Ερώτηση Λογιάδη στο Βουλή για το ΤΕΠΙΧ στα ξενοδοχεία, με πηγή το Χ&Τ

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Με πηγή δημοσίευμα του ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΜεΡΑ25 Γιώργος Λογιάδης, κατέθεσε ερώτηση στην Βουλή για τα προβλήματα στα ξενοδοχεία, εξαιτίας της μη εξαίρεσης από την ρήτρα διατήρησης της απασχόλησης των συνταξιοδοτήσεων και των οικειοθελών αποχωρήσεων στο πρόγραμμα ΤΕΠΙΧ ΙΙ.

Στην ερώτησή του προς τους υπουργούς  Τουρισμού, Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, τονίζει τα εξής, με αφορμή σχετικό δημοσίευμα του ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ:

Σε δημοσίευμα στον ηλεκτρονικό τύπο[1] αναφέρεται το μείζον πρόβλημα για τα ξενοδοχεία που προκαλεί  η μη εξαίρεση από την ρήτρα διατήρησης της απασχόλησης των συνταξιοδοτήσεων και των οικειοθελών αποχωρήσεων στο πρόγραμμα ΤΕΠΙΧ ΙΙ, αφού οδηγεί αρκετές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στην απώλεια της προβλεπόμενης στο πρόγραμμα επιδότησης, σε αντίθεση με το πρόγραμμα της Επιστρεπτέας Προκαταβολής που αυτή προβλέπεται.

Όπως αναφέρεται στο άρθρο η ΠΟΞ σε επιστολή της γράφει , “Στο ΤΕΠΙΧ ΙΙ προβλέπεται η υποχρέωση για τις επιχειρήσεις να διατηρήσουν, για τα δύο πρώτα έτη από την λήψη του δανείου, τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσαν στις 19-3-2020, με το σχετικό έλεγχο να πραγματοποιείται την 31η Ιανουαρίου κάθε έτους.

Ωστόσο από τη συγκεκριμένη υποχρέωση δεν εξαιρούνται οι λύσεις συμβάσεων ένεκα συνταξιοδότησης, οι λύσεις συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου και οι οικειοθελείς αποχωρήσεις. Σημειώνεται πως αντίστοιχη εξαίρεση υπήρχε στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή, στην οποία ομοίως προβλεπόταν υποχρέωση διατήρησης.

Η ανωτέρω υποχρέωση, όπως διατυπώνεται (χωρίς τη συγκεκριμένη εξαίρεση), οδηγεί υποχρεωτικά μεγάλο αριθμό ξενοδοχειακών επιχειρήσεων στην απώλεια της προβλεπόμενης στο ανωτέρω πρόγραμμα επιδότησης.

Τα ξενοδοχεία αρχές του έτους 2020, πριν ξεσπάσει η πανδημία, είχαν υψηλές πληρότητες και επομένως αυξημένο αριθμό εργαζομένων (πολλοί από τους οποίους απασχολούντο με συμβάσεις ορισμένου χρόνου) για να καλύψουν τις σχετικές ανάγκες. Αντιθέτως τους προηγούμενους μήνες, λόγω της εξάπλωσης της μετάλλαξης Omicron, οι επιχειρήσεις μας ήταν επί της ουσίας ανοικτές – κλειστές με μονοψήφια ποσοστά πληροτήτων, δεν ήταν δε σε θέση ούτε να αναπληρώσουν το προσωπικό που για τον οποιονδήποτε λόγο αποχώρησε τους προηγούμενους μήνες, μιας και, ακόμα και αν κατάφερναν να βρουν κάποιον εργαζόμενο για να προσλάβουν (ιδιαίτερα δυσχερές με το πρόβλημα εξεύρεσης εργαζομένων να αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα που απασχολούν το ξενοδοχειακό κλάδο), δεν υπήρχε αντικείμενο εργασίας – θα έπρεπε να προσλάβουν κάποιον απλώς και μόνο για να πληρώνεται, χωρίς να εργάζεται.

Ήταν, λοιπόν, αντικειμενικά αδύνατον να φθάσουν στις 31-1-2022 τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσαν στις 19-3-2020, όπως ήταν αδύνατον να φθάσουν το συγκεκριμένο αριθμό και στις 31-1-2021, για αυτό δε το λόγο αποφασίστηκε η διενέργεια ελέγχου και σε εναλλακτική ημερομηνία και ειδικότερα την 30-06-2021″.

Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:

Θα εφαρμοστεί και στο συγκεκριμένο πρόγραμμα ΤΕΠΙΧ εξαίρεση σε σχέση με τη ρήτρα διατήρησης, για τις λύσεις συμβάσεων ένεκα συνταξιοδότησης, τις λύσεις συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου και τις οικειοθελείς αποχωρήσεις, άλλως, αν αυτό δεν είναι δυνατόν, να προβλεφθεί, όπως και το έτος 2021, η διενέργεια ελέγχου σε εναλλακτική ημερομηνία και ειδικότερα την 30-06-2022;

Ο ερωτών βουλευτής

Γεώργιος Λογιάδης

[1] https://money-tourism.gr/apokleistiko-tepich-meizon-provlima-ta-xenodocheia-oi-syntaxiodotiseis-oi-oikeiotheleis-apochoriseis/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=231018″. ΤΕΠΙΧ

Tagged

1 σχόλιο στο “Ερώτηση Λογιάδη στο Βουλή για το ΤΕΠΙΧ στα ξενοδοχεία, με πηγή το Χ&Τ

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *