Photo by Esther Ann on Unsplash

ΕΡΕΥΝΑ: Περιπετειώδεις ταξιδιώτες οι Βρετανοί συνταξιούχοι | Ποσοστό μεγαλύτερο του 40% επιλέγουν ταξίδια περιπέτειας | Κερδίζει έδαφος η τάση “Golden Gap Year”

ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Με την τάση “Golden Gap Year” να εισέρχεται και στην ταξιδιωτική αγορά, περισσότερα από τα δύο πέμπτα των Βρετανών (42%), ηλικίας άνω των 55 ετών, δηλώνουν ότι επιθυμούν να πραγματοποιήσουν ταξίδια περιπέτειας σε αυτό το ενδιάμεσο διάστημα, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας έρευνας.

Το 37% των συνταξιούχων που συμμετείχαν στην έρευνα της Fred Olsen Cruise Lines περιέγραψαν τον εαυτό τους ως περιπετειώδη.

Σχεδόν το ένα τέταρτο (24%) των ατόμων άνω των 55 ετών δήλωσαν ότι έχουν γίνει πιο περιπετειώδεις με την πάροδο του χρόνου και τρεις στους 10 (29%) παραδέχθηκαν ότι ταξιδεύουν περισσότερο τώρα που είναι συνταξιούχοι απ’ ό,τι στο παρελθόν.

Πάνω από το ένα τρίτο (34%) των συνταξιούχων ισχυρίστηκαν ότι δεν έχουν κάνει ποτέ το ίδιο ταξίδι δύο φορές και σε ποσοστό 38% δήλωσαν ότι σχεδιάζουν να επισκεφθούν πολλές χώρες το 2024. Ενώ, το 35% των ερωτηθέντων είπαν ότι επιλέγουν την κρουαζιέρα ως τον καλύτερο τρόπο για να εξερευνήσουν πολλαπλούς προορισμούς.

Η έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε σε περισσότερους από 2.000 καταναλωτές διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι επιλέγουν ενεργά να βάλουν χρήματα στην άκρη για ταξίδια όταν συνταξιοδοτηθούν, ενώ πάνω από το ένα τέταρτο (27%) έχει ήδη ένα κεφάλαιο διαθέσιμο για τον σκοπό αυτό.

Οι άνω των 55 σχεδιάζουν να ξοδέψουν κατά μέσο όρο 4.800 λίρες ανά άτομο για διακοπές μόνο το 2024, με τη μέση αποταμίευση για ταξίδια μετά τη συνταξιοδότηση να ανέρχεται σε 14.000 λίρες. Αυτό συμπίπτει με τα τελευταία στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Βρετανίας (ONS), που δείχνουν αύξηση 37% στις δαπάνες για ταξίδια στο εξωτερικό των ατόμων άνω των 65 ετών τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Ο υπεύθυνος συντονισμού ταξιδιωτικής εμπειρίας της Fred Olsen Cruise Lines, James Moss δήλωσε: “Το “ενδιάμεσο έτος” είναι συνήθως μια ιεροτελεστία που παραδοσιακά συνδέεται με τους αποφοίτους του σχολείου, αλλά η έρευνά μας δείχνει την επικράτηση αυτού που έχει ονομαστεί “το χρυσό ενδιάμεσο έτος”, όπου οι άνθρωποι ηλικίας άνω των 55 ετών ταξιδεύουν περισσότερο από ποτέ, ιδιαίτερα μετά τη συνταξιοδότησή τους, γεγονός που φαίνεται να πυροδοτεί ακόμη περισσότερο την αίσθηση της περιπέτειας. Πρόκειται για μια κατηγορία που αξιοποιεί την ελευθερία να ταξιδεύει και να βιώνει νέες εμπειρίες περισσότερο από κάθε άλλη. Έχουν δουλέψει σκληρά σε όλη τους τη ζωή και έχουν φροντίσει για τους άλλους και τώρα είναι η ώρα να απολαύσουν ό,τι έχει να τους προσφέρει η ζωή και να αδράξουν πραγματικά τη μέρα”.

Και πρόσθεσε: “Οι πελάτες μας είναι περιπετειώδεις, ανήσυχοι και ενθουσιώδεις για τον κόσμο γύρω τους. Αναγνωρίζουν την αξία της κρουαζιέρας ως έναν τρόπο να επισκεφθούν μια πληθώρα χωρών, να εντρυφήσουν σε νέους πολιτισμούς, να γευτούν νέα φαγητά, να εξερευνήσουν τα κρυμμένα διαμάντια των προορισμών, να αγκαλιάσουν τα θαύματα της φύσης και είναι ενθουσιασμένοι με το να γνωρίζουν και να βιώνουν νέα πράγματα”.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τους αρέσουν πολύ τα μικρότερα πλοία μας, τα οποία μπορούν να τους μεταφέρουν σε πιο ενδιαφέροντα μέρη, όπως στα πιο απομακρυσμένα σημεία των λιγότερο γνωστών φιορδ της Νορβηγίας, μέσα από στενούς, υδάτινους δρόμους και κανάλια και στην καρδιά μερικών από τις πιο όμορφες πόλεις του κόσμου.

“Μας επιλέγουν επίσης για τη φιλική, ζεστή υποδοχή μας και για τα δρομολόγια και τις εμπειρίες μας επί του πλοίου, τα οποία είναι διαμορφωμένα έτσι ώστε να συμβάλλουν στην καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των προορισμών που επισκεπτόμαστε”, κατέληξε ο κ. Moss.

 

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *