notopoulou

Κ. Νοτοπούλου: Με “κουπόνια” θα στηρίξει τις επιχειρήσεις η κυβέρνηση; | Και ερώτηση για τις Ιαματικές Πηγές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

“Με “κουπόνια” θα στηρίξει τις επιχειρήσεις η κυβέρνηση”, ερωτά σε ανακοίνωσή της η τομεάρχη Τουρισμού της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Κατερίνα Νοτοπούλου, η οποία επισημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση αρνείται να ενισχύσει τις πληττόμενες επιχειρήσεις και ιδιαίτερα αυτές που δραστηριοποιούνται στο χώρο του Τουρισμού-Επισιτισμού και έχουν υποστεί ανεπανόρθωτη ζημιά.

Και συνεχίζει η κα. Νοτοπούλου: “Αρνείται μάλιστα να αξιοποιήσει τα εργαλεία που η ίδια η ΕΕ έχει διαμορφώσει για τον σκοπό αυτό, με την αναθεώρηση του Πλαισίου των Κρατικών Ενισχύσεων.

Το είχαμε επισημάνει εγκαίρως, τονίζοντας την ανάγκη να αιτηθεί η Κυβέρνηση στην ΓΔ Ανταγωνισμού της Κομισιόν ένα ξεχωριστό και γενναίο πρόγραμμα ενίσχυσης σταθερού κόστους, αποκλειστικά για τουριστικές επιχειρήσεις και τους κλάδους της εστίασης, διασκέδασης, αναψυχής και όσων ο κύκλος εργασιών έχει μειωθεί πάνω από 30%.

Η τελευταία (5η) αναθεώρηση του Πλαισίου, επιτρέπει την μετατροπή της επιστρεπτέας ενίσχυσης σε ΜΗ επιστρεπτέα και αυξάνει το πλαφόν της χρηματοδότησης στους ιδιαίτερα πληττόμενους που απώλεσαν άνω του 30% του τζίρου τους (στην Ελλάδα, η εστίαση, η φιλοξενία, η ψυχαγωγία, η αναψυχή κα) σε 10 εκατομμύρια ευρώ.

Η μια μετά την άλλη χώρες-μέλη της ΕΕ σπεύδουν να εκμεταλλευτούν τις ευεργετικές διατάξεις του Πλαισίου και καλύπτουν ήδη τις πάγιες δαπάνες των επιχειρήσεων με ενισχύσεις: Γερμανία, Αυστρία, Σουηδία, Σλοβενία, Πολωνία, Ιταλία έχουν ήδη υλοποιήσει προγράμματα στήριξης, ενώ η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για τα θέματα ανταγωνισμού, Margrethe Vestager, τόνισε ότι: “πολλά καταστήματα, εστιατόρια και άλλες επιχειρήσεις αντιμετώπισαν σημαντική μείωση του κύκλου εργασιών λόγω των πρόσφατων μέτρων κλειδώματος που είναι απαραίτητα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού” θα επωφεληθούν.

Την ίδια στιγμή, όπως μεταδίδει το Reuters, η Ισπανία άνοιξε ήδη τον δρόμο για το κούρεμα του ιδιωτικού χρέους με μετατροπή εγγυοδοτημένων δανείων σε επιχορηγήσεις και  με  δεδομένο ότι και οι ισπανικές τράπεζες θα αναλάβουν βάρος.

Την ίδια στιγμή όμως η Ελληνική Κυβέρνηση αγνοείται.

Κρύβεται πίσω από ευχολόγια και αντιφατικές δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών, αρνούμενη να δώσει λύσεις”.

Και καταλήγει η κα. Νοτοπούλου: “Φέρεται δε να προωθεί την λύση των κουπονιών IOUs για την κάλυψη παγίων δαπανών ύψους μόλις 500εκατ. €, εξαλείφοντας και την τελευταία ελπίδα των βαθιά πληγέντων τουριστικών επιχειρήσεων, αφενός γιατί η αξία του προγράμματος είναι μικρή, αφετέρου διότι δεν καλύπτει άμεσα ενοίκια, απαξίωση αγαθών, τηλεπικοινωνίες, ενέργεια, μεταφορικά μέσα-λίζινγκ, τόκοι, συμβατικές υποχρεώσεις σε προμηθευτές κοκ.

Αν η επιλογή είναι να στηρίξει τον χειμαζόμενο κόσμο του τουρισμού με κουπόνια, δεν μιλάμε απλώς για ανικανότητα, αλλά για εγκληματική σκοπιμότητα εις βάρος των μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων”.

Ερώτηση για ιαματικές πηγές

Στο μεταξύ επίκαιρη ερώτηση σχετικά με την απαξιωτική -προς τους Ο.Τ.Α- πρόταση του Υπουργού Τουρισμού για την ίδρυση ανώνυμης εταιρίας για τις ιαματικές πηγές Ελλάδας, κατέθεσε η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχίας Α’Θεσσαλονίκης και Τομεάρχης Τουρισμού Κατερίνα Νοτοπούλου.

ksd Νοτοπούλου
adv

Η εξαγγελία για την ίδρυση της ΑΕ καταδεικνύει γι’ άλλη μια φορά την έλλειψη οράματος στην εκπόνηση μιας εθνικής στρατηγικής για την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών και των λοιπών φυσικών πόρων αναφέρει η Κατερίνα Νοτοπούλου στην ερώτησή της ενώ χαρακτηρίζει την ενέργεια αυτή , ακραία αντί αυτοδιοικητική που προκρίνει ένα μη βιώσιμο μοντέλο διαχείρισης και εκμετάλλευσης των τοπικών φυσικών πόρων, στρεβλώνει τον υγιή ανταγωνισμό και οδηγεί σε υφαρπαγή περιουσιακών στοιχείων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η Τομεάρχης Τουρισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καλεί τον υπουργό Τουρισμού να απαντήσει:

  1. Προτίθεται να ακούσει τη φωνή των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για συζήτηση από μηδενική βάση;
  2. Ποια η σκοπιμότητα της επιλογής της ίδρυσης ανώνυμης εταιρίας για την ανάπτυξη του ιαματικού-θερμαλιστικού τουρισμού ή τουρισμού ευεξίας στην Ελλάδα, έναντι της θεσμικής ενδυνάμωσης και χρηματοδοτικής ενίσχυσης των ίδιων των Ο.Τ.Α;

Η ερώτηση

Η ερώτηση έχει ως εξής:

“Προς τον Υπουργό Τουρισμού

Θέμα : «Απαξίωση της αυτοδιοίκησης η πρόταση του Υπουργού Τουρισμού για ίδρυση ανωνύμου εταιρίας με τον τίτλο «ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΙΑΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΛΛΑΔΑΣ»

Τον Δεκέμβριο του 2020 ο  Υπουργός Τουρισμού παρουσίασε  στο υπουργικό συμβούλιο το νέο Νομοσχέδιο του υπουργείου που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη θέσπιση  «Οργανισμού για την Αξιοποίηση Ιαματικών Πόρων». Η πρόταση για τη δημιουργία Οργανισμού  στη συνέχεια  μετατράπηκε σε πρόταση ίδρυσης ΑΕ,  η οποία από τις μέχρι σήμερα σχετικές δηλώσεις θα έχει ως σκοπό την ανάπτυξη του ιαματικού – θερμαλιστικού τουρισμού ή τουρισμού ευεξίας στην Ελλάδα. Η εξαγγελία για την ίδρυση της ΑΕ καταδεικνύει για άλλη μια φορά την έλλειψη οράματος στην εκπόνηση μιας εθνικής στρατηγικής για την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών και των λοιπών φυσικών πόρων. Το Υπουργείο προέβη σε σχετικές εξαγγελίες για ένα τόσο κομβικό ζήτημα όπως το συγκεκριμένο για τις αρμοδιότητες των οργανισμών της τοπικής αυτοδιοίκησης, χωρίς προηγουμένως να διαβουλευτεί με αυτούς. Καθόσον φαίνεται, η διαβούλευση για τον Υπουργό Τουρισμού σημαίνει επιβολή της αμετακίνητης θέσης του Υπουργείου στους εμπλεκόμενους φορείς και όχι  συν διαμόρφωση μιας πρότασης από μηδενική βάση. Η πρόταση αυτή δεν αποτελεί προσχέδιο, αλλά προσπάθεια του Υπουργείου να «ζυγίσει» αντιδράσεις. Το επιχείρημα ότι όταν  γίνει Σχέδιο Νόμου θα μπει η πρόταση αυτή σε ανοικτή διαβούλευση όπως ορίζει ο κανονισμός, διόλου δεν αμβλύνει τις εντυπώσεις αιφνιδιασμού και μονομερούς επιβολής, καθώς επιχειρείται εκτός των άλλων, εν μέσω πανδημίας και lock down.

Μπροστά στη στρατηγική αυτή του Υπουργείου Τουρισμού, στις 12-02-2021 ομόφωνα το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας (ΣΔΙΠΕ), αποφάσισε να ΑΠΟΡΡΙΨΕΙ στο σύνολό τους τα σχετικά άρθρα του προαναγγελθέντος σχεδίου νόμου που αφορούν τη σύσταση της ανώνυμης εταιρείας Ιαματικές Πηγές Ελλάδος (ΙΠΕ), και να προτείνει την εκ νέου συζήτηση από μηδενική βάση .Με την σύσταση της Ι.Π.Ε. Α.Ε., όπως αναφέρει ο ΣΔΙΠΕ, πλήττονται άμεσα και πολύ-επίπεδα τα συμφέροντα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ παράλληλα ακυρώνεται ο αναπτυξιακός ρόλος της και διαψεύδονται οι προσδοκίες των τοπικών κοινωνιών. Πρόκειται για ενέργεια ακραία αντιαυτοδιοικητική που προκρίνει ένα μη βιώσιμο μοντέλο διαχείρισης και εκμετάλλευσης των τοπικών φυσικών πόρων, που στρεβλώνει τον υγιή ανταγωνισμό και οδηγεί σε υφαρπαγή περιουσιακών στοιχείων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και η  άποψη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) για το ανωτέρω Σχέδιο Νόμου.

Με την υπ’ αριθ. 71/19-02-2021 ομόφωνη απόφαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ ζητείται από το Υπουργείο Τουρισμού η απόσυρση των σχετικών άρθρων που αφορούν την σύσταση και λειτουργία της Α.Ε. «ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΙΑΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΛΛΑΔΑΣ», και τη συνεργασία από μηδενική βάση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να διαμορφωθεί από κοινού το μέλλον των ιαματικών πηγών της χώρας. Με την στάση του αυτή φαίνεται ότι Υπουργείο θεωρεί, αν μη τι άλλο, ανεπαρκή και ανίκανη την τοπική αυτοδιοίκηση για την ευόδωση οποιαδήποτε αναπτυξιακής προσπάθειας όπως αυτής στον τουρισμό ευεξίας (wellness tourism).Συγκεντρώνει τις αναγνωρισμένες με προσπάθειες και έξοδα των Δήμων ιαματικές πηγές σε μία κεντρική ανώνυμη εταιρεία, η οποία θα είναι, σύμφωνα με το Υπουργείο τουρισμού, υπεύθυνη για την αναγνώριση, αξιοποίηση, διαχείριση και παραχώρηση Ιαματικών πηγών, θα εξειδικεύεται στη δημιουργία επενδυτικών φακέλων για την μέγιστη εκμετάλλευση και αξιοποίησή τους, θα μεριμνά για τις εκμισθώσεις, μελέτες, ανοικοδομήσεις κτλ., ώστε να ωριμάζει τα επενδυτικά σχέδια προς αξιοποίηση και τέλος θα συνεργάζεται με άλλους φορείς για την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών και τεχνογνωσίας, χωρίς να μπορεί να πείσει τι θα κάνει επιπλέον αυτή η εταιρεία που δεν μπορούν να κάνουν οι ΟΤΑ όταν υποστηριχτούν θεσμικά και χρηματοδοτικά.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

  1. Προτίθεται να ακούσει την φωνή των φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης για συζήτηση από μηδενική βάση;
  2. Ποια η σκοπιμότητα της επιλογής της ίδρυσης ανώνυμης εταιρείας για την ανάπτυξη του ιαματικού – θερμαλιστικού τουρισμού ή τουρισμού ευεξίας στην Ελλάδα, έναντι της θεσμικής ενδυνάμωσης και χρηματοδοτικής ενίσχυσης των ίδιων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης;

Η Ερωτώσα Βουλεύτρια

Νοτοπούλου Κατερίνα”.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *