης ανάλυσης που έγινε κατά τα τελευταία 10 χρόνια. Από την επεξεργασία των στοιχείων φαίνεται πως οι αξίες μεταξύ 2013 και 2022 τείνουν να εξισωθούν. Χαρακτηριστικοί είναι οι πίνακες που ακολουθούν:

Πολυτελής Vs Τυπικές κατοικίες

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η διαφορά που καταγράφεται στις διάμεσες τιμές ζήτησης μεταξύ πολυτελών και τυπικών κατοικιών. Έτσι, στην Μύκονο μια πολυτελής κατοικία μπορεί να κοστίζει μέχρι και 5,4 φορές περισσότερο από μια τυπική θερινή κατοικία, στην Σαντορίνη 5,5 φορές, στην Πάρο 3,9 φορές, στην Σέριφο 2,3 φορές και στην Κέα 2,8 φορές. Η αγορά των πολυτελών κατοικιών εκτιμούμε ότι καταλαμβάνει περίπου το 10-15% της συνολικής πίτας και απευθύνεται κυρίως σε αγοραστές εκτός Ελλάδος οι οποίοι αναζητώντας ιδιαίτερα ακίνητα είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν σημαντικές υπεραξίες.

* Όλες οι τιμές είναι ζητούμενες και απομειωμένες κατά 10%
Η ανώτατη τιμή αναφέρεται στην υψηλότερη ζητούμενη τιμή που καταγράφηκε κατά την μελέτη και αφορά σε μία και μοναδική αγγελία, ανά νησί μελέτης.

Χαρακτηριστικά Αγοράς Παραθεριστικών Κατοικιών

• Η Μύκονος και η Σαντορίνη έχουν δημιουργήσει μια εξαιρετικά ακριβή κατηγορία η οποία διαφοροποιείται απόλυτα από τις υπόλοιπες Κυκλάδες. Η Πάρος ακολουθεί κατά πόδας σε πολύ μικρή απόσταση.
• Έχουν συρρικνωθεί περαιτέρω οι δυνατότητες αγοράς ή/και ενοικίασης μέσης ποιότητας κατοικίας που θα μπορούσε να στεγάσει σε ετήσια βάση εργαζόμενους ή δημοσίους υπαλλήλους, αντί για τουρίστες.
• Η πλειοψηφία των αγοραστών σε Μύκονο και Σαντορίνη προέρχεται από την αλλοδαπή, ενώ ένα πολύ μικρό κομμάτι αφορά στην απόκτηση χρυσής visa.
• Η αδυναμία πρόσβασης σε φτηνή τραπεζική χρηματοδότηση και η αύξηση της φορολογίας, σε συνδυασμό με την συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος και την αβεβαιότητα για το άμεσο μέλλον, συνεχίζουν να κατατάσσουν την απόκτηση εξοχικών ακινήτων μία εκτός ατζέντας επιλογή για την πλειοψηφία των Ελλήνων.

Μεσοπρόθεσμη Τάση – Πρόβλεψη

Η πολλά υποσχόμενη φετινή τουριστική περίοδος δίνει περιθώρια αισιοδοξίας για ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των αξιών. Στον αντίποδα, η όξυνση των σχέσεων με την Τουρκία, ο πόλεμος στην Ουκρανία, η πιθανότητα νέας έξαρσης του ιού από το Φθινόπωρο και η εξέλιξη των βασικών μακροοικονομικών μεγεθών της οικονομίας λειτουργούν αποθαρρυντικά, Ως εκ τούτων, κάθε βραχυπρόθεσμη πρόβλεψη καθίσταται εξαιρετικά επισφαλής ειδικά για τις θερινές εξοχικές κατοικίες οι οποίες, ούτως ή άλλως, αποτελούν κατηγορία αυξημένου ρίσκου.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *