lindian

ESCAPING SOUTH FESTIVAL : Σημαντική εκδήλωση στο Lindian Village

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

Στην Ρόδο διοργανώνεται το πρώτο φεστιβάλ παγκοσμίως που τιμά
την ιδιαίτερη κουλτούρα των Νότων του Κόσμου. To EscapingSouthFestival είναι μια πρωτοβουλία και ενέργεια του ξενοδοχείου Lindian Village που βρίσκεται στην Νότια Ρόδο και στοχεύει στην ανάδειξη των ιδιαιτεροτήτων και των ξεχωριστών χαρακτηριστικών που ενώνουν και συνδέουν τις Νότιες περιοχές όλων των χωρών του κόσμου.

Με άξονα τη γαστρονομία και την τέχνη σε όλες της τις εκφράσεις, το φεστιβάλ φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν παγκόσμιο πρεσβευτή των πολιτισμών του Νότου.

Ξεκινώντας από τον Οκτώβριο του 2018 (7-12/10) όπου θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά, το EscapingSouthFestival στοχεύει στην ετήσια θεσμοθέτηση του, με διάρκεια μίας εβδομάδας (6 ημερών). Όλες οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ θα γίνονται στους χώρους του ξενοδοχείου LindianVillage.

Το LindianVillage άνοιξε υπό τη νέα του μορφή το 2005 Και ανήκει στην γνωστή ξενοδοχειακή οικογένεια Σβυριάδη. Το LindianVillage είναι ένα ξενοδοχείο πέντε αστέρων που βρίσκεται στην Νότια Ρόδο.Το υψηλό επίπεδο υπηρεσιών που προσφέρει σε συνδυασμό με την μεσογειακή αρχιτεκτονική του το κατατάσσουν ανάμεσα στις πρότυπες μονάδες του νησιού.Στο ξενοδοχείο λειτούργει εδώ και τέσσερα χρονιά με μεγάλη επιτυχία το “ExperienceGreece” ένα πρόγραμμα δραστηριοτήτων που έχει σαν στόχο να προσφέρει στους συμμετέχοντες αυθεντικές εμπειρίες τοπικού χαρακτήρα.

Η ιδέα

Η ιδέα του “EscapingSouthFestival” έρχεται να διευρύνει την ιδέα της εντοπιότητας και βγαίνοντας από τα σύνορα κάθε χωράς να παρουσιάσει σημειολογικά την ένωση των Νοτίων περιοχών όλου του πλανήτη όπως αυτή εκφράζεται στην καθημερινότητα των κάτοικων.

Η δομή του Φεστιβάλ θα αποτελείται απότρειςτιμώμενους νότους διαφορετικών χωρών, στους οποίους θα αφιερώνεται ένα διήμερο εκδηλώσεων. Οι εκδηλώσεις θα ποικίλουν και θα περιλαμβάνουν τη γαστρονομία δηλαδή φαγητό και ποτό, τις τέχνες δηλαδή εικαστικά και μουσικά, θεατρικά δρώμενα, σόου, happenings κ.α. και την παράδοση δηλαδή τα ήθη και τα έθιμα. Καλεσμένοι σεφ, καλλιτέχνες, μουσικοί από τα τέσσερα σημεία της γης, θα καλούνται για έξι ημέρες, να παρουσιάσουν, να προβάλουν και να μεταδώσουν τον πολιτισμό του νότου της χώρας τους.

Για την πρώτη διοργάνωση του EscapingSouthFestival, οι τιμώμενοι Νότοι είναι αυτοί της Ρόδου, της Ιταλίας και της Γαλλίας. Διάσημοι σεφ, που εργάζονται στα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, βραβευμένα με Αστέρια Michelin, έχουν κληθεί για να επιμεληθούν το γαστρονομικό κομμάτι του φεστιβάλ.

Τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ θα μπορούν να παρακολουθήσουν εκτός από τους πελάτες του ξενοδοχείου, και εξωτερικοί επισκέπτες. Στο 1οEscapingSouthFestival θα κληθούν να το παρακολουθήσουν διακεκριμένοι δημοσιογράφοι και Bloggers από όλο τον κόσμο και την Ελλάδα.

linTo Escaping South Festival 2018 τελεί υπό την Αιγίδα του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Ρόδου.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Την επιμέλεια των γαστρονομικών εκδηλώσεων του EscapingSouthFestival έχει ο βρα-βευμένος με αστέρι Michelin chef Τάσος Μαντής κ ο F&B specialist Τάσος Πεδιαδίτης.

Νότια Ρόδος 7 – 8 Οκτωβρίου 2018

Γαστρονομικό ταξίδι  με τον έλληνα σεφ Θάνο Φέσκο,assistantheadchef εδώ και έναν χρόνο, στο τριών αστέρων Michelin, Geranium restaurant, ένα από τα σημαντικό-τερα εστιατόρια στον κόσμο! Στο δείπνο του θα παρουσιάσει την παράδοση τον πολιτισμό και την εξέλιξη της νότιας Ρόδου σε ένα μοναδικό γαστρονομικό αφήγημα! Από την ατμοσφαιρική Λίνδο, μέχρι το Κιοτάρι και τον παραμυθένιο οικισμό του Ασκληπειού και ως τις απάτητες παραλίες στις νότιες γειτονίες του νησιού.

Εργαστήρι μαγειρικής με παραδοσιακές συνταγές της Νότιας Ρόδου, μαθήματα παρασκευής ελληνικού λουκουμιού και τοπικού λικέρ, γευσιγνωσία, οινογνωσία.Ακόμη, γευσιγνωσία Λαδιού με ελαιόλαδα από τον ελληνικό νότο  από την εταιρεία Paratus
Europe και τον κ. Γιάννη Καρβέλα. 

Νότια Ιταλία 9 – 10 Οκτωβρίου 2018

Γαστρονομικό ταξίδι με την ιταλίδα chefAlessandraRusso,Research&Develop-mentChef στον όμιλο εστιατοριών του SimonRogan καθώς και στο νέο εστιατόριο Αulis στο Λονδίνο, του ίδιου ομίλου.Η Αlessandra περπατώντας στους αρωματικούς κήπους του LindianVillage, θα ετοιμάσει ένα μενού που θα συνδυάσει τα αρώματα και της γεύσεις της νότιας Ιταλίας! Αλμύρα θαλασσινή από τις ακτές του Κάπρι και του Αμάλφι και νότες μυθικές από την χαμένη Πομπηία, στο πιάτο.

Εργαστήρι για τα βότανα & τη χρήση τους στη μαγειρική! Οι επισκέπτες θα πραγματοποιήσουν μαζί με το Σεφ μια βόλτα στο Βοτανόκηπο του ξενοδοχείου για να συλλέξουν ιταλικά μυρωδικά, τα οποία θα χρησιμοποιήσουν στο μάθημα μαγειρικής!

Η μοναδική αυθεντική Vermuteria της Αθήνας «ανοίγει» για 2 ημέρες στη Ρόδο! Η ομάδα του βραβευμένου OdoriVermuteria Di Athene, με επικεφαλής τον Μανώλη Λυκιαρδόπουλο, θα παραδώσουν μάθημα παρασκευής Βερμούτ, με τη χρήση βοτάνων από τον κήπο του ξενοδοχείου!

Νότια Γαλλία 11 – 12 Οκτωβρίου 2018

Γαστρονομικό ταξίδι με τον γάλλο chefPaulBurgalières,

HeadChef του L’enclume, βραβευμένο με 2* Michelin, το οποίο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εστιατόρια της Μεγάλης Βρετανίας. Για τον Paul οι αναμνήσεις του φαγητού είναι πολύ πιο ευαίσθητες σε σχέση με άλλες αναμνήσεις γιατί εμπεριέχουν και τις πέντε αισθήσεις… Στο μενού του θα κλέψει μνήμες από τον αιώνια κοσμοπολίτικο γαλλικό νότο των Καννών και του Σαιν Τροπέ, για να τις μπλέξει με την ενδοχώρα της Αβινιόν και το βουητό της Μασσαλίας.

Τα γαλλικά κρασιά που θα συνοδεύσουν το δείπνο προσφέρει η εταιρεία TrinityWines.

Εργαστήρια Μαγειρικής

H τέχνη της αρτοποιείας από τον chef Θανάση Σταμούδη, Pastry-Baker του εστιατορίου «Σπονδή» της Αθήνας, βραβευμένο με 2* Michelin.

Γευσιγνωσία τυριών από τη Νότια Γαλλία από την εταιρεία ProvenceDeli και τον κ. Γιώργο Κυριακόπουλο.

ChampagneΤasting από την εταιρεία TrinityWines και τον κ. Γιώργο Φλούδα. 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που θα παρουσιαστούν στο EscapingSouth Festival, επιμε-λείται η Πλατφόρμα Πολιτιστικών δράσεων #[email protected] ContemporaryArtPlatform. Πρό-κειται για τη μοναδική αναγνωρισμένη δράση που εξειδικεύεται στην ανάπτυξη του Πολιτιστικού Τουρισμού της χώρας και τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού, του υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ.

Η πλατφόρμα, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της γλύπτριας Κέλλυς Αθανασιάδου συνεργάζεται με τα πολυτελή τουριστικά καταλύματα των δημοφιλών ταξιδιωτικών προορισμών προκειμένου να παρουσιάζει αξιόλογες δράσεις πολιτισμού (εικαστικές εκθέσεις – ζωγραφική,γλυπτική,videoart, installations, performing – μουσικές εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις, κινηματογραφικές προβολές, χοροθέατρο, βραδιές ποίησης κ.α). Συμμετέχουν και παρουσιάζουν το έργο τους πάνω από 150 καλλιτέχνες, προβάλλοντας έτσι το εξαιρετικό καλλιτεχνικό δυναμικό και την υψηλή διανόηση της χώρας στους διεθνείς επισκέπτες.

Ιούνιος – Οκτώβριος

Ο εικαστικός Φίλιππος Τσιτσόπουλος, δημιούργησε ειδικά για το Φεστιβάλ ένα ψηφιακό έργο με τη μορφή του video- art το οποίο θα προβάλεται στις οθόνες των δωματίων του ξενοδοχείου.

7 Οκτωβρίου

Διάλεξη της Δρ. Ντόρας Ηλιοπούλου –Ρογκάν
με θέμα «Το Φως του Ελληνικού Νότου»

Η  Ιστορικός Τέχνης Dr. Ντόρα Ρογκάν, θα παραθέσει μια πολύ ενδιαφέρουσα διάλεξη με θέμα “Το Φως της Ελλάδος” αναλύοντας το πως οι Έλληνες εικαστικοί αποτυπώνουν στο έργο τους τη μοναδικότητα του Ελληνικού φωτός. Η Ντόρα Ηλιοπούλου-Ρογκάν είναι Διδάκτωρ της Ιστορίας της τέχνης και τεχνοκριτικός. Έχει σπουδάσει στη Σορβόννη και στην Ανωτάτη Σχολή Μεταπτυχιακών  Σπουδών του Πανεπιστημίου των Παρισίων. Έχει οργανώσει 40 εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό .Έχει διατελέσει επίσημος εκπρόσωπος της Ελλάδος σε διεθνείς εκθέσεις, συγγράψει 25  Βιβλία με θέματα τέχνης και πάρα πολλούς καταλόγους εκθέσεων. Έχει στο ενεργητικό της ενότητες εκπομπών για την τέχνη στην Ελληνική Τηλεόραση και το Ραδιόφωνο. Δίδαξε την  Ιστορία της Τέχνης στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, στη Σχολή Ορχηστικής τέχνης, στο Πανεπιστημιακό τμήμα του Αμερικανικού Κολλεγίου στην Αγία Παρασκευή κ. α. Έχει επίσης δώσει διαλέξεις στη Σορβόννη, στο College de France , σε διάφορα Διεθνή Ινστιτούτα  τέχνης και στο Ίδρυμα Θεοχαράκη.

Αύγουστος – Οκτώβριος

 Έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Το Φώς της Ελλάδας» σε επιμέλεια της διακεκριμένης Ιστορικού Τέχνης Dr. Ντόρας Ρογκάν.

Στην έκθεση που θα είναι ανοιχτή για το κοινό από τις αρχές Αυγούστου συμμετέχουν με έργα τους οι εικαστικοί Χρύσα Βέργη, Πόλυ Κάνιστρα, Δημήτρης Κούκος, Μιχάλης Μαδένης, Καίτη Μαυρομάτη, Χρήστος Παλατζάς, Νίκος- Γιώργος Παπουτσίδης, Ελένη Παυλοπούλου, Βαγγέλης Ρήνας.

Αύγουστος – Οκτώβριος

Έκθεση κεραμικών πιάτων από τη συλλογή Ίκαρος.

Η έκθεση παρουσιάζει τη μοναδική στο είδος της συλλογή κεραμικών του Γιάννου Θ. Ιωαννίδη και την επισταμένη έρευνα του για το εργοστάσιο κεραμικών της Ρόδου ICARO-ΙΚΑΡΟΣ. Από τα τέλη Ιουνίου μεταφέρετε στη Ρόδο, στον γενέθλιο τόπο της ιστορικής βιομηχανίας, όπου και θα φιλοξενηθεί έως το τέλος του 2018, στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου. Η έκθεση ICARO – ΙΚΑΡΟΣ περιλαμβάνει κεραμικά και αδημοσίευτο αρχειακό υλικό που διατρέχουν όλη την περίοδο λειτουργίας του εργοστασίου. Αποτελεί την πρώτη ουσιαστική προσπάθεια να αναδειχθεί η συνολική ιστορία του ΙΚΑΡΟΥ, η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το νησί της Ρόδου. Η βιομηχανία καλλιτεχνικών κεραμικών ΙΚΑΡΟΣ αποτέλεσε έναν σημαντικό πυλώνα για την οικονομία της Ρόδου, τόσο κατά την περίοδο της Ιταλοκρατίας, όσο και μετά την ενσωμάτωση του νησιού με την Ελλάδα. Παρέμεινε σε συνεχή λειτουργία για σχεδόν 60 έτη, παράγοντας μια τεράστια ποικιλία κεραμικών προϊόντων, όπως διακοσμητικά πιάτα, βάζα, κανάτια, σερβίτσια, αγαλματίδια, γυναικείες φιγούρες με παραδοσιακές φορεσιές, ζωόμορφα μπιμπελό κ.ά. Συνδέθηκε στενά με την τοπική κοινωνία, μέσω της απορρόφησης σημαντικού εργατικού δυναμικού, αλλά και μέσω της παραγωγής προϊόντων, τα οποία αποτελούν χαρακτηριστικά δείγματα της εγχώριας βιομηχανικής παραγωγής κατά τη διάρκεια του περασμένου αιώνα.

Στο LindianVillage στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα παρουσιαστούν κεραμικά πιάτα της Συλλογής Ίκαρος.

10 Οκτωβρίου

Συναυλία με τους EncardiaΒand

Εκπροσωπώντας το Νότο της Ιταλίας, το συγκρότημα Encardiaθα παραθέσει μουσικοχορευτική συναυλία στο χώρο της κεντρικής πισίνας του ξενοδοχείου.

Οι Εncardia είναι ένα ελληνικό συγκρότημα που εμπνέεται, δημιουργεί και παρουσιάζει μουσικές και τραγούδια μέσα από την πλούσια μουσική παράδοση της Κάτω Ιταλίας αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου. Ιδρύθηκαν το 2004 και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιήσει περισσότερες από 2000 ζωντανές εμφανίσεις σ’ όλη την Ελλάδα, Ιταλία, Νότια Γαλλία, Γερμανία, Αλγερία, Ελβετία και Κύπρο. Έχουν εκδώσει πέντε δίσκους που απέσπασαν τις καλύτερες κριτικές, ενώ ιδιαίτερα έχει σχολιαστεί η μοναδική σχέση που έχουν με το κοινό όταν βρίσκονται στη σκηνή.

11 Οκτωβρίου 

Το Escaping South Festival αναπτύσσει συνεργασία με το διεθνές φεστιβάλ μεσογειακού κινηματογράφου του Μονπελιέ της Γαλλίας, το οποίο φέτος θα παρουσιάσει την 40η διοργάνωση του! Το CineMed αποτελεί θεσμό στα κινηματογραφικά δρώμενα με πάνω από 100 παγκόσμιες συμμετοχές ταινιών. 
Στο πλαίσιο της συνεργασίας με το “Escaping South”, στις 11 και 12 Οκτωβρίου – στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του ξενοδοχείου Lindian Village, θα προβληθεί η ταινία “Manuel” του D. Albertini που απέσπασε το Antigone Award της Περιφέρειας του Μονπελιέ το 2017. Έχουν προσκληθεί για να παρουσιάσουν τις δράσεις του CineMed, εκπρόσωποι του φεστιβάλ.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *