©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ΕΡΕΥΝΑ: Έως και +30% οι αυξήσεις των τιμών των πακέτων σε 5 μεσογειακές χώρες | Ρόδος και Κέρκυρα στα “ύψη”, υποχωρούν στην Κρήτη | ΑΥΞΗΣΕΙΣ

ΜΕΛΕΤΕΣ ΜΟΝΕΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Αυξημένες πάνω από 30% είναι οι μέσες τιμές των οργανωμένων ταξιδιωτικών πακέτων το φετινό καλοκαίρι προς πέντε κορυφαίες, τουριστικές χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, στη Βρετανία, πολύ πάνω από το ποσοστό του γενικού πληθωρισμού, σε σύγκριση με το προ-πανδημικό 2019, όπως αποκαλύπτει νέα μελέτη. Ωστόσο, παρατηρείται διακύμανση των τιμών μεταξύ των προορισμών, με τις τιμές στη Ρόδο και την Κέρκυρα να συνεχίζουν να “σκαρφαλώνουν”, ενώ την ίδια στιγμή στην Κρήτη μειώνονται.

Συνολικά, το κόστος των διακοπών στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Τουρκία, την Πορτογαλία και την Κύπρο, έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 12% φέτος τον Αύγουστο, σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι.

Η μέση τιμή ενός εβδομαδιαίου ταξιδιού, με πλήρη διατροφή και διαμονή, στην Κρήτη είναι αυξημένη κατά 25%, σε σχέση με πέρυσι, στη Μαγιόρκα, έχει αυξηθεί κατά 21% και στην Τενερίφη κατά 22%, σύμφωνα με τα στοιχεία του TravelSupermarket.

Οι μέσες τιμές των πέντε πιο δημοφιλών προορισμών για τους ταξιδιώτες του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν αυξηθεί κατά 11,9% από πέρυσι, αλλά υπάρχουν διαφορές μεταξύ των χωρών. Για παράδειγμα, η τιμή των πακέτων οργανωμένων διακοπών έχει αυξηθεί στην Ισπανία, σχεδόν κατά 15%, αλλά μόνο κατά 5% στην Πορτογαλία.

Οι τιμές και για τις χώρες πέραν της Μεσογείου έχουν επίσης αυξηθεί, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η πλατφόρμα σύγκρισης τιμών για λογαριασμό του BBC. Έτσι, ένα εβδομαδιαίο ταξίδι στο Μαρόκο είναι 27% ακριβότερο από πέρυσι.

Το TravelSupermarket υπολογίζει τον μέσο όρο, χρησιμοποιώντας τα αποτελέσματα των αναζητήσεων για διακοπές στους συγκεκριμένους προορισμούς. Ενώ αυτό δείχνει μια γενική τάση, το ακριβές κόστος ποικίλλει ανάλογα με την τοποθεσία και την ώρα της κράτησης.

Ποικίλλουν οι τιμές ανά προορισμό

Τα πιο πρόσφατα στοιχεία από το TravelSupermarket για τους 15 κορυφαίους προορισμούς με τις περισσότερες αναζητήσεις, δείχνουν συνεχείς διακυμάνσεις στις τιμές, με τη Βουλγαρία, την Κύπρο και το Αλγκάρβε να εξακολουθούν να είναι φθηνότεροι προορισμοί τώρα από ό,τι τον Απρίλιο και τον Μάιο για ταξίδια τον Αύγουστο, αν και ήταν ελαφρώς φθηνότεροι νωρίτερα τον Ιούνιο από ό,τι τώρα.

Οι τιμές για τη Μαγιόρκα, τη Ρόδο, την Κέρκυρα, την Κόστα Μπλάνκα και την Κόστα Μπράβα είναι τώρα ακριβότερες από ό,τι ήταν τον Απρίλιο, τον Μάιο και νωρίτερα τον Ιούνιο.

Οι τιμές στη Ρόδο είναι τώρα 13% ακριβότερες από ό,τι τον Απρίλιο -η μεγαλύτερη αύξηση μεταξύ των 15 κορυφαίων προορισμών.

Η Αττάλεια, η Κρήτη, η Τενερίφη και οι Μαλδίβες είναι σήμερα φθηνότερες από ό,τι ήταν οποιαδήποτε στιγμή από τον Απρίλιο μέχρι σήμερα.

Η μεταβολή για την Αττάλεια είναι ελάχιστη -λιγότερο από 1% φθηνότερη σήμερα απ’ ότι τον Απρίλιο- αλλά η Τενερίφη είναι 8,5% φθηνότερη, εξοικονομώντας σχεδόν 90 λίρες ανά άτομο. Ενώ, ακόμη πιο φθηνή είναι η Κρήτη -10% φθηνότερη σήμερα από τον Μάιο, που σημαίνει ότι ένα άτομο εξοικονομεί 106 λίρες.

Ο διευθύνων σύμβουλος της TravelSupermarket, Richard Singer, απέκλεισε τις προσφορές της τελευταίας στιγμής φέτος, λόγω του ότι η ζήτηση ξεπερνά την προσφορά, παρά τις υψηλότερες τιμές. Ενώ, για το επόμενο έτος εκτιμά ότι οι τιμές θα κυμανθούν στα φετινά επίπεδα.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *