konsolas

Ερώτηση στη Βουλή για τα πνευματικά δικαιώματα και τις τηλεοράσεις

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΦΟΡΕΙΣ

Το πρόβλημα που έχει ανακύψει με τις υπέρογκες και εκτός θεσμικού ελέγχου απαιτήσεις που προβάλλουν εταιρείες διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων για τη χρήση τηλεόρασης στα δωμάτια ξενοδοχείων και ενοικιαζομένων δωματίων, αναδεικνύει με νέα Ερώτηση που κατέθεσε προς την Υπουργό Πολιτισμού, ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας.

Τονίζει ότι το  Υπουργείο Πολιτισμού είχε την ευκαιρία να δώσει μια μόνιμη, ορθολογική και βιώσιμη λύση στο νομοσχέδιο που έφερε και ψήφισε για τα πνευματικά δικαιώματα.

Την ευκαιρία αυτή, όμως, την απεμπόλησε, παρά το γεγονός ότι υπήρχε καλή διάθεση από όλες τις πλευρές και κυρίως από το θεσμικό όργανο των ξενοδόχων.

Ο κ. Κόνσολας επισημαίνει ότι με αυτό τον τρόπο συντηρείται η εικόνα σύγχυσης, αλλά και έντασης, με εταιρείες πνευματικών δικαιωμάτων να εγείρουν απαιτήσεις ενώ υπάρχει ήδη ασάφεια ως προς το πλαίσιο.

Ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας αναφέρει στην Ερώτησή του ότι το  Υπουργείο Πολιτισμού έχει υιοθετήσει ρόλο «Πόντιου Πιλάτου», με αποτέλεσμα να υποδαυλίζει αυτό το κλίμα σύγχυσης και σύγκρουσης.

«Επιπρόσθετα οι εταιρείες διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων αυξάνονται και όλες εγείρουν οικονομικές απαιτήσεις. Εάν δημιουργηθούν και άλλες που θα έχουν και αυτές απαιτήσεις, δεν αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση ότι οδηγούμαστε σε πλήρες αδιέξοδο;», τονίζει ο κ. Κόνσολας.

Ο Βουλευτής ζητά τη δημιουργία θεσμικού πλαισίου που θα δίνει τη δυνατότητα συλλογικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους ξενοδόχους και τους φορείς πνευματικών δικαιωμάτων.

Επισημαίνει ότι η ανυπαρξία αυτού του πλαισίου επέτρεπε, έως σήμερα, σε εταιρείες, όπως η ΑΕΠΙ, με τη γνωστή κατάληξη και την αδιαφάνεια στη διαχείρισή της, να απαιτούν τεράστια ποσά από ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Ο Μάνος Κόνσολας θέτει, επίσης, ζήτημα ερμηνείας της απόφασης C-641 του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, με την οποία η καταβολή αντιτίμου για δωμάτιο ξενοδοχείου δεν συνιστά καταβολή αντιτίμου έναντι παρακολούθησης προγραμμάτων, αλλά έναντι διανυκτέρευσης, αφού πολλοί θεωρούν ότι η απόφαση δεν αφορά μόνο στους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, που δεν έχουν το δικαίωμα να εισπράττουν πνευματικά δικαιώματα, αλλά και άλλους φορείς.

Τονίζει, μάλιστα, ότι αν η κυβέρνηση δεν δημιουργήσει άμεσα ένα νέο πλαίσιο ενδέχεται να υπάρξουν νέες προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Η ερώτηση

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Κόνσολα, έχει ως εξής:

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
Προς
Κυρία Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

ΘΕΜΑ: «Πλήρης σύγχυση και συγκρουσιακό κλίμα από την αδυναμία της Πολιτείας να δώσει ορθολογική λύση στο ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων από τη χρήση τηλεόρασης στα δωμάτια ξενοδοχείων και ενοικιαζομένων δωματίων»

Κυρία Υπουργέ,

Εδώ και αρκετό καιρό, υπάρχει ένα συγκρουσιακό κλίμα ανάμεσα σε εταιρείες πνευματικών δικαιωμάτων και ξενοδοχεία, σχετικά με την καταβολή αντιτίμου για τη χρήση τηλεοράσεων στα δωμάτια των ξενοδοχείων.
Το Υπουργείο Πολιτισμού είχε την ευκαιρία να δώσει μια μόνιμη, ορθολογική και βιώσιμη λύση στο νομοσχέδιο που έφερε και ψήφισε για τα πνευματικά δικαιώματα.
Την ευκαιρία αυτή, όμως, την απεμπόλησε, παρά το γεγονός ότι υπήρχε καλή διάθεση από όλες τις πλευρές και κυρίως από το θεσμικό όργανο των ξενοδόχων.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να συντηρείται η εικόνα σύγχυσης, αλλά και έντασης, με εταιρείες πνευματικών δικαιωμάτων να εγείρουν απαιτήσεις ενώ υπάρχει ήδη ασάφεια ως προς το πλαίσιο.
Πολλοί είναι αυτοί που ερμηνεύουν την απόφαση C-641 του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, με την οποία η καταβολή αντιτίμου για δωμάτιο ξενοδοχείου δεν συνιστά καταβολή αντιτίμου έναντι παρακολούθησης προγραμμάτων, αλλά έναντι διανυκτέρευσης και θεωρούν ότι τα ξενοδοχεία δεν έχουν καμία οικονομική υποχρέωση.
Διασταλτικά θεωρούν ότι εκτός από τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς δεν έχουν το δικαίωμα να εισπράττουν πνευματικά δικαιώματα και άλλοι φορείς.
Πολλοί, μάλιστα, ετοιμάζονται να προσφύγουν εκ νέου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Το Υπουργείο Πολιτισμού, από τη στιγμή που έχει υιοθετήσει το ρόλο του «Πόντιου Πιλάτου», ουσιαστικά, υποδαυλίζει αυτό το κλίμα σύγχυσης και σύγκρουσης.

Θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα θεσμικό πλαίσιο που θα έδινε τη δυνατότητα συλλογικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους ξενοδόχους και τους φορείς πνευματικών δικαιωμάτων.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ανυπαρξία αυτού του πλαισίου επέτρεπε έως σήμερα σε εταιρείες όπως η ΑΕΠΙ, με τη γνωστή κατάληξη και την αδιαφάνεια στη διαχείριση της, να απαιτεί τεράστια ποσά από τα ξενοδοχεία.
Επιπρόσθετα, οι εταιρείες διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων αυξάνονται και όλες εγείρουν οικονομικές απαιτήσεις. Εάν δημιουργηθούν και άλλες που θα έχουν και αυτές απαιτήσεις, δεν αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση ότι οδηγούμαστε σε πλήρες αδιέξοδο;
Ιδιαίτερα, μάλιστα, όταν ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και τουριστικές επιχειρήσεις έχουν πληγεί από την υπερφορολόγηση.

Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται η Κυρία Υπουργός

1. Εάν το Υπουργείο αντιλαμβάνεται το κλίμα σύγχυσης αλλά και σύγκρουσης που κυριαρχεί γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα.
2. Εάν προτίθεται να διαμορφώσει ένα θεσμικό πλαίσιο συλλογικής διαπραγμάτευσης ανάμεσα στους εκπροσώπους ξενοδοχείων και ενοικιαζομένων δωματίων και στους φορείς διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων.
3. Ποια είναι η ερμηνεία που δίνει το Υπουργείο Πολιτισμού στην απόφαση C-641 του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *