ksd photo
© ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ETC: 3 στους 4 Ευρωπαίους θα ταξιδέψουν την Άνοιξη και το Καλοκαίρι 2022

ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Παρά την αβεβαιότητα που προκλήθηκε από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τη συνεχιζόμενη απειλή του COVID-19, η επιθυμία σε όλη την Ευρώπη για ενδοευρωπαϊκά ταξίδια είναι αναμφίβολα έντονη. Τρεις στους τέσσερις Ευρωπαίους σκοπεύουν να κάνουν ένα ταξίδι τους επόμενους έξι μήνες, με τους μεσογειακούς προορισμούς να έχουν τη μεγαλύτερη απήχηση.

Αυτό προκύπτει σύμφωνα με την τελευταία έρευνα για το «Monitoring Sentiment for Domestic and Intra-European Travel – Wave 11» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδίων (ETC), η οποία παρέχει πληροφορίες για τις βραχυπρόθεσμες ταξιδιωτικές προθέσεις και προτιμήσεις των Ευρωπαίων κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 1 .

Το Καλοκαίρι του 2022 υπόσχεται δυνατά ενδοευρωπαϊκά ταξίδια

Καθώς πλησιάζει το Καλοκαίρι, ένα αυξανόμενο ποσοστό Ευρωπαίων (77%) επιθυμεί να ταξιδέψει μεταξύ Απριλίου και Σεπτεμβρίου 2022. Πάνω από τους μισούς (56%) από αυτούς σχεδιάζουν να επισκεφθούν άλλη ευρωπαϊκή χώρα, ενώ το 31% επιλέγει ταξίδια εσωτερικού. Σε όλες τις αγορές που αναλύθηκαν, οι ερωτηθέντες από την Ιταλία, την Ισπανία, την Πολωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία επιδεικνύουν την ισχυρότερη αισιοδοξία για ένα ταξίδι (>80%). Οι ταξιδιωτικές προθέσεις αυξάνονται με την ηλικία, αυξάνοντας από 69% στη Gen Z (18-24 ετών) σε 83% στους baby boomers (άνω των 54 ετών).

Τα αποτελέσματα της έρευνας επιβεβαιώνουν ότι τα ταξιδιωτικά σχέδια των Ευρωπαίων ακολουθούν ένα εποχιακό μοτίβο με τις διακοπές με ήλιο και παραλία (22%) να είναι η προτιμώμενη επιλογή για τους επόμενους μήνες. Σταθερό παραμένει επίσης το ενδιαφέρον για διακοπές στην πόλη (15%) και διακοπές δίπλα στο νερό ή την ακτή (15%). Σύμφωνα με αυτές τις προτιμήσεις διακοπών, η δημοτικότητα των μεσογειακών προορισμών αυξάνεται: η Ισπανία είναι ο πιο ευνοημένος προορισμός μεταξύ των Ευρωπαίων που ταξιδεύουν στο εξωτερικό μεταξύ Απριλίου-Σεπτεμβρίου 2022, ακολουθούμενη από την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ελλάδα και την Πορτογαλία.

Καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι, οι περισσότεροι Ευρωπαίοι με ταξιδιωτικά σχέδια 2 σκοπεύουν να κάνουν διακοπές 4-6 διανυκτερεύσεων (33%) ή 7-9 διανυκτερεύσεων (27%). Μόνο το 25% θα επιλέξει ταξίδια 10 διανυκτερεύσεων και άνω, κυρίως οικογενειακοί ταξιδιώτες. Από την άλλη, τα ζευγάρια προτιμούν έντονα τα μικρο-ταξίδια (έως 3 διανυκτερεύσεις). Ανεξάρτητα από τη διάρκεια του ταξιδιού, ένας στους δύο ταξιδιώτες θα πάρει μια πτήση για να φτάσει στον επόμενο προορισμό του.

Το ταξιδιωτικό συναίσθημα είναι ανθεκτικό παρά τη συνεχιζόμενη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας και το αυξανόμενο κόστος ζωής

Αν και η έρευνα διεξήχθη κατά τις πρώτες εβδομάδες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, το ταξιδιωτικό συναίσθημα και η συμπεριφορά των Ευρωπαίων δεν έχουν επηρεαστεί ακόμη από τη σύγκρουση. Συγκεκριμένα, οι Πολωνοί, που γειτονεύουν με την Ουκρανία, διατηρούν ένα σταθερό ταξιδιωτικό αίσθημα πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η προγραμματισμένη διάρκεια παραμονής και οι προϋπολογισμοί τους παραμένουν συνεπείς με τα δεδομένα που συλλέχθηκαν την ίδια περίοδο πέρυσι. Επιπλέον, το ενδιαφέρον για προορισμούς της Ανατολικής Ευρώπης παραμένει αμετάβλητο, αντανακλώντας τον περιορισμένο αντίκτυπο της συνεχιζόμενης σύγκρουσης στα ενδοευρωπαϊκά ταξίδια μέχρι σήμερα.

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΕΡΕΥΝΑ, ΕΔΩ

Ένα αυξανόμενο ποσοστό Ευρωπαίων ταξιδιωτών σχεδιάζει να δαπανήσει 500-1.500 ευρώ (τώρα 51%, +8% σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα) με αντίστοιχη πτώση σε υψηλότερους προϋπολογισμούς (-8% για περισσότερα από 2.000 ευρώ), πιθανώς λόγω τις αυξανόμενες ανησυχίες για τον πληθωρισμό. Ταυτόχρονα, παρόλο που υπάρχει μεγαλύτερη βεβαιότητα ως προς το πότε και πού θα είναι το επόμενο ταξίδι, μόνο το 25% των Ευρωπαίων που είναι έτοιμοι για ταξίδια έχουν κάνει πλήρη κράτηση, γεγονός που υποδηλώνει περιορισμένο επίπεδο οικονομικής δέσμευσης. Ο ευρωπαϊκός ταξιδιωτικός τομέας πρέπει να διασφαλίσει ότι στοχεύει τους παραθεριστές της τελευταίας στιγμής αυτό το καλοκαίρι.

Οι ανησυχίες για τον COVID-19 μειώνονται, ωστόσο οι συνεπείς υγειονομικές προφυλάξεις για τα ταξίδια παραμένουν απαραίτητες

Καθώς οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί του COVID-19 χαλαρώνουν και οι Ευρωπαίοι μαθαίνουν πώς να ζουν εν μέσω της πανδημίας, το ποσοστό όσων συνειδητοποιούν τα αρχικά ταξιδιωτικά τους σχέδια συνεχίζει να αυξάνεται σταθερά (τώρα 27%, έναντι 16% τον Δεκέμβριο του 2021). Η ευελιξία στις πολιτικές ακύρωσης (14%) και η ελευθερία από περιορισμούς (13%) είναι πλέον οι κορυφαίοι παράγοντες που ενισχύουν την εμπιστοσύνη των ερωτηθέντων στον προγραμματισμό του επόμενου ταξιδιού τους στην Ευρώπη. Ο εμβολιασμός για τον COVID-19 πέφτει στην τρίτη θέση, καθώς οι περισσότεροι Ευρωπαίοι έχουν ήδη λάβει αυτό το μέτρο προφύλαξης.

Ωστόσο, οι ερωτηθέντες αναγνωρίζουν ότι ο COVID-19 παραμένει πηγή ανησυχίας όταν ταξιδεύετε. Το 17% των Ευρωπαίων που είναι έτοιμοι για ταξίδια ανησυχούν για τα μέτρα καραντίνας και ένα άλλο 15% για πιθανές αλλαγές στους ταξιδιωτικούς περιορισμούς. Ταυτόχρονα, οι Ευρωπαίοι με βραχυπρόθεσμα ταξιδιωτικά σχέδια αναγνωρίζουν τη σημασία των αυστηρών υγειονομικών πρωτοκόλλων, τα οποία παρέχουν μια αίσθηση ασφάλειας στο 37% από αυτούς και ηρεμία για να χαλαρώσουν και να απολαύσουν το ταξίδι τους σε ένα άλλο 30%.

Σχολιάζοντας μετά τη δημοσίευση της έκθεσης, ο Luís Araújo, πρόεδρος του ETC, δήλωσε: «Η έκθεσή μας καταδεικνύει ότι η ευρωπαϊκή εμπιστοσύνη στα ταξίδια αυξάνεται τώρα που ο COVID-19 έχει γίνει σε μεγάλο βαθμό πραγματικότητα. Νέες αβεβαιότητες στον ορίζοντα, συγκεκριμένα η συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία και το αυξανόμενο κόστος ζωής, παρουσιάζουν προκλήσεις για τον ταξιδιωτικό τομέα. Ωστόσο, η ETC είναι στην ευχάριστη θέση να διαπιστώσει ότι, παρά αυτές τις αβεβαιότητες, η όρεξη για ταξίδια εξακολουθεί να αυξάνεται και ο ευρωπαϊκός τουριστικός τομέας παραμένει ανθεκτικός».

1 Το Wave 11 περιλαμβάνει δεδομένα που συλλέχθηκαν τον Μάρτιο του 2022. Η έρευνα πραγματοποιείται σε: Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ολλανδία, Ιταλία, Βέλγιο, Ελβετία, Ισπανία, Πολωνία και Αυστρία

2 Οι Early-bird’ ταξιδιώτες και οι έτοιμοι για ταξίδια Ευρωπαίοι αναφέρονται σε ερωτηθέντες στην έρευνα που σχεδιάζουν να ταξιδέψουν τους επόμενους 6 μήνες.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *