ACCOR

ΕΡΕΥΝΑ: Σε ποιές χώρες και πόλεις αναζητούν ξενοδοχεία για εξαγορά οι διεθνείς επενδυτές

ΜΕΛΕΤΕΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιρλανδία βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των περιοχών-στόχων για επενδυτές ξενοδοχείων, ακολουθούμενες από τη Γερμανία, την Ιβηρική Χερσόνησο, τη Γαλλία και τις χώρες Μπενελούξ. Αυτό προκύπτει σε έρευνα της Cushman & Wakefield, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 50 εκπρόσωποι μεγάλων ιδιωτικών εταιριών μετοχών, κεφαλαίων, REITs και θεσμικοί επενδυτές που δραστηριοποιούνται στην ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων ξενοδοχείων.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, τα θέρετρα και τα διαμερίσματα κερδίζουν σε δημοτικότητα, έναντι άλλων τύπων καταλυμάτων και οι περισσότεροι επενδυτές αναμένουν ελάχιστες εκπτώσεις στις τιμές των ξενοδοχειακών ακινήτων, σε σύγκριση με τις τιμές πριν από την πανδημική κρίση, το 2019.

Για επενδύσεις σε αστικά ξενοδοχεία, στην πρώτη πεντάδα κυριαρχεί η Βαρκελώνη, ακολουθούμενη από το Λονδίνο, το Παρίσι, το Άμστερνταμ και το Μόναχο. Αυτές οι ευρωπαϊκές πόλεις θεωρούνται ως ασφαλείς επενδυτικές αγορές, με ισχυρή εγχώρια ζήτηση, σε συνδυασμό με τη σχετικά ισχυρή γερμανική και βρετανική οικονομία. Η Βαρκελώνη συγκεκριμένα επωφελείται από τη δημοτικότητά της στους τουρίστες, σύμφωνα με την έρευνα.

Οι εταιρίες για τις οποίες δραστηριοποιούνται οι συμμετέχοντες στην έρευνα του διεθνούς συμβουλευτικού οίκου, επένδυσαν συνολικά περισσότερα από 26 δισεκατομμύρια ευρώ -περίπου το ένα τέταρτο του συνολικού όγκου συναλλαγών ξενοδοχείων στην Ευρώπη- τα τελευταία πέντε χρόνια (2016-2021), με την απόκτηση 664 ξενοδοχείων, συνολική δυναμικότητας 127.642 δωματίων. Πάνω από το ένα τρίτο των επενδυτών θέλουν περισσότερα ευρωπαϊκά ξενοδοχεία στο χαρτοφυλάκιο ακινήτων τους, με μόλις το 21% των επενδυτών να σχεδιάζει να μειώσει τις επενδύσεις σε ξενοδοχεία και μόνο το 10% να έχει αναστείλει τα σχέδια εξαγοράς.

Φωτό: Pexels

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας ο Ralph van Polanen Petel, Associate Hotel Real Estate στη Cushman & Wakefield, λέει: “Το Άμστερνταμ κατατάσσεται στην τέταρτη θέση μεταξύ των πόλεων όπου οι επενδυτές αναζητούν επενδυτικές ευκαιρίες σε ξενοδοχειακά ακίνητα. Παρά τον Covid και τον αντίκτυπό του στον τουριστικό τομέα, σχεδόν το 65% των επενδυτών εξακολουθεί να επιδεικνύει μεγάλη επιθυμία για ξενοδοχειακές επενδύσεις στην πόλη, γεγονός που συνδέεται με τις εκτιμήσεις ότι ο ξενοδοχειακός τομέας θα ανακάμψει πλήρως έως το 2023, κάτι που είναι θεμελιωδώς διαφορετικό από ό,τι μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, όταν ο κλάδος χρειάστηκε περισσότερα από 5 χρόνια για να ανακάμψει πλήρως”.

Τα θέρετρα στο επίκεντρο των επενδυτών

Τα ξενοδοχειακά θέρετρα προσελκύουν μεγαλύτερη προσοχή και εξακολουθούν να κερδίζουν σε δημοτικότητα. Παρά την πολυπλοκότητα στη λειτουργία και την εποχικότητα αυτών των τύπων ξενοδοχείων, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (70%) τα βρίσκει πιο ελκυστικά τώρα από ότι πριν την πανδημία. Αυτό οφείλεται πιθανώς στην αναμενόμενη ταχύτερη ανάκαμψη και στις μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης του τομέα αναψυχής. Το 60% των ερωτηθέντων βρίσκουν επίσης τα ανεξάρτητα διαμερίσματα πιο ελκυστικά από ό,τι πριν από την πανδημία. Αυτό η Cushman & Wakefield το αποδίδει στην ανθεκτικότητα των συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, στην υψηλή κερδοφορία, στο χαμηλό κόστος και στην ευελιξία του προϊόντος να μεταβεί στον τομέα των ενοικίων μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Τα επιχειρηματικά ξενοδοχεία, που επικεντρώνονται σε συναντήσεις, συνέδρια και εκδηλώσεις (ξενοδοχεία MICE) και τα ξενοδοχεία αεροδρομίων έχουν καταστεί λιγότερο ελκυστικά για τους περισσότερους επενδυτές, εξαιτίας του μεγαλύτερου αντίκτυπου της πανδημίας σε αυτό το τμήμα της αγοράς.

Ωστόσο, η Cushman & Wakefield προβλέπει ανάκαμψη των επαγγελματικών ταξιδιών και εκδηλώσεων μεγάλης κλίμακας, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, αφού η έλλειψη προσωπικής αλληλεπίδρασης, λόγω της εξ αποστάσεως εργασίας, έχει αυξήσει την ανάγκη για συνεργασία, συναντήσεις και διαβουλεύσεις face2face. Ορισμένοι από τους επενδυτές (21%) το αναγνωρίζουν αυτό και δηλώνουν ότι, το ενδιαφέρον τους για τα ξενοδοχεία MICE δεν έχει αλλάξει ως συνέπεια της πανδημίας.

Προπορεύονται σε ανάπτυξη οι τουριστικοί προορισμοί

Τουριστικοί προορισμοί όπως η Βαρκελώνη συγκεκριμένα θα ανακάμψουν πιο γρήγορα από τις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, σύμφωνα με το 85% των ερωτηθέντων. Οι ερωτηθέντες αναμένουν ότι η απόδοση των πόλεων με προσανατολισμό στον τουρισμό – για παράδειγμα ο ξενοδοχειακός δείκτης RevPAR- θα επιστρέψει πλήρως στο επίπεδο πριν από τον Covid 2019 έως το 2023. Οι περιφερειακές πόλεις αναμένεται να ακολουθήσουν, σύμφωνα με το 77% των ερωτηθέντων, το 2023 και το 2024. Οι κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης -που τείνουν να βασίζονται περισσότερο στα διεθνή ταξίδια- αναμένεται να ανακάμψουν πιο αργά. Ωστόσο, το 75% των ερωτηθέντων αναμένει ανάκαμψη μεταξύ 2023 και 2024 και το 21% το 2025. Αυτή είναι μια πιο αισιόδοξη εικόνα της ανάκαμψης από ό,τι το 2008-2009 μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, όταν χρειάστηκαν κατά μέσο όρο περισσότερα από 5,5 χρόνια προκειμένου ο δείκτης RevPAR των ξενοδοχείων σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις να ανακάμψει σε επίπεδα πριν από την κρίση.

Μέτριες προσδοκίες για εκπτώσεις στα ξενοδοχειακά ακίνητα

Η διάθεση ξενοδοχείων με έκπτωση ως άμεσο αποτέλεσμα της πανδημίας αποτελεί συχνά λόγο για τους επενδυτές ακινήτων να συγκεντρώσουν κεφάλαια για ξενοδοχειακές επενδύσεις. Ωστόσο, η έρευνα της Cushman & Wakefield δείχνει ότι η πλειοψηφία των επενδυτών (59%) ενδιαφέρονται για ξενοδοχειακά ακίνητα με μικρή έκπτωση 15% ή λιγότερο από τα επίπεδα τιμών του 2019, ενώ μόνο το 12% των επενδυτών αναζητά επιλογές με έκπτωση τουλάχιστον 25%.

ksd PRIMAGEL επενδυτές
adv
Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *