ΕΡΕΥΝΑ: “Εργαλείο” κατά της πρόωρης γήρανσης τα ταξίδια | Ήπιες ταξιδιωτικές δραστηριότητες βοηθούν στο χρόνιο άγχος

ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Αν και οι λάτρεις των ταξιδιών μάλλον δεν χρειάζονται άλλο λόγο για να δικαιολογήσουν την επιθυμία τους για περιπλάνηση, φαίνεται ότι υπάρχει μια νέα έρευνα, που δείχνει ότι το να είσαι ταξιδευτής σε όλο τον κόσμο μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αποτρέψεις την πρόωρη γήρανση.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από τη δημοφιλή ιστοσελίδα Science Daily, η οποία εξειδικεύεται, μεταξύ άλλων, σε επιστημονικά θέματα και δημοσιεύματα για την υγεία, αποδεικνύει ότι οι χαλαρές ταξιδιωτικές δραστηριότητες μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από το χρόνιο άγχος, να μειώσουν την υπερβολική ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος, ακόμη και να προωθήσουν την υγιή λειτουργία του συστήματος αυτοάμυνας του οργανισμού.

“Ξεχάστε τις νυχτερινές κρέμες ρετινόλης, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Edith Cowan (ECU) πιστεύουν ότι τα ταξίδια θα μπορούσαν να είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντισταθείτε στην πρόωρη γήρανση”, αναφέρει το δημοσίευμα.

Η Science Daily συνεχίζει επισημαίνοντας ότι για πρώτη φορά “μια διεπιστημονική μελέτη εφάρμοσε τη θεωρία της εντροπίας στον τουρισμό, διαπιστώνοντας ότι τα ταξίδια θα μπορούσαν να έχουν θετικά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της επιβράδυνσης των σημείων γήρανσης”.

Με τον όρο εντροπία, χαρακτηρίζεται η γενική τάση του σύμπαντος προς τον θάνατο και την αταξία, σύμφωνα με το Science Daily.

Και φαίνεται ότι η έρευνα για την εντροπία υποδηλώνει ότι ο τουρισμός θα μπορούσε να προκαλέσει αλλαγές στην εντροπία, συμπεριλαμβανομένων των θετικών ταξιδιωτικών εμπειριών που μετριάζουν την εντροπία και ενισχύουν την υγεία. Αντίθετα, οι αρνητικές εμπειρίες μπορεί να συμβάλουν στην αύξηση της εντροπίας και να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία, με βάση την έρευνα.

“Η γήρανση, ως διαδικασία, είναι μη αναστρέψιμη. Αν και δεν μπορεί να σταματήσει, μπορεί να επιβραδυνθεί”, υποστηρίζει η υποψήφια διδάκτωρ του ECU και επικεφαλής της έρευνας, Fangli Hu.

Η κα. Hu επισημαίνει, επίσης, ότι οι θετικές ταξιδιωτικές εμπειρίες μπορούν ενδεχομένως να ενισχύσουν τη σωματική και ψυχική ευεξία του ατόμου μέσω της έκθεσης σε νέα περιβάλλοντα, της συμμετοχής σε σωματικές δραστηριότητες και της κοινωνικής αλληλεπίδρασης. Επιπλέον, τα ταξίδια μπορούν να ενισχύσουν τα θετικά συναισθήματα.

“Ο τουρισμός δεν αφορά μόνο τον ελεύθερο χρόνο και την αναψυχή. Θα μπορούσε, επίσης, να συμβάλει στη σωματική και ψυχική υγεία των ανθρώπων”, προσθέτει η κα. Hu.

Τα ταξίδια ως αντιγηραντική θεραπεία

“Φαίνεται ότι η ταξιδιωτική θεραπεία μπορεί πραγματικά να χρησιμεύσει ως μια πρωτοποριακή παρέμβαση στην υγεία όταν εξετάζεται μέσα από έναν φακό εντροπίας. Ως μια σημαντική πτυχή του περιβάλλοντος, οι θετικές ταξιδιωτικές εμπειρίες μπορεί να βοηθήσουν το σώμα να διατηρήσει μια κατάσταση χαμηλής εντροπίας, διαμορφώνοντας τα τέσσερα κύρια συστήματά του”, λέει η κα. Hu.

Αυτό συμβαίνει επειδή ο τουρισμός συνήθως εκθέτει τους ταξιδιώτες της υφηλίου σε νέο περιβάλλον και, αν όλα πάνε καλά, και σε χαλαρωτικές δραστηριότητες.

Αυτά τα περιβάλλοντα, όπως φαίνεται, μπορούν να διεγείρουν τις αντιδράσεις στο άγχος και να ανεβάσουν τους μεταβολικούς ρυθμούς, επηρεάζοντας θετικά τις μεταβολικές δραστηριότητες και τις ικανότητες αυτορρύθμισης του οργανισμού. Αυτά τα στοιχεία µπορούν, επίσης, να πυροδοτήσουν µια προσαρµοστική απόκριση του ανοσοποιητικού συστήµατος.

Όλα αυτά βελτιώνουν την ικανότητα του οργανισμού να αντιλαμβάνεται και να αμύνεται απέναντι σε εξωτερικές απειλές, σύμφωνα με την κα. Hu.

“Με απλά λόγια, το σύστημα αυτοάμυνας γίνεται πιο ανθεκτικό. Οι ορμόνες που ευνοούν την αποκατάσταση και την αναγέννηση των ιστών μπορεί να απελευθερωθούν και να προωθήσουν τη λειτουργία του συστήματος αυτοθεραπείας”, λέει.

Ορισμένες από τις πιο υγιεινές μορφές ταξιδιού περιλαμβάνουν σωματικές δραστηριότητες όπως πεζοπορία, αναρρίχηση, περπάτημα και ποδηλασία. Αυτή η σωματική άσκηση μπορεί να ενισχύσει τον μεταβολισμό, τις καύσεις και τον μετασχηματισμό της ύλης -και όλα αυτά κάνουν καλό.

“Η συμμετοχή σε αυτές τις δραστηριότητες θα μπορούσε να ενισχύσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και τις ικανότητες αυτοάμυνας του οργανισμού, ενισχύοντας την ανθεκτικότητά του σε εξωτερικούς κινδύνους. Η σωματική άσκηση μπορεί επίσης να βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματος, να επιταχύνει τη μεταφορά θρεπτικών συστατικών και να βοηθήσει στην αποβολή ουσιών, ώστε να διατηρηθεί συλλογικά ένα ενεργό σύστημα αυτοθεραπείας”, συνεχίζει η κα. Hu.

Η μέτρια άσκηση είναι επίσης ευεργετική για τα οστά, τους μυς και τις αρθρώσεις, εκτός από την υποστήριξη του μηχανισμού του σώματος κατά της φθοράς και της κόπωσης.

Η άλλη… όψη

Φυσικά, δεν είναι όλα… ρόδινα όταν κάποιος ταξιδεύει. Σε όλους έχουν τύχει αναποδιές κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού. Και σε αυτές τις περιπτώσεις, ο οργανισμός σας μπορεί να μην έχει τα πλήρη οφέλη κατά της γήρανσης που αποκαλύφθηκαν από την έρευνα της κας Hu.

Η έρευνα επισημαίνει ότι οι τουρίστες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν προκλήσεις όπως μολυσματικές ασθένειες, ατυχήματα, τραυματισμούς, βία, ζητήματα ασφάλειας του νερού και των τροφίμων και ανησυχίες που σχετίζονται με την ακατάλληλη τουριστική συμμετοχή.

“Ο τουρισμός μπορεί να περιλαμβάνει αρνητικές εμπειρίες, που ενδεχομένως να οδηγήσουν σε προβλήματα υγείας, παραλληλίζοντας τη διαδικασία προαγωγής της αύξησης της εντροπίας. Ένα εξέχον παράδειγμα είναι η κρίση δημόσιας υγείας του COVID-19”, δήλωσε η κα. Hu.

Αλλά, σε γενικές γραμμές φαίνεται ότι υπάρχουν ακόμη περισσότεροι λόγοι για να ταξιδέψει κάποιος…

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *