Photo by Proxyclick on Unsplash

ΕΡΕΥΝΑ: Στον… αέρα ο Τουρισμός από την έλλειψη 1,2 εκατ. εργαζόμενων στην Ευρωπαϊκή Ένωση

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC) και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδιών (ETC) ότι η ανάκαμψη του τομέα θα μπορούσε να κινδυνέψει, εάν σχεδόν 1,2 εκατομμύρια διαθέσιμες θέσεις εργασίας παραμείνουν ακάλυπτες σε ολόκληρη την ΕΕ.

Το 2020, όταν η πανδημία βρισκόταν στο αποκορύφωμά της, ο τομέας των Ταξιδιών και του Τουρισμού σε ολόκληρη την ΕΕ υπέστη την απώλεια σχεδόν 1,7 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας. Το 2021, όταν οι κυβερνήσεις άρχισαν να χαλαρώνουν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και η εμπιστοσύνη των ταξιδιωτών βελτιώθηκε, η άμεση συμβολή του τομέα στην οικονομία της ΕΕ ανέκαμψε κατά 30,4% και ανέκτησε 571.000 θέσεις εργασίας. Φέτος, το WTTC προβλέπει ότι η ανάκαμψη του τομέα θα συνεχίσει να επιταχύνεται και θα φθάσει σχεδόν στα προ της πανδημίας επίπεδα, με αναμενόμενη αύξηση της άμεσης συμβολής του στην οικονομία της ΕΕ κατά 32,9%.

Ένας σοβαρός αριθμός κενών θέσεων εργασίας είναι πιθανό να παραμείνει ακάλυπτος κατά τη διάρκεια της πολυάσχολης καλοκαιρινής περιόδου, με τα ταξιδιωτικά γραφεία να προβλέπεται ότι θα πληγούν περισσότερο από το έλλειμμα εργαζομένων 30% (σχεδόν μία στις τρεις διαθέσιμες θέσεις εργασίας είναι ακάλυπτη).

Εν τω μεταξύ, οι τομείς των αεροπορικών μεταφορών και των καταλυμάτων είναι πιθανό να υποφέρουν από μία στις πέντε διαθέσιμες, ακάλυπτες θέσεις εργασίας, αντιπροσωπεύοντας 21% και 22% έλλειμμα προσωπικού αντίστοιχα.

Τα προτεινόμενα μέτρα

Το WTTC και το ETC έχουν προσδιορίσει έξι μέτρα που μπορούν να εφαρμόσουν οι κυβερνήσεις και ο ιδιωτικός τομέας για την αντιμετώπιση αυτού του επείγοντος ζητήματος:

– Να διευκολύνουν την κινητικότητα του εργατικού δυναμικού εντός των χωρών και διασυνοριακά και να ενισχύουν τη συνεργασία σε όλα τα επίπεδα, παρέχοντας βίζες και άδειες εργασίας.
– Να επιτρέπουν την ευέλικτη και απομακρυσμένη εργασία, όπου αυτό είναι εφικτό, ιδίως εάν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί εξακολουθούν να εμποδίζουν τους εργαζόμενους να μετακινούνται ελεύθερα στα σύνορα.
– Να διασφαλίζουν αξιοπρεπή εργασία, να παρέχουν δίκτυα κοινωνικής ασφάλειας και να αναδεικνύουν τις ευκαιρίες επαγγελματικής εξέλιξης, με εργασία που είναι ασφαλής, δίκαιη, παραγωγική και ουσιαστική, για να ενισχύσουν την ελκυστικότητα του τομέα ως επιλογή σταδιοδρομίας και να διατηρήσουν νέα στελέχη με δεξιότητες.
– Να αναβαθμίσουν και να επανεκπαιδεύσουν τους εργαζομένους τους και να προσφέρουν ολοκληρωμένη κατάρτιση, εφοδιάζοντας το ανθρώπινο δυναμικό με νέες και βελτιωμένες δεξιότητες.
– Να δημιουργήσουν συνθήκες εκπαίδευσης και μαθητείας, όπως και την προώθησή τους, με αποτελεσματικές πολιτικές, και συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που υποστηρίζουν εκπαιδευτικά προγράμματα και κατάρτιση με βάση τη μαθητεία.
– Να υιοθετήσουν καινοτόμες τεχνολογικές και ψηφιακές λύσεις για τη βελτίωση των καθημερινών λειτουργιών, καθώς και της κινητικότητας και της ασφάλειας των συνόρων, ώστε να διασφαλιστεί η ασφαλής και απρόσκοπτη μετακίνηση και η βελτιωμένη εμπειρία των πελατών.

Οι δύο οργανισμοί πιστεύουν ότι με την εφαρμογή αυτών των μέτρων, οι επιχειρήσεις ταξιδιών και τουρισμού θα μπορέσουν να προσελκύσουν και να διατηρήσουν περισσότερους εργαζόμενους.
Αυτό με τη σειρά του θα επιτρέψει στον τομέα να ανταποκριθεί στη συνεχώς αυξανόμενη καταναλωτική ζήτηση και να επιταχύνει περαιτέρω την ανάκαμψή του, η οποία αποτελεί τη ραχοκοκαλιά για τη δημιουργία οικονομικής ευημερίας σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αναφερόμενη στο θέμα, η Julia Simpson, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του WTTC, είπε: “Η Ευρώπη παρουσίασε μία από τις ισχυρότερες ανακάμψεις το 2021, μπροστά από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Ωστόσο, οι σημερινές ελλείψεις εργατικού δυναμικού μπορεί να καθυστερήσουν αυτή την τάση και να ασκήσουν πρόσθετη πίεση σε έναν ήδη δοκιμαζόμενο τομέα. Οι κυβερνήσεις και ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να συνεργαστούν για να παρέχουν τις καλύτερες ευκαιρίες στους ανθρώπους που αναζητούν τις μεγάλες ευκαιρίες επαγγελματικής σταδιοδρομίας που προσφέρει ο ταξιδιωτικός τομέας”.

Σε δηλώσεις του ο Luis Araujo, πρόεδρος του ETC, επισήμανε: “Η Ευρώπη, ως ο κορυφαίος και πιο ανταγωνιστικός τουριστικός προορισμός στον κόσμο, έχει δεσμευτεί να γίνει ο πιο βιώσιμος. Όμως ο στόχος της διπλής μετάβασης (πράσινη και ψηφιακή) θα επιτευχθεί μόνο αν καταφέρουμε να προσελκύσουμε και να διατηρήσουμε ταλαντούχους εργαζόμενους για τον τομέα αυτό. Αυτή είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τον τομέα και χρειάζεται συντονισμένες, πολυεπίπεδες και κοινές (δημόσιες και ιδιωτικές) λύσεις”.

Tagged

1 σχόλιο στο “ΕΡΕΥΝΑ: Στον… αέρα ο Τουρισμός από την έλλειψη 1,2 εκατ. εργαζόμενων στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *