Photo by Skitterphoto on Pexels

ΕΡΕΥΝΑ: “Εφιάλτης” για τα διεθνή ταξίδια η επιβάρυνση του κόστους ζωής

ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Αντιμέτωπα με τον αντίκτυπο της επιβάρυνσης του κόστους ζωής βρέθηκαν τα ταξίδια στο εξωτερικό τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία για τις δαπάνες των καταναλωτικών καρτών.

Όπως αποκαλύπτει η Barclaycard ο εγχώριος ταξιδιωτικός τομέας στο Ην. Βασίλειο σημείωσε ισχυρές επιδόσεις, με τις καλοκαιρινές διακοπές με παραμονή να ενισχύουν τις επιδόσεις των ξενοδοχείων, των θερέτρων και των λοιπών καταλύματα κατά 4,1%, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Ωστόσο, τα διεθνή ταξίδια επηρεάστηκαν περισσότερο από την αύξηση του κόστους, με τα ταξιδιωτικά γραφεία και τις αεροπορικές εταιρίες να παρουσιάζουν πτώση κατά 5% και 2,6% αντίστοιχα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Barclaycard.

Αυτό “πιθανόν να οφείλεται στο ότι οι παραθεριστές έκλεισαν διακοπές νωρίτερα μέσα στο έτος και όσοι έκλεισαν ταξίδια της τελευταίας στιγμής επέλεξαν να περιορίσουν τις αποδράσεις στο εξωτερικό”, επισημαίνει η Barclaycard.

“Ενώ οι καλοκαιρινές διακοπές αύξησαν τις δαπάνες για φιλοξενία και ταξίδια στο εσωτερικό, οι συνολικές δαπάνες με κάρτες μειώθηκαν κατά 1,9%, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, καθώς οι καταναλωτές γίνονται πιο επιλεκτικοί με τις προαιρετικές αγορές, για να διασφαλίσουν ότι μπορούν να αντέξουν οικονομικά τους αυξημένους λογαριασμούς των νοικοκυριών. Καθώς το κόστος ζωής συνεχίζει να “τσιμπάει”, η εμπιστοσύνη των Βρετανών στην ικανότητά τους να ξοδεύουν για μη απαραίτητα είδη έχει υποχωρήσει στο 48% -αισθητά χαμηλότερα από τον Ιούλιο του 2022 (54%) και τον Αύγουστο του 2021 (63%). “Η αισιοδοξία για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου έχει επίσης μειωθεί στο 21%, από 26% τον προηγούμενο μήνα και 37% τον Αύγουστο του 2021, ευρισκόμενη στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2020 (19%)”, προσθέτει η εταιρία.

Η αναμενόμενη αύξηση των τιμών της ενέργειας τον Οκτώβριο επιβαρύνει επίσης τις σκέψεις των καταναλωτών, με το 32% να σχεδιάζει να μειώσει τις προαιρετικές δαπάνες, για να αντέξει τους λογαριασμούς ενέργειας κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα και το 21% αναφέρει ότι δεν μπορεί πλέον να αντέξει μικρές πολυτέλειες ως “ανάσα”.

Σύμφωνα με την έκθεση πρόσθεση, πολλοί αισθάνονται ότι τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα, καθώς το 82% πιστεύει ότι το κόστος ζωής θα συνεχίσει να αυξάνεται, ενώ το 20% αναφέρει ότι το αυξανόμενο κόστος έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική τους υγεία. Εντούτοις, το 60% των καταναλωτών παραμένει σίγουρο για τα οικονομικά του νοικοκυριού του, αν και μειωμένο σε σχέση με το 66% του προηγούμενου μήνα.

Αυτή η σχετική σταθερότητα, όπως επισημαίνει η Barclaycard, μπορεί να οφείλεται στις αλλαγές που έχουν κάνει πολλοί στη συμπεριφορά τους ως προς τις δαπάνες, για να αντισταθμίσουν την αύξηση του κόστους (26%), προετοιμαζόμενοι για τους επόμενους μήνες.

Οι δηλώσεις

Σε σχόλιό του για τα ευρήματα της έκθεσης της Barclaycard, ο επικεφαλής των καταναλωτικών προϊόντων της εταιρίας, Jose Carvalho, λέει: “Το κόστος ζωής οδηγεί σαφώς τους Βρετανούς να περικόψουν ορισμένες μη απαραίτητες αγορές για να διασφαλίσουν ότι μπορούν να αντέξουν οικονομικά το αυξανόμενο κόστος των εβδομαδιαίων αγορών τους και των λογαριασμών κοινής ωφέλειας του νοικοκυριού. Ωστόσο, παρά τις πληθωριστικές αυτές πιέσεις, οι καταναλωτές εξακολουθούν να επιθυμούν να απολαύσουν τον καλοκαιρινό καιρό τρώγοντας και πίνοντας έξω και πηγαίνοντας σε διακοπές με φίλους και συγγενείς. Όμως, μια αύξηση των τιμών της ενέργειας στον ορίζοντα συνεπάγεται ανησυχία για την πλειονότητα των νοικοκυριών”.

“Πολλοί Βρετανοί σχεδιάζουν να συνεχίσουν να μειώνουν τις προαιρετικές τους δαπάνες, κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα, υιοθετώντας παράλληλα μια ευρηματική προσέγγιση για την εξοικονόμηση χρημάτων, προκειμένου να αντέξουν τη δύσκολη περίοδο που έρχεται”, προσθέτει ο ίδιος.

 

 

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *