Unsplash
Photo by Erik Odiin on Unsplash

ΕΡΕΥΝΑ: “Σφιγμένοι” οι Αμερικανοί κατά τη διάρκεια των διακοπών | Στην πλειοψηφία τους δεν μπορούν να χαλαρώσουν

ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

“Θύματα” υπερβολικής έντασης κατά τη διάρκεια των διακοπών τους είναι δύο στους τρεις Αμερικανούς, οι οποίοι παραδέχονται ότι αισθάνονται υπερβολική πίεση, που τους εμποδίζει να απολαύσουν πραγματικά τις διακοπές τους, αποκαλύπτει νέα έρευνα.

Η έρευνα, η οποία διεξήχθη από την OnePoll για λογαριασμό του Club Wyndham, σε δείγμα 2.000 ενήλικων Αμερικανών εμβάθυνε στο θέμα της “πίεσης των διακοπών”, με σχεδόν το ένα τέταρτο να δηλώνει ότι δεν έχει ξεκουραστεί σωματικά στην απόδρασή του εδώ και δύο χρόνια ή περισσότερο (23%).

Παρόλο που οι διακοπές διαρκούν συνήθως μια εβδομάδα (43%), ο μέσος άνθρωπος δεν αρχίζει να χαλαρώνει παρά μόνο τρεις ημέρες μετά το ταξίδι του.

Γιατί δεν χαλαρώνουν οι ταξιδιώτες

Τι είναι όμως αυτό που εμποδίζει τους ανθρώπους να διασκεδάσουν; Ως τους κυριότερους λόγους για τους οποίους αισθάνονται άγχος στις διακοπές οι ερωτηθέντες ανέφεραν:

-Την έλλειψη αρκετών χρημάτων κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους (30%).

-Το άγχος να λειτουργούν οι πιστωτικές τους κάρτες (2%).

-Την αίσθηση ότι δεν θα μπορέσουν να κάνουν ή να δουν όλα όσα είχαν προγραμματίσει (29%).

Από την άλλη πλευρά, η πλειονότητα των Αμερικανών ανησυχούν ότι χάνουν τον χρόνο των διακοπών τους σε τουριστικές “παγίδες” ή ότι δεν γνωρίζουν τα καλύτερα στοιχεία του προορισμού (62%), που έχουν επιλέξει να επισκεφθούν. Επίσης, εάν ένα άτομο είναι αγχωμένο ή έχει αρνητική συμπεριφορά, περισσότεροι από τους μισούς σημείωσαν ότι αυτό μπορεί να καταστρέψει την ατμόσφαιρα ολόκληρου του ταξιδιού (55%).

“Φάρμακο” οι διακοπές

Η έρευνα, διαπίστωσε επίσης ότι το 67% αισθάνεται ότι χρειάζεται διακοπές μόλις νιώσει ότι έχει εξαντληθεί από την καθημερινότητά του και σχεδόν δύο στους πέντε προτείνουν να κάνουν ένα ταξίδι απόδρασης κάθε χρόνο για να αποφύγουν αυτό το συναίσθημα (37%).

Οι διακοπές μπορεί να κάνουν θαύματα, αφού το 75% αισθάνεται σαν να βρήκε τον εαυτό του μετά από ένα ταξίδι, και ένα παρόμοιο ποσοστό πιστεύει ότι τα ταξίδια κάνουν καλό στην ψυχική του υγεία (73%).

Αυτός μπορεί να είναι ο λόγος για τον οποίο τρεις στους τέσσερις είναι αποφασισμένοι να μην αφήσουν τα άγχη να τους εμποδίσουν να διασκεδάσουν κατά τη διάρκεια των επόμενων διακοπών τους (74%).

Για να βοηθήσουν στην ανακούφιση από την πίεση, δύο στους πέντε ερωτηθέντες (41%) δήλωσαν ότι “ενδιαφέρονται πολύ” για την ιδέα του “αργού ταξιδιού”, όπου δεν τρέχουν από μέρος σε μέρος και αντ’ αυτού αφιερώνουν χρόνο για να χαρούν τους ανθρώπους, τα μέρη και τα αξιοθέατα του ταξιδιωτικού τους προορισμού.

Οι κορυφαίες δραστηριότητες “αργού ταξιδιού” που ενδιαφέρονται να κάνουν οι άνθρωποι στις επόμενες διακοπές τους είναι η πεζοπορία/δραστηριότητες στη φύση (38%), η χαλάρωση στην πισίνα του ξενοδοχείου/θέρετρου (36%), τα ψώνια σε μικρές επιχειρήσεις (34%), οι βόλτες στην παραλία (34%) και η επίσκεψη στο τοπικό παντοπωλείο (34%).

“Η υψηλή ζήτηση για ταξίδια αναψυχής και η συσσωρευμένη επιθυμία για διακοπές έχουν ως αποτέλεσμα πολλοί από τους σημερινούς ταξιδιώτες να προσεγγίζουν τις διακοπές τους έχοντας περιορισμένο χρόνο και έναν επείγοντα κατάλογο με must-sees και must-dos, με αποτέλεσμα να αγχώνονται πριν καν ξεπακετάρουν”, δήλωσε η Renu Hanegreefs-Snehi, ανώτερη αντιπρόεδρος των παγκόσμιων εμπορικών σημάτων της Travel + Leisure Co.

“Αργό ταξίδι σημαίνει να πηγαίνεις με τόλμη, γνωρίζοντας ότι το να είσαι στη στιγμή είναι το μόνο πράγμα που έχει σημασία, γιατί εκεί λαμβάνουν χώρα οι διακοπές”.

Ενώ η εργασία θεωρήθηκε ένας από τους πολλούς παράγοντες άγχους για τις διακοπές (23%), το 30% των ερωτηθέντων εργαζομένων πρότεινε οι εργοδότες να προσφέρουν στους υπαλλήλους τους 16 έως 20 ημέρες διακοπών (30%).

Περισσότερες ημέρες διακοπών επιζητούν οι εργαζόμενοι

Τι θα εγκατέλειπαν οι εργαζόμενοι για να έχουν περισσότερες ημέρες άδειας μετ’ αποδοχών;

Οι ερωτηθέντες δήλωσαν ότι δεν θα είχαν κανένα πρόβλημα να παραιτηθούν από τις παροχές μετακίνησης (34 τοις εκατό), τις καλοκαιρινές Παρασκευές (34 τοις εκατό), το δωρεάν φαγητό (32 τοις εκατό), τα γιορτινά πάρτι (27 τοις εκατό) και μια αύξηση/προαγωγή (25 τοις εκατό) μόνο και μόνο για να έχουν περισσότερες ημέρες διακοπών.

“Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι διακοπές βοηθούν στην καλύτερη ψυχική υγεία, ούτε το γεγονός ότι όλοι θέλουν περισσότερες ημέρες διακοπών, σε τέτοιο βαθμό που σχεδόν το ένα τέταρτο των Αμερικανών θα παραιτούνταν από την ετήσια αύξηση των αποδοχών τους για περισσότερες ημέρες άδειας μετ’ αποδοχών”, δήλωσε η κα. Hanegreefs-Snehi.

“Η έρευνά μας επισημαίνει πόσο δύσκολο είναι πραγματικά για τους ταξιδιώτες να αποσυνδεθούν πραγματικά από τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τα μηνύματα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της εργασίας, προκειμένου να αποκτήσουν τη νοοτροπία των διακοπών”.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *