Photo by Taryn Elliott on Pexels

Έρευνα: Υπεύθυνοι ταξιδιώτες οι Γερμανοί | Πάνω από το 50% επιθυμούν μείωση του ταξιδιωτικού τους αποτυπώματος στο περιβάλλον

ΜΕΛΕΤΕΣ ΜΟΝΕΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Το 53% των Γερμανών θα ήθελαν να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στο επόμενο ταξίδι τους, αλλά μόνο το 38% είναι πρόθυμοι να αυξήσουν τον προϋπολογισμό των διακοπών τους για να ταξιδέψουν πιο συνειδητά και φιλικά προς το περιβάλλον, όπως προκύπτει σε ένα έρευνα.

Σύμφωνα με την έρευνα που διεξήγαγε η πρωτοπόρος στον τουρισμό αντίκτυπου Evaneos, σε συνεργασία με το ινστιτούτο έρευνας αγοράς YouGov Deutschland GmbH, με τίτλο “Πώς οι επιχειρήσεις και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μπορούν να προωθήσουν το υπεύθυνο ταξίδι στη Γερμανία”, το 66% των Γερμανών πιστεύει ότι οι κοινωνικοί πυλώνες της επιχειρηματικότητας και της εκπαίδευσης δυσχεραίνουν τα φιλικά προς το περιβάλλον και υπεύθυνα ταξίδια.

Η έρευνα η οποία διεξήχθη σε δείγμα 2.021 ατόμων στη Γερμανία, ηλικίας 18 ετών και άνω, μεταξύ 31 Μαΐου και 2 Ιουνίου 2023, το 71% των Γερμανών είναι της γνώμης ότι τα υπεύθυνα ταξίδια μπορούν να συμβάλουν θετικά στην τοπική οικονομία του τόπου διαμονής. Η νέα γενιά είναι ιδιαίτερα πεπεισμένη γι’ αυτό, με το αντίστοιχο ποσοστό των ατόμων μεταξύ 18 και 24 ετών να διαμορφώνεται στο 78%.

Τι μπορούν όμως να κάνουν οι ίδιοι οι ταξιδιώτες για να ταξιδέψουν πιο υπεύθυνα; Σχεδόν οι μισοί Γερμανοί (53%) θα ήθελαν να μειώσουν τις δικές τους εκπομπές CO2 στο επόμενο ταξίδι τους. Και ένα 42% των ερωτηθέντων δεν μπορεί πλέον να φανταστεί ότι δεν θα σκεφτεί τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του ταξιδιού του. Ωστόσο, όταν πρόκειται για την αύξηση του δικού τους ταξιδιωτικού προϋπολογισμού, μόνο το 38%των Γερμανών είναι πρόθυμο να δαπανήσει περισσότερα χρήματα για να ταξιδέψει πιο υπεύθυνα.

Σε μια διεθνή σύγκριση, οι Γάλλοι ερωτηθέντες αντιδρούν με παρόμοιο τρόπο, καθώς μόνο το 37% είναι πρόθυμο να αυξήσει τον προϋπολογισμό των ταξιδιών του. Αντίθετα, οι Ιταλοί (61%) και οι Ισπανοί ερωτηθέντες (59%) είναι πιο πρόθυμοι να δαπανήσουν περισσότερα χρήματα για υπεύθυνα ταξίδια.

Η απροθυμία των Γερμανών να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα για τις διακοπές τους και να αλλάξουν τις ταξιδιωτικές τους συνήθειες εξαρτάται, μεταξύ άλλων, από οικονομικούς παράγοντες, καθώς το 79% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι είναι δύσκολο να πάρουν πιο φιλικές προς το περιβάλλον ταξιδιωτικές αποφάσεις με τις τρέχουσες αυξανόμενες τιμές. Ενώ το 69% πιστεύει ότι το αεροπλάνο είναι μερικές φορές απλώς η φθηνότερη επιλογή, σε σύγκριση με ένα πιο φιλικό προς το περιβάλλον μέσο μεταφοράς, όπως το τρένο.

Η ευελιξία των εργοδοτών κίνητρο για πιο υπεύθυνα ταξίδια

Όταν πρόκειται για πιο υπεύθυνα ταξίδια σε σχέση με την εργασιακή τους κατάσταση, το 67% των εργαζομένων στη Γερμανία δεν συμφωνεί με τις πολιτικές για τις διακοπές που εφαρμόζουν οι επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονται. Σε γενικές γραμμές, περίπου το 72% των Γερμανών θα ήθελαν να παραμείνουν περισσότερο σε έναν προορισμό διακοπών ή θα προτιμούσαν να κάνουν ένα μεγάλο ταξίδι αντί για πολλά μικρά (61%), αν είχαν περισσότερο χρόνο για διακοπές.

Περισσότεροι από τους μισούς Γερμανούς πιστεύουν ότι η καθιέρωση μιας 4ήμερης εβδομαδιαίας εργασίας θα επέτρεπε στους εργαζόμενους να χρησιμοποιούν πιο φιλικά προς το περιβάλλον μέσα μεταφοράς. Επιπλέον, το 18% των εργαζομένων (δημόσιος ή ιδιωτικός τομέας) θα ήταν πρόθυμοι να χρησιμοποιήσουν ένα πιο οικολογικό, πιο αργό μέσο μεταφοράς, εάν ο εργοδότης τους έδινε μια επιπλέον ημέρα άδειας για να το πράξουν.

Η χορήγηση μεγαλύτερων περιόδων άδειας θα ήταν επίσης μια προοπτική, με το 18% εκατό των ερωτηθέντων που εργάζονται στον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα να δηλώνουν ότι θα ήθελαν να έχουν τέσσερις βδομάδες άδεια το καλοκαίρι για ουσιαστικές διακοπές. Ωστόσο, λόγω της εργασιακής τους κατάστασης, αυτό δεν είναι δυνατό. Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (85%) συμφωνεί ότι οι εργοδότες θα πρέπει να είναι υποχρεωμένοι να δέχονται τα αιτήματα των εργαζομένων για άδεια εκτός σχολικών διακοπών.

 

Σχολικές διακοπές: κατάρα ή ευλογία;

Για τους γονείς, μαζί με τα οικονομικά και τις ρυθμίσεις των αδειών τους με τους εργοδότες τους, οι σχολικές διακοπές είναι ο καθοριστικός παράγοντας για τον προγραμματισμό των διακοπών. Το 84% των Γερμανών είναι της γνώμης ότι τα ταξίδια προάγουν την περιέργεια των παιδιών. Το 56% πιστεύει μάλιστα ότι τα παιδιά μαθαίνουν περισσότερα όταν εξερευνούν τον κόσμο από ό,τι όταν βρίσκονται στην τάξη.

Αυτή η στάση δείχνει ήδη τις τάσεις για το πώς οι γονείς θα μπορούσαν να χειριστούν τον προγραμματισμό των οικογενειακών τους διακοπών στο μέλλον. Για παράδειγμα, το 37% των γονέων έχουν ήδη επιτρέψει στο παιδί τους να χάσει τουλάχιστον μία ημέρα από το σχολείο και σε ποσοστό 8% θα ήταν διατεθειμένοι να επιτρέψουν στο παιδί τους να χάσει κατά μέσο όρο πέντε ημέρες.

Για περισσότερους από τους μισούς (66%) Γερμανούς, υπάρχουν αποδεκτοί λόγοι για να χάσουν ημέρες μαθημάτων λόγω ταξιδιού. Για το 43% των ερωτηθέντων με αυτή τη γνώμη, οι ειδικές περιστάσεις, όπως οι οικογενειακές γιορτές ή τα ταξίδια σε κάποιο μακρινό μέρος, αποτελούν καθοριστικό λόγο. Ακολουθεί το 34% των ερωτηθέντων που πιστεύουν ότι στο τέλος της σχολικής χρονιάς (όταν η ύλη έχει τελειώσει) είναι αποδεκτό το παιδί να λείπει από το σχολείο. Το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων πιστεύει ότι είναι εντάξει να ξεκινούν οι εξορμήσεις νωρίτερα, αν το παιδί λείπει μία ή το πολύ δύο ημέρες από το σχολείο. Και ένα άλλο 21% είναι της γνώμης ότι θα πρέπει να επιτρέπεται στο τέκνο τους να λείπει από το σχολείο εφόσον έχει καλούς βαθμούς.

Οι Γερμανοί πιστεύουν επίσης ότι το εκπαιδευτικό σύστημα μπορεί να προωθήσει περισσότερο τα υπεύθυνα ταξίδια. Για παράδειγμα, το 62% δήλωσε ότι ο μαζικός τουρισμός και η ρύπανση από την κίνηση θα μπορούσαν να αποφευχθούν εάν οι οικογένειες μπορούσαν να ταξιδεύουν συχνότερα εκτός σχολικών διακοπών.

Επιπλέον, ένα μεγάλο ποσοστό των ερωτηθέντων (71%) πιστεύει ότι είναι δύσκολο για τους εργαζόμενους γονείς να πάρουν άδεια από την εργασία τους κατά τρόπο που να είναι πάντα συμβατός με τις σχολικές διακοπές.

Πώς μπορούν, όμως, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα να δημιουργήσουν καλύτερες συνθήκες για να ταξιδεύουν οι γονείς με πιο φιλικό και υπεύθυνο προς το περιβάλλον τρόπο; Το 66% εκατό των Γερμανών που συμμετείχαν στην έρευνα βλέπουν μια δυνατότητα στο να αρχίζουν πάντα οι σχολικές διακοπές πριν από το βράδυ της Παρασκευής και να τελειώνουν μετά το βράδυ της Κυριακής.

Οι μισοί (51%) θα ήθελαν οι αρμόδιες εκπαιδευτικές αρχές να εγκρίνουν έναν ορισμένο αριθμό ημερών ταξιδιού, ώστε οι οικογένειες να μπορούν να ταξιδεύουν και εκτός σχολικών διακοπών. Ωστόσο, με ή χωρίς απογόνους, το 61% των Γερμανών πιστεύει ότι το εκπαιδευτικό σύστημα θα πρέπει να διαδραματίσει ρόλο στην ενθάρρυνση των οικογενειών να ταξιδεύουν πιο υπεύθυνα.

Tagged

1 σχόλιο στο “Έρευνα: Υπεύθυνοι ταξιδιώτες οι Γερμανοί | Πάνω από το 50% επιθυμούν μείωση του ταξιδιωτικού τους αποτυπώματος στο περιβάλλον

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *