money tourism copyright photo
©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ΕΡΕΥΝΑ: Το 80% των Ευρωπαίων ανοίγει… πανιά για νέους προορισμός το φετινό καλοκαίρι

ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Παρά τις παρατεταμένες αβεβαιότητες, ο ταξιδιωτικός ενθουσιασμός αυξάνεται παγκοσμίως, σηματοδοτώντας μια ισχυρή ανάκαμψη από την πανδημία, με το 80% του ευρωπαϊκού πληθυσμού να επιθυμεί να ταξιδέψει το φετινό καλοκαίρι, όπως αποκαλύπτει η 23ης έκδοση του Βαρόμετρου Διακοπών, που διενήργησε η Ipsos για λογαριασμό της Europ Assistance.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, η οποία συγκέντρωσε πληροφορίες από 21.000 ερωτηθέντες, σε 21 χώρες (Ευρώπη, Βόρεια Αμερική, Ασία και Αυστραλία), το διάστημα μεταξύ 27 Μαρτίου και 22 Απριλίου 2024, αυτός ο ενθουσιασμός για τα ταξίδια είναι υψηλός και σε άλλες περιοχές, με το ένα τρίτο (31%) των Βορειοασιατών να είναι έτοιμοι για νέες… περιπέτειες και σχεδόν το μισό (53%) των Ινδών.

Αυτός ο ενθουσιασμός αυξάνεται σημαντικά από το 2022 σε όλες τις περιοχές, ιδίως στην Αυστραλία, αλλά και στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, δείχνοντας μια προθυμία για ταξίδια μετά την πανδημία.

Επιπλέον, οι Ευρωπαίοι ηγούνται των θερινών διακοπών, καθώς πάνω από τα δύο τρίτα (68%) σχεδιάζουν μια καλοκαιρινή απόδραση, αναδεικνύοντας μια βαθιά ριζωμένη παράδοση, ιδίως στη Νότια Ευρώπη, όπου η επιθυμία για εξερεύνηση νέων προορισμών είναι μεγάλη.

Αντίθετα, τα καλοκαιρινά ταξίδια είναι λιγότερο διαδεδομένα σε άλλες περιοχές, καθώς μόνο οι μισοί περίπου Αυστραλοί (47%) και Αμερικανοί (53%) σχεδιάζουν ταξίδια, ενώ ακόμη λιγότεροι Ιάπωνες (29%) ετοιμάζονται για καλοκαιρινές περιπέτειες.

Έντονη επιθυμία για απόδραση και αλλαγή σκηνικού

Ένα σημαντικό ποσοστό των ερωτηθέντων εξέφρασε έντονο ενδιαφέρον για την εξερεύνηση προορισμών εκτός των συνόρων τους. Ειδικότερα, το 49% των Ευρωπαίων και το 50% των ταξιδιωτών από τη Βόρεια Ασία επιθυμούν να πραγματοποιήσουν διεθνή ταξίδια αυτό το καλοκαίρι, γεγονός που υποδηλώνει μια ανεκπλήρωτη ζήτηση για ταξιδιωτικές εμπειρίες σε διασυνοριακού χαρακτήρα.

Πίσω από το συνολικό ευρωπαϊκό ποσοστό, υπάρχουν σημαντικές διαφορές στο εσωτερικό της Ευρώπης: ενώ οι ταξιδιώτες από τη Νότια Ευρώπη και η Γαλλία προτιμούν τα εγχώρια ταξίδια, ταξιδιώτες από άλλες χώρες είναι πρόθυμοι να διασχίσουν τα σύνορα κατά τη διάρκεια των διακοπών τους.

Προτεραιότητα στην ασφάλεια

Σε μια εποχή αυξημένης παγκόσμιας αβεβαιότητας, τα θέματα ασφάλειας έχουν μεγάλη σημασία στη διαδικασία λήψης αποφάσεων των ταξιδιωτών. Σε όλες τις περιοχές, οι ταξιδιώτες δίνουν προτεραιότητα στα μέτρα ασφαλείας και στα πρωτόκολλα υγείας κατά τον προγραμματισμό των ταξιδιών τους, με τους ερωτηθέντες να αναφέρουν την ασφάλεια ως κορυφαία προτεραιότητα στην επιλογή προορισμού για τους ταξιδιώτες της Βόρειας Αμερικής, της Μέσης Ανατολής, της Ινδίας, της Βόρειας Ασίας και της Αυστραλίας.

Ο κίνδυνος ένοπλης σύγκρουσης στη ζώνη προορισμού βρίσκεται στην κορυφή των ανησυχιών για την ασφάλεια, οι οποίες σημείωσαν σημαντική άνοδο κατά 28 μονάδες στην Ευρώπη. Η αύξηση αυτή οδήγησε στο εντυπωσιακό ποσοστό του 49% των Ευρωπαίων να το αναφέρουν ως “ουσιώδη” παράγοντα (το 2023, αναφερόταν συγκεκριμένα ο “πόλεμος στην Ουκρανία”).

Πληθωριστικές πιέσεις

Ο αυξανόμενος πληθωρισμός και η οικονομική αβεβαιότητα συνεχίζουν να αποτελούν προκλήσεις για τους ταξιδιώτες, επηρεάζοντας τον προγραμματισμό του ταξιδιού και τις αποφάσεις προϋπολογισμού. Παρά τους περιορισμούς αυτούς, οι ταξιδιώτες προσαρμόζονται αναζητώντας οικονομικά αποδοτικές εναλλακτικές λύσεις και τροποποιώντας τις καταναλωτικές τους συνήθειες για να μετριάσουν τον αντίκτυπο του πληθωρισμού στα ταξιδιωτικά τους σχέδια.

Εξισορρόπηση ταξιδιωτικών και περιβαλλοντικών ανησυχιών

Ενώ οι ταξιδιώτες εκφράζουν μια αυξανόμενη ευαισθητοποίηση σε περιβαλλοντικά ζητήματα, η δέσμευσή τους σε βιώσιμες ταξιδιωτικές πρακτικές παραμένει διαφοροποιημένη.

Παρόλο που το οικολογικό, ταξιδιωτικό αποτύπωμά τους εξακολουθεί να λαμβάνεται υπόψη μόνο από το 18% των Ευρωπαίων ταξιδιωτών κατά την επιλογή ενός προορισμού, και οι ταξιδιώτες μπορεί να μην δίνουν πάντα προτεραιότητα στις επιλογές οικολογικής συνείδησης στις μεταφορές και τη διαμονή, υπάρχει μια αυξανόμενη συνείδηση σχετικά με τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο. Για παράδειγμα, η υποστήριξη των τοπικών οικονομιών και η ελαχιστοποίηση των αποβλήτων αποτελούν ευρέως διαδεδομένες συμπεριφορές, με το 88% των Ευρωπαίων και το 85% των Βορειοαμερικανών να ενσωματώνουν ενεργά αυτές τις αρχές στα ταξίδια τους.

Υποχωρεί (;) το Workation

Μόλις το 27% των Ευρωπαίων εκφράζουν ενδιαφέρον για Workation (συνδυασμός εργασίας και διακοπών), ποσοστό μειωμένο κατά 6%, σε σχέση με πέρυσι. Ωστόσο, αυξημένο ενδιαφέρον παρατηρείται στη Μέση Ανατολή (76%), την Ινδία (75%) και, σε μικρότερο βαθμό, στη Βόρεια Ασία (44%) και τη Βόρεια Αμερική (38%).

Σύμφωνα με το Βαρόμετρο Διακοπών, το 69% των Ευρωπαίων εκφράζει ενδιαφέρον για τον αργό τουρισμό, μια τάση που χαρακτηρίζεται από καθηλωτικές εμπειρίες, που υποστηρίζουν τις τοπικές κοινότητες και ελαχιστοποιούν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Ομοίως, το 38% έλκεται από ταξίδια/περιηγήσεις ευεξίας, αναζητώντας ταξιδιωτικές εμπειρίες με επίκεντρο την υγεία που δίνουν προτεραιότητα στη χαλάρωση και την αναζωογόνηση.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *