money tourism copyright photo
©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ETC: Στο -20% του 2019 ο ευρωπαϊκός Τουρισμός εφέτος | Οριστικό comeback το 2024

ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Μείωση 62% καταγράφηκε στις διεθνείς τουριστικές αφίξεις στην Ευρώπη το 2021, σε σχέση με τα επίπεδα του 2019, με την παραλλαγή Omicron του κορωνοϊού να διαταράσσει την ανάκαμψη στα τέλη του περασμένου έτους. Ωστόσο το 2022 προβλέπεται να αποκατασταθούν στο μεγαλύτερο μέρος τους οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις στη γηραιά ήπειρο, με την πλήρη επαναφορά τους να τοποθετείται στο 2024. 

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδίων (ETC), οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις στην Ευρώπη εφέτος θα υπολείπονται μόλις 20% των επιπέδων του 2019, προτού ξεσπάσει η πανδημία του κορωνοϊού, παρά τις πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει.

Στην πιο πρόσφατη έκδοση της τριμηνιαίας έκθεσής της “European Tourism Trends & Prospects”, η ETC, εκτιμά πώς η ταξιδιωτική δραστηριότητα ανακάμπτει καθώς ο κόσμος μαθαίνει να ζει με τον Covid-19.

Σχολιάζοντας τα δεδομένα της έκθεσης, ο Luís Araújo, πρόεδρος της ETC, δήλωσε: “Από την έκθεσή μας, είναι σαφής ο ασφυκτικός αντίκτυπος της αβεβαιότητας που προκάλεσε η παραλλαγή Omicron. Η ETC είναι αισιόδοξη ότι ο ευρωπαϊκός ταξιδιωτικός τομέας θα ξεπεράσει την Omicron και τις πολλές άλλες προκλήσεις που υπάρχουν το 2022. Ωστόσο, η ανθεκτικότητα του τομέα εξαρτάται από την προληπτική δράση της Ε.Ε. στην ανάπτυξη ενδημικών στρατηγικών, που θα επιτρέψουν τη χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών, τόσο για τα ενδοευρωπαϊκά, όσο και για τα διεθνή ταξίδια. Καθώς μαθαίνουμε να ζούμε με τον Covid-19, οι κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη πρέπει να βρουν τη σωστή ισορροπία μεταξύ της διαχείρισης των κινδύνων για την υγεία και της διευκόλυνσης της κινητικότητας”.

Η Omicron “τροχοπέδη” στην ανάκαμψη του ευρωπαϊκού ταξιδιωτικού τομέα το 4ο τρίμηνο του 2021

Το 2021, η ισχυρή εμβολιαστική κάλυψη στην Ευρώπη, το ψηφιακό πιστοποιητικό Covid-19 της ΕΕ και η χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών, δημιούργησαν πρόσφορο έδαφος για την ανάκαμψη του τουρισμού. Ωστόσο, η εμφάνιση της παραλλαγής Omicron στο τέλος του έτους, “αναχαίτισε” αυτή την ανάκαμψη, καθώς επανήλθαν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί για να αντιμετωπισθούν τα ποσοστά μόλυνσης, που έσπασαν ρεκόρ.

Δεκάδες χιλιάδες εμπορικές πτήσεις σε όλη την Ευρώπη ακυρώθηκαν την περίοδο των Χριστουγέννων λόγω έλλειψης προσωπικού. Παρόλο που δεν ήταν τόσο σοβαρές, όσο στην αρχή της πανδημίας, το 2020, οι απώλειες των αεροπορικών εταιριών ανήλθαν σε 18,5 δισεκατομμύρια ευρώ το 2021, και ο αριθμός των επιβατών μειώθηκε κατά 1,4-1,5 δισεκατομμύρια σε σχέση με το 2019.

Αυτή η εξέλιξη των γεγονότων ήταν αποθαρρυντική μετά από μια καλοκαιρινή περίοδο πολλά υποσχόμενης ανάκαμψης. Συνολικά για το 2021 η μείωση των τουριστικών αφίξεων στην Ευρώπη ανήλθε στο 62%, σε σχέση με τα επίπεδα του 2019.

Οι ευρωπαϊκοί προορισμοί συνεχίζουν να ανακάμπτουν με διαφορετικούς ρυθμούς. Η Κροατία (-37%), η Γαλλία (-39%) και το Μονακό (-40%) σημείωσαν τις ηπιότερες μειώσεις, με βάση τα στοιχεία έως τον Δεκέμβριο 2021, λόγω της ζήτησης από γειτονικές και μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές προέλευσης. Αντίθετα, σημαντικές μειώσεις καταγράφηκαν στη Φινλανδία (-80%) και στους κεντρικούς/ανατολικούς προορισμούς: Τσεχία (-81%), Λετονία (-78%), Εσθονία (-77%), Σλοβακία (-76%) και Λιθουανία (-74%).

Θετικές προοπτικές για τα ευρωπαϊκά ταξίδια το 2022

Ενώ η Omicron αναμένεται να περιορίσει την ανάκαμψη του ταξιδιωτικού τομέα της Ευρώπης το πρώτο τρίμηνο του 2022, οι ταξιδιωτικές προοπτικές για την Ευρώπη συνολικά παραμένουν θετικές. Με τη συνειδητοποίηση ότι η νέα παραλλαγή, αν και εξαιρετικά μεταδοτική, απέχει πολύ από την απειλή που αρχικά θεωρήθηκε, πολλοί ταξιδιωτικοί περιορισμοί στην Ευρώπη αρχίζουν να χαλαρώνουν.

Με κινητήρια δύναμη τα έντονα εγχώρια και ενδοευρωπαϊκά ταξίδια, η συνολική ταξιδιωτική ζήτηση αναμένεται να είναι 20% χαμηλότερη από τα προ-πανδημικά επίπεδα το 2022. Ενώ τα εγχώρια ταξίδια αναμένεται να υπερβούν τα υψηλότερα επίπεδα, προτού την εμφάνιση του Covid-19, το 2022, τα διεθνή ταξίδια θα ανακάμψουν με πιο αργούς ρυθμούς, με την πλήρη αποκατάστασή του να τοποθετείται στο 2024.

Μια εξαιρετικά θετική εξέλιξη στο 4ο τρίμηνο του 2021 ήταν η επανέναρξη των ταξιδιών μεταξύ Ευρώπης και Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2021, και πιθανόν να συμβάλει στην ανάκαμψη του ευρωπαϊκού τουρισμού το 2022. Η ETC αναμένει ότι το μερίδιο των ευρωπαϊκών ταξιδιών από τις ΗΠΑ θα επανέλθει σχετικά γρήγορα στα προ-πανδημικά επίπεδα, και μπροστά από τη ζήτηση από άλλες αγορές μεγάλων αποστάσεων, όπως η Ασία-Ειρηνικός, με σημαντική βελτίωση εφέτος.

Παρά την αισιοδοξία γύρω από την αύξηση των διεθνών ταξιδιών, η παρατεταμένη στάση “μηδενικού Covid” της Κίνας παρουσιάζει έναν βαθμό αβεβαιότητας και μπορεί να συνεχίσει να επηρεάζει τα παγκόσμια ταξίδια και το 2022.

 

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *